AJÁNLÓ
 
19:16
2017. 02. 26.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:16
2017. 02. 26.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
19:16
2017. 02. 26.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
19:16
2017. 02. 26.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
19:16
2017. 02. 26.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

 Alpesi összetettel zárult a női alpesi sízők hétvégéje Crans Montanán. Ez volt a 3., egyben utolsó kombinációs verseny, így rögtön végeredményt is hirdettek. Ilka Štuhec 3. helyével bebiztosította szakági elsőségét, a ma is remeklő, végül 2. helyet szerző Federica Brignone hiába próbált nyomást helyezni rá. A hányatott sorsú szakág fekete lapjai tovább bővültek: a szuper-G-ben 31-essel rajtoló Mikaela Shiffrin előtt addig tisztogatták a pályát, míg a szlalomkirálynő könnyedén lesíelhetett az élbolyba. Szlalomban ezek után nem lehetett kérdéses az elsősége.

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

Maruša Ferk nyitotta a szuper-G-t, ám messzire nem jutott, egy elvétett ugratót követően kiszánkázott a pálya szélére. Christine Scheyer is csak a második szektorig jutott, az osztrák tűzés az első osztrákot is megtréfálta. Ilka Štuhec is hajszál híján Scheyer sorsára jutott, óriási mentések után viszont eljutott a célig (2.). Rosina Schneeberger jól figyelt az osztrák edzői eligazításon, biztonságban végigment, a tempója persze ennek megfelelő volt (13.). Michaela Kirchgasser már többet kockáztatott, cseppet sem meglepő módon Scheyert másoló búcsú lett a vége. Az osztrák sort Ricarda Haaser zárta, tanulva az előző hibákból, 6 tizeden belüli hátránnyal ért célba (6.).

Wendy Holdener az elején nagyon óvatos volt, utána viszont magához képest elképesztő futamot produkált, 1,67-es hátrányával nyugodtan várhatta a szlalomot (12.). Az első szektorban veszített rengeteget Maria Therese Tviberg is, utána štuheci részidőket produkált, az alján viszont sokat rátett hátrányára (11.). Federica Brignone a pálya közepéig az első helyért küzdött, utána egy nagy megbillenés számára is bőven másodpercen túli hátrányt jelentett (9.). Elena Curtoni tegnapi remeklése után ma némiképp alulteljesített (10.), majd az első reklámszünetet követően Marie-Michele Gagnon rengeteget kockáztatva, nagyokat mentve 2 tizeddel Štuhec mögé sorolt be (3.). Nem kisebbítve a kanadai lány érdemeit, azért tegyük hozzá, a verseny eleji borongós időt ekkorra már ragyogó napsütés váltotta fel. Francesca Marsaglia a scheyeri utat követte a kiesés felé, Michelle Gisin pedig borzalmasan bizonytalan kezdéssel, majd egy hatalmas hibával csökkentette minimálisra esélyeit (20.). Laurenne Ross a pálya aljára teljesen elveszítette a fonalat (14.), Anne-Sophie Barthet pedig a korai kiesők táborát gyarapította.

Stephanie Brunner személyében újabb osztrák bizonyította, hogy edzőjük vagy pályát tűzni nem tud, vagy tűzését elmagyarázni versenyzőinek. Ragnhild Mowinckel a leggyorsabb kezdést produkálta, már közel 4 tizedes előnynél járt, az alján viszont jelentősen kisebb sebességével 4 tizedes hátrányra váltotta (5.). Stephanie Venier rögtön eggyel hátrébbtaszította a norvéget (4.), igaz, a szlalomnak így is az osztrák vághatott neki kisebb reményekkel. Sofia Goggia hozta a szokásos kamikáze-menetét, ráadásul most végre végig is tudta vinni, 36 századdal átvette a vezetést (1.). Valódi ellenfél pedig ebben a futamban már nem volt, Ramona Siebenhofer példának okáért szorgosan számolgatta a másodperceket (22.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

Az újabb reklámszünet után Priska Nufer nyitotta a következő blokkot, a tegnapihoz hasonlóan vérszegény síeléssel (19.). Patrizia Dorsch mindenkit alulmúló síelése (24.) után előbb Romane Miradoli majd Valerie Grénier tévesztett pályát, a francia ennek is örülhet, nagy mentéssel nagy esést úszott meg. Federica Sosio folyamatos késések után szintén a kiesők táborába lépett, Nicol Delago viszont végre eljutott a célig (21.). Rahel Kopp átvette a pillanatnyi utolsó helyet (25.), ezután Lena Dürr 2,5 másodperces hátránya már-már felüdülésnek tűnt (17.). Elisabeth Kappaurer kevéssel a németnél is jobbnak bizonyult (16.), végül a horvát Leona Popović zárta a top-30-at, a papírformának megfelelően mindenkinél lassabban (26.).

Úgy tűnik, az amerikaiak pénteki alakítása megtette hatását a szervezőkre, majd 10 percen át szépítgették a pályát Mikaela Shiffrin előtt. A szlalomkirálynő így mindenkinél jobb körülmények között síelhette meg a szuper-G-t, 1,3-as hátránnyal köszönte meg a svájciaknak a többiekkel szemben nem épp sportszerű ajándékot (7.).

Azt talán mondani sem kell, hogy a hátralévő közel 20 síelő közben már eszükbe sem jutott a derék helvéteknek bármit is foltozgatni a pályán. A rengeteg kiesés miatt kereken 30-an jutottak csak el a célig a 48 nevezettből. Magasabb rajtszámmal érkezett jó helyre Marta Bassino (8.), Stacey Cook (15.) és Jasmina Suter (18.). A papírformának megfelelően a mezőny végén küzdött Marlene Schmotz (23.), Candace Crawford (27.), valamint a csehszlovák különítmény: Katařina Paulathová (28.), Pavla Kličnárová (29.) és Barbara Kántorová (30.).

-------------------------------------------

A második futamot így a batizfalvi Kántor Barbara nyithatta, stabil menettel el is jutott a célig (24.). A szlalomban látványosan idegenül mozgó Kličnarovát nagyon el is verte, a cseh lány zárásként még fenékre is ült (26.). A cseh sí renoméját Paulathová rögtön helyreállította (20.), majd Crawford is jócskán javított a legjobb időn, ezt már talán értékelhető síelésnek is hívhattuk (15.). Igaz, Leona Popović sem sokkal maradt el tőle (17.), Rahel Kopp meneténél pedig csak a szerencse segített a kanadain, 3 századdal kapott ki a hazaiak reménysége (16.). Dorsch lesiklóhoz mérten talán túl bátran kezdett, végül némethez méltatlan módon hátraesett (22.), az újabb germán, Schmotz viszont szemre igencsak darabos síeléssel is át tudta venni a vezetést (14.). Az osztrákok első reménye, Siebenhofer igencsak megküzdött a sűrű kapukkal (18.), majd Delago is hasonlóan idegenül mozgott ebben a szakágban (21.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

Michelle Gisin a kötelezőt simán hozta, másfél másodperces előnnyel vette át a vezetést, egyben be is árazva az előtte indulókat (11.). Nufer egész elfogadható tempóban síelt, ám a letörésnél véget ért a versenye. A svájci sort záró Jasmine Suter lesiklónak megfelelő síeléssel alaposan hátrazuhant (19.). Lena Dürrtől többet vártunk, többet is kaptunk, de a látványos, reklámtáblákat károsító esését alighanem inkább kihagyta volna. Kappauer nem is oly régi junior-világbajnokként szintén jobb esélyekkel indult az átlagnál, be is sorolt a Gisin mögött tátongó kontinensnyi méretű résbe (13.). Az USA lesiklói a kombinációs szlalomban mindig csak arra jók, hogy az ember rákészüljön a folytatásra - ma sem okoztak meglepetést. Előbb Cook szenvedte le magát a célig (23.), majd Ross már-már sítörpék indulóit idéző mozdulatok végén pottyant el. Schneeberger más kategóriát képvisel ebben a szakágban, bátortalan kezdése után egész jól tartotta is Gisin tempóját (12.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

A papírformának megfelelően Holdenerig tartott Gisin uralkodása, az újabb svájci leginkább felső szektorát bánhatja, végül "csak" 7 tizeddel vette át a vezetést (6.). Tviberg norvéghez méltóan gyorssízőként sem veszett el szlalomban, persze így sem az elsőségért küzdött, de Gisin elé befért. Elena Curtoni is biztatóan kezdett, de egy láb közé vett kapu korai búcsút jelentett számára. Újra csodát tett szlalomban a pénteki nap hőse, Brignone: 9 tizedes előnnyel vette át a vezetést, jobban szlalomozott Holdenernél, akár a kristálygömbben is bizakodhatott (2.). Egy darabig... Az olaszok nem csak vele lehettek elégedettek: Bassino a meredeken egy megbillenés után több élt használt ugyan, de így is besorolt Holdener mögé (9.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

A győztes kiléte tulajdonképpen már a szuper-G után eldőlt (vagy inkább a szuper-G közben, mikor a top-30-at követően újjávarázsolták a pályát), Shiffrin nem is tette meg azt a szívességet a többieknek, hogy kiessen. Az elején egy hiba is belefért, simán, 7 tizeddel vette át a vezetést (1.). Innentől a 2. helyért, no meg a kristálygömbért ment tovább a küzdelem.

Az osztrákok napját Haaser mentette meg, igaz, némi szerencséje is volt a századokkal, de befért Holdener elé (5.). Mowinckel a letörésnél letért a nyomról, alighanem itt ment el egy még jobb eredmény (7.). Venier a nap utolsó valódi lesiklói menetét mutatta be, leállással hosszabbította majdhogynem feleslegesnek tűnő szenvedését (25.). A szlalomosból mára inkább gyorssízővé érő Gagnon egykori szakágában nem tudott igazán nagyot alakítani, tompa síeléssel 9 tizedes hátrányt szedett be (4.). A kristálygömb fő favoritja, Ilka Štuhec kicsit ráhozta a frászt a szlovénekre, előrebillent a meredek elején, de összeszedte magát, épphogy befért Gagnon elé, ezzel matematikailag is behúzva ezt a szakágat (3.). Goggia jóval darabosabban mozgott, persze, tőle az is bravúr, hogy végre célba ért - a dobogótól most nagyon messze került (8.).

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

Mikaela Shiffrin immár három szakágban is győzni tudott a szezonban. Talán kevéssé "unortodox pályakarbantartás" mellett is övé lett volna ma az elsőség - kár, hogy ezt már soha nem tudjuk meg. 101. Világkupa-versenyén 41. dobogóját és 29. győzelmét húzta be. Federica Brignone 147 verseny után 16 dobogónál jár, Ilka Štuhec mutatói pedig 127 verseny után 9 pódiumra módosultak. A szlovén lány a legkevésbé értékes - és legkevésbé számontartott - szakágat immár behúzta. Az igazi ínyencfalatok, azaz a szuper-G és a lesiklás viszont még hátravannak. Összetettben gyakorlatilag semmi esélye, a svájci szervezők ma az izgalmas véghajrá eleve ezreléknyi esélyét tízezreléknyire csökkentették...

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

alpesi si alpesi sí világkupa Crans Montana alpesi összetett Shiffrin Ilka Stuhec

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk