AJÁNLÓ
 
15:09
2017. 03. 26.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:09
2017. 03. 26.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:09
2017. 03. 26.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:09
2017. 03. 26.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
 
15:09
2017. 03. 26.
A német Simon Schempp győzelmével zárult a 2017-es biatlon világbajnokság, a férfiaknál...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa sorsa. Stefan Kraft ismét győzni tudott, így a napi siker mellé a nagy kristálygömböt és a Sírepülő VK-ért járó kicsit is bezsebelhette. Riválisa, Kamil Stoch csak az ötödik helyen végzett. A napi dobogót az idei „örök második” Andreas Wellinger és az utolsó versenyekre feltámadó Noriaki Kasai tették teljessé.

 

Planicát is elérte a borongós idő, ráadásul a tegnapi nagyszerű szélviszonyokhoz képest, most szeszélyesebb oldalát mutatta az időjárás: a szél változó intenzitással fújt, ráadásul többször is irányt változtatott. Ennek ellenére az első sorozat szerencsére komoly kényszerszünet nélkül lezajlott. A nap kérdése az volt, összejátszhatnak-e úgy a körülmények, hogy esetleg Kamil Stoch visszavegye az összetett vezetést a legfontosabb pillanatban. Ehhez a lengyelnek nyernie kellett, míg az élen álló Stefan Kraftnak komoly betlivel a 17. helynél hátrébb kellett végezni. Az egyenletből ez utóbbi tűnt a valószínűtlenebbnek, tekintve Kraft lehengerlő formáját.

Tíz ugrót követően Dawid Kubacki (15.) vezetett egy igen meggyőző ugrással, akit Fettner () és Klimov (19.) követett; majd a folytatásban sem Ito (22.), sem Geiger (23.) nem jelentettek komolyabb veszélyt az előbb említett trióra. Hazai részről Jernej Damjan (24.) ugorhatott ma leghamarabb, de az első helytől még ő is elmaradt.

Anders Fannemel (10.) viszont az épp fújó hátszélben is az addigi legmesszebb ugrott, így 10 pont feletti előnnyel várhatta a rákövetkezőket. Vezetése kérészéletűnek bizonyult: a honfitárs Forfang (9.) egyből túl tudta szárnyalni. Richard Freitag (16.) ugrása ellenben hasonló volt, mint egész idei szezonja: erős közepes. A német után újabb norvég duó érkezett: Stjernen (13.) még a két honfitárs mögé sorolt csak be, de Johansson (7.) egy kicsit billegős ugrással is már az élre állt. A négyes norvég vezetés azonban nem tartott ki a második tízes csoport végéig: ugyan Maciej Kot (14.) nem tudott konkurálni az északiakkal, de aztán jött Eisenbichler (4.), aki elsőként repült 240 méter fölé, ezzel pedig élről várhatta az utolsó tíz ugrót.

Bár Piotr Żyła (11.) eljutott zsűritávolságon túlra, de a kompenzációk miatt nem sikerült felkapaszkodnia a pillanatnyi dobogóra sem, ezzel szemben Jurij Tepeš (8.) egy erősebb szembeszelet kihasználva már be tudott jönni a legjobb háromba. A rákövetkező Tandét szabálytalan síruhája miatt kizárták, de összetett harmadik helye így is biztos volt már Wellingerrel szemben.

A két Prevc közül Peter (6.) kapta el jobban a fonalat és egészen közel került Eisenbichlerhez, Domen (17.) viszont az addigi legerősebb szembeszélben sem ugrott kimagaslót. Michael Hayböck (12.) idei igencsak ingadozó formájából ma csak egy közepesre telt. A show egy japán ugrással fokozódott ismét fel: Noriaki Kasai (3.) egy gyönyörű repülés végén messze kalkulációs pont fölé repült és ezzel átvette a vezetést is!

A japán ugrása után Kamil Stoch (5.) két beülővel lejjebbről jöhetett csak, így egy 222 méteres ugrással is csak a pillanatnyi dobogó alját csípte el. Viszont a lengyel számára a győzelem volt szükséges az összetetthez – igaz a lengyel szakvezetés elismerő kézfogásait látva erről már előzetesen lemondhattak. Andreas Wellinger (2.) viszont megmutatta, hogy kell alacsonyabb beülőből is óriásit ugrani, ráadásul a szélviszonyok is egészen kegyesek voltak. Majd jött Stefan Kraft (1.) és az utolsó kétkedőknek is választ adott arra, kié lesz idén a kristálygömb: viszonylagos szélcsendben is hosszú időn keresztül vitorlázott és meg sem állt 250 méterig, ami természetesen magabiztos vezetést jelentett számára

A második ugrásokat ugyan elkezdték a versenyzők, ahol Jernej Damjan egy viszonylag erős ugrással egészen a sorozat törléséig a szponzorfal előtt állhatott. A pálya széli zászlókat látva a zsűri fair – bár külső szemmel nézve igen gyors – döntést hozott a félbeszakítással.

Ezzel Stefan Kraft szezonbeli nyolcadik győzelmét szerezte meg – a hatodikat úgy, hogy Andreas Wellinger végzett mögötte másodikként. Szintén hatalmas szenzáció, hogy Noriaki Kasai a vikersundi második hely után újabb dobogót szerzett (említeni sem kell már, hogy ez újabb rekord a japán részéről). A világkupáért még matematikai értelemben versenyző Kamil Stoch ezúttal is az ötödik helyet szerezte meg.

A győzelemmel Stefan Kraft nemcsak az összetettet, hanem a Sírepülő Világkupát is magabiztosan nyerte meg. Így két egyéni világbajnoki címe és a Raw Air összetettje mellé a nagy és a kis kristálygömböt is hazavihette az idei szezonban. Egy fontos címről azonban lemaradt: az összetettben végül másodikként záró Kamil Stoch év eleji  lehengerlő formájának köszönhetően elhódította a Négysáncversenyért járó arany sast. Az összetett harmadik helyét – szintén inkább év eleji teljesítményének köszönhetően – Daniel-André Tande szerezte meg, míg a negyedik a Krafttal karöltve szárnyaló Andreas Wellinger lett.

Maciej Kot révén a lengyelek két emberrel képviselhetik magukat a top10-ben, ráadásul a Grand Prix sorozat győzteseként bizonyította, télre is átmenthető a nyári remek forma. Domen Prevc, aki négy győzelemmel decemberben még vezette is az összetettet, végül a hatodik helyig csúszott vissza év végére. Mögötte két igen rapszodikusan teljesítő versenyző végzett: Hayböck megbízhatóság terén igencsak visszaesett, viszont Eisenbichler számára egyértelműen idén jött el a szintlépés az elitbe. A címvédő Peter Prevc egy győzelemmel zárta a kilencedik helyen a számára igen gyenge szezont. Manuel Fettner idén kétszer is dobogóra állhatott, amivel az osztrákok lettek a legnépesebb tábor a legjobb tízben. Ahogy azt már tegnap megírtuk, a Nemzetek kupáját először tudták elhódítani a lengyelek!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk