AJÁNLÓ
 
18:42
2015. 01. 16.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2015. 01. 16.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2015. 01. 16.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2015. 01. 16.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
18:42
2015. 01. 16.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Szűkös szezonját futja idén (is?) a svájci alpesi síelés, vagyis minden apró sikert hosszasan kell dédelgetniük. Különösen, ha az a bizonyos Wengenben születik meg. Carlo Janka régi önmagát idézően szerepelt lesiklásban, amivel tekintélyes előnyre tett szert a szlalomos specialistákkal szemben; s szlalomban, melynek során technikai sízőként is megcsillogtatta tudását. A napi trendnek megfelelően a nem várt győztes mellé egy dobogón debütáló fiatal, Victor Muffat-Jeandet, valamint egy papírformát igazoló rutinos síző, Ivica Kostelić zárt a legjobb három közt.

Újabban csak alpesi összetettként emlegetik a sportág hőskoráig visszanyúló, megannyi korszakos csatát hozó szakágat, ami mára agóniába süllyedt. A mindenkori névsor koránt sem oly veretes, mint hajdanán, maguk a versenyek sem igazán színvonalasak, izgalmi hőfokuk is inkább abban áll, hogy a délelőtti lesikláson gyengélkedő szlalomosok feltámadnak a délutánra komikus technikájukat fitogtató gyorsasági sízők kárára. No, de ne legyünk ennyire negatívak, nézzük onnan az egészet, hogy előzetesen nehezen megtippelhető, váratlan végkifejletekben bővelkedő végkifejleteket tartogat rendre számunkra ez a szakág.

Negyvenheten csatoltak sílécet a mai napon, a lehetséges favoritok közül csupán Aksel Lund Svindal és Bode Miller hiányzott. Előbbi öles léptekkel halad a szenzációszámba menő világbajnoki indulás felé, míg az amerikai már edzésen is csúszott Wengenben, de versenykörülmények közt csak Kitzbühelben láthatjuk viszont.

Vincent Kriechmayr (4.) bevállalós sízése nyitotta a napot, a lerövidített pálya végéig bírta durva hiba nélkül, ott azonban úgy elmérte az ívet, hogy csak méretes fékezés kíséretében tudott beférni. Hans Olsson (11.) és Klemen Kosi (14.) így sem bírt lépést tartani vele, hasonlóan a dobogóesélyesek közt számon tartott Romed Baumannal (12.). Mi tagadás, nem nyűgöztek le minket a fiúk, maradt hát a festői környezet látványa. Florian Scheiber (28.) például senki nem előzött meg, ami lesiklóként nem sok jót ígért számára. Szlovén részről Martin Čater (17.) már a Kernen- sikánnál eldobta a jó helyezés lehetőségét, amit kellemetlen meglepetésre Dominik Paris (24.) rögtön megismételt, az olaszok remek formának örvendő lesiklója eztán sem tudott újítani.

A svájciak képviseletében Mauro Caviezel (7.) csúszása jócskán kompaktabb volt, az átkötő részeken mérte tenni léceit, így a végén valamicskét még javítani is tudott. Hozzá hasonlóan Peter Fill (9.) sem szakadt le túlzottan, márpedig mindkettejüket a jobb szlalomosok közt tartottuk számon jelen mezőnybe. Ondřej Bank (8.) visszafogottabb kezdést követően szépen letornázta magát, a dobogót feltétlenül kinézhette magának. Kjetil Jansrud (3.) a papírformát igazolva élre hágott, igaz, gyönyörű íveihez nem mindig társult a megfelelő dinamika. Adam Žampa (31.) kombinációs esélyeit mindig nagyban befolyásolja a délelőtt, na, ez ma nem jött össze, pechesen járt, egyetlen hellyel kiszorult a 30-ból, vagyis a szűzpályás szlalomról.

Carlo Jankától (1.) rég látott parádés lesiklással jelentkezett, mindent elmond az a 65 század, amivel átvette a vezetést a szakág idei legjobbjától. Mathias Mayer (2.) formája felfelé tendál, századok döntöttek a célban kárára. Ígéretes kezdés után a középmezőny végén kötött ki Jared Goldberg (19.), sokkal kellemetlenebb ennél, hogy Christof Innerhofer (23.) sem volt képes ennél többre. Thomas Mermillod Blondin (20.) csalódottsága érthető volt, nem jobb szlalomos ő annál, hogy ekkora hátrányból dobogóig verekedje fel magát. A franciák csalódottságát fokozandó Alexis Pinturault (32.) finoman szólva sem remekelt, különösen az alja volt rendkívül bizonytalan, 3 másodpercen túli hátrányával ő is csak 30-on túl kezdhette a szlalomot. Janka esélyei továbbnőttek Ted Ligety (27.) célba érésével, gyönyörű íveken, ám a kelleténél több éllel teljesítette a pályát az amerikai. Sandro Viletta (16.) pozíciója sem volt mondható épp ígéretesnek, az olimpiai bajnoki címet eredményezőnél is erősebb szlalomra lett volna szüksége már. A horvátok felemás délelőttöt zártak, mert bár minden esélyüket nem dobták el, dobogóra feltétlenül aspirálhattak, szorításukban csak ott lihegtek jó nevű szlalomosok. Natko Zrnčić-Dim (21.) választott tempóját végigvéve két és fél másodpercet kapott, a karrierje utolsóelőtti lesiklását teljesítő Ivica Kostelić (15.) valamivel több kockázatot vállalt.

A folytatásban nem történt semmi váratlan, a lesiklók megmaradt részéből Marc Gisin (5.), Max Franz (6.) és Adrien Théaux (9.) edzett egy jót a vasárnapi Lauberhornrennenre, merthogy vérmes reményei a délutáni szlalomra nem nagyon lehettek. Nem is olyan rég voltak olyan idők, amikor Beat Feuz (13.) és Hannes Reichelt (17.) nevét a favoritok közt emlegettük volna Wengen előtt, na, mai siklásuk alapján nem bátorítunk senkit, hogy rájuk fogadjanak. Akire viszont nagyon oda kellett figyelnünk a folytatásban, az a 35-össel érkező Victor Muffat Jeandet (28.), a francia szlalomos nagy bravúrral remek startpozíciót szerzett magának délutánra.

.......................................................................................................................................

Kombinációs szinten egészen technikás pályát tűzött a franciák mestere, aki eredendően minden bizonnyal Pinturault győzelmi esélyeit szerette volna táplálni. No, csóri Alexis elbukta a délelőttöt, így ugrott elő Victor Muffat Jeandet (2.), aki Silvan Zurbriggen (13.) minden kockázatot nélkülöző biztonsági menete és Florian Scheiber utolsó kapus rontásával lezárult vergődése után odacsapott az agaraknak. Vérbeli műlesiklóként tette dolgát, pálya végi hibájáért drága árat nem kellett fizetnie.

Ted Ligety (5.) felezte is ugyanott hátrányát, esélye a vezetést átvételére ezzel együtt sem volt, tekintélyes előrelépésre a mezőnyt elnézve annál inkább. Maxence Muzaton jó lesiklóként az első komolyabb technikát kívánó kanyarulatnál elvérzett, a német Josef Ferstl (24.) a biztos célba érésre törekedett. Hiú ábránd lett volna bármit is várni az olaszoktól egy ilyen gyötrelmes lesiklást követően, Paris (25.) ennek megfelelően járt mindenütt, újra is indult, Innerhofer (19.) szögletes mozgásában néhol némi dinamika is szorult, míg Marsaglia (21.) lagymatag tempójában célba evickélt.

Ennél komolyabb célok vezérelték, így hát vagányul nekiesett a pályának Natko Zrnčić-Dim (6.), ami a sok hiba ellenére kis híján Ligety megcsípésére is elegendő volt. Mermillod Blondin (9.) már valamicskét épületesebb technikával, de az óra szerint lassan síelte végig Männlichen- lejtőt. Goldberg (14.) leginkább csak csetlett-botlott, Cater (22.) élete legjobb VK- eredményét nem tette kockára. A hazaiak elképedésére Viletta (20.) sem tette oda magát, nemhogy nem sikerült elérnie azt a hőskölteményeket idéző szocsi szlalomot, oly mértékben indiszponált volt, aminek nem is lehetett más vége, mint csúnya visszaesés.

Kombinációs szinten még felveszi a versenyt Ivica Kostelić (3.), kulturált menettel jelentkezett, a végén 4 tizedet fogott a francián, 7 századdal szorult csupán mögéje. Akinek eztán jó darabig nem kellett izgulnia, egymást érték ugyanis a lesiklók gyakran komikus csúszásai. Kosi szenvedései hiábavalóak voltak, felszerelési gondok miatt kizárták, Feuz (17.) és Baumann (11.) inkább csak hasonszőrű társaik viszonylatában alkottak érdemit, Olsson (22.) méretes hátrazuhanást produkált.

Fill technikailag a lesiklók legjobbjai közé tartozik, ennek megfelelően nagyobb tempót is vállalt. Ahogy sokasodtak a késések, törvényszerű volt a kiesés. Théaux (16.) menetében is voltak meleg pillanatok, de csak leért. A reklámszünet után Bank (8.) igazolta a hiedelmeket, valóban keveset edzett újabban szlalomra, kár érte. Mauro Caviezel (7.) alig-alig csúszott le a pillanatnyi dobogóról, vb-kerettagságát alighanem így is megszerezte. Franz (17.) és Gisin hozta azt, amit vártunk tőle, előbbi kövér kapuvételekkel megoldotta a feladatot, utóbbi viszont utólag hiábavalónak érezhette, amiért szinte kétszer teljesítenie kellett a lesiklást délelőtt. Dacára csaknem 2 másodperces előnyének, Kriechmayr (12.) is eleve esélytelennek mutatkozott a vezetés átvételére, nem is harcolt különösebben érte, saját nyugodt tempójában letudta a kötelezőt.

Kjetil Jansrud ennél többre pályázott, nekirontott a pályának, aminek egy visszamászás, majd egy újabb végzetes rontás lett eredménye. Fontos pontokat bukott az összetett versenyben. Betekintést nyerhettünk kicsit Matthias Mayer (4.) edzésprogramjába, az olimpiai bajnok lesikló alighanem ráfeküdt a szlalomra is, tőle soha nem látott sízést mutatott be ugyanis a technikai számban, 5 századon múlt dobogója. Carlo Janka (1.) technikájára azért ráfoghattuk eddig is az „ügyes” jelzőt, ma sem okozott csalódást, kitartott 3 másodperces előnyéből csaknem másfél. Mi több, a 8. legjobb szlalomot ő síelte a nap.

Ezzel eldőlt a verseny lényegi része, a harmincon túliak viszont még hátravoltak. Žampa (15.) nem tett ki igazán magáért, de Pinturault-tól (10.) is alighanem többet vártak szurkolói. Sikerrel járt a pontokért vívott harcban a kanadai Broderick Thompson (30. – első VK-pont) és Tyler Werry (27. – szintén), a lengyel Maciej Bydliński (27.), az orosz Pavel Trihicsev (29.) és végül a cseh Kryštof Krýzl (28.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

2011 után győzött újra a Világkupában Carlo Janka, dobogóra is szinte napra pontosan 2 esztendeje állt, szintúgy a wengeni kombináción. Ez a svájci olimpiai bajnok 10. VK- sikere. Victor Muffat Jeandet idén robbant be igazán a bőven vett világelitbe, szlalomban a TOP20, óriás-műlesiklásban TOP10 rendszeres résztvevője, mai kombinációs dobogója ezzel együtt hatalmas meglepetés. Ivica Kostelić szezon végén zárásra ítélt karrierje fontos sarokpontjához érkezett, ma 60. alkalommal állhatott dobogóra Világkupában. Kitzbühelben megkoronázzák még egyszer a veterán horvátot?

Holnap mindenesetre kedvenc lejtőjén még viríthat valamit szlalomban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk