AJÁNLÓ
 
18:06
2016. 10. 22.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:06
2016. 10. 22.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
18:06
2016. 10. 22.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
18:06
2016. 10. 22.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
18:06
2016. 10. 22.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia GoggiaNémileg váratlan módon totális erődemonstrációt tartott a szezon nyitányán a Világkupa címvédője. Lara Gut már a délelőtti futammal tetemes előnyt épített ki magának, a lényegi kérdéseket el is döntötte. Hiába támadott a második körben, Mikaela Shiffrin nem tudta megszorongatni őt. A dobogó harmadik fokára egy meglepetésember, a két évvel ezelőtti junior-világbajnok Marta Bassino állhatott fel. A szakág rutinosabbik fele nagyrészt betlizett, a pontszerzőknek csupán a harmada született a 80’-as években.

 

Hagyományosan Söldenben nyitják az Alpesi Sí Világkupát, idén ragyogó napsütésben, remek hangulatban telt a nyitónap. A nevezési lista sajnos igencsak hiányos volt. Anna Veith (Fenninger) 5-6 hetes masszív edzésprogramját végzi, jó esetben decemberben láthatjuk viszont. Az amerikaiak két kedvence, Lindsey Vonn és Julia Mancuso is későbbre tervezi a visszatérést. (Utóbbinál minden kétséges.) S távolmaradt a hónap eleji pitztali edzésén sérülést szenvedő Viktoria Rebensburg is.

A hét legnagyobb durranását kétségtelenül Tina Maze nagy bejelentése szolgáltatta. A szlovénok kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok klasszisa búcsút int a Világkupának, utoljára a maribori szlalomon láthatjuk, ha az időjárás engedni fogja. A világbajnokságra persze teljes erővel készül. A „szögre akasztja a lécét” frázis már csak azért sem helytálló, mivel Maze két jókora Stöckli léccel a kezében ma is ott volt a helyszínen. Sölden karriertörténeti jelentőséggel bír életében, itt aratta anno, 2002-ben – hármas holtversenyben – első győzelmét a Világkupában, amit újabb kettő követett. Vagyis tulajdonképp Sölden királynőjét köszönthették a helyiek.

66 sportoló vágott neki a versenynek.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Nina Løseth (14.) csúszása nyitotta a szezont. Megilletődötten, a meredeken alaposan megszenvedett, pár szögletes ívvétellel odalett versenye. Lara Gut (1.) nemcsak a norvég viszonylatában alkotott kimagaslót. Magasról, szép ívvel, kellő vehemenciával támadta a pályát. Három másodpercen túlra került. Mondhatni már megnyerte. Ana Drev (8.) túlzottan tisztelte a Rettenbach- gleccsert, végig kontrolláltan síelt. Maria Pietilä-Holmner (15.) a norvéggal volt versenyben, kevéssel tőle is kikapott. Szakági címvédő létére hamar lehűtötte a kedélyeket Eva-Maria Brem (11.), sízéséből hiányzott a kellő határozottság. Dinamikában a tavalyi győztes Federica Brignone (4.) tudta leginkább felidézni Lara Gut menetét, a közös nevező alighanem a testmagasság. A langalétáknak nem termett sok babér Söldenben idén. Ez is csak egy 2 másodpercen belüli időkülönbségre volt jó. Tina Weirather (19.) a sűrűjéből várhatta a délutáni folytatást, Frida Hansdotternek (34.), az egyszerre óvatos és lassú menet nem ért továbbjutást.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

A reklámszünet után Marie-Michéle Gagnon (16.) közepes csúszása nem osztott, meg szorzott, nem úgy Marta Bassino (3.), az ifjú olasz bátran szelte az edzője által tűzött pályát, egy apró korrigálást kivéve kompakt menetet láttuk tőle. Itália rutinosabb képviselője, Nadia Fanchini (35.) búcsúzott. Egészen vállalható sízéssel indult Michaela Kirchgasser (7.) idénye, mi tagadás, alaposan megküzdött érte. Tessa Worley (9.) jó fél másodperccel maradt el tőle, Irene Curtoni (42.) tökutolsó helyét konstatálva már el is kezdhetett csomagolni. Manuela Mölgg (23.) egy fokozattal azért jobban teljesített.alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Újabb szünet előzte meg a két évvel ezelőtti – Guttal holtversenyben – győztes menetét. Mikaela Shiffrinre (2.) érdemes volt figyelni, két szektorban minimálisan még gyorsabb is volt Gutnál. Igaz, fent ő is beszedett jó egy szekundumot, s az 1,42-es hátrány nem kecsegtetett győzelemmel. Rögtön utána Kajsa Kling (5.) örvendeztette meg a svéd szurkolókat, váratlan dobogós reményekkel vonulhatott pihenőre. Két hazai versenyzőt kell még kiemelnünk: Stephanie Brunner (6.) önbizalommal teli siklása 3 századdal az addig legjobb honfitárs elé sodorta, míg Carmen Thalmann nevét a nap első bukása jeligével jegyezhettük fel. (Kutyabaja nem lett szerencsére.)

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia GoggiaSzép számban verekedték be magukat a pontszerzés kapujába 30-on túlról. A szlovén Tina Robnik (36-ossal a 1.), az osztrák Rosina Schneeberger (45-össel a 18.) és Ricarda Haaser (33-assal a 22.), a szlovák Petra Vlhová (55-össel a 21.), a svájci Melanie Meillard (41-essel a 24.), a francia Marie Massios (47-essel a 27.), a svéd Emélie Wikström (65-össel a 29.), s végül az egy szem németként rajthoz álló Lena Dürr (42-essel a 30.) folytathatta délután.

...........................................................................................................................

 alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

A második futam pályáját német edző tűzte, ennek megfelelően alapelvárás volt az előrelépés Dürr (21.) felé. Ennél alighanem többre számítottak. Wikström (29.) egy súlyos rontás után a biztonságra törekedett csak. A roppant alacsony átlagéletkorú svájci csapat képviseletében Simone Wild (23.) következett, a lankán a kelleténél többet bukott. Massios másodsorban szerezhetett volna VK- pontot, szabálytalan kötés miatt azonban utólag kizárták. Holdener (16.) nagyon ráérzett a meredekre, jelentőset javított pozícióján. Két rutinosabb olasz, Marsaglia (25.) és Mölgg (20.) bizonytalan menete közt beért a tinédzserkorú Meillard (18.), pár századdal kapott csak ki honfitársától. Ekkortájt svájci zászlót láttunk az első két és a negyedik helyezett neve mellett.alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Ricarda Haaser (13.) hamar lehűtötte a kedélyeket, a záró lapos szakaszon a maga javára fordította az időkülönbséget. Sokáig ő sem örülhetett, Petra Vlhová (8.) gyakorlatilag összerakta az eddigi legjobb szektoridőket, így a délután legerősebb teljesítményével tetemes előrelépésben bízhatott. Coralie Frasse Sombet (11.) még ráijesztett egy kicsinykét, az átmeneti szakaszon felülmúlta a szlovákot, de az a pár század ma a kárára döntött. Legjobb VK- eredményét jegyezte így is. Weirather (15.) némiképp össze tudta szedni magát, a legvégén aztán temérdek hátrány került neve mellé. De mivel szép sorban Schneeberger (12.), Truppe (14.) és Gagnon (17.) esetében is ugyanezt tapasztaltuk, ért már a hipotézis, hogy a szlovák szlalomos skillje aranyat ért a mai napon.

A reklámszünet után négy harmatos menet volt soron. Nagy szívfájdalom az osztrákoknak, hogy Pietilä-Holmner (24.), Løseth (28.) és Mowinckel (26.) után Brem (26.) is ezt a sort gyengítette. Rossz napot fogott csak ki, vagy távol még a csúcsforma, netán fergeteges szereplést tőle ne várunk idén? A november végén esedékes következő versenyen majd okosabbak leszünk. Robnik (19.) sem remekelt, délelőtti bravúrja után többet vártak tőle. Az olasz fiatalok hengereltek ma, Sofia Goggia (5.) pattogós sízése érzékeltette, nem csupán saját edzőjük pályáján képesek nagyot alakítani. Ezzel együtt nem maradt el sokkal tőle Tessa Worley (6.), mi tagadás, ez a nap az alacsony termetű hölgyeké volt.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Néhány perc elteltével érkeztek a délelőtt legjobbjai. Ana Drev (10.) erős kezdés után az utolsó szektorra elfogyott, 7 tized előnyről 5 tized hátránnyal érkezett célba. Michaela Kirchgasser (7.) szektoridői is hasonló képet festettek, talán egy picivel egységesebb menetet síelt az osztrák. Stephanie Brunner (4.) vállát nyomta így a teher, más osztrák nem aspirálhatott már a dobogóra. Nem rezzent meg ettől, támadt a pályát, határozott kanyarvételeinek hála aránylag simán élre tudott állni.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Remeklése után joggal tartottunk az ismétlés elmaradásától, Kling (21.) még sosem tudott két ütős óriás-műlesiklást összerakni egy nap. Jobbára délután szokott előretörni, nos, ma a visszaesés jutott ki neki osztályrészül. Federica Brignone (9.) egy kisebb, majd egy nagyobb hiba után kiesett a ritmusból, vérmes reményekről onnantól nem beszélhettünk. Marta Bassino (3.) viszont teljesítette feladatát, taktikus sízéssel (ti. rendre a komplikáltabb kanyarokra koncentrált) a maga javára fordította a dolgot. Mikaela Shiffrin (2.) fent kicsit ráijeszthetett Lara Gutra (1.), már amennyiben nézte volna menetét. Egy másodperc fölé tornázott előnyét aztán hamar lejjebb adta, így nem tett nagy terhet a svájcira. Gut egy-két apróságot kivéve uralta második futamát is, sőt pár századot még rá is rakott előnyére.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

alpesi sí óriás-műlesiklás Sölden Ausztria Lara Gut Mikaela Shiffrin Marta Bassino Stephanie Brunner Sofia Goggia

Alaposan bekezdett tehát Lara Gut, imponáló magabiztossággal aratta 19. Világkupa-győzelmét, ebből a negyediket óriás-műlesiklásban. Hárommal több dobogónál tart, mint a 31. pódiumát jegyző Mikaela Shiffrin, aki zsinórban harmadszor kezdi dobogóval az idényt. 27 VK- indulással a háta mögött dobogón találta magát Marta Bassino. 2014 junior-világbajnokának persze nem ez volt első nagy eredménye a felnőttek közt, öt TOP-10-helyezést gyűjtött mindeddig.

Holnap a férfiak versenyeznek, szintén óriás-műlesiklásban.

A képek forrása: AFP

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk