AJÁNLÓ
 
18:47
2017. 02. 19.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:47
2017. 02. 19.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:47
2017. 02. 19.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
18:47
2017. 02. 19.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
18:47
2017. 02. 19.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A német Simon Schempp győzelmével zárult a 2017-es biatlon világbajnokság, a férfiaknál ennél jóval nagyobb meglepetést hozott az egyéni indításos verseny, ahol megszületett a Team USA első aranyérme.

 

Kisebb meglepetést okozott Martin Fourcade azzal, hogy a második héten az egyik versenyszámot sem tudta megnyerni, így – az ő szintjén szerénynek mondható – csak egy, üldözésesben megszerzett aranyéremmel távozik Hochfilzenből.

A csütörtöki egyéni indításosban Fourcade igen korán, 4-es rajtszámmal vágott neki a négy lövészettel tarkított 20 kilométeres távnak, és mivel mindkét fekvő sorozatban elkövetett egy-egy hibát, így már az elején eldőlt, csoda kell a győzelemhez, ugyanis hiába ő a mezőny legjobb futója, két perccel gyorsabban futni az összes hibátlanul lövő biatlonossal szemben még neki is nagy falatnak tűnt!

Igaza is lett annak, aki azt vallotta, két hibával nem lehet nyerni, ugyanis előbb a cseh Ondrej Moravec, majd Lowell Bailey előzte meg, így a dobogó azért összejött az összetett-világkupa éllovasának. Sem Moravec, sem Bailey nem tartozik a nagy nevek közé, akik egységesen vagy a verseny elejét (Shipulin 7., Schempp 13.) vagy a végét (Johannes Boe 8., Björndalen 47.) rontották el, átmenet nem volt köztük…

Lowell Bailey viszont nem rontotta el, SŐT! Moravechez hasonlóan hibátlanul lőtt, azonban az utolsó körben 3,3 másodperccel gyorsabb volt vetélytársánál, így az amerikai 35 évesen feltette a Team USA-t a biatlon térképére, megszerezve hazája történetének első aranyérmét a biatlon világbajnokságok történetében. Elképesztő!

A szombati váltóversenyben Anton Shipulin visszavágott Fourcade-nak a vegyes váltó pódiumán mutatott sportszerűtlen viselkedéséért. Mint ismeretes, Fourcade nem fogott kezet az orosz vegyes váltó két férfi tagjával, a doppingvétség miatti eltiltásából visszatérő Alexander Loginovval, valamint a „tiszta” Shipulinnal sem. A két biatlonos ugyan kibékült az egyik pihenőnapon, de gyanítjuk, Shipulinnak azért jól esett, hogy Fourcade-ot kellett a váltók utolsó embereként maga előtt tartani az aranyért, sikeresen tette!

Oroszország megérdemelten nyerte meg a váltót, ugyanis mindössze három tartalék lőszert kellett felhasználniuk a nyolc lövészet, azaz 40+3 lövés alkalmával. A győztes csapat tagjai: Alexey Volkov, Maxim Tsvetkov, Anton Babikov, Anton Shipulin. A váltó negatív meglepetését Norvégia okozta, a skandinávok ugyan a gálacsapatukkal (Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen és a Boe-testvérpár) álltak rajthoz, az 1+8-as teljesítmény és a nyolcadik hely azonban hatalmas betli lehet számukra.

A pozitív meglepetés gyanánt pedig az osztrák váltó Hochfilzen első hazai medálját hozta, miután Dominik Landertinger lefutotta Simon Schemppet, így a sógorok négyese állhatott fel a dobogó legalsó fokára, Németországnak pedig az elmúlt két hét azon kevés versenyszámai közé tartozott ez a váltó, ahol nem jutott nekik érem.

Nem így a vébé záró futamán, a 15 kilométeres tömegrajtos versenyen, ahol Schempp tökéletes teljesítmény produkált mind a lőtéren, mind a pályán. A 28 éves biatlonos mind négy sorozatot hibátlanul teljesítette, a pályán pedig az utolsó sorozatig végig az élbolyban haladt, majd az utolsó körben a hozzá hasonlóan szintén hibátlan lövészetet bemutató osztrák Simon Edert az első emelkedőn utolérte, majd lehajrázta, pályafutása negyedik vb-aranyát szerezve ezzel, az elsőt egyéniben.

Edert a végén még a norvég Johannes Thingnes Boe is ledurrantotta, így a mezőny egyik legjobb lövőjének számító hazai versenyző 24 órán belül második bronzérmét kaparintotta meg Hochfilzenben. A fiatalabbik Boe-testvér pedig harmadik ezüstérmét szerezte, mindet egyéni versenyszámban, egyedül az egyéni indításos sikerült neki halványabban, ott a nyolcadik lett a vegyes és a „sima” váltóhoz hasonlóan.

Az összetett-világkupában 330 pont előnnyel az élen álló Fourcade elrontotta az utolsó sorozatot, melyben kétszer is hibázott, így csak az ötödik helyen zárt. A francia mind a hat versenyszámon rajthoz állt, és csak a két váltóban tudott hibátlanul lőni, a négy egyéni számban összesen 8 hibát vétett a 70 lövésből, ennek köszönhető, hogy míg tavaly Oslóban négy, addig most csak egy aranyat nyert a vébén – ámde az érmek száma ugyanúgy öt…

Éremtáblázat és egyéb "nyalánkságok" később!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk