AJÁNLÓ
 
20:57
2016. 02. 19.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
20:57
2016. 02. 19.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:57
2016. 02. 19.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
20:57
2016. 02. 19.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
20:57
2016. 02. 19.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Ha valaki az első sorozat után, Peter Prevc biztos vezetése mellett előállt volna azzal, hogy a szlovén végül nem hogy nem nyer, de még csak dobogóra sem kerül a végén, alighanem a legtöbben bolondnak nézik, pedig éppen ez történt ma este Lahtiban, ugyanis a második kör végén a szlovén edzői stáb eltaktikázta magát, és (bár erre sok szükség nem lett volna) élve a szabályok adta lehetőséggel, lentebbről indították versenyzőjüket. Igen ám, de Prevc éppen egy hajszállal kisebbet ugrott, mint ami ahhoz kellett volna, hogy megkaphassa a beülőért járó kompenzációt, így csak 5. lett végül, míg a győzelmet az amúgy remekül ugró Michael Hayböck zsebelte be, aki mellett még Daniel André Tande és Severin Freund állhattak fel a pódiumra.

 

Azt éppenséggel nem mondhatjuk, hogy hatalmas tömegek látogattak volna ma Lahtiba a hétvége első versenyére, jóllehet a ködös idő sem volt túl nézőcsalogató, ami tulajdonképpen főpróbaként szolgál a jövő évi északisí világbajnokság előtt. Azt viszont mindenképpen a finn időjárás javára írhatjuk, hogy ma különösebb gondok nem voltak a széllel, így a 8-as beülőből az első sorozatot is rendben útjára indíthatta a zsűri.

A K-pontot elsőként Jaka Hvala (116 m 26.) érte el, akit rövidesen előbb Klemens Muranka (119 m 15.), majd Karl Geiger (120,5 m 10.) váltott az élen. A német vezetése ezt követően viszonylag tartósnak bizonyult, ugyanis az utána érkező versenyzők többsége igencsak megküzdött a méterekért, még úgy is, hogy a zsűri idő közben feljebb vitte őket a 9-es beülőbe. A jobbak között említhetjük Stefan Hula (16.) 121, Joachim Hauer (17.) 120 és Daiki Ito (13.) 120,5 méteres kísérletét, azonban az új éllovasra egészen Roman Koudelkaig (6.) várnunk kellett, aki 123,5 métert repülve állt a mezőny élére.síugrás

A cseh ugrót követően egyébként már tényleg a mezőny krémje következett, kezdve Domen Prevccal (30.), aki azonban egyelőre úgy tűnik, nem igazán érzi ezt a sáncot, hiszen 117 méterrel épphogy csak tovább tudott menni a második körbe. Stjernen (12.) első ugrása viszont jobban sikerült, a norvég 122 méterig repülve a 3. helyre jött be a sorban. Még ennél is messzebb jutott a honfitárs, Anders Fannemel (5.), aki 126 méterrel a vezetést is átvette, majd Freitag (14.) következett, aki 120 méterrel az élmezőnyre nem volt veszélyes, de azért biztosan továbbjutott.

A norvégoknak viszont továbbra is jól ment, hiszen Daniel André Tande (2.) is 126,5 méterig tudott repülni, amivel pillanatnyilag vezetett is. Az őt követő Kasai (126 m 8.) viszont hiába ugrott csak fél méterrel kevesebbet, viszonylag kedvező szélben érte el az a távolságot, így csak a 4. helyre tudott bejönni. A két osztrák menő közül ma Hayböck (4.) volt jobb formában, ő 128 méterrel ott is volt a közvetlen élbolyban, ellenben Stefan Kraft (11.) 123 méterrel éppen a legjobb tízen kívülről várhatta a második ugrást.síugrás

Ezt követően Forfangnak (9.) kicsit pechje volt a széllel, ennek ellenére 121,5 méterig jutott, amivel még némi esélye maradt egy jó eredményre. Kenneth Gangnesnek (3.) viszont nem lehetett panasza a körülményekre, amit ki is használt, és 127,5 méterrel a második helyet foglalta el Tande mögött. Ezek után Freund (7.) következett, aki 125 méterrel kicsit elmaradt azért a legjobbaktól. Ezzel pedig már csak Peter Prevc (1.) maradt a toronyban, akit Goran Janus az ezért járó többletpontok reményében lehozott a 8-as kapuba. Az első ugrásnál még rendben működött is a taktika, hiszen a szlovén VK-éllovas a tőle megszokott egyértelműséggel így is 128 méterig repült, ezzel hétpontos előnyt épített ki legközelebbi üldözőjével, Tandéval szemben, és a formáját ismerve alighanem ekkor már sokan félig-meddig győztesnek is hittük. Nos, nagyobbat nem is tévedhettünk volna, na de ne szaladjunk még ennyire előre.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a 9-es kapuból kezdtük, ami mellett ki is tartottak Miran Tepesék egészen a végéig. Az első 10 ugrót követően Robert Kranjec (119,5 m 19.) vezette a mezőnyt Stękała (119 m 21.) és Stoch (117,5 m 23.) előtt, ám mindjárt a huszadik helyről érkező Simon Ammann (16.) felülírta ezt, hiszen 122,5 méterig repülve még a szokás szerint elmaradó telemark sem gátolhatta meg a vezetés megszerzésében. Ammannt a 121 méterig jutó Taku Takeuchi (13.) váltotta az élen, aki a tizennegyedik helyről érkező Freitagnak (121 m 12.) adta át a stafétát.

A németet Daiki Ito (10.) követte a sorban, aki másodjára egészen 125 méterig jutott, ezzel meg tudta előzni előbb Stjernent (119,5 m 17.) majd Kraftot (121 m 11.) is, így ő állt az élen akkor is, amikor már csak tíz ugró volt hátra a versenyből.síugrás

A legjobbak sorát Geiger (18.) nyitotta, aki viszont csak 116,5 méterig jutott, így jócskán hátra is csúszott. Nem így Forfang (6.), aki 126,5 méteres második ugrását követően talán még inkább bánhatta az elsőt, ami a hátszélben olyan lett, amilyen, hiszen biztosan vette át vele a vezetést, majd meg is tartotta a 121,5 méteres második kísérletet bemutató Kasaial (7.) szemben. Következett Severin Freund (3.), aki 128 méterrel még feljebb emelte a lécet, ami ezt követően magasnak is bizonyult mind Koudelkának (121 m 9.), mind Anders Fannemelnek (120 m 8.), így a német kettőt mindjárt lépett is előre a rangsorban.

A negyedik helyről érkező Michael Hayböck (1.) ugyanakkor 129 méterrel ellentmondást nem tűrően szerezte meg a pillanatnyi vezetést, ezzel masszív dobogóesélyesnek látszott, legalábbis többet ekkor még nemigen lehetett belelátni ebbe az ugrásba. Kenneth Gangnes (4.) viszont hiába ugrott 127 métert, a kicsit nagyobb szél miatti levonás végül nem csak Hayböcköt de Freundot is elé sorolta. Tande (2.) ugyanakkor egy szintén 127 méteres kísérlettel legalább a 2. helyet már meg tudta szerezni az osztrák mögött, így az osztrák mellett a norvég dobogó is biztos volt már.síugrás

Ekkor következett Prevc (123 m 5.), aki az első sorozatból 8,7 pontos, távolságra átszámolva több, mint 4,5 méternyi előnyt hozott Hayböckhöz képest, így elvileg nagyon nagyot sem kellett volna ugrania a győzelemhez. Ezért is volt meglepő, hogy Goran Janus kapitány ismét lejjebb hozta tanítványának a beülőt, ami végül hatalmas baklövés lett, ugyanis Prevc a második ugrásánál kicsit megingott, így éppen fél méterrel ugrott kevesebbet, mint a zsűritávolság (ezen a sáncon 130 m) 95%-a, így pluszpontok sem jártak neki a beülő után, ezzel pedig összességében az 5. helyre csúszott vissza, a győzelem pedig Hayböck ölébe hullott! Hogy milyen nüanszokon múlott a dolog, ahhoz csak adalékként, ha csak fél méterrel hosszabbat ugrik (és persze minden más pontja azonos), akkor a 95%-os szabály miatt már 2., ha másféllel, akkor ő az első.

síugrás

síugrás

síugrás

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Így viszont Hayböck idei első győzelmét ünnepelhette (az osztrákok a másodikat, ugyanis Kraft Zakopanéban már nyert egyet), Prevc pedig egyelőre nem tudta tovább növelni az összetettbeli, amúgy így is tekintélyes előnyét, hiszen Freund végül a 3. helyen ma több pontot szerzett nála.

A versengés holnap délután, a csapatversennyel folytatódik.

síugrás

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk