AJÁNLÓ
 
18:43
2017. 03. 15.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:43
2017. 03. 15.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
18:43
2017. 03. 15.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
18:43
2017. 03. 15.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
 
18:43
2017. 03. 15.
Alpesi összetettel zárult a női alpesi sízők hétvégéje Crans Montanán. Ez volt a 3., egyben...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében. Lindsey Vonn bírta csak másodpercen belül tartani, a dobogó harmadik fokára pedig Sofia Goggia végzett - az egyetlen, akinek halovány reményei lehettek az idényzáró futam előtt. A szlovénoknak Tina Maze visszavonulása után is lesz kinek szurkolnia. Az olimpián, és az összetett pontversenyben egyaránt.

 

Az aspeni Vk-finálé folytatásaként a hölgyek is megmérkőztek lesiklásban az amerikai tavaszban. A majd 100 ponttal vezető Ilka Štuhec már gyakorlatilag megnyerte a szakági kristálygömböt, szinte tét nélküli viadallal zárult a lesiklóidény. A tétnélküliségnél csak a rajtlista rövidsége volt fájóbb, a junior-VB Alice Merryweatherrel együtt is csak 20 síelő maradt a végére. A kellemes időjárás miatt pedig bizonyosan senki nem volt boldog.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

Legalább a sors igazságos volt: az kapta az 1-es rajtszámot, aki idénybeli teljesítményével leginkább kiérdemelte: Ilka Štuhec. Szemre szép síeléssel ment végig, várható volt, hogy feladja a leckét a többieknek (1.). Stephanie Venier épphogy elégségesre teljesítette a feladatot: legalább egy fokozattal lassabban kezdett, a pálya második felében kicsit magára találva is 2,62-t kapott (11.). Sofia Goggia is kezdésként kapott fél másodpercet, ám a harmadik szektorban megmutatta, hogy komoly tizedeket hagyott a pályában a szlovén. Az olasz sem jött aztán hibátlanul, a vége így másodpercen túli hátrány lett (3.). Verena Stuffer menete is jelezte, hogy a szlovén lány ellen annyi esélye van a mezőnynek, mint a fénykorában lévő Vonn ellen, 3 másodpercen túli hátránnyal zárt (15.). Az olasz sort folytató Johanna Schnarf jobban tartotta magát, sokáig veszélyeztette Goggiát is, ám a hajrára nagyon elfáradt (9.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

Tamara Tippler lassúcska kezdése után a kanyargós középső részeket jól összerakta, így 2 másodpercen túli hátrányával felfért a pillanatnyi dobogóra (7.). Tina Weirather hasonló, épp csak minden szektorban kicsivel gyorsabb síeléssel belül maradt ezen a határon, így már 1,7 volt csak a különbség az első és a harmadik között (4.)... Jasmine Flurynek esélye sem volt hasonló menetre, helyenként látványosan szenvedve csak Stuffert előzte meg (12.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

Lindsey Vonn is megkapta felül a kötelező fél másodpercet, utána viszont nagyon jól tartotta magát, kétharmad másodperces hátránnyal csapódott a cél után a reklámtáblába (2.). Az amerikai hó Breezy Johnsonnak kevésbé tett jót, gyenge csúszás végén szétcsúsztak a lábai, hatalmas spárga után brutálisat esett. Pár perc után szerencsére talpra állt.

A tervezettnél hosszabbra nyúlt reklámszünet után Viktoria Rebensburg következett, stabil menettel gyarapította a követőbolyt (8.). Jacqueline Wiles sem remekelt a hazai havon, 3 másodpercen túl zárt (14.). A dobogósokat valójában már senki nem veszélyeztette, Christine Scheyer legalább a követőbolyon belül elfogadható helyre érkezett (10.). Corinne Suter a 3 másodperces határral küzdött egy jót, sikertelenül (16.). Nicole Schmidhofer elképesztően gyenge kezdés után legalább egy-két jó szektort összerakott, végül így 2 másodpercen belül maradt (6.).

Már csak 5 síelő... Nem megbántva a mezőnyt, hisz a tavaszi meleg is ludas volt ebben, de bizony leginkább erre tudtunk gondolni - az izgalmak már kizárhatóak voltak. Ramona Siebenhofer számára is a 3 másodperc volt az ellenfél, ő legalább legyőzte (13.). Laurenne Ross váratlanul jó kezdéssel vitt némi színt a versenybe, a végére viszont jócskán belassult, épphogy kikapott Weirathertől (5.). Federica Brignone sem tudott csodát tenni - nagyon nem, fájdalmasan kilógott ma a mezőnyből (18.). Amerikaiak zárták a napot: Stacey Cooknál legalább a kezdés biztató volt (16.), Alice Merryweather viszont csak annak örülhetett, hogy kipróbálhatta magát a legjobbak csodaországában (19.).

A verseny teljes hosszában megtekinthető az alábbi linken - norvég nyelven!

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

A szezon három szenzációja egy fényképen. Ilka Štuhec, aki a középmezőnyből egy csettintésre a mezőny élére ugrott. 12 dobogójának, 7 győzelmének mindegyikét a héten záruló szezon során szerezte. Emellett február óta ő lesiklás világbajnoka, s holnap minden bizonnyal háromszoros kristálygömbösnek vallhatja majd magát.

Lindsey Vonn, aki pár héttel kéztörése után visszatért a gyorsasági szakági élmezőnyébe. Győznie csak egyszer sikerült, de ha jövőre egészséges lesz, kiélezett küzdelmet folytathat a fiatalokkal. Egyébiránt 130 pódiumnál jár már a Világkupában.

Sofia Goggia neve mellett szintúgy tucatnyi dobogó áll, mint Ilkánál, emellé két koreai siker is bekerült statisztikájába. Minden a mostani tél termése.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

A 2016/2017-es Lesikló Világkupa győztese:

Ilka Štuhec

Ami a horvátoknak nem sikerült, a szlovénoknak igen. Úgy tűnik, meg se kottyant a szlovén alpesi síelésnek, hogy Tina Maze hosszas vacillálás után ebben a szezonban már csak azért húzott sílécet, hogy elbúcsúzzon mindenkitől. Van helyette másik klasszisuk! Magunk között többször élcelődtünk azzal, hogy valójában Maze vett fel egy vörös parókát, és őt látjuk Štuhec néven versenyezni. Nos, ez már csak azért sem lehet igaz, mert Maze soha nem járt annyival a mezőny felett lesiklásban, mint ahogyan Štuhec ma is. Éveken át a középmezőnyben vegetált, a Kostelićeket idéző "családi vállalkozásban" állt össze a csapata (ezért is említettük a horvát párhuzamot) - és a semmiből az élre tört erre az idényre.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

A Világkupa-győztes portréja

Született: 1990. október 26., Slovenj Gradec

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, alpesi összetett, szlalom

Olimpia: olimpiai tízedik helyezett (lesiklás, Szocsi 2014), 13 helyezett (Szuper-G, Szocsi 2014), 31 helyezett (óriás-műlesiklás, Szocsi 2014)

Világbajnokság: világbajnok (lesiklás, Sankt Moritz 2017), hatodik helyezett (Szuper-G, Schladming 2013, hetedik helyezett (alpesi összetett, Vail 2015), 11. helyezett (Szuper-G, Sankt Moritz 2017)

Junior-világbajnokság: háromszoros aranyérmes (szlalom és kombináció, Flachau 2007; lesiklás, Formigal 2008)

Világkupa-debütálás: 2007, Lenzerheide

Világkupa-rajt: 131

Vk- futamgyőzelem: 7 (négy lesiklásban, kettő Szuper-G-ben, egy kombinációban) – az összes a jelenlegi idényben

Vk- dobogó: 12 (6 lesiklásban, 3-3 Szuper-G-ben és kombinációban) – az összes a jelenlegi idényben

Vk- összetett: 31. helyezett (2015/2016), valamint biztos TOP-3 (2016/2017)

Vk- szakági: a lesiklás győztese (2016/2017), az alpesi összetett győztese (2016/2017), a Szuper-G 12. helyezettje (2015/2016), valamint idén biztos TOP-2 Szuper-G-ben

Európa Kupa: az óriás-műlesiklás 2. helyezettje (2007/2008), a kombináció ötödik (2006/2007) és hatodik helyezettje (2011/2012), a lesiklás nyolcadik helyezettje (2012/2013) és a Szuper-G kilencedik helyezettje (2011/2012), valamint 10 dobogós helyezés, ezen belül két futamgyőzelem

Egyéb: kilencszeres szlovén bajnok (2x szlalomban, Szuper-G-ben, lesiklásban, kombinációban és 1x óriás-műlesiklásban); az óriás-műlesiklás és a szlalom győztese az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF 2007); a Grandenissima ötszörös győztese; valamint 8 győzelem különféle FIS- versenyeken.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Aspen Ilka Štuhec

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk