AJÁNLÓ
 
21:37
2015. 02. 21.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
21:37
2015. 02. 21.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:37
2015. 02. 21.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
21:37
2015. 02. 21.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
21:37
2015. 02. 21.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Múlt csütörtökön még világbajnokságon szerepeltek a hölgyek, 9 nap elteltével már Világkupán csaptak össze óriás-műlesiklásban. Nagyot nem fordult a világ azóta, ugyanúgy Anna Fenninger nyert az akkori ezüstérmes Viktoria Rebensburg előtt 4 századdal. Egyedül a dobogó harmadik fokán történt változás Mariborban, a vb-negyedik Tina Weirather lépett egyet előre, s végzett több mint egy év elteltével újra pódiumom GS-ben. Minekután Eva-Maria Brem csupán tízedikként zárt, Maze pedig kiesett, Fenninger átvette a vezetést a szakágiban, illetőleg megközelítette a szlovént az összetett pontversenyben.

Február végéhez mérten felettébb enyhe idő várta a világbajnokságról Európába visszatérő sízőnőket. A Maribor mellett fekvő Pohorje lejtőjén most már évről évre kérdéses a hagyományosnak tekinthető verseny megrendezése, legyen az akár január közepére, akár a szezon vége felére kitűzve. A lányok dolgát a verőfényes napsütéssel csak még inkább terhelt pálya mellett a változó irányú és erősségű szélmozgás csak tovább nehezítette.

Neves hiányzóink közt említhetjük a szám 2006-os olimpiai bajnokát, Julia Mancuso a számára balul sikerült világbajnokság után rövidebb szabadsággal töltekezne fel a szezon végi kihívásokra. A franciák Anémone Marmottan, a németek Veronique Hronek hiányát fájlalhatják, mindkettejük a vb-n sérült meg súlyosan, legközelebb csak Söldenben csatolnak léceit a Világkupán. A rajtlistán szerepelt ugyanakkor Lindsey Vonn, az amerikai csillag igencsak pengés világbajnoki futamai után döntött úgy, kipróbálja magát a VK-n is a technikai számban.

Amerikai edző keze nyomát viselte a délelőtti pálya, s mit ne mondjunk, a csekély meredekséggel megáldott lejtőt ő sem tudta, avagy akarta feldobni. Ennélfogva nézzétek el nekünk, ha nagyhorderejű hibákról nem lesz alkalmunk beszámolni. Kereken 60 síző csatolt egyébiránt lécet a mai napon.

Anna Fenninger (1.) egy ritmusban végigszáguldott a pályán, már amennyire ez megfelelő kifejezés egy hobbisízők körében sem rettegett lejtő esetén. Az osztrák mindenesetre tartósan berendezkedhetett a reklámfelület előtt állva. Eva-Maria Brem (16.) komoly késésben evickélt le a célba, érezhetően megfogta őt a balul sikerült világbajnokság. Egészen jól elboldogult a saját edzője tűzte pályán Mikaela Shiffrin (3.), szűk negyed másodperces hátrány birtokában versenyben maradt a győzelemért. Rövid úton a harmadik osztrák érkezett, Kathrin Zettel (6.) egy komoly megingással szedte be hátrányának zömét.

Remek hangulatot teremtett a hazai publikum, ekkor még nem sejtették, bevehetik nemsokára a keserű pirulát. Eleve idegesen kezdte csúszását Tina Maze, ezzel együtt nem maradt el sokkal az éllovastól. A záró szektorban aztán teljesen elveszítette a fonalat: előbb túlóvatoskodta a Zettel-féle kanyart, majd átesett a ló túloldalára, s két kapuval a vége előtt kicsúszott. Viktoria Rebensburg (2.) tartósítani látszik vb-formáját, középen még hajszállal vezetett is, végül mindösszesen 3 századdal szorult a második helyre. Nem állt össze ugyanakkor Jessica Lindell-Vikarby (24.) mozgása, a meredeken olyan mérvű késést szedett be, hogy még a továbbjutását se vehette biztosra.

Feltűnően nem ízlett a svédeknek a különféle kemikáliákkal fenntartott, ám változatlanul tocsogós hó, Sara Hector (16.) és Maria Pietilä-Holmner (18.) útja is durva elfékezéseken át vezetett a célig. Az olaszok ellenben bizakodásra okot adó délelőttöt zártak. Előbb Nadia Fanchini (5.) surrant be egy századdal Zettel elé, majd Federica Brignone (3.) kockázatvállalása kamatozódott a pálya végi meredeken. (Ehhez kellett az olasz aprónövése is, feküdt neki a Shiffrinre szabott tűzés is. Olyannyira, hogy takkra azonos időt síeltek ők ketten.) Kettejük közt láthattunk egy sérülése óta méltatlanul gyönge Tessa Worley-t (20.), egy önbizalommal telve, remek tempóban és sok hibával síelő, végül a meredeken búcsúzó Michaela Kirchgassert, valamint Tina Weirathert (7.), aki az utolsó szektoros „minden mindegy” elvű sízésével tudta életben tartani dobogós reményeit.

Jóval óvatosabban síelt ennél Lara Gut (14.), aki némi meglepetésre alig-alig tudta megelőzni az alapvetően szlalomos Frida Hansdottert (15.). Gyorssízők próbálkozásait láthattuk eztán csekély eredménnyel. Elisabeth Görgl (26.) abszolút esélytelen volt, egy tükörjégre fagyott pályákhoz szokott lesiklónak merő gyötrelem volt a szlovéniai hókása. Lindsey Vonn persze hozta vadóc stílusát, abszolút legjobb első szektor után aztán törvényszerűen elvitte a lendület, léceit leoldva csapódott a hálóba, szerencsére ép bőrrel megúszta.

A folytatásból ki kell emelni mindenekelőtt az olaszokat, akik mondhatni tökéletes délelőttöt zártak, elvégre minden valamicske eséllyel bíró sízőjük továbblépett, többségük nem is rossz helyen. Hatan várhatták a folytatást a TOP15 közt, sorrendben Irene Curtoni (10.), Francesca Marsaglia (11.), Manuela Mölgg (12.) és Marta Bassino (13.). Pontszerzésért csatázhatott még Nicole Agnelli (36-ossal a 24.) és egy rég nem látott ismerős, Sabrina Fanchini (46-ossal a 30.). Bravúros pozíciót harcolt ki magának Ragnhild Mowinckel (8.), illetőleg Adéline Baud (9.), a norvég a középső, sebességtartós részen jeleskedett, míg a francia ottani nagy rontását kompenzálta remek meredekével. Francia részről Marion Bertrand (23.) és Anne-Sophie Barthet (27.) folytathatta még tovább. Másfeles hátránnyal a középmezőnyben sorolt Nina Løseth (19.), hasonlóan a kanadai Marie-Pier Préfontaine-hez (22.).

A szlovénok lelki világát Ana Drev (27.) soványka továbbjutása volt hivatott javítani, kellemetlen meglepetésre búcsúzott svájci részről Dominique Gisin (31.). Feltétlenül a bravúr kategóriába sorolandó a cseh Katerina Paulathová (41-essel a 21.), legmagasabb rajtszámmal végül mégsem ő, hanem a svéd Nathalie Eklund (55-össel a 29.) került a pontszerzés előszobájába.

.......................................................................................................................................

Az időjárási helyzet aztán csak továbbfokozódott délutánra, a hőmérő higanyszála meghaladta már a 10 fokot, s minekután az osztrák tréner jobban széttűzte a kapukat, különösen s meredek részen hamar mély kádak kezdtek kialakulni. Irreális verseny szerencsére nem alakult ki.

Fanchini tipikus hibát vétett, túldöntötte léceit, így elsőként Eklund (25.) ért célba nem épp átütő idővel. Jól jelezte ezt, hogy a szlovénok bánatára a pálya felénél kieső Drevet követő Barthet (23.) rendkívül pontatlan sízéssel is simán eléje került. Sokat kellett várni a nagybetűs MENETRE, mert hiába síelt oly pattogósan Görgl (18.), jelentős előrelépéssel ő sem számolhatott. Lindell-Vikarby (22.) kapcsán egyetlen pozitívumként a meredeksízését lehetett kiemelni, fent délutánra sem tudott javítani. Agnelli (20.) és Bertrand (20.) ugyanott hibáztak, ugyanúgy kockáztattak, ugyanannyi időn belül síelték végig a pályát.

Remek középső résszel vétette észre magát Marie-Pier Préfontaine (12.), a kanadai sportoló fél másodperccel ütötte le az élről az osztrákot. Paulathová (26.) esetében nehéz megítélni, mi történt pontosan, ti. túlóvatoskodta a dolgot a VK- pontszerzés kapujában, vagy szimplán berezelt a nagy esélytől. Akárhogyan is történt, a célba érkezők közt utolsóként zárt. Nem tudott újítani Worley (18.), a pöttöm francia csak kereste a nyomvonal ritmusát. Løseth (13.) szoros csatában még lemaradt a kanadaitól, ám a botrányosan rossz napot kifogó Pietilä-Holmner (24.) után érkező Eva-Maria Brem (10.) idejével már nem tudott versengeni. Hiába vette át a vezetést, túl sok rontást követett el ahhoz, hogy komoly pontmentéssel számolhasson. Az egészes pofás alsó részt síelő Hector (11.) is csak alig-alig kapott ki tőle.

A svédek utolsó embere következett a reklámszünet után, Hansdotter (14.) nem vállalt kellő sebességet, leszorult a pillanatnyi dobogóról. Bizonytalan meredekére foghatja visszaesését Lara Gut (19.), a vagány sízést bemutató Bassino részéről egyetlen hiba is elég volt a kieséshez, előrebillenését megelőzően tisztes előnyt tudhatott magáénak az olasz. Sorjáztak Itália legjobbjai, felemás eredménnyel. Mölgg (16.) a pálya végére teljesen szétesett, Marsaglia (15.) fent elemelkedett a hóról, de a meredeket sem síelte meg szépen. Irene Curtoni (9.) nevéhez fűződött a délután első csúszása, remek dinamikával síelt, közel 8 tizedes előnye nagy előrelépést sejtetett. Hogy nem így történt, ez betudható az erős konkurenciának. A középtávon búcsúzó Baud-t még mindenesetre megelőzte az olasz.

Vadóc stílusban tette dolgát, kicsattanó örömmel csapott célba Ragnhild Mowinckel (8.), a norvég 4 tizednyi előnye is csupán egyetlen pozíciót hozott a kasszára. Erre is rálicitált Tina Weirather (3.). két egészen kiváló szakasz után a végén már rontogatott, fél másodperccel már komoly terhet rótt az utána érkezőkre. A várakozások szerint Kathrin Zettel (6.) inkább a meredeken remekelt, fent felhalmozott hátrányát felezte meg remek záró szakaszával az osztrák. Nadia Fanchini (4.) épp ellenkezően teljesített, minimális előnyét képtelen volt megőrizni a célig.

A megerősödő szél miatt apró technikai szünet akasztotta meg a versenyt. Várnia kellett így Mikaela Shiffrinnek (5.), fent eladta teljes előnyét, s később sem volt átütő, csak a virtuális harmadik helyre volt elegendő. Fede’ Brignone (8.) szokott módon elfuserálta újabb nagy esélyét, rendre meg-megbillent a kritikus kanyarokban, nagyon hátraesett. Viktoria Rebensburg (2.) fent is hozza a liechtensteini részidőit, s szinte hibátlan menettel, tisztes előnnyel állt a lista élére. Anna Fenningerre (1.) méretes nyomást helyezett, aki nem is állta meg komoly lecsúszások, széles kapuvételek nélkül. A végére aztán más sebességbe kapcsolt, nehéz megfejteni, hogyan, de 5 tizedről a maga javára tudta fordítani a különbséget, 4 század döntött mellette.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Anna Fenninger stabilitása volt igazán példaértékű idén, meg úgy általában, világversenyeken hozza az eredményeken, Világkupa-győzelmekben ugyanakkor különösebben nem bővelkedett karrierje. A mostani a 10. a sorban, a söldeni idénynyitón aratott – holtversenyes – siker óta nem végzett elsőként idén. Immáron ő vezeti a szakági tabellát, s ha így folytatja, komolyan megszorongathatja még Mazét összetettben. Viktoria Rebensburg tavaly március óta győzött újra kedvenc szakágában, 33. alkalommal állt dobogón. 19-szerre mondhatta el ugyanezt magáról Tina Weirather, az alapjáraton gyorssízőként ismert sízőnő ma is igazolta, újabban óriás-műlesiklásban villog igazán.


Folytatás következik holnap szlalommal!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk