AJÁNLÓ
 
14:59
2015. 12. 29.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:59
2015. 12. 29.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:59
2015. 12. 29.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:59
2015. 12. 29.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:59
2015. 12. 29.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi alpesi síelők számára Santa Caterinán zárult a 2015-ös esztendő, egy igencsak sok kérdést felvető lesiklással. A lejtő felső részét meredeksége és buckássága együtt életveszélyessé, és versenyre szinte alkalmatlanná varázsolta, ráadásul a pálya tűzésével még tovább nehezítették az indulók sorsát. A francia Adrien Théaux volt az egyedüli, aki szárnyalt a buckák felett, másodperc feletti előnnyel nyert Hannes Reichelt és David Poisson előtt. A negyedik az a Christof Innerhofer, aki a fél pályán át a hátán cipelt egy kaput! Svindal nem kockáztatta a szezonját, biztonsági menettel fontos pontokat szerzett.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Fagypont körüli hőmérséklet, és igencsak sötét idő fogadta a mezőnyt Santa Caterinán. Az időjárás se volt tehát az igazi, no de ez semmi volt a pályához képest! A felső rész ugratója még a képernyőn keresztül is félelmetes látványt nyújtott, utána pedig szabályos buckasízés következett, a Világkupához méltatlanul göröngyös pálya alighanem sokak nemtetszését vívta ki. A versenyen megtapasztalt számtalan lécleoldás ráadásul a nemtetszésnél jóval komolyabb érv a pálya ellen. Hamarosan a női mezőny is idelátogat, ám csak szlalomozni – nem biztos, hogy ezt a lesiklópályát még egyszer látni fogjuk.

Hiába érkezett remek formában és 1-es rajtszámmal a mai versenyre Aleksander Åmodt Kilde, de a második szektorban a finoman szólva is brutálisnak tűnő pálya áldozatává vált: egyszerűen leoldott a léce, nagy bravúrral maradt talpon. Ondřej Bank szemre is bátortalan menete ellenére többször is bajba került, hamarosan ő is búcsúzott. Az első célbaérő így Christof Innerhofer lett, de ő is hogy: sokáig egy kapuval a hátán! A fél pályán át magával cipelt egy kaput, miután a textil a nyakára csavarodott, utóbbit a célig magával vitte. Megúszta, az akkor szinte mellékesnek tűnt, hogy ez mekkora időveszteséget jelenthetett (4.). Innerhofer viszont így is minden szektorban gyorsabb volt, mint honfitársa, Silvano Varettoni (30.) – mi lehetett volna ebből? Vincent Kriechmayr is jóval lassabb volt normál körülmények között Innerhofernál, és bár a végefelé érthető módon jött fel az osztrák, negyedmásodpercnyi különbség így is megmaradt (6.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Andrew Weibrecht egész jól kezdett, ám a kritikus kapuba alig fért be, és mintha visszavett volna - ennek ellenére az utolsó előtti szektorban bukott. Maxence Muzaton hasonló utat járt be, mint az amerikai, ám nagy különbség, hogy ő legalább célba ért (15.). Romed Baumann már szorongatta némiképp Innerhofert, de ő se tudott eleget profitálni a kapus afférból (5.). Werner Heel igencsak felejthető meneten javított egy kicsit a legjobb utolsó szektorral (12.), majd újabb osztrák próbálkozott, ám jó kezdés után Max Franz is a túlzott óvatosság áldozatává vált (14.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Adrien Théaux volt az első síelő, aki a kezdetektől tartotta Innerhofer tempóját, gond nélkül megcsinálta a kritikus kaput, így végül 1,2 másodperccel vette át a vezetést (1.). Feladta a leckét mindenkinek, a legalján viszont mintegy fél másodpercet otthagyott. A nyugodt időszak után jött az újabb gikszer: Peter Fill léce is leoldott, az olasz fenéken csúszva, sérülés nélkül megúszta.

Carlo Janka biztonságinak tűnő síelése indokoltnak tűnt, a végére láthatóan nagyon elfáradt (12.). Johan Clarey igen gyenge kezdés után a normálisan síelhető alsó részre kissé rákapcsolt, így is 2 másodperc fölé nőtt a hátránya (16.). Manuel Osborne-Paradis az elejétől a túlélésért küzdött, végül inkább egy kapu kihagyásával véget vetett ennek a rémálomnak, és egyben az indulók első blokkjának.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

A legjobbak sorát Hannes Reichelt nyitotta, nagyokat bukdácsolva küzdötte át magát a felső rész buckasís részén. Az alján már a pályát se okolhatta hibáiért, másodpercen túli hátránnyal zárt, talán maga se hitte volna ekkor, hogy 2. helyet ér a menete. Travis Ganong másodperces hátránnyal élte túl a pálya tetejét, a hátrány gyors növelését ezután se tudta megállítani (17.). Steven Nyman se javított sokat az amerikaiak hangulatán, egyre inkább belassulva vergődött el a célig (26.). Aksel Lund Svindal érthetően lassan síelte meg a buckasís részt, az már kevésbé érthető, hogy utána miért nem kapcsolt rá a norvég: elképesztően bátortalan menete a jó alsó szektor ellenére is csak egy elfogadható eredményre volt elég (7.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Dominik Paris is megszenvedett a pályával, a kritikus kapuba épphogy befért, majd túlzottan is nagy sebességet vállalt be, és egy balosban lecsúszott a pályáról. Továbbment ugyan, de 4 másodperces lemaradással a pontszerzésben sem bízhatott (36.). Guillermo Fayed végig küzdött a pillanatnyi második helyért, de az alját nagyon elrontotta, Svindal mögé sorolt be (9.). A norvég vesszőfutást Kjetil Jansrud menete tette teljessé: végig lassú volt, majd hibázott is egy óriásit, a pontszerzés lehetett csak a kérdés (27.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

A top-30 záróblokkját egy újabb osztrák, Klaus Kröll nyitotta, igencsak közepes síeléssel (19.). A német csapat egyetlen megmaradt reménye (Josef Ferstl az első edzésen megsérült, keresztszalag-szakadást szenvedett), Andreas Sander remek alsó szakasszal az élbolyba érkezett (10.). A francia csapat napját pedig még szebbé tette David Poisson: végig versenyben volt Reichelttel, és bár az alsó rész nála se volt az igazi, Innerhofer elé azért be tudott sorolni (3.). A jó menetek sorát Marc Gisin folytatta, a középső részen veszített csak sokat, így is 2 másodpercen belül zárt (11.). A top-30-ba frissen bekerült Bryce Bennett már a rajtot is elrontotta, az amerikai betlit ő tette teljessé (37.). Benjamin Thomsen remekül síelte meg a pálya alját, így épphogy Svindal mögé tudott besorolni (8.), majd Otmar Striedinger remek részidővel a pálya közepén rontott egy nagyot, nagy eredményt dobva el ezzel (18.). A top-30-at Marco Sullivan zárta, pontosan olyan menettel, amilyenre az amerikaiak mai teljesítménye predesztinálta (41.).

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

A franciáknak még lehetett volna egy nagy durranása: Brice Roger 45-össel indulva akár a dobogóban is bízhatott volna, ám az utolsó előtti szektorben elesett. Helyette két alig ismert francia, Blaise Giezendanner (20.) és Valentin Giraud Moine (23.) gazdagította a gall pontszerzők listáját. Befért még a 30-ba az olasz Mattia Casse (21.) és Siegmar Klotz (28.), a szlovén Bostjan Kline (22.) és Klemen Kosi (29.), az osztrák Johannes Kröll (23.), valamint 55-össel a svájci Urs Kryenbühl (25.). Végül az 58-ból 46 lesikló jutott el a célig, ami meglepően jó arány a körülményekhez képest. Az viszont sokat elárul a pályáról, hogy 3 másodpercen túli hátránnyal is pontot lehetett szerezni.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Adrien Théaux régóta ott van a gyorssízők legjobbjai között, túl a harmadik ikszen, 207. Világkupa-versenyén kissé váratlanul megszerezte 3. győzelmét, egyben 12. dobogóját. Majd 3 évet várt az újabb sikerre, ráadásul lesiklásban több mint 2 éve dobogón sem állt. Hannes Reichelt 225. versenyén 35. alkalommal fért fel a pódiumra. David Poisson még Théaux-nál is idősebb, igaz, neki csak a 129. Vk-verseny volt a mai. 11 évet várt erre a pillanatra: a mostani volt az első Vk-dobogója, bár a 2013-as VB-n lesiklásban bronzérmet szerzett.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

A szakági tabellára nézve érthetőbbé válik Aksel Lund Svindal biztonsági menete, hisz továbbra is nagy fölénnyel vezet. Mostani pontjainak köszönhetően az összetett tabella is az ő nevével kezdődik.

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

alpesi si alpesi sí világkupa lesiklas Santa Caterina Theaux

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk