AJÁNLÓ
 
13:28
2015. 03. 22.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2015. 03. 22.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2015. 03. 22.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2015. 03. 22.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
13:28
2015. 03. 22.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Visszatért az osztrák hegemónia az alpesi síbe, a férfiak után a női mezőnyben is az ő síelőjük nyerte az összetettet. Hirscherhez hasonlóan Anna Fenninger is győzelemmel tette ezt, óriás-műlesiklásban Eva-Maria Bremet és a nagy rivális Tina Mazét előzte meg. A szakági kristálygömb is Fenningeré lett, Brem itt is kettőssé tette az osztrák sikert. Vonn meglepetésre indult, még meglepőbb módon két hiba nélküli futamot produkált, így övé lett az összetett bronzérem.


23 síelő vágott neki az alpesi sí szezon utolsó versenyének, a női óriás-műlesiklásnak a méribeli Világkupa-döntőn. Hiányzott a szakági menők közül Kathrin Zettel, Viktoria Rebensburg és Ragnhild Mowinckel. A junior-világbajnok osztrák Nina Ortlieb se élt a lehetőséggel. Létszámfelettiként, összetett pontszáma jogán elindult viszont Lindsey Vonn - úgy tűnik, az amerikaiak szeretnek Méribelben versenyezni, még ha esélytelenül teszik is. Az első futam pályáját a svéd Christian Thoma, a másodikét az osztrák Meinhard Tatschl jelölhette ki.

Federica Brignone kezdte az első futamot, egy nagyobb hibával átvészelte a hosszú, és igencsak nehéznek tűnő pályát (5.). Mikaela Shiffrin jóval lassabb tempót vállalt be, hiba nélkül is 4 tizedet kapott az olasztól (8.). Anna Fenninger kisebb megbillenések ellenére is hozta a kötelezőt, 8 tized feletti előnnyel vette át a vezetést - innentől ő volt az összetett egyértelmű favoritja (1.). Sara Hectort a megszokott svéd átok hátráltatta, csak abban bízhatott, hogy ha nem a saját edzője tűzi a pályát, akkor majd jobban tud jönni (7.)... Tina Maze majdnem végig tartotta Fenninger tempóját, az aljára viszont belassult, 27 századra nőtt a különbség (2.). Legalább a remény megmaradt, még ha az osztrák tűzésű második futam miatt elég halovánnyá is vált...

Nadia Fanchini ellentmondást nem tűrően ráhajtott az utolsó helyre (9.), majd Eva-Maria Brem lassú kezdés után begyorsulva besorolt Maze mögé (3.). Nina Løseth ma se volt az igazi, lassabb tempója ellenére is hibázgatott bőséggel, új utolsót köszönthettünk (18.). Jessica Lindell-Vikarby se tudott mit kezdeni a svéd tűzéssel, csak az utolsó hely elkerüléséért küzdhetett, egy nagy rontás után már erre se volt esélye (23.). Tina Weirather az egyre ködösebb középső részen nagy hátrányba került, igaz, utána a felhőtlen alsó részt még inkább elrontotta (13.).

Frida Hansdotter életét is megkeserítette a köd (no és Thoma), a pálya alján csúnyán lecsúszkálva hatalmasra nőtt a hátrány (20.). Manuela Mölgg lassúcska, biztonsági menete ellenére szinte leállt a harmadik szektorban (14.). Marie-Pier Prefontaine hiába jött végig egész jó körülmények között, a teljesítménye inkább lefelé lógott ki a mezőnyből (19.). Irene Curtoni már újra vastag ködben indult, ám az igazán nagy hátrányt ő is a tiszta alsó részen szedte össze (12.). Maria Pietilä-Holmner végigment, de formáját elnézve ezzel csak feleslegesen szaporította még egy futammal szenvedéseit (22.).

Jöhetett a reklámszünet, majd Lara Gut - immár láthatatlanul, ugyanis egy harmadrangú motorsporteseményt részesített előnyben a sportadó a Vk-döntővel szemben. A középmezőny addigi teljesítményét elnézve persze gondolhatták úgy, hogy sok mindenről nem maradunk le... Gut menetének jelzőjeként se mondanánk nyugodt szívvel "gut"-ot, igaz, 2,6-os hátránnyal se lógott ki a mezőnyből (16.). Elisabeth Görgl épphogy a svájci elé sorolt be (15.), majd Tessa Worley érkezett előkelő helyre - 2,2-es hátránnyal (10.). Michaela Kirchgasser az utolsó helyekért küzdött (21.), Dominique Gisin viszont próbált szépen búcsúzni, az utolsó szektorát sajnálhatja (11.). 21-essel Marta Bassino aztán megmutatta az idősebbeknek, hogyan is kellene síelni egy Vk-döntőn: egészen az aljáig még Mazéék is aggódhattak, végül 7 tizedes hátránnyal sorolt be a 4. helyre. Jó pár síelőtől vette el ezzel annak lehetőségét, hogy a ködre és a pályára fogja bátortalan battyogását... Ana Drev is egész jól síelt az aljáig, a kanyargás neki sem volt ínyére (16.), majd zárásképp Lindsey Vonn érkezett be másodpercen belüli hátránnyal a 6. helyre. Ennél nagyobb fricskát nehezen kaphattak volna az elkényelmesedett szakági specialisták.

------------------------------

A második futam nagy részéről a tévénézők éppúgy lemaradtak, mint az első végéről - ezúttal egy síugróverseny ismétlését (!) preferálták. Lindell-Vikarby mindenesetre a részidők tanúsága szerint nagy hiba nélkül jött végig (22.), Pietilä-Holmner viszont ráadásképp még gyorsan is tette ugyanezt, fél másodpercről másfélre növelte előnyét (17.). Kirchgasser az osztrák tűzés ellenére nem tudta tartani a lépést a jobbik svéddel (21.), Hansdotter viszont jelezte, hogy lehet még Pietilä-Holmnernél is gyorsabban jönni (9.). Ismét látszódott, hogy a svédek számára az a legnagyobb hátrány, ha saját edzőjük tűz egy pályát...

Prefontaine egész szépen tartotta a lépést, végül be is fért Hansdotter mögé (13.). Nina Løseth valamivel lassabb tempóban haladt végig, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (20.). Gut is már a felső részen hátrányba került, és később sem tudott feljebb kapcsolni, csúnyán zárta felemás szezonját (19.). Drev kezdése is lassú volt, de a fiatal szlovén legalább utána szépen összekapta magát, épphogy Prefontaine mögé szorult (15.). Meglepetésre Görgl is egyetlen szektor alatt eladta előnyét, majd hatalmasra növelte hátrányát (16.). Az osztrák pályatűzés eddig épp annyira tűnt előnyősnek a sógorok számára, mint a svéd a skandinávoknak.

Manuela Mölgg már fél másodperces előnyt kezdett el szorgosan fogyasztani, a pálya alján már nem is kellett aggódnia Hansdotternek - pár századdal viszont befért Prefontaine elé (12.). Weirather a középmezőnnyel küzdött a pontszerzésért, sok esélye nem volt erre (18.). Irene Curtonit végre már láthattuk is, igaz, a ködös felső két szektorban nem túl jól - nem ezen múlt, hogy ő is hátraesett (14.). Dominique Gisin élete utolsó futama nagyon rosszul indult, a felső rész után viszont szépen síelt, és befért Hansdotter mögé (11.). Worley hozta a Vk-döntőn már-már megszokottá váló francia bravúrsíelést, a harmadik szektorban hagyott csak benne pár tizedet, simán átvette a vezetést (8.).

Nadia Fanchini viszont hamar elrontotta a francia örömöt, hibátlannak tűnő menettel, több mint egy másodperccel vette át a vezetést (6.). A reklámszünet után jöhetett Shiffrin, 4 tized feletti előnyéből pár századot az aljáig megőrizve, ám a célban már hátrányt mutatott az óra (7.). Hector képes volt tartani a lépést az olasszal, előnye nagyobb részét végül eladta ugyan, de átvette a vezetést (4.). Vonn végig szorongatta a svédet, végül 8 századdal kikapott ugyan, de így is ő lett a legjobb amerikai a számára már némiképp idegen szakágban (5.). Brignone a pálya tetején elcsúszott, letarolt egy kaput is csúszás közben.

Bassino személyében volt még egy titkos fegyverük az olaszoknak, ám remek első szektora után néhány pocsék ívvel lelassult, és el is veszítette a fonalat (10.). Brem viszont megmutatta, mennyit is ér az osztrák pályatűzés, a leggyorsabb második futammal, óriási előnnyel vette át a vezetést (2.). Mazénak nem vele, hanem Fenningerrel kellett versenyeznie, meg is próbált még eggyel nagyobb fokozatra kapcsolni. Egy szektoron át sikerült, utána kicsit veszített előnyéből, a végét pedig éppúgy elrontotta, mint az első futamban (3.). Nem a 8 százados hátrány volt itt a baj, hanem az, hogy így könnyített Fenninger terhén... Fenninger ellen egyébként egy hibátlan Maze-menet se lett volna elég, majd 4 tizeddel nyert (1.). A legvégéig maradt ugyan némi remény a többi nemzetnek, de végül - ahogy az idény során is oly sokszor - az osztrákok és az USA versenyzői leosztották egymás között a címek sorsát.

Anna Fenninger 203 Vk-verseny után 43 dobogónál és 14 győzelemnél jár. Eva-Maria Brem 108 versenynél és 7 dobogónál, Tina Maze 400 versenynél és 82 dobogónál jár. Aligha ünnepli meg a kerek számot a végül semmit nem nyerő szlovén... A szakági tabellát Fenninger magabiztosan nyerte Brem előtt, Shiffrin lett a harmadik. Összetettben Fenninger 22 ponttal előzte meg Mazét, a harmadik hely Vonné lett, hajszállal Shiffrin előtt. Fenninger úgy nyerte meg az összetettet, hogy szlalomban csak a Vk-döntőn indult, és ott se szerzett pontot, míg Maze valamennyi szakágban az élmezőnyben volt.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk