AJÁNLÓ
 
17:09
2017. 02. 11.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
17:09
2017. 02. 11.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:09
2017. 02. 11.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
17:09
2017. 02. 11.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
17:09
2017. 02. 11.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megkezdődött a 2017-es biatlon világbajnokság, az eddigi három verseny három teljesen különböző dolog miatt marad emlékezetes.

 

Csütörtökön a vegyes váltó küzdelmeivel rajtolt el a hazánkhoz egyik legközelebb fekvő tradicionális pályán, az ausztriai Hochfilzenben a biatlon világbajnokság. A vegyes váltóban két-két azonos nemzetből származó női és férfi versenyzőnek 6, illetve 7,5 kilométert kellett megtennie egy-egy fekvő- és álló lövészet mellett.


Ugyan az első emberek után még Olaszország vezetett a hibátlanul lövő Lisa Vitozzi révén, a csapatok a legjobb női versenyzőiket másodikként küldték pályára. Bár maguk az olaszok is így tettek, Dorothea Wierer már csak harmadikként tudta átadni a botot Lukas Hofernek, ugyanis mind a német Laura Dahlmeier, mind a francia Marie Dorin el tudott menni a 26 esztendős olasz mellett.


A Dahlmeier által megszerzett első helyet a két német férfi, Arnd Peiffer és Simon Schempp már nem engedte ki a kezéből, így Hochfilzen első aranyérmét Németország nyerte, méghozzá úgy, hogy a fentebb említett két úrnak közösen mindössze egy tartaléklőszert (Schempp) kellett felhasználniuk a hátralévő négy sorozatban.


A győztes csapat tagjai (zárójelben az eddigi vb-címeik száma): Vanessa Hinz (2 arany), Laura Dahlmeier (3 arany), Arnd Peiffer (4 arany), Simon Schempp (3 arany).


A dobogóra még a francia (Anais Chevalier, Marie Dorin, Quentin Fillon Mallet, Martin Fourcade) és az orosz (Olga Podchufarova, Tatiana Akimova, Alexander Loginov, Anton Shipulin) csapat állhatott fel, igazából pontosan miattuk marad emlékezetes ez a verseny, ugyanis a jelenlegi legjobb, ám sportszerűségében igencsak sok kívánnivalót maga után hagyó férfi biatlonos, Martin Fourcade nem fogott kezet az orosz váltó férfi tagjaival, hanem idő előtt elhagyta a pódiumot, ezzel is kifejezve „nemtetszését” az állami szintű doppingoláson kapott csapattal szemben.


Mind a pénteki 7,5 km-es női, mind a pénteki 10 km-es férfi sprintversenyben igencsak szétszórták a favoritokat a szervezők. Mindkét futamon a francia versenyzők vezettek relatíve sokáig, mégsem sikerült aranyéremmel zárni a sprintet. A hölgyeknél elsőként rajthoz álló Marie Dorin egészen a 17-essel startoló honfitársa, Anais Chevalier célba érkezéséig az élen állt, azonban Chevalier hibátlanul lőtt, Dorin egyszer rontott, a kettejük közötti különbség pedig nagyjából egy büntetőkörnyi volt a célban.


Chevalier a 64-es rajtszámot kapó, a világkupát vezető Laura Dahlmeier befutójáig az élen állt, azonban a vegyes váltóban egy nappal korábban diadalmaskodó német 19 másodperccel gyorsabban futott nála, így átvette a vezetést, és mindössze négy másodpercen múlt, hogy nem szerez két aranyat két nap alatt. Azonban jött az ötödik legmagasabb rajtszámmal (96-os) induló cseh Gabriela Koukalová, és kisebb meglepetésre lefutotta Dahlmeiert, megszerezve ezzel pályafutása első egyéni vb-aranyát.


A 2016-17-es idényig Soukalová néven ismert 27 esztendős versenyző első vb-aranyát a 2015-ös Kontiolahti világbajnokság vegyes váltójának tagjaként nyerte, előtte Szocsiban a tömegrajtosban és a vegyes váltóban is ezüstérmes tudott lenni a téli olimpián. A 2016 májusában férjhez ment, „Barbie” becenevű lány legnagyobb sikere azonban a 2015-16-os összetett-világkupa elsőség volt eddigi pályafutása során.


Figyelemre méltó, hogy a három dobogós versenyzőt (Koukalová, Dahlmeier, Chevalier) két olasz biatlonos követi, és egyikük sem a két hibával huszonegyedikként záró Wierer, hanem Lisa Vitozzi és Federica Sanfilippo, vagyis ha Wierer és mondjuk Karin Oberhofer javulni tudna valamelyest a jövő pénteki váltóig, akkor valami egészen rendkívüli is kisülhetne az olasz csapatból…


A szintén favoritnak számító finn Kaisa Makarainen Wiererhez hasonlóan kétszer rontott a fekvőben, így ő a 12. helyről kezdheti a vasárnapi üldözésest. A szülés után visszatérő háromszoros olimpiai bajnok Darya Domracheva a 27., a Szőcs Emőke pedig a 99. helyen zárt. Sajnálatos, hogy a magyar lány egyedüliként követett el hat hibát a mezőnyben, így csak két versenyzőt tudott megelőzni!


Amikor Martin Fourcade 4-es rajtszámmal igencsak ellőtte magát (egy-egy hiba a fekvőben és az állóban is), kevesen gondolták, hogy a 82-es rajtszámmal célba érő versenyzőig ő áll majd az élen, azonban Pfeiffertől kezdve Schmeppen és Shipulinon át egészen Björndalenig az össze favoritnak megremegett a keze. Ekkor jött a német Benedikt Doll, aki két hibátlan lövészetet produkálva magabiztosan, az utolsó körben a cseh Ondrej Moraveccel remek iramban futva 23 másodperccel átvette a vezetést az ötszörös összetett-világkupa győztes Fourcade-tól.


A legnagyobb izgalmat nem Fourcade szűnni nem akaró vezetése, hanem a 96-ossal induló Johannes Thingnes Boe szolgáltatta, aki Dollhoz hasonlóan hibátlanul lőtt, és a második sorozat után hat másodperces előnnyel jött ki a lőtérről, azonban az utolsó körben nem bírta az iramot, így végül 0,4 másodperccel Doll mögött „csapott célba”. A dobogó tehát Doll-Boe-Fourcade lett, vagyis a németek 2 aranyat és egy bronzot szereztek az első három versenyen!


Ami a hölgyeknél az olasz, az az uraknál Bulgária volt, akik ha hozzák a sprintversenyen látott formájukat (Anev 6., Sinapov 11., Iliev 13.), a jövő szombati váltóban akár a Top5-be is bekerülhetnek!


A világbajnokság vasárnap a női- és a férfi üldözésessel (10:30 és 15:00) folytatódik.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk