AJÁNLÓ
 
12:18
2014. 12. 14.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
12:18
2014. 12. 14.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:18
2014. 12. 14.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
12:18
2014. 12. 14.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
12:18
2014. 12. 14.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Férfi szlalommal zárult az alpesi sí Vk-hétvége programja Svédországban, Åréban. Marcel Hirscher újabb győzelmet húzott be, minimális előnnyel a második futamába belehibázó Felix Neureuther előtt. A folytatás már jóval meglepőbb: Alekszandr Horosilov időtlen idők után szállított dobogót az oroszoknak, a top-10-ben Hargin, Bäck és Calle Lindh és Bygmmark a hazai pálya előnyét testesítette meg, a norvég Espen Lysdahl pedig az ismeretlenségből rögtön a 9. helyre tört. Samsal Dalibor 2,13-as hátránya jó néhány pályán alighanem második futamot ért volna, itt viszont csak a 34. helyre volt jó.


Az első futam pályáját az olasz Stefano Costazza, a másodikét a svéd Magnus Andersson jelölhette ki. 69 síelő nevezett a viadalra, köztük 50-essel ott láthattuk a listán Samsal Dalibort is.

Az első futamot Mario Matt nyitotta, probléma nélküli menettel adta meg az alapidőt (4.). Mattias Hargin követte, ám a hazaiak bánatára szó szerint csak követte a rutinos osztrákot, fokozatosan növelve a távolságot (8.). Patrick Thaler az alsó részen veszített sokat, végül még Hargint se előzte meg (9.). Marcel Hirscher hozta a tegnapelőtt megszokott formát, az alsó szektorig hagyott reményt a mezőnynek,a célban már majd 3 tizedes előnyt mutatott az óra (2.). Felix Neureuther viszont rögtön válaszolt az osztráknak, végig vezetett, újabb negyed másodpercet vett le a legjobb időből (1.).

Henrik Kristoffersen pocsék hétvégéjét kapura lépéssel zárta, Fritz Dopfer pedig fájdalmasan lassúnak bizonyult (10.). Az olasz Stefano Gross még őt is alulmúlta (18.) - az olasz pályatűző finoman szólva nem találta el saját versenyzője igényeit. A svédek nagy örömére Jens Byggmark most tért vissza igazán sérülése után, Hargin elé tudott besorolni (7.). Reinfried Herbst láthatóan csak kereste a ritmust, igaz, nagy gond nélkül lejutott a célig (16.).

Szebb napokat látott versenyzők sora következett. Alexis Pinturault nem tette szebbé hétvégéjét, szokott bevállalós sízése helyett csak küszködött (14.) - ő legalább csak pillanatnyilag van gödörben. A harmadik svéd, Markus Larsson nemcsak a hétvégén, hanem már hosszabb ideje lejtmenetben van, most sem tudott ezen nagyot változtatni (13.). Utánuk jött a legmélyebb gödör szomorú tulajdonosa, Ivica Kostelić - végre nem lógott volna ki nagyon a mezőnyből, ám a pálya alján kiesett. A negyedik svéd, André Myhrer is messze van régi önmagától, most másfél másodpercen túli hátrányt gyűjtött be (19.). Jean-Baptiste Grange zárta a nosztalgiavonatot, elorozva Myhrertől a pillanatnyi utolsó helyet (26.).

A reklámszünet után Ted Ligety következett, és bemutatta, hogy a pálya továbbra is tökéletes - csak az alsó részen szedett be 4 tizedes hátrányt (3.). Sebastian Foss Solevåg menete csak arra volt jó, hogy bebizonyosodjon, mennyire nem ízlik a norvégoknak a svéd hó (30.), Axel Bäck viszont annyira örült a hazai hónak, hogy meg se állt a legjobb svéd címéig (6.). Alekszandr Horosilov egyetlen századdal még Bäcknél is jobbnak bizonyult (5.), Benjamin Raich viszont csak a hátsóbb régiókba érkezett, kissé leamortizált bal léccel (23.). Steve Missillier gyengélkedése (32.) után újabb svéd, Anton Lahdenperä jött, kapura lépéssel hosszabbítva kicsit a reklámszünetet.

David Chodounsky kisebb hibákkal is bejött a középmezőnybe (20.), az első svájciként érkező Luca Aerni viszont csak szenvedett a pályán (38.). Giuliano Razzoli se tudott sokat profitálni Costazza pályájából (17.), Juasza Naoki bevállalós menete pedig hegymászást, majd végül kiesést ért. Daniel Yule jól sikerült alsó szakasszal javított egy kicsit a svájciak kedvén (12.), Leif Kristian Haugen kiesése viszont csak még tovább süllyesztette a norvégek amúgy is fagypont alatti hangulatát. Adam Žampa látványos, ám lassú síelése (31.) után egy újabb veterán, Julien Lizeroux zárta a top-30-at, egy nagy hiba után remek folytatással (24.). A reklámszünet előtt viszont jöhetett még egy nagy öreg, Cristian Deville (Byggmark védett ranglistája miatt voltak 30 helyett 31-en), a futamban megszokott olasz szenvedést produkálva (41.). A szlalomban tényleg nem a húszéveseké a világ...

Magasabb rajtszámmal is akadt még jó néhány meglepetés, hisz a jeges pálya jóvoltából csak a képességek jelenthettek különbséget, a külső körülmények alig. Az első nagy meglepetést a dél-koreai Dzsung Dong-hjun produkálta (28.). Egészen előre érkezett az osztrák Wolfgang Hörl (14.), a norvégeknek pedig egészen váratlanul Espen Lysdahl hozott vigaszt a korábban történtekre (11.) - a 24 éves norvég életében egyszer indulhatott eddig a Vk-ban (2011 Zágráb), semmilyen komolyabb eredménye nem volt. Továbbjutott a svájci Ramon Zenhäusern (21.), a brit Dave Ryding (22.), a kandai Erik Read (25.) és a francia Victor Muffat-Jeandet (27.). Legmagasabb rajtszámmal, 62-essel egy újabb svéd, Calle Lindh harcolta ki a második futamot (29.). Samsal Dalibor nem jött rosszul, 2,13-as hátránya jó néhány pályán alighanem második futamot ért volna - itt viszont csak a 34. helyre volt jó.

-------------------------------------------

A második futamot Solevåg nyitotta, igencsak távol volt a kapuktól, de gond nélkül beért (11.). Lindh jóval bátrabb síeléssel, elképesztő idővel szerezte meg élete első szlalompontjait (6.). Dzsung hegyet is mászott azért, hogy megszerezhesse Korea történelmi VK-pontjait - egy kevés hiányzott csak a 108%-hoz (25., szintidőn kívül). Franciák folytatták a futamot: Muffat-Jeandet igencsak mérsékelt tempóval evickélt végig (16.), Grange pedig látszólag nagyobb lendülete ellenére másodperc feletti hátrányt szedett be (21.). Read is élete első pontjaiért ment, érthető módon ő is csak az utolsó helyekért harcolt - a két másodperc feletti hátrány még így is kicsit soknak tűnt (24.). A kanadai után újabb rutinos francia jött: Lizeroux most nem hibázott, ám a skandinávoktól így is kikapott (13.). A rutinos vonalat Raich vitte tovább, nyugodtabb tempó mellett is kapura lépett.

Ryding a briteknek szerzett nem várt pontokat, meglepően bátor síeléssel, a végére sokallt be egy kicsit (17.). Zenhäusern láthatóan szenvedett, másodpercen túlra is szorult (19.), majd Chodounsky egy nagy mentés után a hátsóbb régiókat tömörítette tovább (22.). Myhrer számára érezhetően nem jött rosszul a svéd tűzés a svéd havon, az alján viszont így sem tudott elég gyorsan kanyarogni (15.). Gross bevállalós síelése is csak arra volt elég, hogy besoroljon Solevåg mögé (12.). Az újabb olasz, Razzoli lényegesen nyugodtabban jött - kevéssé finoman kifejezve: bűnlassú volt (23.). Herbst fél másodperc feletti előnyt adott le egyetlen szektor alatt, másodperc feletti hátránnyal jutott el a célig (20.).

A reklámszünet után Pinturault következett, hozta a szokott őrült menetet, ám több kaput is letarolt, senki által nem használt ívre kényszerült, szinte céltalanul ment végig - utólag ki is zárták. Hörl se találta a pálya ritmusát, alaposan hátraesett, persze összességében ő így se bánkódhatott (18.). Markus Larsson a középső részen megtiport egy piros kaput, majd Yule is hibázott egy hatalmasat, így is csak 6 tizeddel kapott ki (14.). Lysdahl élete versenyén másodjára is mert kockáztatni, ám előnye a pálya aljára elolvadt, végül beékelődött Lindh és Solevåg közé (9.). Hihetetlen feltámadást produkáltak a norvégek!

Dopfer már majd egy másodperces előnnyel gazdálkodhatott, a végén 3 századdal így is kikapott Lindhtől (7.). Thaler az alsó részen hihetetlenül belassult, végül még Lysdahltól is kikapott (10.). A reklámszünet után jöhetett a svéd sor, elsőként Hargin: egy másodperc feletti előnye nagy részét megőrizte, 6 tizeddel vette át a vezetést (4.). Byggmark a középső szektorát bánhatja, épphogy leszorult a pillanatnyi dobogóról (8.). Bäck brutálisan bekezdett, a középső rész viszont neki se jött igazán össze - itt szorult Hargin mögé (5.). A pályát tűző Magnus Andersson remekül megdolgozott a fizetéséért!

Horosilov hatalmas tempója mellett hibázott egy nagyobbat, de így is növelni tudta előnyét (3.). Matt remek kezdés után a második szektorban hegyet mászott, majd kapura lépett - egy reménye maradt az osztrákoknak. Ligety hatalmas lendülete nem fizetődött ki, hátrányba került, az alján pedig ő is elszállt. Hirscher jól gazdálkodott 4 tizedes előnyével, minimálisat ugyan, de megőrzött a célig (1.). Neureuther elóvatoskodta a győzelmet, az alsó részen hibázott is egy nagyot - amiatt szorult Hirscher mögé (2.).

Marcel Hirscher 133. Világkupa-versenyén 63. dobogóját és 26 győzelmét húzta be. Felix Neureuther 183. versenyén 31. alkalommal állt fel a pódiumra, Alekszandr Horosilov pedig 115. versenyén írt be magát első dobogójával az orosz alpesi sí történetébe - a szovjet idők óta nem volt példa hasonlóra.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk