AJÁNLÓ
 
20:24
2016. 11. 28.
Eric Frenzel immáron harmincöt Világkupa futamgyőzelemnél tart, öles léptekkel halad...
A bejegyzés folyatódik
 
20:24
2016. 11. 28.
Az északi szakágak mindegyike a Holmenkollen-i síparkban veselkedett egymásnak. Az északi...
A bejegyzés folyatódik
 
20:24
2016. 11. 28.
A német világsztár sorozatban 11-szer nyert Seefeldben, és a világkupa futamgyőzelmek...
A bejegyzés folyatódik
 
20:24
2016. 11. 28.
Senki nem tudja megállítani a sportág jelenlegi utolérhetetlen egyéniségét, a német...
A bejegyzés folyatódik
 
20:24
2016. 11. 28.
A német Világkupa-címvédő a szezon eleje óta sokat javult, s már hagyományosan az...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

északi összetett Ruka Finnország

Először is köszöntök minden sífanatikust 2016/17-es idényben. A rám vonatkozó, és tőlem elvárható sportágak közül az északi összetettről firkantom le első beszámolómat. Reményeim szerint senki sem rója fel nekem, hogy a blog többi munkatársával ellentétben jómagam nem vezetettem fel az idényt, ezt mindjárt az első két verseny eseményeivel pótolnám.

 



A nyári idény – mert esztendők óta a kombinált ősi szakágban is kihasználják a nedvesített műgyep adta lehetőségeket – a fiatal norvég, Jarl Magnus Riiber remekléséről szólt, az alig 19 éves tehetség három versenyt is nyert, és pazar felkészítését a tesztversenyekre is átmentette – az utolsó eseményen nem talált legyőzőre.  Aztán a rukai szombaton a kvalifikációs – amúgy szédületes – síugrás után betegségre hivatkozva nem indult el a versenyen.  Ott volt viszont a mezőny színe-java.  Előzetesen újfent német-norvég párharcra lehetett számítani, a szakértők egyértelműen Johannes Rydzek, Eric Frenzel párost vélték a szezonnyitó – és a pontlista végső sikerére is – legnagyobb favoritjának. A germán-duó levesébe a már említett Riiberen kívül az olimpiai bajnok Jürgen Graabak rondíthatott bele, de persze az örök második státuszára kárhoztatott japán Akito Watabe is szót kérhet magának.

északi összetett Ruka Finnország

Első verseny - Gundersen (HS 140 sánc/10km-es sífutás)

A szezon első hivatalos síugró sorozata aztán sok mindenre fényt derített, először is arra, hogy Rydzek pazarul alapozott a számára nehezebbnek vélt „résztávon”, 140 m feletti repülésénél csak Watabe tudott ponterősebbet. Volt azonban valaki, akinek sífutó kvalitásait ismerve joggal bizakodott az első 100 pont bezsebelésének ügyében. Graabakról volt szó, aki a negyedikként, mindössze 24 másodperces hátránnyal indult el a 10 km-en.

Az etap első körénél Watabe és Rydzek „jóravaló” tempót mutatott, olyannyira, hogy Graabak, Mario Seidl és a finn Eero Hirvonen nem tudott közelíteni. A második körben aztán Watabe állt az élre, és jócskán magára húzta a közvetlen élmezőnyt, ez nem is tetszett Rydzeknek, aki ellépett a felkelő nap országából eredő riválistól, és már ekkor lezárta azt első hely ügyét. Onnantól kezdve minden a további helyezések lemeccseléséről szóltak - Eric Frenzel és Björn Kircheisen talajvíz módjára kúszott fel a többiekre. A 7,5 kilométeres időmérő pontnál alig maradt előnye a második helyért folyó csata szempontjából jól álló egyéneknek (Graabak, Watabe, Hirvonen) Frenzelék előtt. Az utolsó szakasznál Frenzel lerázva magáról a rajttól vele tartó Kircheisen-Seidl duót célba vette Graabakékat, és végül olyan dinamikával lopta a különbséget, hogy meg sem állt a dobogó második fokáig. A nap vesztesei közé tartozott Watabe, aki végül a 7. helyre zuhant vissza (másfél perccel futott lassabban, mint Rydzek), valamint Jürgen Graabak is, aki igencsak szezon eleji sífutóformát mutatott.      

A világbajnok Rydzekre talán méltatlanul kevés időt szántunk, amiről leginkább ő tehet, mivel igencsak hamar tudtára adta a mezőnynek, hogy őt kell legyőznie annak, aki labdába akar rúgni ebben a szezonban.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el.

északi összetett Ruka Finnország

Második verseny - - Gundersen (HS 140 sánc/10km-es sífutás)   
 

Az éjszaka nem hozott olyan körülményeket, hogy felborítsa az előző napi papírformát. Ugyan a síugrás során többen is elvéreztek – köztük Graabak, aki 137 méter után egy nappal később 20 métert esett vissza, valamint Frenzel is, aki 113 méterrel csak a 27. pozícióban vágott neki a 10 kilométer viszontagságainak.

Ott volt viszont a mezőnyben Riiber, aki 18-as rajszámmal a reklámtáblánál végigvárta a mezőny többi részét, és bezsebelte a legjobb síugrónak járó részsikert. A szombati legjobbak közül jól ugrott Watabe, Seidl és Hirvonen is, Rydzek viszont némileg visszaesett, habár a 126,5 méteres repülés, és az 1 perc 4 másodperces hátrány jó eredményt ígért.

A sífutásnál eleinte Riiber, az osztrák Wilhelm Denifl és Watabe állt az élen, viszont 5 km-nél már a nyakukon volt a Seidl-Rydzek páros. Ezt követően Riiber jócskán lemaradt (végül a 10. helyen fejezte be, összességében 2 és fél perccel volt lassabb, mint Rydzek). A szombati első aztán az egyik emelkedőn (a pálya legkritikusabb pontján) mindenkit faképnél hagyott, és iszonyatos iramban haladt az újabb elsőség felé.

A „napi ezüstért” folyó harcban végül a veterán Denifl kerekedett felül, megelőzve Watabét (akinek ez volt pályafutása 41. dobogója), valamint Seidlt.

A legjobbak közül Graabak a 15., Frenzel a 17. lett – neki hosszú évek után ez volt a leggyengébb teljesítménye – a norvég  Magnus Krog a 26., honfitársa, Mikko Kokslien pedig be sem fejezte a versenyt. 

A rukai hétvége előrevetítette, hogy az összetett négyszeres címvédőjének, a még mindig babaarcú Frenzelnek vélhetően Rydzekkel kell megküzdenie a szezon során. Hogy ki tud majd „belekontárkodni” a német háziversenybe az már a következő, lillehammeri hétvégén kiderülhet.
 

A verseny részletes statisztikája a linkre kattintással érhető el.

 
Szép, és havas sportágakban gazdag heteket kívánok mindenkinek!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk