AJÁNLÓ
 
20:45
2014. 12. 22.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:45
2014. 12. 22.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:45
2014. 12. 22.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
20:45
2014. 12. 22.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
20:45
2014. 12. 22.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az északi kitérő után szokatlan módon egy helyszínen két hétvégét is töltött a 2014/15-ös sífutó-világkupa mezőnye. A svájci Davos ugyanis a normál rendezés mellett, a hóhiánnyal küszködő La Clusaz pozícióját átvéve még két nappal megtoldotta naptári feltűnésének számát, így mind a hölgyek, mind az urak négy versenyen léphettek nyomba. A Tour de Ski utolsó felkészülési állomása még jobban megkavarta az eddig is bogozhatatlan szálakat...

Davos sprint F - 2013

December második szombatján szép idő és remek hangulat fogadta a karavánt, de mindezek párosítása már-már kihagyhatatlan, ha a svájci városkáról beszélünk - nem meglepő módon évek óta visszajárnak ide a sífutók, ami - ismerve sok más helyszínt - igazi különlegességként is szolgál. 

Klasszikus stílusú versenyekkel kezdődött a hosszú program, a hölgyekre 10, az urakra 15 kilométer várt az ötezer méteres körpályán. Előbbin nem született meglepetés, a kiváló formában lévő, a mezőny már-már legjobbjának nevezhető Therese Johaug magabiztosan diadalmaskodott, bő fél perccel megelőzve Marit Bjørgent. A dobogó harmadik fokára a finn Kerttu Niskanen állhatott fel, őt két svéd, Anna Haag és Sofia Bleckur követte a legjobb ötben, Heidi Weng ezúttal csupán hatodik lett, míg az önmagát kereső Justyna Kowalczyk (köszönhetően gyönge utolsó két kilométerének) hetedikként zárt.

Hasonlóan a topfavorit győzött a férfiaknál, noha Martin Johnsrud Sundby elsősége korántsem volt olyan egyértemű, mint Johaugé. A sárga trikós a táv utolsó harmadát nyomta meg igazán, s végül 6,6 másodperccel múltva felül a kiválóan teljesítő Didrik Tønsethet. Az első hazai sikerére hajtó Dario Colognának végül a képzeletbeli bronz jutott, Sjur Roethe, Daniel Richardsson volt a további sorrend. Petter Northug éppen, de befért a top10-be. 

Teljes eredmények: nők; férfiak

Norwegian Express

Thomas Zipfel fantasztikus alkotása a norvég hölgyek sikeréről

Egy nappal később szabad stílusú sprintek következtek. Az 1,3 kilométeres pálya a hosszú célegyenessel a leggyorsabbaknak nyújtott kedvező lehetőséget. Reménykedtek is a svájciak, hogy legalább egy emberük harcban lesz a legjobb helyekért.

Nem lett így. A női kvaliban Johaughoz hasonlóan kipottyant Laurien van der Graaff is, ám ha ott van, akkor sem valószínű, hogy beleszól a norvégok dominanciájába. Az elit tagjai közül Kikkan Randall és Anne Kylloenen a döntő közelébe sem került, a németek és Katja Visnar az elődöntőben csődölt be, hasonlóan a svédekhez. Egy azért így is került a fináléba közülük, név szerint Stina Nilsson, ám öt szomszédos országból érkező ellenlábasával szemben esélye sem volt. Így történhetett meg az, hogy Ingvild Flugstad Østberg simán nyert (élete első VK-diadalát aratta), s mögötte sorrendben Maiken Caspersen Falla, Celine Brun-Lie, Marit Bjørgen és Heidi Weng tette teljessé az egyre megszokottabbá váló képet. 

A férfiaknál Dario Cologna mindössze a 40. pozícióban selejtezett, és sem ő, sem pedig Nikita Kriukov, Teodor Peterson és Martin Johnsrud Sundby nem küzdhetett a győzelemért. A negyeddöntőben aztán tovább folytatódott a csillaghullás, Petter Northug, Sondre Turvoll Fossli, Nikolay Morilov, illetőleg Emil Jönsson is lemaradt. Pár perccel később a kvali-első Federico Pellegrino is kiesett, így végül négy norvég (Eirik Brandsdal, Tomas Northug, Finn Haagen Krogh, Anders Gloeersen), valamint Alexey Petukhov és Calle Halfvarsson finálézhatott. A kérdés mindazonáltal abban állt, hogy melyik vörösmezes ünnepelhet, ennek megfelelően Finn Haagen Krogh győzött (szintén először pályafutása során), Gloeersent és Brandsdalt maga mögé utasítva. 

Teljes eredmények: nőkférfiak

Ingvild Flugstad Oestberg NOR

Ingvild Flugstad Østberg első sikere a VK-sorozatban

.......................................................................................................................................

Egy héttel később, azaz a mögöttünk hagyott két nap során ott folytatták a sífutók, ahol abbahagyták, s jóformán azokkal a számokkal, amikkel abbahagyták: mindössze abban volt eltérés a két hétvégéhez képest, hogy míg előbb a távolsági viadal klasszikus stílusban zajlott, addig utóbb ezt felváltotta a szabad stílus.

Fordult is a kocka. A hölgyek 10 kilométerén Justyna Kowalczyk már el sem indult, Therese Johaug kifejezetten gyönge napot fogott ki (mindössze hatodik lett), mindezek által az győzedelmeskedett, aki általában szokott. Marit Bjørgen öt év után sem talál(t) legyőzőre ezen saját műfajában, ezen sikerével ráadásul egy régi rekordot is átírt: zsinórban tizedjére diadalmaskodott norvég női sífutó a világkupában, ezzel az oroszok húsz éve felállított kilences szériáját múlták felül. Ezt a hegemóniát Heidi Weng és Ragnhild Haga egy harmadik-negyedik pozícióval erősítette meg, az ezüstre azonban nem volt esélyük, azt Nicole Fessel kaparintotta meg. Jól sikerült egyébiránt a verseny a németeknek, Claudia Nystad ötödik helye tette fel az i-re a pontot.

Izgalmasabb csatát láthattunk az uraknál, jóval izgalmasabbat a vártnál. Történt ugyanis, hogy a 15-ös rajtszámmal induló Anders Gloeersen utolsó körében zseniális időt repesztett, 34:27,9-es eredményével pedig még az esélyesek számára is feladta a leckét. Előbb Jean-Marc Gaillard és Petter Northug közelítette meg, majd Finn Haagen Krogh és a végig vezető Chris Andre Jespersen is, ám hiába a jó részidők, megelőzniük nem sikerült. Miután Calle Halfvarsson is célba ért, már csak Dario Colognát és Martin Johnsrud Sundbyt hajráját kellett végigizgulnia az eleddig sprinternek számító norvégnak: sikerült is. A svájci tizedik, a sárga trikós hatodik lett, így Gloeersen, Northug, Jespersen pódiumot fotózhattak. 

Teljes eredmények: nőkférfiak

Gloeersen mosolyogva figyelhette, hogy Sundby sem tudja megelőzni

Szabad stílusú sprintekkel búcsúztak a versenyzők Davostól, többeknek tehát lehetőség adódott arra, hogy kijavítsák az egy héttel korábban vétett hibákat. A hölgyeknél éltek is a helyzettel, s valamilyen szinten megtörték a norvég uralmat: az északiak közül mindössze ketten jutottak a fináléba (Ingvild Flugstad Østberg és Marit Bjørgen), Maiken Caspersen Falla például nem - ő mindössze célfotóval maradt le a döntőről. Ott volt ellenben három svéd (Charlotte Kalla, Stina Nilsson és Hanna Falk) is, továbbá a svájciak legnagyobb örömére Laurien van der Graaff is. A legjobb három kiléte azonban egy pillanatig sem volt kérdés: a sárga trikós karrierje 84. elsőségét aratta, ezzel tovább növelte előnyét összetettben; Østberg harmadikként zárt, közéjük furakodott be a fiatal Nilsson. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy Kikkan Randall kilencedik helyével mutatta, jöhet ő még olyan formába, amilyet az elmúlt esztendőkben mutatott.

A férfiaknál újra a selejtezőben ragadt Dario Cologna, aki így továbbra sem örömködhetett szeretett közönségének. Tovább élt a norvég átok, már a negyeddöntőben kizúgott Eirik Brandsdal és a kvali-második Paal Goldberg, ám Finn Haagen Krogh-nak és Sondre Turvoll Fosslinak így is sikerült a fináléba jutás. Rajtuk kívül Calle Halfvarsson és Emil Jönsson prezentálta Svédországot, Alexey Petukhov ezúttal is futhatott, továbbá Federico Pellegrino is besurrant a döntőbe. De még milyen jól tette! Kiválóan korcsolyázott a célegyenesre, ahol hiába próbálták őt legyalulni a többiek, nem tudták - az olasz ezzel élete során először nyert a világkupában. Célfotó döntött a többi dobogósról, végül Petukhov és Krogh távozhatott édeskés örömmel.

Teljes eredmények: nők; férfiak

Sprint podium - Davos 2014

.......................................................................................................................................

Az összetettet a hölgyeknél Bjørgen vezeti 849 ponttal, őt követi Johaug 528-cal, míg Østberg a harmadik 476-tal. Az uraknál Johnsrud Sundby 531 egységet gyűjtött eddig, Krogh neve mellett az 505, Halfvarssoné mellett a 375 áll. 

Január 3-án következik az újabb állomás Oberstdorfból, egyúttal elrajtol a Tour de Ski, erről természetesen bővebb előzetes is következik oldalunkon.

A képek forrása: www.fis-ski.com

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk