AJÁNLÓ
 
17:29
2017. 01. 21.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
17:29
2017. 01. 21.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:29
2017. 01. 21.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
17:29
2017. 01. 21.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
17:29
2017. 01. 21.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rég nem látott ideális körülmények köszöntettek Kitzbühelre a héten, így a szuper-G után szombaton parádés lesiklást láthattunk a Streifon. Dominik Paris másodszor tudta megnyerni a legendás lesikló versenyt, melyhez nagyszerű alsó szakasza segítette. Mögötte kisebb meglepetés született: Valentin Giraud Moine és Johan Clarey sem volt a közvetlen dobogóesélyesek közt. A két francia az utolsó pillanatokban szorította le a dobogóról a tavalyi győztes Peter Fillt, valamint Carlo Jankát .

 

Nagyszerű időben sikerült megrendezni a legendás kitzbüheli lesiklást, a Hahnenkammrennent a Streifon. 2013 után először sikerült teljes hosszában a hagyományos pályán megrendezni a versenyt, akkor egyébiránt szintén Dominik Paris győzött. Érdemes először a pálya bemutatásával kezdeni: a rajt után pár másodperccel a versenyzők már 100 km/h-val száguldanak a Mausefalle ugrató felé, ami után két nehéz kanyarkombináció, a Karussell és a Steilhang követ. A kanyarok kimeneti sebessége kritikus lehet, mivel innen egy nehéz fordulókkal és ugratókkal nem rendelkező, laposabb pályaszakasz következik, ahol a hozott tempó a kulcs. Ezt a szakaszt a Brückenschuss, Gschöß, Alte Schneise hármas fémjelzi. Ezután kezdetét veszi az újabb száguldás a Seidlalm ugratóval, majd a Lärcheschusson már a 140 km/h-t is elérhetik. A Hausbergkante ugratót már a célban várakozók is láthatják, ami után éles balkanyarral jön a Traverse nevű keresztcsúszó rész. Aki itt magasan marad, az jó tempót foghat a Zielschussra, a célba vezető egyenesre.

A hosszú és embert próbáló pálya kanyarjai és ugratói komoly kihívások elé állítják a világ legjobbjait. Nemcsak technikai tudás, de komoly fizikum is szükséges, ha valaki nyerni szeretne. Maga a verseny egyébként valóságos nemzeti ünnep a sógoroknál: helyi és nemzetközi celebritások egész sora vonul fel, szinte olyan ez mint egy kisebb Monaco GP a Forma-1-ben. Láthattuk a pálya mellett Schwarzeneggert, Laudát, Ecclestonet és persze sízőket is: Franz Klammert, Fritz Stroblt és Stefan Eberhartert többek közt. A pénteki szuper-G-t hagyomány a "Weißwurstparty" követi este, ahol fehér kolbásszal, pereccel és sörrel mulatnak a meghívottak.

A szombati lesikló pályán elsőként Steven Nyman (10.) síelhetett: többször hibázott, de a védjegyének számító csúszó szakaszt jól oldotta meg. Ganongnak (29.) a versenyképes tempó hiányzott, leszámítva a Zielhangot, ahol tudott egy keveset hozni honfitársán. Adrian Théaux (7.) jól oldotta meg a Mausefallét, az azt követő csúszó szakaszon azonban borítékolható volt a hátrány Nymannel szemben, de a Traversét szépen oldotta meg, előnybe tudta fordítani a stoppert. A regnáló világbajnok Patrick Küng (35.) gyenge menetében szinte nem volt említésre méltó villanás sem.

Utána három korábbi győztes következett: Peter Fill (4.) nagyszerűen oldotta meg a Steilhangot, így jó tempóval fordult a laposabb szakaszra, majd a Hausbergkante ugratót tanítani valóan síelte meg. Reichelt (9.) nagyon jól kezdett, de egy óriás hiba miatt győzelmi esélyei elszálltak; utána viszont folyamatosan tizedekkel verte Fillt, de az élre ez sem volt elég. Kjetil Jansrud (36.) a Seidelalmon hibázott egy kicsit, de ez tempóvesztésbe került, majd a Traversen újabb, már jóval súlyosabb hiba következett, a kettő együtt pedig gyenge időt és 0 pontot eredményezett számára.

Baumann (26.) a Karusselt és a Steilhangot is teljesen lecsúszott íveken síelte, ami miatt nagy hátrányt szedett össze, de ezt a célig már jelentősen nem növelte. Dominik Paris (1.) személyében újabb korábbi győztes következett: a kritikus első kanyarokban kicsit lassabb volt, de onnan valósággal szárnyalt. A Steilhangtól kezdve szinte tökéletes íveket húzott, és a Zielschussra hatalmas tempót vitt magával, ami győzelme egyik kulcsának bizonyult végül. Kriechmayr (11.) a pálya elején bíztató idővel ment, de a Traversén teljesen lecsúszott az ideális ívről, aminek végül nagy hátrányát „köszönhette”.

Fayed (16.) a pálya legnagyobb részében tartani tudta Paris idejét, csak a viszonylag könnyebb középső szakaszon kapott nagyon sokat. Max Franz favoritként állhatott a rajtba, de a Mausfalle után a Karusselben egyszerűen leoldott egyik léce, szerencsére sérülés nélkül úszta meg az esetet. Beat Feuz a Karusselt egyedi nyomvonalon síelte, ami kifizetődőnek bizonyult, majd a Lärchensussra már hét tizedes előnyt hozott magával; a Traversére viszont nem tudott rendesen rákanyarodni és a hálóban kötött ki – győztes menetből esett ki, de szerencsére lécen síelt a célba. Kline (27.) szinte lekopírozta Feuz felső szakaszát, de onnantól már nem tudott úgy menni, mint a svájci, folyamatosan növelte a hátrányát.

Carlo Janka (5.) mind a Karusselt, mind a Steilhangot gyorsan oldotta meg, bár szemre nem túl szépen. A Gschöß és Seidelalm, amit bánhat, ott feltehetőleg a dobogója úszott el. Innerhofertől (17.) már tegnap is láthattunk extrém mentést, ma léce a pálya széli szponzorfeliraton csúszott tíz métert a Steilhang végén, de ezután is tovább tudott menni (!), ez viszont rányomta bélyegét a menetére és már nem tudott Paris-val konkurálni. A Gschöß környéki laposabb szakaszokon volt az egyik legjobb Erik Guay (6.), de a Seidelalmon sok időt hagyott a pályában. Matthias Mayer (8.) tegnapi győzelme után ma is bizakodtak az osztrákok egy újabb dobogóban. Ennek megfelelően jól is kezdett a lesikló olimpiai bajnok, de a Lärchenschuss környékén értelmezhetetlenül lelassult, ez pedig fél másodpercbe került neki.

Alexander Åmodt Kilde (24.) enervált sízéssel szektorról szektorra került egyre nagyobb hátrányba. A slusszpoén azonban csak utána következett: Johann Clarey (3.) a pálya laposabbik, középső harmadában már fél másodperces előnynél járt, majd ebből valamelyest veszített, végül pedig a Hausbergkante utáni részen nem tudta felvenni a versenyt Paris tempójával, így is dobogót érő sízést mutott be. Csakúgy, mint nem sokkal később érkező honfitársa, Valentin Giraud-Moine (2.), aki hol előnyben, hol hátrányban állt a vezető időhöz képest, végül neki is a tempó hiányzott a Traverse után a Zielschusson.

A két francia között síelt Sander (13.), Giezendanner (22.) és Kröll (17.), de esetükben igazán kimagasló szektorról sem beszélhetünk. Andrew Weibrecht (19.) a Steilhangig tudott Parishoz közel maradni, az amerikaival azonos időt síző Osborne-Paradis (19.) pedig a pálya középső részén nyújtott valamivel erősebb sízést. Bryce Bennett (26.), az edzésen orrát törő Ottmar Striedinger (49.) és Benjamin Thomsen (37.) sem tudtak a pontszerzők közé kerülni ma. A harmincas blokkot David Poisson (12.) zárta, aki a pálya középső és cél előtti részét leszámítva szintén erős menetet tudhatott magáénak, ezzel erősítve tovább a francia válogatott szereplését.

Harmincon túlról világkupa pontoknak örülhetett még Brice Roger (30.), Ralph Weber (28.), Mattia Casse (21.), Daniel Danklmayer (25.) és Thomas Biesemeyer (23.). Közülük kiemelkedik Adrian Smiseth Sejersted (15.) és Maxence Muzaton (14.) teljesítménye. Utóbbi a pálya felsőbb részein még egy-két századdal meg is előzte Parist.

Dominik Paris mai győzelmével átvette a vezetést a szakági világkupában Aksel Lund Svindaltól, akit az idény további részében már nem láthatunk. Az olasznak ez volt élete hetedik győzelme, a hatodik lesiklásban. Kitzbühelben ez volt második lesikló győzelme, emellett még egy szuper-G sikert jegyez innen. Valentin Giraud Moine egy éve állt először dobogóra, szintén lesiklásban, a mai volt a második alkalom. Johan Clarey negyedik lesiklásban szerzett dobogóját jegyezte, a legutóbbit azonban lassan három éve. Az összetettben komoly változás nem történt, ugyanis Kjetil Jansrud nem szerzett pontot.

Folytatás vasárnap 10:30-tól, szintén Kitzbühelben: a szomszédos Ganslerhangon tartanak műlesiklást, mely tűzéstől függően szintén rejt magában jelentős kihívást, különleges domborzati viszonyainak köszönhetően.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk