AJÁNLÓ
 
20:55
2015. 02. 07.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:55
2015. 02. 07.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
20:55
2015. 02. 07.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
20:55
2015. 02. 07.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
20:55
2015. 02. 07.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 2015-ös alpesi sí VB-n a mai napon a férfi lesiklással zárult a gyors számok programja. A szuper-G osztrák fiesztája után nagyot fordult a világ: két svájci a dobogón, és nem mellékesen mind a négy svájci induló a legjobb osztrák előtt. Patrick Küng némi meglepetésre lett világbajnok, a hazai pályán versenyző Travis Ganongot, és egy másik helvétet, Beat Feuzot megelőzve. Svindal megint szépet jött, Jansrud megint leszerepelt.


Az amerikai szervezők a mai nap után megnyugodhattak, hisz immár túl vannak az időjárástól mindig jobban függő gyors számokon. A nyitányt kellett csak csúsztatni, a többi verseny rendben lezajlott, így ma a férfi lesiklás is. A fagypont feletti hőmérséklet, és a gyors számokban oly gyakori fény-árnyjáték révén azért az időjárás próbált kicsit beleszólni a történésekbe. A női mezőnynél népesebb volt ugyan a férfiak tábora, ám a 48 nevező bizony nem nevezhető túlzottan népes mezőnynek (ketten végül el sem indultak). Magyar induló nem volt a Birds of Preyen, hisz a szükséges FIS-pontszámon belül csak honosított Samsalunk tartózkodik jelenleg, ő pedig nem kívánta a gyors számokkal kockáztatni kiválónál is remekebb (khm...) szlalomos esélyeit.

Az amerikaiak nem panaszkodhattak a sorsolásra, kezdésként rögtön egy hazai síző, Jared Goldberg vághatott neki a mai versenynek. Nem sokkal a cél előtt egy ugratónál nagyot mentett, egyébként nem tűnt rossz menetnek (20.). A német Josef Ferstl komoly szélben indult neki a pályának, ez a hendikepp egy félig letarolt kapuval együtt minimális hátrányt eredményezett (22.). Az első igazán neves induló a svájci Carlo Janka volt, aki gyenge kezdés után különleges ívekkel hatalmas előnyt épített ki. Az utolsó szektor nem volt az igazi, így csak háromnegyed másodperccel vette át a vezetést (9.). A franciák beszédes nevű (ránézésre simán gondolhatnánk méregkeverőnek) ásza, David Poisson a kezdését sajnálhatja, a pálya közepén még Jankánál is sokkal jobban jött, végül mégis 3 tizedes hátránnyal ért célba (14.). A kanadai Benjamin Thomsen sokat kockáztatva is csak a pillanatnyi dobogóért harcolt, ezt végül el is érte (18.).

Szuper-G-s dobogója után nagy reményekkel várhatta a mai versenyt Adrien Thèaux. A felső részen a szélvihar ellenére tartotta a lépést Jankával, ugyanolyan részidővel fordult az utolsó részre - ahol aztán majdnem olyan gyenge volt, mint a svájci, de 4 századdal át tudta venni a vezetést (8.). A német Klaus Brandner csak a Vk-nál hígabb mezőnynek köszönhette, hogy ily előkelő környezetben indulhat, alaposan ki is lógott a sorból (27.). Az olaszok napját Werner Heel nyitotta, ám a taljánok két szektor után már akár el is fordulhattak; végül még Brandnertől is kikapott (32.).

A harmadik francia, Johan Clarey menete aztán visszarántott bennünket a valódi versenybe: két szektoron át vezetett, az alsó részre is reménykeltő hátránnyal fordult, ám ezt a részt csúnyán elrontotta (16.). A házigazdák kedvence, Steven Nyman hozta a szokott őrült amerikai menetet, fél másodperces előnnyel nyitott, hogy aztán félresikerült nyomvonallal rögtön el is adja. A végén aztán ő már nem kegyelmezett, majd három tizeddel átvette a vezetést (4.).

Aksel Lund Svindal megfontoltabb kezdés után könnyen tartotta a lépést az amerikaival, a végén nem volt szerencséje, egy tizeddel kikapott (6.). A VB-t eddig uraló osztrákok első képviselője, Max Franz mélyre vett ívekkel komoly hátrányt szedett be, majd egy másodpercre nőtt a különbség a célig (19.). Georg Streitbergert látva még inkább foghatták a fejüket a sógorok, az elejétől fogva az utolsó helyekért harcolt (29.). A gyenge menetek sorát az olasz Christof Innerhofer folytatta (24.), majd a reklámszünet előtt jött a slusszpoén: Beat Feuz. Pedig hatalmasat hibázott a második szektorban a svájci, egy kaput is elütött, de utána elképesztő iramra kapcsolt, és a végén három századdal megelőzte Nymant (3.).

A szakági legjobbak sorát Dominik Paris nyitotta, tovább keserítve Olaszországot: a második szektorban egyenes szakaszon csúszott meg a léce, a végére a középmezőnybe süllyedt (23.). Guillermo Fayed a franciák utolsó esélyét jelentette, végig tartotta is Feuz tempóját, az alján azonban egy kis megbillenés 8 százados hátrányt ért (5.). Kjetil Jansrud hiába volt papíron a legfőbb esélyes, ma is bizonyította, hogy igazán éles helyzetben ebben a szezonban nem tud jól teljesíteni: nem volt ugyan vészes a hátránya, de győzelemre már a pálya közepétől nem volt esélye, a legvégét elrontva alaposan hátracsúszott (15.).

A svájciak hangulatán Patrick Küng javított tovább: még honfitársánál is jobb részidőket produkált, az alsó részt se rontotta el, több mint 3 tizedet pakolt a legjobb időre (1.). A két helvétre viszont lehetett volna még két válaszuk az örök rivális osztrákoknak: Matthias Mayer és Hannes Reichelt. Mayer már az első szektorban óriási hátrányt szedett be, majd fél lábon síelt egy balost, a vége majd egy másodperc lett (12.). Reichelt jobban kezdett, ám aztán nagyot billent egy ugratón, és innen számára se volt visszaút (13.) - csúfos véget ért az osztrák álom. Travis Ganong két szektoron át vezetéssel örvendeztette meg a hazaiakat, és a végére is két tizedes hátránnyal fordult - megtartotta, így meglepetésre befért a két svájci közé (2.).

Az újabb reklámszünet után jöhetett az utolsó svájci, a veterán Didier Dèfago. Tartotta honfitársai tempóját, századok választották csak el Küngtől a negyedik szektorig, ott egy megbillenéssel elszálltak a legmerészebb helvét álmok (11.). Igaz, annál merészebbet is nehéz volt előzetesen álmodni, hogy minden svájci megelőzi a legjobb osztrákot... A kanadai Manuel Osborne-Paradis gyenge formáját a VB-re is magával hozta (21.), a német Andreas Sandertől pedig a középmezőny is szép teljesítmény volt, a második szektortól nagyon szépen jött (17.). A finn Andreas Romar sérülésből felépülve érkezett a VB-re, így sokat tőle se várhattunk (31.), majd Matteo Marsaglia egy közepes menettel lezárta az olaszok újabb gyenge napját (28.). A top-30-at szlávok zárták, elsőként a szlovén Klemen Kosi bemutatta a nap első kiesését. Épphogy nekicsúszott háttal a hálónak, szerencsésen megúszta. A cseh Ondřej Bank előnnyel nyitott, és egészen az alsó szektorig eséllyel pályázott a dobogóra - ám mint mindig, a legvégén most se tudta behúzni az esélyt, fél másodperc fölé nőtt a hátránya (7.). Újabb szlovén, Bostjan Kline zárta a blokkot, az utolsó helyekért küzdött (33.).

Magasabb rajtszámmal nem igazán várhattunk bravúrt, a 31-essel induló újabb szlovéntől, Martin Čatertől végképp nem - honfitársánál jobbnak bizonyult (25.). A kanadai Morgan Pridy senkit nem előzött meg (36.), a horvát Natko Zrnčić-Dim a végére elfáradva csak kevéssel bizonyult jobbnak nála (30.). Az orosz Alekszandr Glebov nem vállalt be elég nagy tempót, épphogy 3 másodpercen belül maradt (34.). 35-össel érkezett az utolsó olyan síelő, akire félszemmel még figyelni illett: az utolsó amerikai, Andrew Weibrecht. Hozta a szokott őrült menetet, a második szektor után majd 3 tizeddel vezetett is, az utolsó szektorban viszont egy csúnya ugratóval jelentős hátrányt szedett be (9.).

A norvég Aleksander Åmodt Kilde kiváló első szektor után visszaküzdötte magát a mezőny végéig (26.), majd a kazah Igor Zakurdajev (42.) és a dán Christoffer Faarup (38.) menete már félig-meddig a verseny lezárását jelentette. Voltak persze hátra még bőven, és aki egy VB-n lesiklik, megérdemli, hogy legalább felsorolásszerűen megemlítsük. A horvát Max Ullrich (35.), a chilei Henrik von Appen (37.), az új-zélandi Willis Feasey (40.), a monacói Arnaud Alessandria (39.), az örök Simari Birkner (most épp Cristian Javier, 43.), a román Ioan Valeriu Achiriloaie (44.) és a szlovák Andreas Žampa (41.) ért még célba. A harmadik horvát, Ištok Rodeš nem fért be egy kapuba, így kiesett.

Patrick Küng VB-címét az teszi igazán meglepővé, hogy az egyébként régóta a szakág élvonalához tartozó 31 éves svájci ebben a szezonban a Világkupában még dobogóra se állhatott. Másrészt persze szinte mindig ott volt a top-10-ben - egyszerűen csak most jött ki igazán jól a lépés. Első alkalommal állhatott fel a VB-dobogóra, 2013-ból Schladmingból egy 7. hely volt a legjobbja, ugyanígy lesiklásban.


Travis Ganong se véletlenül rajtolhatott a legjobbak között, Santa Caterinán Vk-versenyt is nyert decemberben, ám tulajdonképp az egy kicsúszott eredménynek tűnt. A hazai hó is minden bizonnyal segítette, korábban a 15-ben sem volt a VB-ken semmilyen szakágban. Beat Feuz számára is a mostani az első VB-dobogó, hisz 2013-ban Schladmingban ott se lehetett, előtte Garmischban pedig csak 9. lett. Sérülése után nagyon mélyről kellett visszatérnie, ez a bronzérem talán végképp azt jelzi: sikerült.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk