AJÁNLÓ
 
13:24
2015. 02. 09.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2015. 02. 09.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2015. 02. 09.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2015. 02. 09.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
13:24
2015. 02. 09.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sokáig emlékezetes versenyt hozott az alpesi összetett férfi versenyszáma. Ondřej Bank félelmetes bukása kétszeres is eldöntötte azt, egyfelől a cseh addig nyerő pozícióban érezhette magát, másrészt a versenybíróság döntése, tudniillik a sportoló kizárása miatt Marcel Hirscher szűzpályán startolhatott. Amivel maximálisan élni tudott az osztrák, vagyis a legkevésbé várt szakágban hódította el a világbajnoki címét. Mögötte a lesiklás után jelentős előnnyel vezető, az első vb-érmét jegyző Kjetil Jansrud, majd a rögtön utána érkező, egy nagyobb hibát elkövető Ted Ligety futott be. Világversenyeken ritkán látható mázlival szerezték negyedik aranyukat a sógorok.

A világbajnokság első hetének végén egy hányattatott sorsú szakág férfi versenyére került sor. Annyiszor rávilágítottunk már a szuper-kombináció, pardon, az alpesi összetett agóniájára, hogy sirámainkat nem áll szándékunkban folytatni.

A nevezési lista veretesnek épp nem volt mondható, a 47 induló (a holland Marvin van Heek és a román Ioan Valeriu Achiriloaie visszalépett) egy jelentékeny része csak a legelhivatottabb télisportrajongók számára csenghetett ismerősen. Csodaszámba menő visszatérése után ezúttal nem csatolt lécet Aksel Lund Svindal, a lesiklás során hatalmasat eső, s minden bizonnyal pályafutását ezzel lezáró Bode Miller szintén nem szerepelt a listán. Hátfájdalmai miatt az olimpiai bajnok el sem utazott a tengerentúlra, Sandro Viletta révén dobogóesélyest vesztettek a svájciak. Ott díszelgett viszont Marcel Hirscher neve, az osztrákok többszörös éremvárományosa egy remekül sikerült kitzbüheli kombináció után döntött a vb-indulás mellett.

 

A kombináció mindenkori kérdése egyfelől az első futam hossza és keménysége, nos, kihívásokban nem volt hiány a Birds of Prey. Sokkalta perdöntőbb kérdés viszont a műlesikló pálya nyomvonala, avagy mennyire vannak a tűzőmesterek tekintettel szegény lesiklók igényeire. A szerencse a svájciakat juttatta előnyhöz, s minthogy kiemelkedő tehetségű szlalomos nincs a helvét csapatban, Jörg Roten természetszerűleg az egyszerűségre törekedett munkája közben. Fokozott jelentőséggel bírt tehát, mekkora hátrányt szednek össze a műlesiklók délelőtt.

Gyakorlott Világkupa-induló, kombinációban mondhatni stabil pontszerző, ezzel együtt dőreség lett volna sokat várni Maciej Bydlińskitől (34.), a lengyel túlóvatoskodta a dolgot. Klemen Kosi (20.) javára klassziskülönbség döntött, annak dacára is, hogy a szlovén lesikló sem nyújtott klasszis teljesítményt, gyakorta elmérte a kanyaríveket. Martin Čater (13.) jobban sáfárkodott sebességével, közel fél másodpercet adott honfitársának. Silvan Zurbriggen (22.) veterán korára csupán kombinációban bír tényező maradni, pár remek ívvel felidézte szebb korszakait, de aztán rendre jött pár bakfis módon elfuserált kanyar, a svájci pedig kikötött a középmezőny homályába.

Valósággal felrobbant az amerikai publikum, Jared Goldberg (3.) feszegette a határokat, eredményesen, hiszen másodpercen túli előnnyel sorolta hátrébb a szlovénokat. Hibái persze valószínűsítették, lesznek még nála jobbak. Andrew Weibrechtnek (8.) máig nem sikerült megtanulnia az ugratókat, ezzel együtt USA 1-2 díszelgett a tabellán. Matteo Marsaglia (15.) saját szintjén harmatos produkcióval vezetett fel egy újabb csalódással teli olasz napot, majd Matthias Mayer (5.) túlzásoktól mentes, de összességében korrekt menettel életben tartotta érmes reményeit. 6 századdal szorult a második helyre.

Saját bevallása szerint félelmei leküzdéséért is harcolt ma Marcel Hirscher (31.), az oly veszélyesnek tartott ugratókat egész szépen megoldotta, de hiába ez, meg szépségdíjas ívvételei, a tempós kanyarulatok változatlanul nem az osztrák terepe. Elégedett volt menetével, nagy kérdés volt, mire lesz elég, tudniillik bent tud-e ragadni a TOP-30-ban? Thomas Mermillod Blondin (16.) örömittasan csapott öklével a levegőbe, joggal, hiszen másfél másodperccel maradt el csupán Goldbergtől, s végső soron a legjobb szlalomosként zárta a lesiklást. A svájciak fiatal versenyzővel jelentkeztek elsőként, Mauro Caviezel (17.) erős kezdés után csúnyán visszaesett.

Romed Baumann (4.) a végét rontotta el irtózatosan, sűrűn látogatta a porhanyós havat, így nemhogy tekintélyes előnnyel élre állt volna, egyetlen századdal kikapott az amerikaitól. Kjetil Jansrud (1.) ugyanezt a szívességet már nem tette meg, irdatlan sebesség mellett még az is belefért, hogy az utolsó ugratót neccesre vigye. Hét tizeddel állt a tabella élére, sajnálhatja, hogy nem pár nappal korábban síelt így. Christof Innerhofer (8.) küzdött becsülettel, jelenlegi formája nem bizonyult elegendőnek, néhány suta kanyarvétellel eldobta az éremszerzés esélyét. Az első szlalomos vezéráldozat szerepét Adam Žampa (33.) alakította, hiába minden akarat, kevés volt ide, az utolsó ugratónál nem sokon múlt az esés.

Victor Muffat-Jeandet csúszása már az elitcsoport nyitányát fémjelezte, a francia bátran tette léceit a kanyarokba, tempójával nem volt gond, pontatlanságai azonban kieséshez vezettek. A vakon veendő kanyarnál még csak időt vesztett, egy szűkre szabott balosban viszont végleg pályán kívül rekedt. Ivica Kostelić (29.) hozta volna az elvárásokat, ha nincs az az elbaltázott második szektor, Janicával ritmusra rázta fejét, nehéz helyzetbe hozta magát. Natko Zrnčić-Dim (24.) permanensen szedte be a súlyos tizedeket, egy árnyalatnyival előzte csak meg Ivicát. Ondřej Bank (25.) erőtől duzzadó sízéssel bejelentkezett az éremre, tán a legfényesebbre is. Fél másodpercről hozta fel magát a norvég nyakára, a legvégén azonban elfogyott koncentrációja, az ugratóra érve megbillent, 110 km/h mellett lécét vesztette, majd fejest esett a tükörjégre. Szó szerint bevágódott a célba. Nagy volt a riadalom, perceken át állt a verseny, míg az orvosok szállítható állapotba hozták a cseh sportolót. A legfontosabb: Bank eszméletét hamar visszanyerte, lábait tudja mozgatni. Arccsonttörésről szólnak a hírek.


Ted Ligety (30.) széles íveken fordulgatott, érezhetően nem vállalt kellő kockázatot, hajszálon múlt a TOP-30. Alexis Pinturault (23.) sízéséhez elkélt volna még egy kis dinamika, a célba érve maga sem tudta eldönteni, mire lesz elegendő. 3 másodperchez közelítő hátránnyal nem lehet boldog a szlalomos egy könnyűre tűzött műlesikló pálya előtt. Carlo Janka (6.) eredménytelenül küzdött a másodpercen belül maradásért. Sérülésből visszatérve tisztességesen helytállt Andreas Romar (18.), a szlalomos tandemet épp megelőzte Tim Jitloff (28.), továbbkeserítette az olaszok napját Dominik Paris (14.) Martin Vrablik (40.) mindenkitől messze elmaradva teljesítette a távot, német részről nem lehettek elégedettek Josef Ferstl (21.) eredményével, a lesiklók és szlalomosok közti hézagba azért belefért.

Bravúrosan siklott Maxence Muzaton (10.), másfelet kapott csupán, kár, hogy szlalomosként kevésbé lehet őt komolyan venni. Beat Feuz (2.) kapcsán ez nem mondható el, minimális különbséggel sorolt Jansrud mögé, a papírforma immáron az ő sikerét ígérte. Az első harmincast Kryštof Krŷzl (38.) várakozásaink szerint nem sok vizet zavart.

A verseny további alakulása miatt kulcsfontosságú volt Hirscherék sorsa. Elismert szlalomosok sorolódtak egyre hátrébb, s hátrébb, legvégén az osztrákkal. Az argentin síző család sarja, Cristian Javier Simari Birkner (43.) persze nem veszélyeztette őket, de még számos elismert lesikló várakozott a rajtnál. Több mint amennyit Hirscher maga elé engedhetett volna. Morgan Pridy (19.) középszerű sízéssel is simán besorolt eléjük, de hogy nagyon nagy a baj, jól jelezte Pavel Trihicsev (32.) csúszása, az orosz 6 századdal maradt el csupán az osztráktól. De ami késik, nem múlik, Andreas Sander (7.) kiváló sízéssel az élbolyba került, Otmar Striedinger (26.) lesiklóhoz mérten feltűnően gyönge, ám nem eléggé lassú menettel tett keresztbe honfitársának. A horvát Istok Rodeš (46.) már a célba érésnek is örülhetett, de tőle nem is vártunk csodát.

Hirscher sorsa ezt követően pecsételődött meg, Boštjan Kline (27.) kevéssel beelőzte, ugyanez Steven Nyman (12.) és Aleksander Aamodt Kilde (11.) számára rutinfeladat volt. Eldőlt tehát, az osztrák viseltes pályán, harmincon túlról kezdheti meg a felzárkózást. A folytatásban nem történt meglepetés, alábbiakban álljon a mezőny hátsó részének listája: a kazah Igor Zakurdajev (42.), az új-zélandi Willis Feasey (41.), a horvát Max Ullrich (35.), a kivik másik indulója, Nick Prebble (44.), a monacói Arnaud Alessandra (39.), a chilei Henrik von Appen (36.), a szlovák Andreas Žampa (45.), s végül a dán Christoffer Fårup (37.).

A futam után nem sokkal aztán fordult a kocka, Bank eredményét kivették a listából, minek következtében Hirscher elsőként startolhatott szlalomban. A cseh versenyzőt kizárták, az ORF csatorna lassított visszajátszása alapján elképzelhető, hogy a lécleoldást követően a kaput is eltrafálta a sportoló. Pályán kívül volt-e? Ezt nehéz megállapítani. 

Miközben a futball megcsúfolását nézhettük Afrika Kupa-döntő néven, már javában zajlott a műlesikló futam. Marcel Hirscher (2.) jó ritmusban, de vélhetően nem hiba nélkül síelte meg a pályát, legalábbis erre enged következtetni, hogy Ted Ligety (3.) csupán a középső szektorban kapott tőle jelentősen, fent például duplázta előnyét, végül 3 tizeddel szorult az osztrák mögé. Ivica Kostelić (12.) hamar felsrófolta másodpercen túlra hátrányát, ám a végén ő is tudott hozni Hirscheren.

Mérsékelten érdekes pillanatok következtek, gyorssízők adták át egymásnak a pályát. Jitloff (17.)  túllépett a két másodperces „álomhatáron”, mint ahogy Kline is, apró szépséghiba, a szlovénon az utolsó kapuk egyike kifogyott. Striedinger egy szektorig bírta reménytelennek látszó küzdelmét a stanglikkal, az e téren valamivel avatottabbnak számító Zrnčić-Dim sem húzta sokkal tovább.

Alexis Pinturault (5.) 5 tizednyi előny birtokában vághatott neki a pályának, melynek közepére már oda is lett mind, mi több, a záró szakaszon Ligetytől is kikapott. A számok tükrében jól tartotta magát Zurbriggen (15.), az egykoron jegyzett szlalomosnak számító svájci előnyéből a táv felénél is maradt kevéske, s összességében alig-alig maradt el Ivicától. Négy abszolút outsider csúszott szép sorban – változó sikerrel. Ferstl (25.) és Kosi (16.) még valahogy átvágta a célszalagot, Pridy valahol a táv felénél botolhatott egy kapuba. Andreas Romar (7.) ellenben egész ügyesen tarthatta magát, a technikásabb részeknél persze kijött a tudásbeli különbség, Ivicát viszont sikerült maga mögött tartania. Caviezel (13.) a jelentések szerint nem szaggatta az istrángot, a vállalt tempóját viszont nagyobb hiba nélkül végigbírta. A reklámszünet előtt Thomas Mermillod Blondin (9.) veszélyeztette Hirscher vezetését, no nem túl sokáig, a francia pár ritmustöréssel elveszejtette érmes reményeit.

Olasz lesiklók következtek, Marsaglia (32.) visszagyalogolt, Paris (10,) konstans lassúsággal leért, ne vegyük el tőle, néhány nagy nevet maga mögé utasított. Čater (20.) után Nyman (21.) sem az élbolyt szorongatta, hasonlóan Kildéhez (8.), igaz, az ifjú norvég sízése méltán megkaphatja a „tisztességesen helytállt” minősítést. Muzaton (38.) mindent feltett egy lapra, lesiklóként abszolvált egy topszektort, majd nem sokkal később hegyet mászott. Weibrecht (22.) is elmondhatta magáról ugyanezt, a célban mégis két és fél másodperces hátránnyal kellett szembenéznie. Méretes kádak szegélyezték a kapuk tövét, a 8 Celsius-fokon hőmérséklet és a tűző nap erősen viseltessé tette a pályát.

Az újabb reklámszünet után érkezett Innerhofer (18.). Két jó szektor után ritmust tévesztett, visszasüllyedt lesikló kollégáik közé. Sandernek (23.) még ennyi sem adatott meg, idegenül mozgott a német kapuk sűrű erdejében. Carlo Janka (6.) első sízőként az utolsó részidőnél is vezetett, a gyorsan romló pálya alján aztán ő sem bírta tartani a lépést Hirscherrel. Mayer (11.) nem fejtett ki komoly ellenállást, nem úgy Romed Baumann (4.), a karrierje során már több értékelhető szlalomot bemutató osztrák néhány századdal Pinturault elé sorolt, vagyis dobogós pozícióból várhatta a TOP3-at.

Valójában inkább csak kettőt, Goldberget (29.) ugyanis visszamászás nélkül is komplett örökkévalóság választotta el az elittől, annyira nem műfaja a technikai szám. Beat Feuz (14.) kedvében járva került kialakításra a pálya, a svájci ezzel együtt nagyjából a táv feléig bírta, a végén hiába harcolt, kijött a tudásbeli különbség. Egyedül Kjetil Jansrud (2.) akadályozhatta volna az osztrák fiesztát, a norvég mindent meg is tett az ügy érdekében. Két szektor után fenntartott másfelet tetemes előnyéből, mi több, ennek harmadát a záró szakasz előtt is birtokolta. A végén aztán nüánszok döntöttek, jelesül a sokat roncsolódott pálya, 19 századdal szorult csupán az osztrák mögé.

Mint az kombinációban megszokott, ezzel még nem ért véget a viadal. A vb-címet bizonyos tekintetben szintén eldöntő Trihicsev (24.) megelőzött azért néhány nagyobb nevet, Žampa (19.) igazolta a papírformát, vagyis magas szintű szlalomos tudását. Harmincba verekedte magát még Bydlinski (27.), Ullrich (28.), Krŷzl (26.) és Vrablik (30.). Célba értek még: von Appen (32.), Fårup (31.), Alessandra (34.), Feasey (37.), Simari Birkner (35.), az ifjabbik Žampa (39.) és Rodeš (36.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

 

Akárhogyan is történt, az osztrákok klasszisa egy tőle átlagon felülinek számító lesiklás után nagyszerűen élt a kínálkozó eséllyel, harmadik világbajnoki aranyáért ő maga is megküzdött. A 26 esztendős annabergi fiatalember 2 éve szlalomban és a csapatversenyen hozott egy-egy aranymedáliát. A számára kiemelt fontossággal bíró versenyek pedig még hátravannak. Bombaformában az osztrák csapat.

Furcsa világbajnokságot él meg Kjetil Jansrud, hiszen azok után, hogy két kiemelt számában csúfosat betlizett, a biztonsági pótlékként felfogott kombinációt kis híján megnyerte. Ötödik vb-jén csak megszerezte első érmét. Címvédés reményében állt rajthoz, ingatag idei formáját figyelembe véve közmegelégedésre éremmel gazdagodott Ted Ligety, a hatodikkal karrierje során.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk