AJÁNLÓ
 
10:44
2015. 03. 19.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:44
2015. 03. 19.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:44
2015. 03. 19.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
10:44
2015. 03. 19.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
10:44
2015. 03. 19.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A lesiklás után a szuper-G-vel folytatódott ma a Világkupa-döntő programja Méribelben. A férfiak versenyét Dustin Cook nyerte, a szakágat már korábban megnyerő Kjeti Jansrudnak meg kellett elégednie a második hellyel. A francia Brice Roger fért még fel a dobogóra, a verseny elején síelők alighanem előnyben voltak. A norvég amiatt lehet még szomorúbb, mert Marcel Hirscher bejött a 4. helyre - remek osztrák "csapatmunkával", valamennyi szakági specialista honfitársát megelőzve, amire a norvég és Hirscher közti 4 százados különbséget elnézve nem is lett volna szükség. A szakági dobogóra Jansrud mögé a ma pontot se szerző Dominik Paris és Matthias Mayer fért fel, összetettben Hirscher még mindig vezet, vagyis csak papíron nem dőlt el a verseny.

 

Elsőként a férfiak versenye zajlott ma is, ahol az elsőséget Kjetil Jansrud már korábban megszerezte. Ennek ellenére 26-an elindultak a kanadai edző által tűzött pályán, a szakági top25-ből csak Christof Innerhofer és Aleksander Åmodt Kilde hiányzott. Létszámfelettiként ma is ott volt Ted Ligety, mellé pedig immár betársult Marcel Hirscher is. A junior-világbajnok szlovén  Miha Hrobat a 4-es rajtszámot kapta. A pálya tűzéséért egy kanadai edző felelt.

Mauro Caviezel (5.) kezdhette a versenyt, nagyobb gond nélkül végigért az alig több mint egy perces pályán. Manuel Osborne-Paradis (16.) a kanadai tűzés ellenére már a pálya elején sokat kapott, a végére 8 tized fölé nőtt a hátránya. Beat Feuz (9.) se tudta tartani fiatalabb honfitársa tempóját, igaz, a pálya alján fél másodperc feletti hátrányát meg tudta felezni. Miha Hrobat bátran vágott neki a nagy bemutatkozásnak, első részideje alapján Feuzcal versengett, ám egy túl nagyra vett ugrató kiesést eredményezett. Peter Fill (11.) is Feuz tempóját tudta tartani, az alján viszont kisebb sebességet vállalt be, így kevéssel lassabbnak is bizonyult.

Marcel Hirscher (4.) számára nem jött rosszul a rövidke pálya, hisz ebben a szakágban ő rendszerint a pályák végén veszít sokat. A pályát ugyan most nem az ő igényeire tűzték, de a legkanyargósabb alsó rész így is neki kedvezett a gyorssízőkkel szemben, négy tizedes hátrányt fordított 2 százados előnyre. Brice Roger (3.) két tizedes előnyről fordult az alsó részre, alacsony sebessége ellenére végül ebből egyetlen század megmaradt - a sors visszavette az osztráktól előző kis ajándékát.

Otmar Striedinger vérszegény síelését látva akaratlanul is felsejlett a nézőben az osztrák csapatutasítás lehetősége - az utolsó helyre caplatott be. (Felszerelése miatt aztán utóbb kizárta a versenybíróság. Adrien Thèaux (7.) aztán némiképp helyrerakta az addigi időket, majd 4 tizeddel vezetett, ám az alján nagyon elrontott egy ugratót, így a pillanatnyi dobogóra se fért fel. Romed Baumann (14.) tetemes előnnyel indult, viszont már a második szektorban is furcsamód lassú volt, így végül ő se előzte meg Hirschert.

Max Franz (6.) folytatta a különös osztrák "gyengélkedést" - az elmúlt hetek remeklése után bizony egyre nehezebb volt lelökni vállunkról az unfair dolgot súgó kisördögöt. Dustin Cook (1.) kanadaiként csak a versennyel kellett törődjön, és bár kissé elrontotta a kritikus alsó ugratót, 8 századdal így is át tudta venni a vezetést. Andrew Weibrecht (15.) a szokott amerikaias menet helyett egy meglepően biztonsági, főleg a végén túlságosan is nyugodt, így semmire nem elegendő menetet produkált. Hirscher nagy örömére ezután újabb osztrák folytatta a sort, és végül Georg Streitbergerben (19.) sem kellett csalódnia - igaz, neki legalább nem kell magyarázkodnia: elvesztette egyik botját, majd épphogy befért a kritikus alsó ugratóba. Alexis Pinturault (10.) már a felső részen eldobta esélyeit, utána hiába jött még jobban is a kanadainál, csak 4 tizedre tudta visszahozni a hátrányát.

A reklámszünet után jöhettek a szakági legjobbak, köztük újabb három osztrák, és a nagy kérdés: megelőzi-e bármelyikük Hirschert? Rögtön elsőként Matthias Mayer adott egy nemleges választ a kérdésre, ő is végig feltűnően lassú volt, majd az utolsó kapuk egyikénél el is csúszott. Kjetil Jansrudot (2.) így még meg is várakoztatták a rajtban, talán épp ez a kis zavar jelentette azt az 5 századot, amivel Cook mögé szorult. Hirscher ezzel gyakorlatilag kézbe foghatta az összetett kristálygömböt. Hannes Reichelt (7.) azért biztos, ami biztos alapon inkább megrekedt a többi osztrákot ma jellemző közepes fokozaton, és végig magabiztosan tartotta pár tizedes hátrányát az élbolytól. Carlo Janka dobott egy látványos... khm... hátsó fertályra esést a kritikus ugratónál, gond nélkül megúszta. Kis kényszerszünet után jöhetett így Dominik Paris (17.), nem mintha a pocsék formában lévő olasznál ez bármit is számított volna.

Vincent Kriechmayr (13.) volt az utolsó osztrák a mai napon, Reicheltéhez hasonló menettel, a kritikus ugratót némiképp elrontva. Hirscher maradt a legjobb osztrák. Didier Dèfago (12.) búcsúcsúszása zárta a szakági legjobbak sorát, jó kezdés után a rosszul vett alsó ugratón dobta el az igazán szép búcsú esélyét. Patrick Küng (21.) a pontszerzésért küzdött, az ugrató aztán őt is eldobta, hatalmas hátrányt szedett be. Johan Clarey (20.) nagyon engedte a léceket, de a lehasznált pályán ez már csak sebességi rekordra volt elég, még a pontra se volt esélye. Matteo Marsaglia (18.) tempóját viszont a pályaromlás se magyarázhatta - az olaszok a jelek szerint csak egy savoyai üdülésre érkeztek, versenyezni már eszük ágában sincs. Zárásként Ted Ligety menete jelezte, hogy a rövid pálya a technikai szakágak kedvelőinek jól jött, egy-két rosszul vett ívvel is jó helyre érkezett volna, ha nem esik ki a szokott ugratónál.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Bizonygatta világbajnoki ezüstérme után, mondhatni elvárta magától ezt a teljesítményt, sokan nem hitték el azonban Dustin Cook szavait. Kvitfjelli dobogója után élete első Világkupa-győzelmével írta be magát végleg a szakági legjobbak mezőnyébe. Hat Szuper-G- versenyen állt dobogóra idén Kjetil Jansrud, kérdés nélkül rászolgált a kis kristálygömbre, amit már a kvitfjelli hétvégén begyűjtött. Kis túlzással a semmiből bukkant elő ezen a télen, rendszeres pontszerzései közé két TOP10 is belefért, végső soron debütált a dobogón.

Kjetil Jansrud

 

Született: 1985. augusztus 28., Vinstra

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás, szuper-kombináció

Egyesülete: Peer Gynt Alpinklubb

Olimpia: olimpiai bajnok (Szuper-G, Szocsi 2014), olimpiai ezüstérmes (óriás-műlesiklás, Vancouver 2010), olimpiai bronzérmes (lesiklás, Szocsi 2014), olimpiai negyedik helyezett (szuper-kombináció, Szocsi 2014)

Világbajnokság: világbajnoki ezüstérmes (alpesi összetett, Beaver Creek 2015), világbajnoki ötödik helyezett (óriás-műlesiklás, Garmisch-Partenkirchen 2011), kilencedik (szuper-kombináció, Val d’Isére 2009) és tízedik helyezett (szuper-kombináció, Garmisch-Partenkirchen 2011)

Junior-világbajnokság: kétszeres ezüstérmes (GS, Maribor 2004; kombináció, Bardonecchia 2005), további öt TOP10-helyezés

Világkupa-debütálás: 2003. január 19., Wengen

Világkupa-rajt: 228

Vk-futamgyőzelem: 10 (5 lesiklás, 5 Szuper-G)

Vk-dobogó: 25 (9 lesiklás, 10 Szuper-G, 6 óriás-műlesiklás)

Vk-összetett: 6. (2013/2014)

Vk-szakági: a lesiklás és a Szuper-G győztese (2014/2015), harmadik (kombináció, 2010/2011), negyedik (óriás-műlesiklás, 2010/2011; Szuper-G, 2011/2012)

Európa Kupa: összetett EK- győztes (2004/2005), az óriás-műlesiklás és a szlalom győztese, 5 futamgyőzelem, 15 dobogós helyezés

További eredményei: háromszoros norvég bajnok (óriás-műlesiklás 2010 és 2011, Szuper-G 2011); egy dobogós helyezés az Észak-Amerikai Kupában, 8 győzelem FIS- versenyekről

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk