AJÁNLÓ
 
10:52
2017. 03. 11.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:52
2017. 03. 11.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:52
2017. 03. 11.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
10:52
2017. 03. 11.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
10:52
2017. 03. 11.
Alpesi összetettel zárult a női alpesi sízők hétvégéje Crans Montanán. Ez volt a 3., egyben...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük a két technikai szakágban. Magyar idő szerint tegnap késő este ért véget az óriás-műlesiklás, melyet a hazai pálya előnyét élvező Mikaela Shiffrin nyert. A második futam hőse viszont nem ő, hanem Federica Brignone volt, 7 századra volt a hatalmas bravúrtól az olasz. Tessa Worley hideg fejjel végigment, felfért a dobogóra, 80 pontos előnnyel várja az utolsó versenyt.

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

Az Egyesült Államokban zárul az alpesi sí világkupa 2016/2017-es szezonja. Nemcsak a több ezer kilométer, de a majd minden számban már lefutottnak tekinthető végeredmény miatt is kicsit távolinak - no meg magyar szemszögből oly fájdalmasan érdektelennek tűnik mindaz, ami még hátravan. Az aspeni Vk-finálé előtt a hölgyek még megmérkőznek a két technikai számban Squaw Valleyben, ma az óriás-műlesiklásra került sor. Itt még van tét, bár a szakági éllovas Tessa Worley egyetlen feladata valójában már csak az, hogy biztosan célbaérjen. Több emberötőnyi szünet után rendeztek itt Vk-versenyt, vagyis a lejtőt legfeljebb az amerikaiak ismerhették a mezőnyből. A megszokottnál kicsit rövidebb összefoglalónk következik a péntek esti versenyről.

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

Az első futamot dióhéjban úgy is összefoglalhatnánk, hogy hozta azt, amit várhattunk. A versenyt nyitó Marta Bassino megadott egy jó alapidőt, amivel végül ő lett a legjobb olasz (3.). Ana Drev kicsit túl óvatos volt a tengerentúli havon (5.), majd Federica Brignone is jócskán kikapott honfitársától (4.). 4-essel indulhatott Tessa Worley, aki magabiztosan síelve 35 századdal átvette a vezetést (2.). Jó kezdés után Sofia Goggia sokat hibázott, egyetlen századdal Drev mögött ért csak célba (7.), majd Viktoria Rebensburg egy szektor alatt az egész napját elrontotta - pedig utána szépen síelt (9.). A hazai pálya előnyét élvező Mikaela Shiffrin aztán rápakolt még egy lapáttal, brutális kezdés után 2 tizedet vert Worley-re (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

A szakág legjobbjai ma nevükhöz méltóan szerepeltek, a körülmények sem kedveztek a magasabb rajtszámmal síelőknek. Egyetlen kivétel volt: Manuela Mölgg 14-essel hajszálra olyan időt tudott jönni, mint Drev (5.). A követőbolyról és a hátsóbb régiókról a második futam kapcsán úgyis szót ejtünk, nézzük inkább azokat, akikről már nem ejthetünk - lévén nem jutottak tovább! Szegény Nina Løseth 11 századdal, és egyetlen hellyel csúszott le a második futamról (31.), így a folytatás helyett skandináv partit csaphatott Frida Hansdotterrel (37.). Csak öten estek ki, ám közülük három név mindenképp említésre méltó: Francesca Marsaglia, Adeline Baud Mugnier és Ilka Štuhec.

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

--------------------------------------------------

A második futamot Irene Curtoni nyitotta, jó néhány hibával abszolválta a pályát (21.). Katharina Truppe precízebb, ám lassabb menetet produkált (24.), majd Kristina Riis-Johannessen bátor síeléssel az osztrákkal azonos időt ért el (24.). 30-on túlról érkező versenyzők folytatták a sort: Mikaela Tommy megelégedett a biztos pontszerzéssel (27.), Elisabeth Kappaurer viszont több mint 3 tizeddel átvette a vezetést (16.). Kristine Gjelsten Haugen inkább az utolsó pozícióra hajtott (29.), majd Tina Robnik a pálya második felére elvesztette a fonalat, így épphogy Curtoni elé sorolt be (20.).

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

Melanie Meillard nagyjából Robnik menetét másolta, kevéssel jobbnak bizonyult nála (18.), Bernadette Schild viszont gyenge kezdés után a futam első kiesését mutatta be - rosszul tanulta meg a pályát. Coralie Frasse Sombet látványos, ám jó sok hibával tarkított síeléssel esett hátra (22.), majd Elena Curtoni gyarapította tovább a gyenge menetek sorát (26.). Úgy tűnt, a pálya most se tartott ki túl sokáig... Maria Pietilä-Holmner már fél másodpercen túli előnyt fordított másodpercen túli hátrányra (28.), Simone Wild pedig remek második szektor után a pálya alján veszített rengeteget, így ő is Kappaurer mögé szorult (17.). Megan McJames a hazai pálya előnyét, no meg a másodpercen túli hozott előnyét élvezte, ám pocsék síeléssel alaposan hátrazuhant (22.). Ragnhild Mowinckel viszont már nem kegyelmezett: tartotta az osztrák tempóját, az aljára belassulva is háromnegyed másodperccel vette át a vezetést (10.).

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

A mezőny második felét Marie-Michele Gagnon nyitotta, remek kezdés után jócskán kikapott a norvégtól (14.). Sara Hector lendülete is csak egy szektorig tartott, utána nagyokat hibázott, épphogy Kappaurer elé sorolt be (15.). Tina Weirather vérszegény síeléssel beleszürkült a középmezőnybe (19.), majd Wendy Holdener egy remek zárórésszel 8 század híján helyrehozta addigi halovány menetét (13.). Michaela Kirchgasser már 7 tizedes előnyt adott el a pálya aljáig, végül 2 százados hátránnyal beékelődött Mowinckel és Holdener közé (11.). Petra Vlhová aztán még szorosabbá varázsolta az élmezőnyt, az alján súlyos tizedeket hagyva egyetlen századdal Holdener elé sorolt be (12.). Viktoria Rebensburg viszont már nem kegyelmezett: 9 tizedes előnyét a pálya feléig lefelezte ugyan, de a végén nagyon összeszedetten síelt, 8 tizeddel vette át a vezetést (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

Az utolsó blokkot Stephanie Brunner nyitotta, jó pár lesodródással csak a német mögé sorolhatott be (8.). Goggia szokásos őrült síelése kövér ívek után botvesztéshez vezetett, a pálya felét egy bottal síelve is csak 14 századdal kapott ki (7.). Drev jóval sótlanabb síelése többet ért: mindvégig precízen tartotta magát a megfelelő íveken, és 5 századot megőrzött előnyéből (5.). Manuela Mölgg viszont rögtön elrontotta a szlovén örömét: közel 4 tizedes előnyt szedett össze a pálya feléig - hogy aztán egyetlen század híján az egészet eladja a célig (4.). Ezen a napon egy-két századon is helyezések múlhattak... Brignone mégsem a századmásdpercekben bízott, helyette szorgosan növelgette előnyét, brutális menettel majd egy másodpercet pakolt a legjobb időre (2.). Az olasz háziversenyt záró Bassino ezzel az űrmenettel nem tudott mit kezdeni, a végére teljesen beleveszett a pályába (9.). Worley másodjára is a biztos célba érést tartotta szem előtt, igaz, kicsit talán túlzottan is óvatos volt, az alján azért is igyekeznie kellett, hogy Mölggék elé beférjen (3.). Shiffrin majd egy másodperces előnyről indult, kötelezőnek tűnt ez megőriznie - Brignone menetéről mindent elmond, hogy az amerikai igazán nagy hiba nélkül is csak 7 századot őrzött meg előnyéből (1.). A legvégén a századok visszavették az olaszoktól azt, amit Mölggnek adtak...

Mikaela Shiffrin 102. Világkupa-versenyén megszerezte 30. győzelmét és 42. dobogóját. Federica Brignone emlékezetessé tette 150. versenyét, 17. fért be a top-3-ba. A nevető harmadik, Tessa Worley 173. versenyén 20. pódiumát szerezte, és 80 pontos előnnyel várhatja a záróversenyt. Ha célba ér Aspenben, megszerezheti élete első kristálygömbjét - egy 12. hely is elég lenne neki.

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

alpesi si alpesi sí világkupa Squaw Valley Shiffrin óriás-műlesiklás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk