AJÁNLÓ
 
14:42
2015. 12. 20.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:42
2015. 12. 20.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:42
2015. 12. 20.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:42
2015. 12. 20.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:42
2015. 12. 20.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A női alpesi sí Világkupa mezőnye pár kilométerrel arrébbvonult Val d'Isère-ből, ma már Courchevelben küzdöttek az óriás-műlesiklás legjobbjai. Az egyszerre kétszeresen lefejezett szakág (Shiffrin, Hector ugyanakkor dőlt ki) a várakozásoknak megfelelően szoros versenyt hozott. Eva-Maria Brem két remek síelése mellett a sorsnak is köszönetet mondhat, hisz az első futamban az osztrák csapat edzője,a  másodikban osztrák nemzetiségű edző jelölte ki a nyomvonalat. Holtversenyben szerzett ezüstérmet az összetettre bejelentkező Lara Gut és a norvég alpesi sí új aranykorát jelző Nina Løseth.

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Fagypont feletti hőmérséklet, barátságos napsütés fogadta a hölgyeket Courchevelben. Az idillinek látszó viszonyok aligha töltötték el örömmel a magas rajtszámmal indulók szívét, hisz borítékolható volt a pálya erőteljes romlása. Borítékolható volt emellett az is, hogy jól teljesítenek majd az első futamban az osztrákok, ugyanis Stefan Bürgler jelölhette ki a nyomvonalat. A második futam pályáját az egyfős liechtensteini csapat (azaz Weirather) edzője, Andi Evers tűzhette - történetesen ő is osztrák.

A házigazdák számára jól indult az első futam: Tessa Worley mosolygósan, és ami fontosabb: biztatóan síelve nyitotta a versenyt (3.). A remek formában lévő Lara Gut 9 századdal előzte meg a franciát, középen volt már 3 tized is, sajnálhatta végül az elhagyott századokat (2.). Nadia Fanchini sokat veszített a kapuk közt, FKF-es autó mintájára tolta időnként a havat, hatalmas hátrány lett a vége (17.). Tina Weirather is erőlködött, gyakran mélyen fordult, másodpercen túli hátránnyal várta a folytatást (12.). Viktoria Rebensburg lendületes menettel fent még vezetett is, az alsó részre veszített sebességéből, de nem lehetett elégedetlen (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Federica Brignone szemre gyorsan kanyargott, ám az óra mást mutatott, fél másodpercen túli hátrányt szedett be (7.). Az osztrák tűzésből maximálisan profitált Eva-Maria Brem, a pálya alján ugyan Gutnál is lassabban síelt, de 9 századdal így is átvette a vezetést (1.). Manuela Mölgg óriásit küzdött a célba érésért, utána kezdhetett szurkolni a második futamért (37.). Frida Hansdotter a pálya középső részén szélesre vett ívekkel sokat veszített, pedig alul-felül remek volt a tempó (8.). Az ezúttal térdét fájlaló Lindsey Vonn is jól kezdett, ám egyre inkább beleveszett a kanyarokba, majd 9 tized lett a vége (10.).

Marta Bassino másodpercen túli hátránnyal keserítette az olaszokat (11.), Michaela Kirchgasser viszont remek síeléssel húzta alá azt a megállapítást, mennyit is számít ebben a szakágban a pályatűző személye (6.). Az olasz vesszőfutást folytatta Irene Curtoni, kereken 2 másodperces hátránnyal sok jóra már nem számíthatott (19.). A sormintát folytatva újabb remek síelés következett: Nina Løseth elképesztő iramban kezdett, harmadmásodperccel vezetett, ám utána jöttek a jósolható hibák, így három tized hátrány lett a vége (4.). A top-15-öt Maria Pietilä-Holmner zárta, másodpercen belüli hátrányával elégedett lehetett (9.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Marie-Pier Prefontaine a pálya második felére mintha elfáradt volna (24.), majd Adéline Baud-Mugnier produkált egy közepesnek mondható menetet (18.). Ana Drev több nagy fékezésekkel együtt is jobb időt produkált (15.), majd az egyébként egész tempósan síelő Ragnhild Mowinckel az első időmérő pontnál egy nagy fékezéssel szedett be óriási hátrányt (25.). Taïna Barioz kevésbé látványos, cserébe lassú futama (20.) után Elena Curtoni szenvedős menete növelte tovább az olasz mélabút (40.). Anemone Marmottan se tudott mit kezdeni az olvadozó pályával (22.), ideje volt az újabb reklámszünetnek.

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

A top-30 utolsó blokkját újabb olasz nyitotta, Sofia Goggia, remek kezdés után kicsit beleveszve a latyakba is egész jó helyre érkezett (16.). Kajsa Kling érthetetlenül lagymatag síeléssel megcélozta az utolsó helyet, majd magabiztosan be is húzta (41.), Marie-Michele Gagnon viszont egész jól úrrá lett a latyakon (14.). Francesca Marsaglia gondoskodott róla, hogy az olaszok hangulata csak rövid időre váltson kicsit jobbra, átvette az utolsó helyet Klingtől (47.). Hiába nőtt fel ezen a lejtőn Anne-Sophie Barthet, komoly bizonytalanságokkal ő is 2 másodperc feletti hátrányt szedett be (23.), majd a svájci Simone Wild szinte leállva mentett meg egy óriási hibát, remek zárórésszel így is megelőzött pár botorkálót (32.). Wendy Holdener menetéről mindent elmond, hogy nagy hiba nélkül is csak Wild elé sorolt be (26.), végül Haszegava Emi küzdött egy nagyot a második futamért (29.).

Az osztrák pályatűzés áldásos hatása a magas rajtszámmal indulóknál is érződött. Továbblépett Carmen Thalmann (13.), Stephanie Brunner (21.), Ramona Siebenhofer (27.) és Katharina Truppe (28.) is. A sógorok rohama másoknak nem nagyon hagyott esélyt, egyedül a szlovén Katarina Lavtar fért még be a második futam mezőnyébe (30.).

-------------------------------------------

A második futamot tehát Lavtar nyithatta, megkínldóva a láthatóan puha, spriccelős hóval (23.). Haszegava nagyot harcolt, hátrányból jött vissza, ám a nagy igyekezetben túlzottan bedöntötte a léceit, és elcsúszott. Ha nem is az osztrák csapat tagja, azért vélhetően az osztrák Evers tűzése nem jött rosszul a mai napon így kettős hendikeppel induló sógoroknak, Truppe 1,6 másodperces előnye még ennek ismeretében is tiszteletre méltónak tűnt, nagyot ment és nagyokat mentett (15.). Rögtön jött még egy osztrák, a biztonságit síelő Siebenhofer is profitált a pályából (18.). Holdenernek viszont bőven voltak gondjai, késései (22.), majd Mowinckel borzasztóan lesodródott a 2. szektorban, felfelé is síelt, így nem lehetett eredményt elérni (25.). Préfontaine lecsúszott a porhanyós hóba, komoly hátránya mellett se tűnt elégedetlennek (19.), majd a házigazdák bánatára Barthet jó kezdés után alaposan megtorpant és még a kanadaitól is kikapott (21.). Marmottan gyakorlatilag ugyanezt mutatta be, csak kicsit gyorsabban, így legalább az osztrákok közé befért (17.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Jöhetett az újabb osztrák, ám Brunner meglepően gyengén teljesített honfitársaihoz képest (20.). Barioz már 7 tizedes előnyt fordított méretes hátrányra a pálya második felére, óriási hibával tetézte szörnyű menetét (24.). Irene Curtoni már 8 tizedet adott el, ő legalább az aljára összekapta magát, csak 6 századdal kapott ki Truppétől (16.). Baud-Mugnier viszont már véget vetett az osztrák uralomnak, igaz, egy másodperccel lassabban ment végig a pályán, de ennél is nagyobb előnyről indult (12.). Nadia Fanchini nagyon akart, de nagyon szenvedett, a pálya alján jött is a várható esés. Az olaszok napjában másodszor is felüdülést jelentett Goggia teljesítménye, bátor, ésszel kockáztató síeléssel szedett össze 8 tizednyi előnyt (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

A reklámszünet után Dreven volt a sor, nem jött rosszul, kevéssel Goggia mögé sorolt be (7.). Gagnon egyre nagyobb késésekkel vergődött el a célig (14.), majd Thalmann jött végig nyugodt menettel a pillanatnyi dobogó aljára (11.). Weirather túl sokra nem ment edzője pályatűzésével (eddigi eredményeit elnézve úgy általában nem megy sokra ezzel a trénerrel), épp csak Thalmannt tudta hátrébb taszítani (8.). Bassino két komoly megbillenéssel elintézte a menetét, majd zárásként az alján búcsúzott is. Vonn továbbra se találja a megfelelő méretű kockázat határát, megúszta esés nélkül, de egy hatalmas fékezés majd egy másodperces hátrányt jelentett számára (13.). Pietilä-Holmner kezdésként alaposan begyújtotta a rakétákat, másodperc felett járt az előnye, alaposan belassulva mindössze 2 század maradt meg belőle (5.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Az utolsó blokkot Hansdotter indította, kiegyensúlyozott, ám nem elég gyors menettel, a végén a századokkal se volt szerencséje (9.). Brignone lassan kezdett, gyorsan folytatta, majd túl gyorsra váltott, végül faron ülve zárta a versenyét. Kirchgasser a biztonságot választotta, a végére viszont túl sok sebességet vesztett (10.). Rebensburg majdnem olyan gyorsan nyitott, mint Pietilä-Holmner, az már kevéssé pozitív, hogy a folytatás is hasonlóra sikerült, így "csak" 3 tizeddel vette át a vezetést (4.). Nina Løseth a pálya első felében remek tempót síelt, a harmadik szektorban láthatóan belassult kicsit, de végül így is 2 tizeddel átvette a vezetést (2.). Worley a hazai közönség hallható buzdítása közepette érthető lendülettel vágott neki a pályának, hamar egy hatalmasra vett ív lett ennek következménye. Nem vett vissza, a pálya aljára fordulva jött is a törvényszerű kiesés. Gut felül egész jól tartotta a norvég tempóját, 6 százados előnnyel fordult az aljára, a célban pedig ugyanazt az időt mutatta az óra (2.). Brem kihasználta Løsethék haloványabb harmadik szektorát, ez döntött, 17 századdal nyert végül az osztrák (1.).

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Eva-Maria Brem 115. Világkupa-versenyén 10. alkalommal állhatott fel a dobogóra, mindössze 2. győzelmét aratta. Lara Gut 169 verseny után már 24 pódiumnál jár, két győzelemmel és egy második hellyel zárta hétvégéjét, így összetettben átvette a vezetést Vonntól. Nina Løseth szlalom után óriásban is odaért az élbolyba, 95. versenyén 3. alkalommal fért be a top-3-ba, ebben a szakágban most először.

alpesi si alpesi sí világkupa óriás-műlesiklás Courchevel Brem

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk