AJÁNLÓ
 
17:02
2015. 03. 21.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
17:02
2015. 03. 21.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:02
2015. 03. 21.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
17:02
2015. 03. 21.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
17:02
2015. 03. 21.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A szél miatt csak egyelten sorozatot bonyolított le végül a zsűri ma délelőtt Planicán, így aztán csapatonként négy ugrás után alakult ki a végeredmény az évad utolsó csapatversenyén. Jóllehet a házigazda szlovénok valószínűleg akkor sem adtak volna sok esélyt másnak, ha ugrani kell még egyet mindenkinek, hiszen fölényesen utasították maguk mögé a 2. helyet megszerző osztrák csapatot, és a 3.helyre befutó norvégokat.

 

A mai délelőtt sajnos nem alakult annyira sallangmentesen Planicán, mint a péntek délután, amikor igazi tűzijátékot láthattunk az egyéni versenyen, hiába sütött ugyanis hétágára a nap a szembeszél lényegesen erősebb volt ezúttal, mint az egy nyugodt versenyhez szükségeltetett volna. Ráadásul, ha ez nem lett volna elég, akkor a szervezők dolgát a napsütés is nehezítette, ugyanis a napfény így délelőtt a nekifutóra is odavetült, ami jót nem igazán tesz neki, így aztán a helyiek amolyan vészmegoldásként egy hatalmas mozgatható ponyva segítségével próbálták óvni a nyomot, több-kevesebb sikerrel. (Halkan kérdezzük csak, hogy az átépítés előtt volt itt állandó jelleggel egy erre a célra szolgáló árnyékoló háló is, az vajon hová lett?).

Mindenesetre azért, ha nem is minden gond nélkül, de végső soron ugrásra alkalmasak voltak a körülmények, így aztán rendben megkezdődhetett az első sorozat, amelyben a hazaiak a remek formában lévő Jurij Tepesnek köszönhetően mindjárt a mezőny élére álltak, miután Tepes a nap leghosszabb ugrását bemutatva 237,5 méter repült. Mögöttük Stafn Kraft 226,5 méteres ugrásával Ausztria következett a 2. helyen megelőzve a Johann André Forfang (209,5 m) által képviselt norvégokat, és a Piotr Zyla (230,5 m két beülővel fentebbről) által hozott lengyeleket, majd Japán (Kobayahi 219 m), Finnország (Määttä 196 m), Csehország (Hajek 199,5 m) volt a további sorrend, s ami igazán meglepő volt, hogy a nemetek kupáját vezető németek (Eisenbichler 169 m) csak a tökutolsó, 8. helyen nyitottak.

A következő csoport aztán hozott némi változást az élen, ugyanis az osztrákok a másik igazán erős emberüket, Michael Hayböcköt is az elején indították, aki egy 225,5 méteres repüléssel be is hozta a sógorokat az ebben a körben Anze Semeic (216 m) által képviselt házigazdák elé, akik azért így is tartották a második pozíciót. A vezető duót továbbra is Norvégia követte (Gangnes 212,5 m), egyel hátrébb viszont helycsere történt, ugyanis Taku Takeuchi (200,5 m) révén a japánok megelőzték a betliző lengyeleket (Zniszczoł 149,5 m), akik az 5. helyen azért így is ott voltak megelőzve a finneket (Asikainen 180,5 m), a Freitag (183 m) révén egyet azért javító németekt és a sort záró Csehországot (Koudelka 159 m).

A harmadik embereket követően aztán már ismét Szlovénia vezetett, köszönhetően a magát erre a napra igencsak összekapó Robi Kranjecnek, aki megvillantva valamicskét a sírepülő az idén keveset látott tudásából a zsűritávolságnál (225 m) landolt, ez pedig éppen elég is volt ahhoz, hogy maguk mögé utasítsák az osztrákokat, akiknél Fettner 204 méterig jutott. Eközben az üldözőbolyban sok minden nem változott, továbbra is Norvégia, (Fannemel 219,5 m), Japán (Ito 199,5 m) és Lengyelország (Muranka 221,5 m) volt a sorrend a 3-5. helyen, míg a németek szekere továbbra sem akart igazán megindulni, habár Neumayer 192 méteres ugrása után immár a csehek (Hlava 201,5 m) mellett a finneket (Olli 184 m) is maguk mögött tudhatták.

Jöhettek hát a csapatok utolsó emberei, akik közül Peter Prevc (218,5 m) bizonyult a legjobbnak, így aztán négy ugrást követően több, mint negyvenpontos szlovén vezetéssel mentünk a szünetre, miután Schlierenzauer csak 195,5 méterig jutott, ami arra azért még elég volt, hogy a norvégokat (199 m) maguk mögött tartsák az osztrákok. Egyel hátrébb Kamil Stoch 218 méteres ugrása révén a lengyelek megelőzték a japánokat, miután Kasai meglepően korán, már 172,5 méternél landolni kényszerült, ami viszont Freund 220 méteres repülés ide vagy oda, a németeknek még mindig kevés volt ahhoz, hogy elmozduljanak a 6. helyről. A sor végén a finnek Ahonen 189 méteres ugrásával néhány ponttal maguk mögött tartották a cseheket (Matura 211 m), így aztán utóbbiak zártak a mezőny legvégén.

Legalábbis az első kör után, gondoltuk még ekkor, hiszen bár kétségtelen, hogy a sok szél miatti várakozás mintegy hetven percesre nyújtotta az első sorozatot, a zsűri első körben annak rendje és módja szerint kiírta a másodikat, s még akkor sem láttunk különösebben baljós jeleket magunk előtt, amikor a szünetben a visszavonulást tegnap reggel bejelentő Anders Bardalt ünnepelte amolyan búcsúzásképpen a helyi publikum. Hanem aztán végülis az egyre inkább megerősödő oldalszélre hivatkozva úgy döntöttek az illetékesek talán attól is tartva, hogy túlságosan elhúzódna a program – bár délelőtt lévén időnk éppen lett volna – hogy egy második körnek már nem futnak neki, így aztán az első körös eredmény lépett elő végeredménnyé, vagyis idén második alkalommal ünnepelhettek győzelmet a Szlovénok.

Részletes eredmények

Nemzetek kupája

Ami a Nemzetek Kupájának összetettjét illeti, a most 3. norvégok jócskán megközelítették a talán Freundot leszámítva teljesen indiszponált németeket, akik ugyan továbbra is vezetnek, ám az előnyük most már csak 96 pont, ami előrevetítheti, hogy ha az északiak nagyon jól szerepelnek a holnapi záróversenyen, míg a németek nagyon rosszul, akkor akár még lehet izgalom ebben az összevetésben is.

Mindez persze most csak amolyan mellékszál a Freund-Prevc mérkőzéshez képest, amelynek idei utolsó felvonása előtt is még minden nyitott az összetettet illetően. A lehetséges forgatókönyvekkel már a tegnapi írásunk végén foglalkoztunk, most már csak annyit mondanánk, hogy senki ne aludjon túl sokáig vasárnap reggel, hiszen tíz órától jön a finálé, és bizony nagy tűzijáték várható!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk