AJÁNLÓ
 
17:25
2016. 12. 18.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
17:25
2016. 12. 18.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:25
2016. 12. 18.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
17:25
2016. 12. 18.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
17:25
2016. 12. 18.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Továbbra is tart Domen Prevc jó szériája a síugró világkupában, hiszen a tegnapi második hely után ma sáncrekordot ugorva győzni tudott az újjáépített engelbergi sáncon. A másik két dobogós helyet Kamil Stoch és Stefan Kraft szerezték meg, míg a nap nagy vesztesének Daniel Andre Tande tekinthető, aki hiába ugrott olyan formában, hogy a győzelem is elérhetően tűnt számára, a második ugrása végén elesett, így csak a 11. helyet szerezte meg.

 

A tegnapi villanyfényes verseny után ezúttal egy kora délutáni versenyt rendeztek Engelbergben. Szerencsére a szombati naphoz hasonlóan ismét nyugodt időnek örülhettek az ugrók, így pontban 14 órakor kezdetét is vehette a küzdelem.

A verseny elejére enyhe hátszél volt jellemző, és miután a körülmények elég kiegyenlítettek voltak, sokan is tudtak viszonylag jót ugrani. Az első 30 ugró után Anders Fannemel (5.) vezetett 135 méterrel az ugyanekkorát repülő Stursa (135 m 6.) és a 135,5-ig jutó Evgenij Klimov (13.) előtt, aki hosszabb ugrása ellenére azért nem volt előrébb a sorban, mert míg a mezőny eleje a 19-es, ő már a 20-as beülőből indulhatott.

 

síugrás

Sokat aztán nem kellett várni az újabb jó ugrásra, ugyanis Piotr Zyla (12.) 137,5 méterig repült, ám a beülőkompenzáció miatt ez neki is csak a 3. helyhez volt elegendő, akárcsak a nem sokkal korábban tartott selejtezőt megnyerő Andreas Wellinger (137,5 m 7.) hajszálra ugyanekkora kísérlete. Wellinger után a honfitárs Freitag (10.) is jót ugrott 136,5 méterrel, még ha a vezetéshez ez kevés is volt, majd ezek után egy kis szünet következett a nagy ugrások sorában, ugyanis átmenetileg befújt némi hátszél. Ennek aztán sajnos többen, például Descombes Sevoie (127,5 m 37.) vagy Geiger (121 m 47.) is áldozatul estek (értsd, nem jutottak be a második sorozatba). És a legnagyobb névről, Peter Prevcról (33.) még nem is szóltunk, akit mostanában mintha kicsit még az ág is húzna, hiszen tegnap elesett, ma pedig ugyan nem túl kedvező körülmények között, de csak 126,5 méterig jutott, ezzel pedig megesett vele az, amire több mint két éve nem volt példa, nevezetesen pont nélkül távozott egy versenyről.síugrás

Ehhez képest Andi Kofler (21.) 130,5 méteres ugrása kifejezetten jónak számított, hiszen gond nélkül továbbjutott vele, majd következett a tegnapi győztes Hayböck (15.), aki 135 méterrel egyelőre a 7. helyet tudta elfoglalni a táblázaton. Ezután Fettner (11.) és Eisenbichler (9.) egyaránt 136 métert repültek, ami egyébként jelezte azt is, hogy lassan ismét kezdtek javulni a szélviszonyok. Ezt igazán Kamil Stoch (3.) tudta először kihasználni, aki egészen 143,5 méterig vitorlázott, ami új sáncrekordot jelentett – az előző még az átépítés előttről Jaka Hvala nevéhez fűződött, aki 142,5 métert tudott repülni – és természetesen vezetett is vele a lengyel klasszis. Ezt követően Freund (14.) is egészen nagyot, 138,5 métert ugrott, ám egyrészt a talajfogása sem volt igazán összeszedett, másrészt a kompenzációs pontok sem neki kedveztek, így csak a 10. helyre tudott vele bejönni.

 

síugrás

A zsűri ezen a ponton érezte úgy, hogy ismét bele kell nyúlnia a versenybe, így Maciej Kot (8.) már a 19-es beülőből ugrott 137 métert, ami ekkor az 5. helyre volt jó, majd Stefan Kraft (4.) repült 138,5-et, amivel bejött Stoch mögé a pillanatnyi 2. helyre. A kedvező körülményeket látva Alexander Stöckl még egy beülővel lejjebb hozta utolsó versenyzőjét, Daniel Andre Tandet (2.), ami jó húzásnak bizonyult, hiszen így 139 méterrel is át tudta venni a vezetést. A végső szó az első körben azonban a VK-éllovas Domen Prevcé (1.) volt, aki a 19-es beülőből egészen 144 méterig vitorlázott, fél méterrel megdöntve Stoch frissen felállított sáncrekordját is, ez pedig elég volt ahhoz, hogy az első helyről várhassa a folytatást.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot hasonlóan nyugodt széljárás mellett a 19-es beülőből indította útjára a zsűri, ami ismét sok jó ugrást eredményezett már a mezőny elején is. Az első tízesből leginkább Andreas Kofler (14.) emelkedett ki, a 140 méterig tudott vitorlázni, de kifejezetten szép volt Stjernen (137,5 m 17.) és Daiki Ito (136 m 19.) kísérlete is, amivel mindannyian előrébbi is léptek kicsit a kiinduló pozíciójukhoz képest. Koflert végül a honfitárs, Michael Hayböck (6.) tudta elsőként hátrébb szorítani, akinek ehhez egy 138,5 méteres ugrás kellett, amitől nem sokkal maradt el egyébként Severin Freund (9.) sem, aki másodjára 138-ig jutott. Zyla (135,5 m 9.) kísérletét követően a Svájcba is szép számmal ellátogató lengyel szurkolók lehettek boldogok, annál is inkább, mert a végén ez a kísérlet is egy top10-es helyet ért, majd Manuel Fettner (4.) repült 137,5 métert, amivel Hayböcköt megelőzve ő vezetett az utolsó tízes csoport előtt.

 

síugrás

A szó szoros értelmében vett finálét Richard Freitag (7.) nyitotta, aki 135,5 méterrel a 3. helyre fért be, majd Eisenbichler (5.) következett, aki 136,5 méterrel kevéssel maradt csak le a vezető Fettner mögött. Maciej Kot (131,5 m 15.) illetve Andi Wellinger (134,5 m 13.) ugrása ugyanakkor kevésbé sikerült jól, így kicsit mindketten hátrébb csúsztak és Vojtech Stursa (135 m 8.) is elmaradt egy kicsit attól, ami a vezetéshez kellett volna, jóllehet a végén ő így is élete legjobb eredményének örülhetett.

 

síugrás

Ezek után Fannemel (12.) 135 métere is inkább csak átlagosnak számított, nem így Kraft (3.) kísérlete, aki 138 méterrel átvette a vezetést. Igaz nem sokáig, ugyanis Kamil Stoch (2.) másodszor is átugrotta a zsűritávolságot, és 141,5 méterrel lényegében bejelentette igényét a győzelemre is. Más kérdés, hogy ketten is hátra voltak még, akik megakadályozhatták ebben, akik közül előbb Tande (11.) érkezett és repült is egy hatalmasat, ám a 144,5 méteres ugrást (ami új rekord lehetett volna) már nem tudta megfogni. Szerencséjére igazán nagyot nem esett, így különösebb sérüléstől nem kellett tartani, mindenesetre a pontjain ez nem sokat segített, hiszen ezek a bukás miatt igencsak alacsonyak voltak, így végül kicsúszott a legjobb 10 közül is.

 

síugrás

Domen Prevc (1.) ugyanakkor most sem hibázott, és még úgy is 141,5 métert repült, hogy óvatosságból őt már csak a 18-as beülőből engedte el a zsűri, így igazán nem is lehetett kérdés, hogy ismét, idén már negyedszer, övé a győzelem. Olyan szempontból ráadásul még kicsit szerencséje is volt, hogy Tande személyében éppen a legközelebbi riválisa veszített értékes VK-pontokat, így az első 7 verseny után, több mint magabiztos előnnyel vezeti az összetettet és nagy esélyesként utazhat majd a Négysáncversenyre is.

 

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Hogy aztán ott mi lesz, az persze mindig egy kicsit más történet, hiszen a Turné a múltban sokszor hozott már komolyabb átrendeződéseket az élen, és a „kis” Prevc legesélyesebb kihívói: Stoch, Tande, Kraft, Hayböck sem akárkik, de mindenesetre az azért látszik, hogy nem lesz könnyű dolguk, ha meg akarják állítani a 17 éves szlovén csillagot.síugrás

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk