AJÁNLÓ
 
21:00
2015. 03. 21.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2015. 03. 21.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2015. 03. 21.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2015. 03. 21.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
21:00
2015. 03. 21.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Henrik Kristoffersen történelmet írt, hisz ő az első olyan friss junior-világbajnok, aki utána a felnőtt Vk-döntőt is megnyerte. Igaz, ahogy a junior-VB-n is írtuk, ő már rég kinőtte a fiatalok mezőnyét... A mai óriás-műlesikláson (gyengébbik számában!) Mindenki más csak messziről nézte a norvég hátát, Dopfer és Fanara fért még fel a dobogóra. Hirscher 4., így hiába jött hatalmas második futamot, és lett 11. Jansrud, alighanem végképp eldőlt az összetett. A szakágit Hirscher már korábban megnyerte, Pinturault és Ligety zárt mögötte.


A férfi óriás-műlesikló mezőny bemutatta, milyen is a - majdnem - ideális rajtlista egy Világkupa-döntőn. A szakági pontlista első 25 helyezettje szép rendben ott sorakozott a rajtlistán, az összetett jogán senki nem csatlakozott melléjük. Egyedül a junior-világbajnokot hiányolhattuk pluszban, de ő se hiányzott - egyszerűen Henrik Kristoffersenről van szó, aki saját jogon is ott van a mezőny első felében. Osztrák és német edző jelölhette ki a pályák nyomvonalát, vagyis csoda kellett ahhoz, hogy ne fölényes Hirscher-győzelemmel záruljon a mai nap - de úgy tűnt, a mai a csodák napja.

Felix Neureuther kezdhette az első futamot, mégse ő lett az első célbaérő: az alsó meredekre érve elcsúszott. A mostanában formán kívüli Fritz Dopfer így az első helyre érkezhetett, és ami igazán meglepő: sokáig ott is maradt (2.). A részben még érintetlen pálya, és talán a jól eltalált vax is segítette. Marcel Hirscher egy szektoron át azt hozta, amit vártunk, vagyis 3 tizedes előnyt. Azt már nehezebb magyarázni, hogy utána mi is történt vele, talán a verseny izgalmai miatt adott egy 9 tizedes hendikeppet Dopfernek (6.). Ted Ligety is a hirscheri úton haladt, úgy tűnt, ki is kap tőle, ám az alján jobban megőrizte a sebességét, és pár századdal megelőzte (5.). Thomas Fanara is csak egy szektoron át tudott jobb lenni a németnél, végül kétharmad másodperces hátrányt mutatott nála az óra (4.).

Alexis Pinturault még Dopfernél is lassabban kezdett, ezután senkit nem előzhetett meg (7.). Benjamin Raich a középső részeken láthatóan megakadt, nem tudta visszanyerni sebességét, másfél másodperces hátrány lett a vége (15.). Gino Caviezelt az első időmérő pont előtt kicsit megakasztotta egy kapu, egyik botját vesztve szenvedte végig magát a pályán (13.). Tim Jitloff őrült tempóban kezdett, a kanyargósabb részre érve azonban visszasüllyedt a középmezőnybe, a végére pedig senkit nem előzött meg (17.). Carlo Janka is csak szenvedett, gyaníthatóan a pálya is már jó pár tized pluszt jelentett a magasabb rajtszámmal rajtolóknak (14.).

A norvégok ebben a futamban valamit nagyon eltaláltak. Leif Kristian Haugen bemutatta a leggyorsabb felső részt, majd a kanyargósabb szektorokban is viszonylag jól tartotta magát. Az aljában talán hagyott egy keveset, de így is befért pár századdal Fanara elé (3.). Henrik Kristoffersen hasonlóan remek kezdés után még a harmadik szektor után is vezetett, az alján pedig még mindig lehetett tartani a tempót. 8 századdal átvette  vezetést a junior-világbajnok (1.). Victor Muffat-Jeandetnek a VB során elhagyott formáját továbbra se jutatta vissza a becsületes megtaláló (legalábbis az első futamig nem), nagyot küzdve átvette az utolsó helyet (18.). Florian Eisath sokkal biztatóbban síelt, az alján azonban sokat veszített a sebességéből, így bőven másodpercen túlra szorult (9.). Roberto Nani óriási tempóban kezdett, de a kanyargósabb részek kevéssé feküdtek neki, a végén épphogy megelőzte Eisathot (8.).

A reklámszünet után Kjetil Jansrud következett, akin a norvég mágia se segített: 2 másodpercen túli hátránya és pillanatnyi utolsó helye gyakorlatilag biztossá tette Hirscher régen érő összetett győzelmét (21.). Marcus Sandell szép menettel a top-10-be érkezett (9.), majd Davide Simoncelli csak pár századdal maradt el a finntől (11.). A házigazdák újabb képviselője, Mathieu Faivre a hátsóbb régiókba érkezett, igaz, legalább célba ért (16.) - utána Stefan Luitz remek részidővel búcsúzott a harmadik szektorban. Philipp Schörghofer is felejthető menetet produkált (20.), Matts Olsson viszont 1,4-es hátránnyal jelezte, hogy lehet itt még elfogadhatóan síelni (11.). Giovanni Borsottinak (22.) és Christoph Nösignek (23.) nem sikerült alátámasztani ezt a megállapítást, még az utolsó helyeket is elorozták Jansrudtól. Zárásként Filip Zubčić egy elfogadható menettel - no és magában az ittlétével is - jelezte, hogy van élet Ivica után Horvátországban (19.).

--------------------------------------------------------

A második futamot tehát Nösig nyithatta, ám több megakadással súlyosbított gyenge menettel csak azt tudta bizonyítani, hogy stabilan lefelé lóg ki ma a mezőnyből (23.). Borsotti se jött hibátlanul, mégis majd másfél másodpercet vert rá (22.), majd Jansrud döbbenetesen jó második menettel utánakapott az eltűnőfélben lévő utolsó szalmaszálnak (11.). Igaz, jöhetett bármekkorát a norvég, elrontott első futama után csak a csodában bízhatott. Schörghofer is stabilan rossz formát mutatott ma (20.), kevéssel jött jobban nála a fiatal Zubčić (18.).

Muffat-Jeandet vetett véget Jansrud uralkodásának, a hazai pálya hangulata egészen előrerepítette a gallt (5.). Jitloff ellentétes irányba, lefelé lódult meg a tabellán (19.), majd Faivret is sikerült kiszurkolnia Jansrudnak, pár századdal sorolt be mögé (12.). Raich egy óriási hiba után csak becsületből ment el a célig, így is megelőzte a futamot nyitó hátsó duót (21.). A svájciaknak nem volt sok okuk az örömre: Janka középszerű első futamát egy hasonló másodikkal tetézte (15.), majd Gino Caviezel is besorolt Jansrud mögé, holtversenyben Faivre-rel (12.).

Simoncelli meneténél már elpártolt a szerencse a norvégtől, 4 századdal elé férkőzött a veterán olasz (10.). Matts Olsson gyenge futammal hajszál híján végül a pontról is lecsúszott (16.), és Eisath sem úszta meg a visszaesést (14.). Sandell első futamos remeklése után meglepően gyengén teljesített, úgy tűnt, a német edző trükkösebb tűzése kicsit sok neki (17.).

Nani volt talán az első síelő, aki legalább pár pillanatra megzavarhatta Muffat-Jeandet nyugodt napozását a célban, ám végül fél másodperces előnyről indulva majd ugyanennyivel ő is kikapott az űridőt futó franciától (9.). Pinturault se tudott annyit profitálni a szurkolásból, mint honfitársa, de mögé azért be tudott sorolni (8.). Sokáig úgy tűnt, a gall csodával Hirscher se tud mit kezdeni, de a szokatlanul tompán síelő osztrák erősember az alján most is elő tudott húzni valamit, és pár századdal átvette a vezetést (4.). Ahogy célba ért az osztrák, az összetett kristálygömb gyakorlatilag eldőlt.

Ligety továbbra is a hirscheri úton járt, pechjére ma ez nem a leggyorsabb meneteket jelentette, ráadásképp a végén pár századdal lassabbnak is bizonyult (6.). Fanara viszont tovább álmodta a francia álmot, végig tartani tudta Hirscher tempóját, és 2 tizeddel átvette a vezetést (3.). Haugen most sem tudott két jó futamot összerakni, jó kezdés után a pálya második felére igencsak szétesett (7.). Dopfer viszont összehozta azt a két jó futamot, igaz, másodjára se tűnt igazán kiemelkedőnek, de nagy előnyéből sikerült eleget megtartania a célig. Legalábbis az ezüsthöz elegendőt - a junior VB-n újjászülető Kristoffersen ugyanis ma annyira más ligában síelt, ahogyan azt egyébként Hirschertől szoktuk meg. Csak a különbség volt a kérdés, végül 79 századdal nyerte a versenyt.

Henrik Kristoffersen 46. Világkupa-versenyén 4. győzelmét aratta, 11. alkalommal állt dobogóra. Óriás-műlesiklásban most először sikerült nyernie. Ő az első olyan síelő, aki friss junior-világbajnokként meg tudta nyerni az ezt követő Világkupa-döntőt. Igaz, az se sokszor fordul elő, hogy egy junior korú síelő két szakágban is az élbolyban legyen a felnőttek között... Az örök második Fritz Dopfer pocsék versenyek után tért vissza megszokott helyére. 111. versenyén ez volt a 9. dobogója, győzelmeinek száma változatlanul nulla. Thomas Fanara 85. versenyén 8. alkalommal fért be a top-3-ba. A szakági tabellán végül több mint 200 ponttal nyert Hirscher Pinturault és Ligety előtt, mögöttük zártak csak a mostani dobogósok, Dopfer, Fanara, Kristoffersen sorrendben. Összetettben Hirscher 60 ponttal vezet Jansrud előtt, a norvég aligha indul el a holnapi szlalomon. Eldőlt a verseny, hiába küzdött a legvégén óriásit a norvég. A technikai szakágak és az összetett győzteseiről a jövő héten tervezünk egy részletesebb bemutatást!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk