AJÁNLÓ
 
19:02
2016. 12. 04.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2016. 12. 04.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2016. 12. 04.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2016. 12. 04.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
19:02
2016. 12. 04.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Domen Prevc nyerte az idei harmadik fordulót a síugró világkupában, a 17 éves szlovén kiélezett versenyben Daniel Andre Tandet és Stefan Kraftot utasította maga mögé. Az első sorozatot egyébként még nem ők, hanem két lengyel, Kamil Stoch és Maciej Kot zárták az élen, ám a második körben kicsit rosszabb szélviszonyokat kifogva végülis be kellett, hogy érjék a 4. és az 5. helyezéssel.

 

Tiszta, nyugodt időt hozott Klingenthalba a vasárnap délután, így szinte ideális körülmények között kezdődhetett meg a verseny első sorozata. Az első nagyobb ugrást a svájci Gabriel Karlentől (27.) láttuk, aki 129 méterig repült, majd nem sokkal később az amerikai Kevin Bickner (128,5 m 20.) emelt egy kicsit a lécen, míg nem a tengerentúliak jó sorozatát folytatva Mackenzie Boyd Clowes (6.) is 135 métert ugrott, amivel huzamosabb ideig meg is tudott maradni az élen.

Nem sokkal később Vojtech Stursa (29.) is elrepült 133,5 méterig, megállni azonban nem sikerült az ugrást, ráadásul első ránézésre elég ijesztő volt, ahogy lent maradt az esés után a havon. Miután a német tévések nem nagyon mutatták, hogy mi folyik a kifutóban már-már komolyabb sérüléstől tarthattunk, de szerencsére kiderült, hogy a mentői segítség és a hordágy is elsősorban az óvatosságot szolgálta, és csakhamar érkezett a hír, hogy a cseh ugró végülis lábra tudott állni a kaland után.

síugrás

Így aztán nyugodtan folytatódhatott a verseny, amelyben Stjernentől (131,5 m 10.) jegyezhettük fel a következő jó ugrást, majd érkezett az egész hétvégén remek formában ugró Kamil Stoch (2.), aki 137,5 méterrel magasan át is tudta venni a vezetést és érezni lehetett, hogy ez az ugrás valószínűleg jó lesz valahová a közvetlen élmezőnybe is, még úgy is hogy a fő riválisok ekkor még csak készülődtek a toronyban.

A lengyel olimpiai bajnok ugrása egy kis időre be is fagyasztotta az első helyért zajló versenyt, ugyanis ezt követően Kasai (130,5 16.), Klimov (132,5 m 11.) Freitag (133 m 12.) és Eisenbichler (134 m 7.) is csak az üldözőbolyt ostromolták több-kevesebb sikerrel.

síugrás

Karl Geiger (134, 5 m 9.) már az utolsó tízes csoportot nyitotta meg, de sem ő, sem a Descombes-Sevoie (130,5 m 17.), Kofler (133,5 m 12.) kettős nem voltak veszélyesek a vezető Stochra. Annál inkább a csapattárs, Maciej Kot (1.), aki 138 méterig vitorlázva két tizeddel meg is tudta előzni a „kollégát”, ezzel lengyel szempontból igencsak szépen kezdett festeni a tabella. Kraft (3.) sem maradt azonban le sokkal, sőt tulajdonképpen semmivel sem, hiszen 138 métert repült és csak a szélkompenzáció sorolta őt a 3. helyre.

Peter Prevc (15.) ellenben szokatlanul halovány formát mutatott, ugyanis 131,5 métert ugrott csak elsőre, amit jóindulattal is amolyan jó közepesnek lehetett nevezni. Ennél sokkal jobban sikerült Tande (5.) első kísérlete, aki 136,5 méterrel a negyedik helyre jött ugyan be, de nem sokkal lemaradva az élbolytól.

síugrás

Manuel Fettner (8.) 134,5 méteres ugrása ezt követően a közvetlen élmezőnyre nem volt veszélyes, nem így Domen Prevc (4.) 140 méteres repülése, ami mégsem ért egyelőre első helyet, ugyanis az érkezésnél kicsit instabil volt, illetve a szélviszonyok is kicsit jobbak voltak nála, mint a lengyeleknél, így csak a 4. helyre jött be. Ezzel már csak Freund (14.) volt hátra az első körből, aki azonban 133 méterrel nem igazán tudott ma beleszólni a győzelem kérdésébe, és csak éppen a szintén alulteljesítő Peter Prevc elé, a 14. helyre jött be.

Ezzel tehát kettős lengyel vezetéssel fordultunk a második sorozatra, és jó esély kínálkozott rá, hogy a tegnapi csapat-siker után ma egyéniben is taroljanak a fehér-vörösök, bár azért a kezüket dörzsölő lengyel szurkolóknak intő jel lehetett, hogy a különbségek nem voltak nagyok az elejében, így még egyáltalán nem volt „megnyerve” a verseny.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot – akárcsak az elsőt – a 18-as kapuból kezdtük, rögtön azzal a Stursaval (28.), aki az esése ellenére végülis odaállt a második ugráshoz is, 127 méteres kísérletével pedig nem csak az első helyet, de a közönség ovációját is kiérdemelte. A vezetés azért olyan nagyon sokáig nem maradt nála, ugyanis előbb Leyhe (133 m 19.), majd sorrendben Hula (133 m 18.), Tepes (131 m 17.) és Kubacki (132 m 13.) váltották egymást az első helyen.

síugrás

A lengyel „királyságát” Vincent Descombes Sevoie (10.) döntötte meg, akinek a 134,5 méteres kísérlete a végelszámolásnál már elég volt a legjobb 10-be jutáshoz is, amihez persze kellett egy-két kisebb rontás az utána érkezők közül. Hiába következtek ugyanis olyan nevek, mint Peter Prevc (128,5 m 22.), Severin Freund (131,5 m 11.) vagy Richard Freitag (129 m 15.), meglepetés vagy sem, a szezont remekül kezdő francia versenyzőt egyiküknek sem sikerült megelőzni. Andi Koflernek (133 m 8.) valamivel később aztán már igen, így osztrák vezetéssel fordulhattunk a finálét jelentő utolsó tíz ugrásra.

síugrás

Elsőként Andreas Stjernen (7.) érkezett, aki 133,5 méterrel át is vette a vezetést, megelőzve ezzel az utána érkező Geigert (128 m 14.) és Fettnert (130,5 m 9.). Majd következett Markus Eisenbichler (6.), aki viszont hatalmasat, 140,5 métert tudott másodjára repülni, így nem is lehetett kérdés, hogy átveszi-e vele a vezetést. Boyd-Clowes (12.) volt soron ezután, azonban a szimpatikus kanadai ugró az ígéretes kiinduló pozíció ellenére 128,5 méterrel kicsúszott a legjobb 10 közül. Sok idő azonban nem volt ezen merengeni, ugyanis érkezett Daniel Andre Tande (2.), aki 143 méterrel a nap legnagyobb ugrását tudta bemutatni, természetesen vezetett is vele, mintegy 8 ponttal megelőzve ezzel Eisenbichlert.

síugrás

Ezután Domen Prevc (1.) következett, aki 141 méterrel úgy látszott, hogy egy kicsit talán elmarad Tandetól, ám végül az első körből hozott 2,8 pontos előny, és a minimálisan neki kedvező szélkompenzáció elég volt neki ahhoz, hogy 2 tized ponttal bejöjjön az élre, s mint kiderült, megnyerje vele a versenyt is. Stefan Kraft (3.) ugyan 140 méterrel úgy tűnt, hogy közel jár, ám elég mélyre került a súlypontja a talajfogásnál, így gyengébb stíluspontjai miatt csak a 3. helyre jött be. Az első kör után vezető lengyel párosból pedig végül mind Stochnak (137,5 m 4.), mind Maciej Kotnak (135 m 5.) hiányzott egy kevés a sikerhez, sőt végül még a dobogóról is lecsúsztak, így a tegnapi estéhez hasonló lengyel fieszta ezúttal elmaradt.

síugrás

síugrás

Eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Ezzel tehát Domen Prevc idei második győzelmét szerezte meg, amihez ezúttal kellett talán némi szerencse is, de végülis ezt a szezon végén sehol nem jegyzik majd. Márpedig egyelőre úgy fest, hogy ilyen tekintetben is számításba kell venni a fiatalabb Prevc-fivért, hiszen Freund gyengébb szereplését kihasználva ismét ő vezet az összetettben.

A következő versenyeket a jövő hétvégén Lillehammerben rendezik.

síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk