AJÁNLÓ
 
10:26
2014. 02. 15.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:26
2014. 02. 15.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
10:26
2014. 02. 15.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
10:26
2014. 02. 15.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
10:26
2014. 02. 15.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az alpesi sízők olimpiai programja ma a hölgyek szuper-óriásműlesikló versenyével folytatódott. A nagy meleg ellenére a pálya állapota nem vált döntővé, a pálya tűzése a szakágban ritka módon annál inkább: az osztrák Florian Winkler olyan alsó szakaszt tűzött, melyen a mezőny majd fele kiesett, elfogadható nyomvonalon és tempóval csak két versenyzője, Anna Fenninger és Nicole Hosp tudott rajta átjönni. Fenninger így olimpiai bajnok lett, Hosp csak bronzérmes, Maria Höfl-Riesch ugyanis hatalmas hibával is befért elé. Olimpiai pontot szerzett Lara Gut, Tina Maze és Fränzi Aufdenblatten. Miklós Edit újra történelmet írt, gyengébbik számában 35-össel bejött a 15. helyre. Berecz Anna is top-30-as, a 28. helyen zárt.

A női szuper-óriásműlesiklás, lényegesen könnyebben leírható nevén a szuper-G létrehozásának egyik célja egykoron az volt, hogy átmenetet teremtsenek a lesiklás illetve a technikai szakágak között. Kanyarog ugyan a pálya, de alapvetően a lejtő irányít - a pályatűzésnek tehát sok szerepe nincs, de kevéske már lehet. Épp ezért itt a lesiklástól eltérően nem a FIS, hanem mindig egy szerencsés edző jelölheti ki a nyomvonalat, az olimpián az osztrák Florian Winklert érte ez a megtiszteltetés. Utólag kijelethetjük: ez volt az a verseny, amikor ez a tény nagyon is kiemelendőnek bizonyult, a pálya alján brutális, és nem feltétlenül gyorssíre emlékeztető nyomvonalat jelölt ki. Az osztrákokat a pályán a Sterz-Hosp-Fenninger-Görgl négyes képviselte, közülük Fenninger bizakodhatott talán legjobban. Ott volt a rajtlistán a liechtensteini Tina Weirather, ám sérülten aligha nevezhettük favoritnak - Tina Mazét, Lara Gutot vagy Maria Höfl-Riescht annál inkább. Weirather végül az utolsó pillanatban vissza is lépett. Ha gyors pályaromlást feltételezve (hisz 7°C-os hőségben indult a verseny) körülnéztünk a rajtlista elején az esélyesek után kutatva, felmerülhetett bennünket egy spanyol álom megvalósulása, hisz a rapszódikus Carolina Ruíz Castillo nyitotta a versenyt. Reálisabb vizekre evezve, az olasz Daniela Merighetti 4-es, vagy épp a lesiklásban társgyőztes Dominique Gisin 11-es rajtszáma nem tűnt rossznak. 50 síző vágott neki a viadalnak, köztük két magyar: Miklós Edit kettes számú számában 35-össel, Berecz Anna 47-essel indulhatott. A mezőny végéről a szokott Simari Birkner (Macarena) mellett kiemelhetünk olyan egzotikumokat, mint az izlandi Helga Maria Vilhjalmsdóttir vagy a lett Agnese Āboltiņa - utóbbi nevét garantáltan csak mi írtuk le ennyire precízen hazánkban...

Elsőként tehát Carolina Ruiz Castillo indulhatott, ám egyetlen kanyarig tartott a versenye: túlságosan bedőlt, és így elcsúszott az első balosban. Célbaérés nélkül zárta az olimpiát az egyszemélyes spanyol sísport... Az amerikai Leanne Smith már célbaért, egészen a pálya aljáig nem is ment rosszul, ám ott egy balosban nagyon kisodródott, sokat vesztett sebességéből (18.). Daniela Merighetti a pálya felénél még fél másodperces hátrányban volt, ám a pálya alját sokkal szebben síelte, előnnyel fordult az utolsó szakaszra - hogy aztán kiessen, ott, ahol az amerikai is bajba került. A svéd Jessica Lindell-Vikarby a felsőbb részeken is tartotta a lépést Smith-szel, ennek megfelelően még nagyobb előnnyel fordult az alsó részre - hogy aztán ő pár méterrel előbb hibázzon, egyszerűen elugrott egy kapu mellett, rosszul tanulta meg a pályát. A kanadai Marie-Michelle Gagnon is a kiesők népes táborát választotta, neki már 10 másodperc után gondja akadt egy jobbossal, lesodródott, és nem fért be a következő kapuba.

A francia Marie Marchand-Arvier tovább folytatta a sort, talán ez volt a legfurcsább kiesés: egy balosban megdőlt, majd összevissza jártak a lábai, végül egyszerűen elhagyta a pályát. A második amerikai, Laurenne Ross a felső részen csak vánszorgott, így legalább azt túlélte, utána viszont begyorsult - jött is a pálya alján a menetrendszerinti kiesés. S svéd Kajsa Kling brutálisan kezdett, egy szektor alatt hét tizedes előnyt gyűjtött, az utolsó szakaszra már másfél másodperccel fordult, ám az a bizonyos kritikus kapusor őt is megtréfálta. Kilenc sízőt kellett várnunk a második célbaérőre: a svájci Fabienne Suter nem vállalt be akkora tempót, mint Kling, de így is több mint egy másodperces előnnyel fordult az utolsó szektorra. Nehezen ugyan, de átverekedte magát rajta, a célban másfél másodperc előnyt mutatott az óra (7.). 10-essel az olasz Nadia Fanchini lényegesen lassabb menettel, több mint hét tizedes hátránnyal fordult az aljára, ott ennek több mint felét vissza tudta venni - az első elfogadható zárószektor az ő nevéhez fűződik (10.).

Dominique Gisin kisebb sebességgel, emiatt egyre növekvő hátránnyal jutott el a pálya aljáig, ott sajátos ívet választott, amit viszont csak három kapun át tudott vinni, végül ő is kiesett. A harmadik olasz, Verena Stuffer már a pálya első felében bajba került, messze kerülve az ideális ívtől alig fért be egy kapuba, a pálya alját viszont ő is szépen síelte (11.). Az első osztrák, Regina Sterz esetén meglepő lett volna, ha megtréfálja a saját edzőjük által tűzött pálya - tempót viszont nem tud adni az edző, nagy hiba nélkül is csak Stufferrel azonos időt produkált (11.). Julia Mancuso harmadik amerikaiként óvatosra vett kezdéssel már a pálya felére hét tizedes hátrányt gyűjtött be, az alján próbálta visszahozni, ám 15 század megmaradt (8.). A német Viktoria Rebensburg viszont remekül tartotta a lépést Suterrel, századra azonos idővel fordult az alsó részre, ahol nagyobb ebességet vállalt, ám nagyot is kellett fékeznie - nem volt szerencséje, 4 századdal Mancuso is megelőzte (9.). Az első 15 után tehát 5 célbaérőt láthattunk - és egy hibátlan menetet sem.

Ideje volt egy szusszanásnyi szünetnek, majd jöhettek a szakági legjobbak, közülük is elsőként egy újabb osztrák, Nicole Hosp. Minimális előnnyel fordult az alsó részre, ott ő is kissé szenvedett, ám így is hét tizeddel átvette a vezetést (3.). Újabb osztrák, Anna Fenninger követte, jóval nagyobb tempóval nyitott, komoly előnnyel érkezett az alsó részre, ott ütközött egy piros kapuval, így is rápakolt további majd hét tizedet a legjobb időre (1.). Az osztrákoknak nagyon bejött, hogy ők tűzhették a pályát... Tina Maze már az első szektor után kiszállt a versenyből három tizedes hátrányával, az alsó szektorban ő is nagyon kicsúszott, egy tizeddel még Hosptól is kikapott (5.).

Lara Gut is beszedett két tizedes kezdésként, utána az aljáig ezt tartotta, ám ott ő se találta a helyes nyomvonalat, három századdal Maze elé érkezett (4.). A hármas osztrák dobogó csak Elisabeth Görglön múlt, hisz a pálya rájuk volt szabva - viszont túl nagy ugratóval érkezett a kritikus kapukhoz, ő lett közülük az egyetlen kieső. Maria Höfl-Riesch is már az első szektorban beszedett 35 századot - az osztrákok már-már kezdhettek ünnepelni. Utána pedig kezdhettek aggódni, hisz az alsó szakaszra már előnnyel fordult a német, a hatalmas tempóval viszont nem lehetett nagy fékezés nélkül teljesíteni az alsó szektort - így is befért Hosp elé (2.).

Az újabb reklámszünetet a kettes számú szlovén, Ilka Štuhec menete követte. Láthatóan más ligában síelt, az alján szétvert egy piros kaput (ezért alighanem sok versenyzőtársa hálás neki, bizonyára sokan megütötték volna a pályát és annak tűzőjét), végül két másodperc feletti hátránnyal ért célba (13.). Lotte Smiseth Sejersted is csak vánszorgott (bezzeg lesiklásban sürgősebb volt neki...), másfél másodperces hátránnyal fordult a kritikus részre, ahol szép íveken ment ugyan, de lassan, így ő is bőven két másodperc fölé került (14.). Larissa Yurkiw hasonlóan kiábrándító részidővel elmérte az utolsó ugratót, ő is kiesett. Francesca Marsaglia már a felső részen nagy bajba került, valahogy túlélte, de a versenye persze már itt elment, az alján pedig hatalmas tempóval esélye sem volt végigmenni. A fiatal Ragnhild Mowinckel egy szektor után másodpercen túli hátránnyal keserítette a norvégeket, az utolsó helyre érkezett (19.). Maruša Ferk se jött sokkal jobban, az amerikai Stacey Cook pedig úgy esett ki, hogy még Winklert sem hibáztathatja - pár kapu után egyszerűen elcsúszott (16.). Az első 30 induló sorát az utolsó svájci, Fränzi Aufdenblatten zárta, igen szélesre vett ívekkel is szépen tartotta magát a pálya közepéig, az alját i egész jól megsíelte, 1,3 másodpercen belül maradt (6.).

Az újabb tévészünet során kissé helyrerakhatták a pályát, amelyet a hírek szerint speciális sókúrára fogtak, hogy síelhető maradjon - tény ami tény, ebben az értelemben nem is a pályán múltak a dolgok. A szünet után pedig jöhetett a "maradék", azaz még 20 síző. A kanadai Marie-Pier Prefontaine nyitotta a sort, vérszegény menetével senkit sem előzött meg (20.). Jelena Jakovisina első hazai indulóként szintén csak a célbaérésre hajtott, majd 4 másodpercet kapott (24.). A cseh Klára Křízová három másodpercen belüli hátrányával rendkívül elégedett volt (17.), a britek celebje, Chemmy Alcott viszont biztató részidő után nagyon nehezen verekedte át magát az alsó részen (23.). Miklós Edit hat tizedes hátránnyal nyitott, utána viszont egy remek második szektorral másodpercen alul maradt. Az utolsó részre 1,4-es hátránnyal fordult, és bár ettől a kanyargós résztől félthettük a legjobban, nagy bajba itt sem került: 2,35-ös hátránnyal a 15. helyre érkezett. Az orosz Marija Bedareva az alsó részen hozta a szokott kiesést, csakúgy, mint a lengyel Karolina Chrapek. Az ausztrál Greta Small is folytatta ezt a nem túl kellemes sorozatot, majd jött valaki, akitől még esetleg várhattunk valami meglepőt: a svéd Sara Hector. Remek tempóban végig is jött, pár tizeddel lassabban Editnél, az alsó szektorban viszont nagyon megszenvedett, 3 másodperc fölé nőtt a hátránya (21.).

Párducruhás Macarena Simari Birknerünk ma bizony kitett magáért, és jelen esetben ezt irónia nélkül mondhatjuk: végigjött ezen a brutális pályán, sehol nem került nagyobb bajba, és 5,5 másodperces hátránya után joggal ünnepelt (26.). A lengyel Maria Gasienica-Daniel hozta a szokásos kiesést, a szlovák(iai) Barbara Kántorová viszont kiváló menettel, 3,4-es hátránnyal eljutott a célig (22.). A cseh Katerina Paulathová is alaposan megszenvedett a pálya aljával (25.), a román Ania Monica Caill pedig inkább csak azért nem szenvedett, mert lényegesen kisebb tempóval síelt (30.). Helga Maria Vilhjalmsdóttir 8 másodperc körüli hátránnyal célbaért (29.), a fehérorosz Marija Skanova viszont az első szektort sem élte túl - megdobta egy bucka, és nagyot esett. Szerencsére rögtön talpraállt, így nem kellett várakoznia a rajtban Berecz Annának. Anna hozta az eddigi versenyeken bemutatott óvatos menetet, az utolsó szektorra 4,8-as hátránnyal érkezett, ott viszont talán túlzottan is visszavett - 7,55 lett a vége (28.). A szlovák Kristina Saalová felfelé lógott ki a mezőny végéből, ám hiába volt gyors, az alsó részt ő sem élte túl, látványosat esett. Agnese Āboltiņa nem veszélyeztette Berecz Anna idejét, 10 másodpercen túli hátránnyal viszont célbaért - végül egyedül ő csúszott ki a top-30-ból (31.). Az utolsóként induló ukrán Bogdana Macocka már nem volt ilyen udvarias, kevéssel Anna elé érkezett (27.). Így is újból top-30-as lett mindkét magyar (alpesi síben ezt szokták figyelni, nem a top-6-ot vagy 10-et), Miklós Edit pedig tovább írta olimpiai rekordjainkat. Soha rosszabbat!

140215

Anna Fenninger

Született: 1989. június 18., Hallein

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, szuper-kombináció

Egyesülete: Skiklub Hypo Hallein

Olimpia: olimpiai bajnok (szuper-G, Szocsi 2014), nyolcadik (szuper-kombináció, Szocsi 2014)

Világbajnokság: 11 indulás, világbajnok (szuper-komb., Garmisch 2011), bronzérmes (óriás-m., Schladming 2013)

Junior-világbajnokság: három győzelem (szuper-G 2006 Québec, kombináció 2008 Formigal, óriás-m. 2008 Formigal)

Világkupa-debütálás: 2006. november 11., Levi

Világkupa-rajt: 173

Vk-futamgyőzelem: 5 (1 szuper-G, 4 óriás-m.)

Vk-dobogó: 23

Vk-összetett: harmadik (2012/2013)

Vk-szakági: második (óriás-m., 2012/2013), kétszer harmadik (szuper-G, 2011/2012 és 2012/2013)

Európa Kupa: 69 indulás, 14 győzelem, 25 dobogós helyezés

További eredményei: kétszeres osztrák bajnok (szuper-komb. 2014, szuper-G 2011).

Maria Höfl-Riesch már negyedik alkalommal állhatott fel olimpiai dobogóra, mégis szokatlan érzés lehetett számára a mai: most először lett úgy dobogós olimpián, hogy nem az aranyérmet hódította el. A veterán Nicole Hosp szuper-kombinációs ezüstje után már a második érmét szerezte Szocsiban, összességében három olimpiai éremnél tart - ám annyira örülhet ennek, mint Ivica Kostelić, hisz az arany vélhetően már számára sem lesz elérhető a későbbiekben.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk