AJÁNLÓ
 
19:13
2015. 02. 28.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
19:13
2015. 02. 28.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:13
2015. 02. 28.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
19:13
2015. 02. 28.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
19:13
2015. 02. 28.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Többórás huzavona után, ha nem is a pálya teljes hosszán, de legalább sor kerülhetett a várt lesiklásra Garmisch-Partenkirchenben. Akárcsak egy hete hazai havon, az északi szomszédnál is taroltak az osztrákok, kisajátították maguknak a dobogót, mi több, hatan végeztek a TOP10-ben! A győzelmet az előzetes esélylatolgatásokat igazolva Hannes Reichelt aratta le, igaz, a veterán síző a lehető legcsekélyebb különbséggel, vagyis egyetlen századmásodperccel utasította maga mögé Romed Baumannt. A harmadik helyre az olimpiai bajnok, előző hétvégén duplázó Matthias Mayer futott be. A negyedik osztrák győztest pedig Marcel Hirschernek hívják, aki Kjetil Jansrud mai 19. helyével anélkül is hatalmasat lépett negyedik összetett elsősége felé, hogy egyáltalán lécet csatolt volna lábára.

Kínkeservesen alakul eddig a hétvége, ami az alpesi síversenyeket illeti. Vihar vihart követett az elmúlt napokban a délnémet városban, előző éjszaka is havazott a Kandaharon, 50-50% eséllyel várták a kilátogatók az első versenynapot. A fohász részben igazolást nyert, elcsendesedett a szélmozgás, a csapadék is alábbhagyott. Jött helyette viszont az átláthatatlan köd, ami miatt bő másfél órás késéssel, s erőteljesen megnyirbált pályán rendezhették a szezon harmadik klasszikus lesiklását.

Fanyalgásra azért nem lehetett okunk, a Szuper-G rajt nem fosztott meg minket olyan kultikus szakasztól, mint a hírhedt 92%-os Freie Fall, vagy a kemény fizikumot igénylő feszítő traverzek. A hosszú tél alaposan megrostálta a lesikló mezőnyt, mindössze 49-en vállalták be a Kandahart.

Így, hát Silvan Zurbriggen (41.) lehetőséghez jutott a svájci válogatott keretében, nem élt egyik utolsó sanszával az egykoron még Összetett Világkupáért is harcoló veterán. Josef Ferstl (24.) úgy adott bő fél másodpercet neki, hogy a felső részen komoly hibák tömkelegét követte el. A csúszás ellenére türelmes nézőközönség még örülhetett egy picit, Otmar Striedinger (25.) ugyanis egyetlen századdal még elmaradt kedvencüktől, egyike volt ő azon osztrákoknak, akik nem fogtak ki jó napot. Andreas Sander (32.) ezúttal a pontszerzésről is lemaradt, egyedi ívei nem bizonyultak gyümölcsözőnek, a célegyenesen labilis tojástartásával pedig végképp elvágta magát.

Romed Baumann (2.) nyitotta meg igazán a futamot, elsőre is ütőképesnek tűnő alapidőt állított fel, bátorsága 8 tizedes előnyt eredményezett. Méltó vetélytársnak is kevésnek bizonyult ma Klaus Kröll (41.), képtelen kilépni karrierje eddigi legnagyobb válságából. Werner Heel (39.) sem nyűgözte le az olaszokat, végig szemmel látható lassúsággal szelte át a pályát. Steven Nyman (17.) a Kramersprungot mérte el, de csúnyán, no de zaklatott sízése anélkül se lett volna sokkal eredményesebb. Beat Feuz (27.) ugyanott hatalmas mentést mutatott be, a súlyos bukás megúszása után már minden mindegy volt.

Max Franz (10.) megkínlódott az ugratóknál, határozottságán azonban ez mit sem változtatott, beért a második helyre. Adrien Théaux (11.) célba értével kitartott az osztrák kettős vezetés, a franciának a traverzen akadtak gondjai, többször lesodródott emellett a fordítóknál. Peter Fill (16.) ezúttal minden átütőerő nélkül síelt, Didier Défago (9.) már jóval elégedettebb lehetett, kevéssel befért a két osztrák közé. Amint Johan Clarey (13.) és Carlo Janka (23.) is leért különösebb veszély nélkül, aligha gondolta volna a svájci, hogy közelébe nem kerül végül a dobogónak.

Pláne azok után, hogy az első három elitcsoportos sem szaggatta ma az istrángot. Kjetil Jansrud (19.) érthetetlen tompasággal síelt, valamennyi ugratóját kalimpálva tudta csak megugrani, alacsony végsebessége sem feltételezett jó formát. Travis Ganong (22.) hasonló enerváltsággal csúszott, habár ekkor már kezdett előbújni a napocska. Patrick Küng (12.) több túlcsúszással együtt még úgy-ahogy hozta magát.

Érkeztek azonban az osztrák sztárok, s pontot tettek az ügy végére. Matthias Mayer (3.) szépen megsíelte a traverzet, s a végét, Baumann ellen így sem volt igazán esélye. Hiába rajtolt remekül, az Eishangon beleütközött az egyik kapuba, Hannes Reichelt (1.) eztán kiváló kanyarokat síelt, a 110 km/h-s sebessége is kellett a vezetés átvételéhez. Egyetlen század döntött a javára. Dominik Paris (5.) sem akart lemaradni, a „Szabadesés” nevű ugratónál megingott, majd hiába őrizte sebességét hatalmas testével, az ott elherdált tizedek visszaütöttek. Nagy rössel vágott neki, majd alaposan megtáncoltatták a buckák, amitől úgy összezavarodott Guillermo Fayed (34.), hogy másodpercen kívülre került. Márpedig ezzel sansztalan volt még a pontszerzésre is.

Hétágra sütött már a nap, a javuló körülményekkel pedig többen élni is tudtak. Marco Sullivan (6.) szokatlan összeszedettséggel kombinálta rámenőségét. Ennél is nagyobb meglepetést okozott szurkolóinak, de örömkitöréséből ítélve saját magának is Silvano Varretoni (4.), őrült sebességet vállalt, s síelt végig, ám 4 század híján ő sem piszkított bele a tökéletes osztrák napba. Benjamin Thomsen (18.) menete az előzőkhöz mérten nem említhető egy lapon, a későn érkező osztrákokról ez persze nem volt elmondható. Vincent Kriechmayr (7.) a végét elbaltázta, minimum dobogót engedett tovaszállni, hasonlóan Georg Streitbergerhez (8.), mindkettejüknek a végsebességgel akadtak problémái. A harminc végén induló franciák csak néhány ponttal gazdagodtak, David Poisson (26.) és Brice Roger (29.) már odafönt nagy hátrányt szedett össze, Manuel Osborne-Paradis (36.) pedig roppant gyönge sízéssel keserítette a kanadai szurkolókat.

A remény a később érkezők előtt is ott lebegetett, feltűnő módon viszont csak negyvenen túlról tudtak igazán ütős csúszásokat bemutatni. (Tán ismét elmenekült rövid időre a nap? Nem tudni, hisz’ a közvetítés véget ért.) A szabályt erősítő kivétel Mauro Caviezel (30.) volt 34-es rajtszámmal. Századra azonosan síelt a német Klaus Brandner (42-essel a 19.) és a francia Maxence Muzaton (43-assal a 19.), a mezőny egyik szlovén indulója, Boštjan Kline (45-össel a 27.) összeszorgoskodott néhány pontot, s záróakkordként a három olaszból ketten is bravúrt könyvelhettek el, Mattia Casse (48-assal a 15.) és Siegmar Klotz (49-essel a 14.) egyformán megelőzték többek közt Jansrudot is.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Hannes Reichelt jubilált a Kandaharon, 10. Világkupa-győzelmét aratta, amivel akár még a szakági kristálygömbért is harcba szállhat a későbbiekben. Romed Baumannak dobogóból lett ezennel ugyanennyi, a tiroli sportoló 3 év elteltével állt újra pódiumra, az első nem kombinációs siker azonban még várat magára. Matthias Mayer zsinórban harmadszorra áll dobogón, ez volt a 11. a sorban.

Holnap óriás-műlesiklással zárul a program Garmischban, ha az égiek is úgy akarják…

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk