AJÁNLÓ
 
11:02
2015. 02. 15.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
11:02
2015. 02. 15.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:02
2015. 02. 15.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
11:02
2015. 02. 15.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
11:02
2015. 02. 15.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha egyszer egy üztlet beindul… Ted Ligety pénteki győzelme után egy nappal újabb amerikai aranyérmest köszönthettek Beaver Creeken, a papírformát igazolva védte meg világbajnoki címét a 20. életévét csak hetek múlva betöltő Mikaela Shiffrin. Laza eleganciával kezelte az esélyesség terhét az olimpiai bajnok, így hiába helyeztek rá nyomást többen nagyszerű sízésükkel, a sikersztoriba ezúttal sem került homokszem. Frida Hansdottert az örök második szerepkörére kárhoztatja a sors, újabb ezüstéremmel gazdagodott, míg a bronz a csehek nagy visszatérőjének, Šárka Strachovának jutott. Egy másik szláv, Veronika Vélez-Zuzulová éppen csak lekerült a dobogóról, míg a legjobb osztrákként Kathrin Zettel az 5. helyen fejezte be a vb-t. A magyar lányok nem kerültek a második futamba.

Elérkeztünk a 2015-ös világbajnokság utolsóelőtti napjához, egyben versenyszámához. A hölgyek műlesiklása volt hivatott eldönteni, ki lesz a vb sízőnője, s minthogy Anna Fenninger érmekkel gazdagon megrakodva már odahaza turnézik egyik médiumból a másikba, a kérdés eldöntése Tina Maze kezébe került.

Monstre mezőny gyűlt össze, 51 ország 120 sízője csatolt lécet a mai napon (végül ketten nem indultak), közte számos egzotikus indulóval, s persze négy magyar lánnyal. Utóbbiak részéről reálisan csak Berecz Anna pályázhatott a TOP60-ra, viszonylag magas kiesési ráta mellett.

No, ez utóbbi nem valósult meg, maga a lejtő sem igazán karakteres, amit a norvég edző sem akart, vagy tudott változtatni az összképen, igazán kritikus kanyarulatot, jelentősebb ritmustörést sem jegyezhettünk fel. Nem a véletlen műve, hogy a „futottak még” kategória érkezése előtt jó, ha öten-hatan hullottak el menet közben.

Tina Maze (5.) szép tiszta menettel nyitotta a sort, de hiába a magasról vett kanyarok, a végéhez közeledve rendre teret vesztett, joggal volt elégedetlen a szlovén. Mikaela Shiffrin (1.) rögtön igazolta is aggodalmát, parádésan síelt, nehezen tudtunk belekötni teljesítményébe, 85 századot adott a kétszeres világbajnoknak. Kathrin Zettel (9.) számára a másodperces elmaradást, mint kihívást sem sikerült abszolválni, sokszor mélyről vette a stanglikat, sebessége sem volt az igazi.

A svédek örök másodikja, Frida Hansdotter (2.) aztán rácáfolt azokra, akik eldöntött tényként kezelték az amerikai sikerét. Alaposan nekiesett a pályának a svéd szőkeség, 4 tizednyi hátránya zömét egy odafent elkövetett megbillenéssel szedte be. Maria Pietilä-Holmner (18.) ellenben elszállt, döntően egy pálya végi elfékezés következtében. Stabilan, remek tempóban síelte végig a pályát Šárka Strachová (3.), mindezt szűk kapuvételekkel hozta, magától értetődő módon besorolt a győzelemre esélyes sízők szűk csoportjába. Görcsösen mozgott a második osztrák is, Nicole Hosp (12.) egy korai mélypontra kerülés után összeszedte magát.

Kelleténél több élt használt Anna Swenn-Larsson (11.), végsebességével azért valamicskét mentette helyzetét. Szinte hallottam repens kollégám a norvég edzőt érintő pikírt megjegyzéseit Nina Løseth (13.) koordinálatlan menete láttán, s való igaz, Nina idegenül mozgott a pályán. Nem úgy a vb-re meglepően jó formába lendült Michaela Kirchgasser (4.), egyszeri ritmustévesztése sem hatott kicsattanó önbizalmára, legjobb osztrákként érmes reményekkel várhatta a folytatást. Marie-Michéle Gagnon (14.) túl sok havat spriccelt kanyarodás közben, magyarán nem igazán tudta belőni a nyomvonalat. Veronika Vélez-Zuzulová (10.) kapcsán épp ellentétes gondok merültek fel, mintha túlzottan nyugodtan tette volna dolgát a szlovák. Wendy Holdener (8.) túlmozogta gyakran a dolgot, másodpercen túli hátránnyal azért még bízhatott halványan egy bravúréremben. Nem úgy Chiara Costazza (22.), nagy ritkán találta a pálya ritmusát az olasz. Nastasia Noens (18.) egy hajszálnyival került csak elébe, a kis franciában igazán nincs is sokkal több idén.

Reklámszünet és nagytakarítás után Michelle Gisin (16.) érkezett, biztonsági menete 2 másodperces különbséget eredményezett. Carmen Thalmann (7.) helyszíni kvalifikáción harcolta ki a vb-indulást Bernadette Schild kárára, s mint korábban láthattuk, ez jótékony hatással tud lenni az éles bevetésre. A pálya végén beszedett tizedekért nagy kár, egyébként csatlakozott az élbolyhoz. Erin Mielzynski (6.) menete a letörésnél bicsaklott meg egy pillanatra, hamar túllendült ezen, váratlanul jó helyzetbe hozta magát a kanadai. Becsületből, saját mércéje szerint csigalassú tempóban végigsíelte egyszer a pályát Resi Stiegler (35.) az egy hónappal ezelőtt térdsérülést szenvedő amerikai komoly edzésmunka hiányában többet nem vállalt, visszalépett a második futamtól. Manuela Mölgg (34.) teljesítményére tán nincs mentség, rendre mélyről kerülgette a kapukat a rutinos olasz. Adeline Baud (27.) esetében a sok kis hiba sokba került, Sara Hector (21.) gyengébbik számát becsülettel végigtolta.

A német szövetség döntéshozói érdekes döntést hoztok akkor, amikor az előválogatót követően mindössze két szlalomosukat nevezték a vb-re, így otthon maradt a ranglista TOP30 közt szereplő Christina Geiger és Barbara Wirth, helyükre egy mélygödörbe került, de sokra hivatott VK- győztes és egy újonc került. Előbbit Lena Dürrnek (17.) hívják, s maximálisan rászolgált a bizalomra, saját szintjén korrekt menetet rakott össze. (A helyszínen tartózkodó Maria Höfl-Riesch eredményeihez mérten persze ez is édeskevés volt.) A 33-assal érkező Maren Wiesler (15.) egy kevéssel nála is jobban ment, ennyi jutott délelőtt a németeknek.

Petra Vlhová (33.) esetében sokat akart a szarka, a századok se álltak melléje, készülhetett a lestrapált pályára, a francia Taïna Barioz (31.) oldalán. Utóbbi elvileg echte óriás-műlesikló, csakúgy Federica Brignone (28.), az olasz a szerencsésebbik oldalára került a századoknak. Ana Bucik (23.) szépen helytállt, Mireia Gutiérrez (36.) nem szállított bravúrt Andorrának. A biztonsági menetek és a tavaszias időjárás miatt nem repkedtek a jó időeredmények a továbbiakban, harmincon túlról csupán öten kvalifikáltak a TOP-30-ba, azaz harcolták ki maguknak az esélyt, hogy egyszer az életben normális pályán síelhessenek a vb-n. A japán Haszegava Emi (31-essel a 24.), a finn Merle Soppela (35-össel a 25.), a svájci Charlotte Chable (34-essel a 26.), az orosz Kszenia Alopina (45-össel a 29.), valamint a hazaiak képviseletében Paula Moltzan (32-essel a 30.) vette sikerrel ezt az akadályt. Az egykoron meghatározó szlalomosként jegyzett Sarah Schleper teljesítette álmát, kisgyermek anyukájaként kvalifikált a világbajnokságra, egyéb dicsőséget nem hozott Mexikónak az amerikai, nem ért célba.

Ám ekkor még irtózatosan sokan várták sorukat a rajtállásban. Köztük a négy magyar induló, akik közül elsőként Berecz Anna próbálkozhatott, mégpedig 73-as rajtszámmal. A korábban elsősorban gyors számokban érvényes olimpikonunk beszedett bő 10 másodpercet, a verseny adott pillanatában nem előzött meg senkit sem, s ami külön fájdalmas, leszorult a második futamról. 109-essel húga, Berecz Réka csúszott, ám valahol a pálya tetején kiesett. Csima Laura 110-es rajtszám birtokában harcolt a célba érésért, ő már 14 másodperces időkülönbséget szedett össze. A mezőny legvégén Eigler Patrícia is bemutatkozott, 21 s-t meghaladó hátránnyal négy versenyzőt tudott megelőzni a célba értek közül. Mivel az FIS a későbbiekben búcsúzó sízőket helyezetlennek jelöli, sízőink bízhattak néminemű előrelépésben. Így, hát a magyar lányok a következőképp zárták a vb-t: Anna az 54., Laura a 62., Patrícia a 70. helyen végzett.

(Üde színfoltként említést teszünk Vu Meng-csienről. A tajvani sízőnő több mint egy percet szedett össze egy 50 másodperces pályán, s összesen annyit kapott az utolsóelőtti helyezett indiai hölgytől, mint a mi Pattink Shiffrintől. Mivel a visszamászást a pálya óvása és egyéb szempontok miatt tiltották, nem tudunk másra gondolni, minthogy a távol-keleti tinédzser hobbisízők körében is megmosolyogtató tempóban evickélt le a célba. Kérdés, mennyiben szolgálja például az ő indulása az alpesi síelés népszerűsítését?)

...................................................................................................................................... 

Nekivetkőzött a közönség és a sportolók többsége a helyi idő szerint délután rendezett második futamot megelőzően, tavaszias kétszámjegyű hőmérséklet és hét ágra sütő nap nehezítette a rendezők dolgát. Szerencsére a verseny reális maradt, mi több, a lányok java „minden mindegy” alapon közelítette meg a kérdést, a nagy eredmény lehetősége határon sízést hozott ki többekből.

Moltzan (20.) speciel inkább a biztosra hajtott, megérte, hisz egy ritmustöréssel együtt is olyan helyen végzett, amiről például a Világkupában eddig csak álmodhatott. Alopina ellenben sokkal többre vágyott, késések gyűrűjéből nem volt szabadulás, hanyatt esés lett a vége. Brignone (19.) higgadtan teljesítette a távot, a végén csúnyán kisodródott, ezzel együtt pár századdal az amerikai elé került. Nagyon hamar nagyon távol került a kapuktól Baud, törvényszerű és gyors kiesés lett a menet vége. Charlotte Chable (15.) higgadtan síelt, önmagában ennyi elegendő volt arra, hogy méretes különbséggel átvegye a vezetést. Amikor nagy meglepetésre beválogatta őt a svájci szövetség, aligha gondolta volna, hogy ő lesz a legjobb svájci a napon. Soppela (21.) részéről hiába volt minden kockázatvállalás, ennyire kövér kapuvételekkel ütős időt lehetetlen volt síelni. Haszegava (18.) pattogós menetet síelt, a végén elvesztette ugyan egyensúlyát, az első helyre így nem volt reális esélye.

Túlvállalta magát Bucik, sokadik rontása aztán kiesést eredményezett közvetlenül a cél előtt. Costazza (16.) jól szedte lábait a meredeken, végére aztán érthetetlen módon visszalassult, kikapott így az ott remeklő svájci tinitől. Hector (23.) gyakran túlfordult a kritikus részeken, ő érezhetően a vállalható eredmény elérését tekintette céljának. Hiába erőlködött, kelleténél kevesebb előnyt gyűjtött a végéig Mougel (17.), s kis híján így járt Pietilä-Holmner (14.) is, akinek kevés híján 7 tizednyi előny is kicsi volt a laposra. Átvette ugyan a vezetést, de alighanem gyorsan feledné ezt a vb-t. Fél másodpercnyi különbséggel rögtön letaszították az élről, Nastasia Noens (9.) különösen a pálya alján ment klasszisokkal jobban a svédnél. A pálya legelején kicsúszó Gisint két elfogadhatóan teljesítő német zárta keretbe, kik közt ezúttal Dürr (13.) volt a gyorsabb, más kérdés, hogy Wiesler (12.) előnyéből két század kitartott a végéig. Utóbbi több kockázatot vállalt, s mit ne mondjunk, beletörött a bicskája.

Bárminemű átütő erő nélkül síelt Marie-Michéle Gagnon (10.), a századok melléje álltak a végelszámolásnál, rendes VK- versenyen aligha zárt volna TOP10-ben. Túl nyugodtan kanyargott középen Løseth (11.), így hiába tette oda magát a végén, elmaradt a várt eredmény. Nicole Hosp egyike volt azoknak, akik nagyon fogadkoztak, ennek megfelelő őrületes tempóban szelte át a pályát. A kiesés veszélye másodpercen túlra tornázott különbségnél aztán utolérte őt is, valósággal kirobbant a vertikális kapuknál. Miközben Shiffrin édes pihengetését követték nyomon a kamerák, érkezett Swenn-Larsson (22.), a svéd lány mindent egy lapra feltéve támadott, hamar kisíelt a pályáról, folytatta ugyan, de sokra nem ment vele.

Ilyet is ritkán áll módunkban írni, most azonban maximálisan élni tudott egy versenyző az edzője, egyben édesapja által tűzött pálya előnyével. Veronika Vélez-Zuzulová (4.) csúszásában nagyítóval is nehéz volt hibát fellelni, azonnal elkapta a fonalat, hatalmas tempóban síelte végig a pályát. 1,75-ös előnye érmes reményekkel kecsegtetett. Különösen azután, hogy megúszta Kathrin Zettel (5.) szintén határon táncoló sízését, az osztrák két szektoron át még növelte is hozott előnyét, a célban aztán 8 századdal mégis kikapott.

Az újabb reklámszünet után Holdener okozott csalódást a tőle dobogót váró svájciaknak, akkora lendülettel érkezett a letöréshez, hogy képtelen volt már befordulni, ráadásul jól megütötte magát a stanglival. Összeszedettebben síelt Carmen Thalmann (7.), néhol talán túlzottan is. Előzetesen azért alighanem aláírta volna ezt a helyezést. Erin Mielzynski (6.) bölcsen választott tempót, az első két helyre nem volt esélye, a harmadikra viszont csont nélkül besurrant, ami végső soron remek helyezést ért a kanadainak. Tina Maze (8.) ugyanis mintha elfáradt volna fejben a vb végére, fásult sízéssel a pillanatnyi dobogóra sem maradt esélye.

Két érem birtokában nem volt apelláta, Michaela Kirchgasser a legfényesebb medáliára hajtott. Az osztrákok utolsó mentvára hamar szétesett, már a harmadik kapunál végzetesen kibillent testsúlyából, onnan már nem volt visszaút. Šárka Strachová (3.) szép stílusban, remek technikával, tükörsimán abszolválta a pályát, a tempóval sem volt gond, 17 századdal élre állt, biztossá vált éremszerzése.

Frida Hansdotter (2.) minden elképzelhetőt megtett, hogy kizökkentse nyugalmából Mikaela Shiffrint (1.), meghatszorozta a csehvel szemben hozott előnyét. Ám ez is édeskevésnek bizonyult, mert hiába hozta rá a frászt közönségére, s adta el minden előnyét fent az amerikai lány, a záró szakasz bújócskázása olyan szinten átütően sikerült, hogy senkit nem ért váratlanul a 34 századnyi különbség, s a címvédés.

A magas kiesési ráta miatt többeknek megnyílt az út egy szép TOP30-as helyezés felé. Sikerrel járt Barioz (26.), a brit Alexandra Tilley (24.), az andorrai Gutiérrez (25.), a horvát Leona Popović (27.), az amerikai Hailey Duke (28.), a szlovén Katarina Lavtar (29.), s végül a csapatban ezüstérmes kanadai Candice Crawford (30.). Tovább várat magára Vlhová (44.) betörése a felnőtt mezőnybe, a szlovák kislánynak másznia kellett, míg Mölgg a kiesés sorsára jutott.

A verseny részletes statisztikáját a linkra kattintással érhetitek el!

Páratlan karrierjének alakulását junior-kora óra követjük, zsenije 5-6 éve közszájon forgott. Arra viszont talán kevesek gondoltak volna, hogy 20. életévének betöltésekor olimpiai és kétszeres világbajnokként, ezen felül kétszeres Világkupa-győztesként és 12 VK- elsőség tulajdonosaként tisztelhetjük Mikaela Shiffrint. Idegei, akár a vasból készült kötelek, még egy kis hullámvölggyel tarkított idény során topfavoritként sem lehetett hibába hajszolni. S még hol a vége?

Frida Hansdotter az ezüstlány, vita nincs róla, két évvel ezelőtti bronza után ma azért eggyel feljebb lépett a dobogón. Világkupán elkönyvelt 11 darab második helye után ma is csak egy ember tudta megelőzni. Kérdés, be tudja-e húzni ezek után a szakági kristálygömböt? Šárka Strachová teljesítményét sem érheti ma szó, nagyon mélyről, a visszavonulás széléről tért vissza a világelitbe. A világbajnokságok mestere, negyedik érmét szerezte szlalomban, 2009 bajnoka egy ezüstje mellé második bronzát gyűjtötte.

A hölgyek számára ezennel véget értek a világbajnokság versenyei, pihenésre persze sok idejük nem lesz, hiszen ha az idő is úgy kívánja, jövő hétvégén már Mariborban lesz jelenésük a technikai számok specialistáinak.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk