AJÁNLÓ
 
18:01
2017. 04. 01.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:01
2017. 04. 01.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
18:01
2017. 04. 01.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
18:01
2017. 04. 01.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
 
18:01
2017. 04. 01.
A német Simon Schempp győzelmével zárult a 2017-es biatlon világbajnokság, a férfiaknál...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy idén a Négysáncversenyen kívül minden lehetséges kiírást Stefan Kraft nyert. A fiatal osztrák tehetsége hamar megmutatkozott és a jól bejáratott módon zajlott nevelése, de láthatjuk, nem volt olyan könnyű egyből stabilizálnia magát a meglehetősen erős osztrák csapatban.

 

Stefan Kraft Ausztria 7. összetett világkupa győztese - ami a síugrást illeti. Ezzel olyan nevekhez csatlakozott, mit Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Andreas Goldberger, vagy épp az első kiírást megnyerő Herbert Neuper. Ami pedig talán még fontosabb lehet nyugati szomszédainkak, végérvényesen is bebizonyosodott, hogy a Morgenstern-Schlierenzauer-éra (igaz, utóbbi még versenyez) után is tud komoly eredményt felmutatni válogatottjuk.

Kraft az osztrák sísport egyik lüktető erében született, Schladming-Bischofshofen-Flachau híres síterepei környékén, ahonnan számos nagy osztrák bajnok is származik különböző sportágakban. 1993 május 13-án született a salzburgi Schwarzach am Pongauban, egy kis faluban nem messze Bischofshofentől. A szülőfalu szintén rendelkezik kisebb sáncokkal és egy hozzátartozó síugró-műhellyel. Ilyen környezetben nem is volt csoda, hogy az ifjú Stefan a fociról hamar síelésre váltott – bár eleinte az alpesi sível kacérkodott. Egy barátja versenyét látva „fertőződött meg” tíz éves korában a síugrással. Tehetsége hamar megmutatkozott, két évvel később már FIS-versenyen állt rajthoz.

Ausztriában a tehetséges síugróknak szinte egyenes út vezet a stamsi sígimnáziumba, innen pedig már nem volt számára megállás a szamárlétrán: 16 évesen lehetőséget kapott a FIS-Kupában, közben pedig halmozta a dobogókat a az Alpencupon. Eredményeinek köszönhetően 2011-ben már a Junior Világbajnokságon indulhatott, ahol Vladimir Zografski mögött ezüstérmet szerzett egyéniben, ráadásul sáncrekordot ugrott! Két nappal később csapatban pedig már ismerős nevekkel együtt képviselhette hazáját: Michael Hayböck, Markus Schiffner és Thomas Lackner társaságában világbajnoki címet ünnepelhetett. Ezután, Hayböckel rövid ideig elváltak útjaik, ugyanis két évvel idősebb barátja már lassan stabil világkupa-kerettaggá vált, míg Kraft eközben két év alatt további két junior érmet szerzett.

A világkupában végül 2012-ben debütált – hol máshol, mint Bischofshofenben, de pontot még nem szerzett. Újabb indulásra egészen az egy évvel későbbi Turnéig kellett várnia, de a Bergiselen megszerezte első pontjait, majd pár nappal már ismét hazai pályán versenyezhetett, ami meghozta számára az áttörést. A kvalifikáción és az azt megelőző edzésen is tízben végzett. A verseny napján a párosából könnyedén jutott tovább és csak a turnégyőzelemért versenyző Schlierenzauer és Jacobsen tudták csak megelőzni, dobogós helyét pedig a második futamban is meg tudta őrizni, így élete harmadik versenyén már dobogóra állhatott. Bár ezután is indulhatott világkupákon, ráadásul többször a csapatversenyen is részt vehetett eredményei visszaestek, a világbajnok osztrák csapatba sem került be.

A 2013-2014-es szezonra már az osztrák keret stabil tagjává vált, de egy bizonyos Thomas Diethart berobbanása miatt a végül ezüstöt szerző olimpiai csapatba nem kerülhetett be. Kevesebb mint két héttel Szocsi után Kraft meg is mutatta, mit vesztett az osztrák válogatott: Lahtiban megszerezte élete második VK-dobogóját. A rákövetkező év újabb áttörést hozott számára. A jelentősen meggyengült osztrák csapatot Michael Hayböckel együtt cipelte a hátán decemberben, de Kraft formája meglehetősen ingadozó volt. Így a sógorok elsősorban a rendkívül stabil Hayböckben bíztak a Négysánc előtt. Oberstdorfban végül „Kraftl” és „Michl” együtt állhattak fel a dobogóra, nyerni azonban Kraft tudott. Minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad a két jó barát őszinte öröme egymás sikerei kapcsán. Együtt meneteltek végig a versenyen, de Kraft szinte biztos előnnyel érkezett haza. Igaz, Bischofshofenben az élete első sikerét arató Hayböck majdnem befogta az összetett versenyben. Stefan Kraft ezzel sorozatban a 7. Négysánc sikert szállította az osztrákoknak, és egyben bizonyította, Heinz Kuttinnal is sikeresek tudtak maradni az osztrákok. Kraft ezután megjegyezte, örül a győzelemnek, de még sok mindent meg lehet nyerni…

A négysánc után számos dobogót szállítva sokáig vezette a világkupát is, de egy-két rosszabb eredmény miatt végül már nem szólhatott bele a legendás Freund-Prevc párharcba. Az év során azonban sikerült debütálnia a világbajnokságon, ahol egy egyéni bronzzal és egy csapat ezüsttel mutatkozott be. A 2015-2016-os szezont a tavalyinál meglehetősen gyengébben kezdte, a Négysánc címvédés szinte szóba sem kerülhetett. Szezonja viszonylag közpesen alakult, mindössze egy VK-győzelmet és három további dobogót ért el, emellett pedig a hazai sírepülő világbajnokságról egy bronzérmet szerzett.

Idei szereplése pedig már minden bizonnyal az osztrák sítörténelem arany lapjain szerepel: nagyszerű szezonkezdés után komoly esélyei voltak élete második Négysánc összetett győzelmére, amiben végül egy betegség komolyan hátráltatta – érdekesség, hogy barát-szobatársa Hayböck szintén átesett a betegségen, ha már a két barát párhuzamait tovább firtatjuk. Ezután viszont Kraft számára nem volt megállás. Ahogy az szezonzáró sorozatunk legutóbbi részében is olvasható volt, hatalmas formába lendült, amiben egymás után szállította a dobogós helyezéseket és a győzelmeket, végül pedig Kamil Stochot is megelőzte, ezzel megszerezve a nagy kristálygömböt. Emellett két egyéni aranyéremmel, valamint egy csapat ezüst és bronzéremmel távozott Lahtiból, ezután megnyerte az első ízben rendezett Raw Airt, aminek Vikersundi állomásán 253,5 méterig vitorlázott, így jelenleg a világcsúcstartót is Stefan Kraftnak hívják.

Stefan Kraft és Michael Hayböck szoros kapcsolatáról az előzőekben volt már szó. A két barát szinte egyszerre robbantak be a világ élmezőnyébe, ahol rendre egymás teljesítményét húzzák. Egy „komoly” ellentét azonban húzódik köztük: Stefan Kraft fanatikus Bayern München drukker, míg szobatársa Barcelona szurkoló.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk