AJÁNLÓ
 
13:37
2017. 03. 25.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
13:37
2017. 03. 25.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:37
2017. 03. 25.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
13:37
2017. 03. 25.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:37
2017. 03. 25.
Drámai finálét hozott a vikersundi verseny az első alkalommal kiírt Raw Air turnén,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen. Egy ideig ugyan úgy tűnt, hogy a németek ma akár még meg is foghatják őket („féltávnál” vezettek is), ám végül meg kellett elégedniük a 2. hellyel, míg a 3. helyre a lengyelek érkeztek meg gyakorlatilag bebiztosítva ezzel győzelműket a Nemzetek Kupájában. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően Johansson, Kraft és Stoch révén három két és fél sáncrekordot is láthatott a közönség.

 

Hamisítatlan „Planica-időjárás” fogadta szombat délelőtt a mezőnyt a Letalnica sáncon, azaz tavaszias hőmérséklet és szikrázó napsütés, ami – tekintve hogy délelőtt a sáncot süti a Nap - ahogy a meleg levegő feláramlik a lejtő fölött a repüléshez is igencsak kedvező feltételeket szokott teremteni. Így volt ez most is, aminek köszönhetően Robert Johansson már a próbasorozatban megdöntötte Peter Prevc 248,5 méteres sáncrekordját miután 250 méterig vitorlázott, megadva ezzel az alaphangot a mai versenyhez.

Johansson aztán a norvég csapat első ugrójaként élesben is jól kezdett, az ő 246 méteres ugrásával ők nyitottak az első helyen, mögöttük Ausztria (Hayböck 239 m), Szlovénia (Semenic 236 m) és Németország (Eisenbichler 227 m) volt a további sorrend. Kisebb meglepetést talán a lengyelek gyengébb kezdése jelentett, ugyanis Zyła csak 220 métert ugrott, így még a csehek is előttük álltak Vancura 221,5 méteres kísérletével.

A második csoportban Forfang egy 237 méteres repüléssel tovább csaknem harmicpontosra növelte a norvég előnyt, mögöttük Domen Prevc 221,5 méteres ugrásával Szlovénia volt a második, majd Ausztria (Fettner 215,5 m), Németország (Freitag 216,5 m) és Lengyelország (Kubacki 201 m) volt a további sorrend.

Ezek után Fannemel is az élen tudta tartani a norvégokat egy 229,5 méteres repüléssel, de az előnyük mégis jelentősen csökkent, ugyanis Karl Geiger egy egészen fantasztikus, 243,5 méteres ugrással behozta a második helyre a németeket (tegyük azért hozzá, ez a csoport már a 10-es beülőből jött, míg a versenyt a 8-asból kezdtük). A harmadik helyen Tepes 221,5 méterével a szlovénok következtek a sorban, majd csak ezután az osztrákok (Schiffner 213,5 m), akiket Kot 240 méteres még az idáig nem sokat mutató lengyelek is meg tudtak közelíteni.

A negyedik emberek után még az előzés is összejött a német csapatnak, Wellinger ugyanis 231,5 métert repült miközben Stjernen csak 216,5-et, ezzel 2,1 pont előnnyel Németország vezetett Norvégia előtt. Peter Prevc egy 225,5 méteres repüléssel ezalatt megtartotta a szlovénok 3. helyét, nem így az osztrákok a negyediket, ugyanis Kamil Stoch egy 227,5 méteres ugrással jóval több pontot szerzett, mint az elsőre „csak” 220,5 méterig jutó Stefan Kraft. Ami a további sorrendet illeti, a még továbbjutást érő 6-8. helyeket Japán, az Egyesült Államok és Csehorszég szerezték meg, míg az olasz, a svájci, a finn és az orosz négyes számára véget ért a mai verseny.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat hasonlóan kezdődött, mint az első, Johansson ugyanis ismét hatalmasat repült (246,6 m), ezzel visszavette a vezetést Norvégiának, Eisenbichler ugyanis 225,5 méterrel elég messze járt tőle. Jóval jobban ugrott viszont az első körhöz képest a lengyeleknél Zyła, aki 233,5 méterrel fel is hozta a csapatot a 3. helyre, Hayböck 232,5 méteres repülésével Ausztria volt a 4., míg a szlovénok visszacsúsztak az 5. helyre, miután Semenic csak 209 métert ugrott.

A második csoportban Forfang 233 méterrel már 50 pont fölé tudta növelni a norvég előnyt, Freitag ugyanis csak 213 méterig jutott. Ezzel együtt a németek még tartották az „ezüstérmes” pozíciót, miközben Fettner 220, illetve Kubacki 209 méteres ugrását követően Ausztria és Lengyelország helyet cserélt a 3-4. helyen. A szlovénoknál eközben Domen Prevc ugrott 223,5 métert, ezzel még számukra is látótávolságban maradt a dobogó.

Ezután Fannemel 232 méterrel még egy kicsit növelt a norvégok és a többiek közötti különbségen, gyakorlatilag eldöntve ezzel a versenyt miközben Geiger 231 méterrel megtartotta a 2. helyet a németeknek. A lengyeleknél Maciej Kot újra hatalmasat ugrott (241 m), ami fel is hozta őket ismét a 3. helyre, ugyanis Schiffner csak 218 méterig jutott, és a szlovén dobogós remények is halványodni látszottak Tepes 215,5 méteres ugrását követően.

Így érkeztünk el az utolsó csoporthoz, ahol szokás szerint az aktuális állás megfordításával állt elő a rajtsorrend, így először cseh (Koudelka 209,5 m), amerikai (Bickner 225 m), japán hármast figyelhettük, nagyobb izgalmak nélkül, hiszen közöttük a helyezések lényegében ekkorra már eldőltek, bár Kasai 240 méteres repülése azért így sem volt semmi, és hol volt még a vége!

Peter Prevc következett ezután, aki 226 méterrel megszerezte az 5. helyet a házigazdáknak, akik többre már csak azért sem számíthattak, mert rögtön utána Stefan Kraft egészen 251 méterig vitorlázott, megdöntve ezzel Johansson reggel felállított sáncrekordját!

Aki viszont azt gondolta, hogy ennél nagyobb ugrást ma már nem látunk, az tévedett, pedig a zsűri egyel még rövidített is a nekifutón, így Kamil Stoch már csak a 8-as beülőből indult a 9-es helyett (innen jött Kraft). Ez azonban nem akadályozta meg a lengyelt abban, hogy fél méterrel még az osztrák világcsúcstartónál is nagyobbat repüljön, más kérdés, hogy a 251,5 métert megállni már nem sikerült, a lassításnál ugyanis jól látható volt, hogy leért a hóra a feneke.

Ezzel a sáncrekord azért megmaradt Kraftnál, legalábbis szerintünk, mert egyébként a pontozóbírók, akiknek nem áll ilyenkor rendelkezésére a lassított felvétel, nem vették bukottnak az ugrást, így a FIS-nél a hivatalos eredménylistán Stochnak adták a rekordot.Ami viszont biztos, hogy a lengyelek ezzel bebiztosították a dobogót, majd következett Wellinger, aki immár a 7-es beülőből vitorlázott el 240 méterig, megszerezve ezzel a németeknek a második helyet. Norvég részről Stjernennek már nem kellett viszont igazán nagyot ugrania a sikerhez, de 227,5 méterrel így is tett róla, hogy ne érhesse szó a ház elejét, ezzel az északiak Vikersund után másodszor is a legjobb nemzetnek bizonyultak a repülősáncon.

A norvégok mellett főleg a lengyeleknek van még mit ünnepelniük a mai nap után, ugyanis 276 pontosra növelték az előnyüket az osztrákokkal szemben a Nemzetek Kupájában, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy meg is nyerték az összetettet (ahhoz hogy ez ne sikerüljön, olyan dolgoknak kellene bekövetkeznie, mint mondjuk egy hármas osztrák holtverseny az élen, ami a matematikusokon kívül azt hiszem, senkinek sem reális lehetőség).

Hivatalos végeredmény

Nemzetek kupája

Egyedül tehát a vasárnapi VK-finálé maradt már csak hátra a szezonból, ami a mai versenyhez hasonlóan 10 órakor kezdődik, viszont fontos, hogy ebbe bele kell kalkulálni az óraátállítást is (egy órával előrébb tekerjük az időt hajnalban), már csak azért is, mert a mai események alapján igencsak látványos versenyt várhatunk a zárónapon is!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk