AJÁNLÓ
 
17:37
2014. 11. 15.
A levi szlalom és az első Lake Louise-i lesiklást követően egy harmadik szakágban,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:37
2014. 11. 15.
Megszakadt Kjetil Jansrud győzelmi sorozata, három VK- siker után ezúttal meg kellett...
A bejegyzés folyatódik
 
17:37
2014. 11. 15.
Tegnapi nagy visszatérés után karrierje 60. Világkupa- győzelmét ünnepelhette Lindsey...
A bejegyzés folyatódik
 
17:37
2014. 11. 15.
Megnyalhattuk ma is mind a 10 ujjunkat, annyira fergeteges versenyen vagyunk túl. A Levire...
A bejegyzés folyatódik
 
17:37
2014. 11. 15.
Az egyszeri magyar sportszerető érdeklődőnek viszonylag ritkán adatott meg az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

„Feje tetejére állt a világ három hét alatt?” – gondolhatták sokan a versenynaptár legészakibb helyszínén lebonyolított szlalomot követően. A söldeni idénynyitón gyalázatosan szereplő Tina Maze valósággal megtáltosodott Leviben, ellentmondást nem ismerő magabiztossággal győzött. Eközben a nemrég még első óriás-műlesikló sikerét ünneplő Mikaela Shiffrin két széteső csúszással még a legjobb tízbe sem bírta beverekedni magát. No, azért szokott történésekről is beszámolhatunk, úgymint Frida Hansdotter menetrend szerinti második helyéről, illetőleg egy osztrák dobogóról, ezúttal a remek formának örvendő Kathrin Zettel révén. Részletes összefoglaló.

Lappföld speciális, éppen ezért kirobbanthatatlan eleme a Világkupa naptárának. A helyszín legfőbb sajátossága épp fekvéséből ered, nevezetesen az átlagosan alig több mint öt órás nappali időszak, ami évről évre nehéz feladat elé állítja a szervezőket. Szerencsére idén elmaradt a köd, az eldurvuló havazás, nem kellett tehát csúszástól tartani. A mínusz 10 fokos hőmérséklet felhős ég, s persze kivilágított versenypályán bőven elviselhető volt.

A nézőközönség részéről sajnos csekély érdeklődést tapasztalhattunk. Nemhiába, Tanja Poutiainen visszavonulásával nem akad versenyképes finn női síző a láthatáron, de azon túl sem nagyon. Merle Soppela még aránylag normális rajtszámmal búcsúzott, három fiatal indulójuk pedig csak a rajtlista végén mutathatta meg tudását – mindannyian kiestek délelőtt. S, mi tagadás, nekünk sportszerető szurkolóknak is kicsit összeszorult torkunk a rajtlista láttán, hisz’ olyan nagyságokat nem láthattunk már rajta, mint említetten kívül Marlies Schild és Maria Riesch. Múlnak az idők…

Helyi érdekeltség híján így maradtak a svédek és a norvégok, aránylag népes szurkolótáboruk támogatásában bíztak egy-egy kiugró eredményben.

Frida Hansdotter (2.) például rögtön megadta az alaphangot, egy nehezen kifogásolható csúszással minden reális forgatókönyv szerint az élről várhatta volna a délutáni folytatást. Aztán jött a semmiből a szlovén… Mi több, mindaddig kettős svéd vezetést mutatott a tabella, elvégre a szőke szépségtől 3 tizednyi távolságra Maria Pietilä-Holmner (3.) következett enyhén rakkolós menetével. Bernadette Schild (7.) már a másodpercnyi különbséget közelítette, enerváltnak tűnt kissé a „Szlalomkirálynő” mostohahúga. De akkor mit írhatunk Mikaela Shiffrinről (14.)? A szakág minden világversenyen megkoronázott uralkodója érthetetlen hibát vétett, amit – szokásától eltérően – remegő lábakon végigvitt folytatás követett. Kiszállt a dobogóért folyó harcból. Nem úgy Marie-Michéle Gagnon (4.) szorongatta becsülettel a svédeket, ha nincs egy apró megtorpanás meredekről lemenet… Kathrin Zettel (5.) is elégedett lehetett pozíciójával, láthatóan üzembiztosan összeállt technikája.

Veronika Vélez-Zuzulová (17.) egy rehabilitációval töltött olimpiai idénnyel a háta mögött nem pörgött még csúcson. Rajtszámának megfelelőképp szerepelt Nina Løseth (8.), a norvégok büszkesége egy kiesés közeli helyzetet is megélt a levi fekete jelzésű lejtőn. Javuló tendenciát mutat Šárka Strachová (6.) formája, szépségdíjas sízésébe lassan visszatér a lendület. A délelőtt vesztesének kijáró címet ma Emelie Wikströmnek (34.) oszthattuk ki, komoly rontásával akkora sebességet vesztett, hogy a mai szoros versenyben a továbbjutásról is lemondhatott. Felemásan szerepeltek az osztrák veteránok. Michaela Kirchgasser (29.) csak nagy malaccal folytathatta délután, Nicole Hosp (9.) ellenben csatlakozott a bő élmezőnyhöz.

S ekkor érkezett Tina Maze (1.), a rajtnál tapasztalt nyugodtsága sízés közben sem hagyta el, s minthogy ehhez nagyfokú bizonyítási vágy párosult, hirtelen felrémlett bennünk a két évvel ezelőtti szezon kezdete. Négy tizedet osztott ki Hansdotter remek idejének. Wendy Holdener (19.) és Anna-Swenn Larsson (15.) már jócskán elmaradt a várakozástól.

A folytatásban ki kell még emelni a svájci lányok szép szereplését, Denise Feierabend (9.) és Michelle Gisin (11.) is másféllel követte a szlovént, utóbbi 30-as számmal érte el ezt a bravúrt. Harmincon túlról az olasz Sarah Pardeller (37-essel a 16.) és Adéline Baud (38-assal a 17.) szerepelt legjobban, de érdemel legalább egy kalapemelést a svájci Nadja Vogel (41-essel a 24.) és az osztrák Rosina Schneeberger (51-essel a 28.), amiért karrierjük során először beverekedték magukat a második futamba. Legnagyobb rajtszámmal Sara Hector (59-essel a 25.) érdemelte még ki ugyanezt, a harmincas listát Manuela Mölgg (52-essel a 27.) tette teljessé.

.......................................................................................................................................

Sarah Pardeller

A norvég után francia edző állította össze a pálya nyomvonalát, s összességében komoly változást nem lehetett felfedezni, 64 fordítókapu – egy szem vertikálissal kiegészülve – várta a lányokat. Ha csak valaki nem repeszt túl nagy hévvel, le lehetett érni a pályán.

Christina Ager (22.) nem is tartott mást szemei előtt, így senkit nem lepett meg azzal Kirchgasser (16.), hogy egy különösebben nem meggyőző csúszással rögtön megelőzte honfitársát. Az osztrák felvezetés végén Schneeberger létesített közelebbi kapcsolatot a havas heggyel (hahaha…), támadott a kislány, vesztére. Rosszul eshetett, mert aztán percekig vele foglalkoztak a rendezők, egyikőjük hátán tudott csak a tribünök felé érni. A kényszerszünetig azért még láthattunk egy már-már nagyszerű Manuela Mölggöt (12.), stabil, jól összerakott csúszással vétette észre magát. Barbara Wirth (24.) szolid kezdés után maradék tempóját is elvesztette.

Érdemes lesz idén figyelni Sara Hectorra (19.), aki pazar söldeni sízése után ma is kitett magáért, jó lendülettel teljesítettel a pályát. Vogel (23.) és Mougel (26.) egyformán a biztos célba érésre koncentrált, Chiara Costazza (20.) ambíciói már jelentősebbnek tűntek, egy nagy mentéssel együtt ez mégsem volt elég az üdvösséghez. Resi Stiegler (18.) egy túlcsúszást kivéve egészen életképesnek tűnt, más kérdés, hogy a századok ma nem volt oldalán. Carmen Thalmann (17.) az első szektorban megduplázta előnyét, amit követett pár csúnya túlfordulás, s a törvényszerű hátrasorolás. Végre összekapta magát Holdener (13.), legalábbis a pálya végén szépet ment, csupán 2 századdal maradt el Mölggtől. Zuzulová (14.) meg további néggyel. A szlovák két erős szakaszt követően egyensúlyát vesztette, a ritmika onnantól tovaszállt. Baud (25.) – fogalmazzunk finoman – megküzdött ma a pályával. Pardeller (15.) besorolt a szoros élbolyba, noha nem ő lett a nap olasza, visszatérésére nem lehetett sok panasza.

Szünet után Swenn-Larsson kieséséhez érkeztünk. Kár azért a szűk fordulóért, addig alig-alig vesztett, vélhetően az olasz előtt maradt volna. Amit nem tett meg a svéd, összehozta Shiffrin (11.), ám hiába az atomerős kezdés, aztán nagyon bizonytalanul mozgott. Érezhetően benne maradt délelőtti hibája, a minimális előny nem sok jóval kecsegtetett. Christina Geiger (27.) bűnrossz futama persze nem jelentett rá veszélyt, épp elég szörnyű belegondolni, mi vár a német nőkre az elkövetkezendő években…

Alexandra Daum (10.) azonban már nem elküldte a reklámtáblák elől a középszerűen teljesítő amerikait, mi tagadás, szépen síelte meg a szintingadozásokat. Ám mielőtt még örvendezhetett volna, Michelle Gisin (8.) élete legjobbjával válaszolt, remek sízéssel csak nem fél másodpercet osztott ki az osztráknak. Erre már sem Hospnak (9.), sem Feierabendnek (21.) nem volt válasza.

Újabb reklámszünet, majd jöttek a délelőtt legjobbjai. Nina Løseth (5.) például rögtön bejelentkezett a dobogóra, esélyeit növelte Schild kiesése és Strachová (7.) egy szem apró megingása. A cseh sízése mindenesetre sok jót ígér a közeljövőre nézvést. Kathrin Zettel (3.) a délután legjobbjával vette át a vezetést, remek dinamikával síelte végig a pályát, győzelmi reményei fokozódtak. Marie-Michéle Gagnon (6.) becsülettel és elismerést érdemlően tette dolgát, de nem más kategóriát képviselt. Maria Pietilä-Holmner (4.) meneténél látszott, a középső szektorban tarthatatlan az osztrák, másutt viszont kicsit több vagánysággal még akár verhető is. A svéd hét századdal maradt el tőle, s ezzel együtt szorult le a dobogóról. Frida Hansdotter (2.) előnye már kitartott a végéig – az előbb említett taktikának köszönhetően. Tina Mazére (1.) azonban nem helyezett nyomást, kíméletlenül behúzta a győzelmet.

 A verseny részletes statisztikájáért kattintsál erre a linkre!

A szlovénok kiválósága tavalyelőtti önmagát idézte, kérdés nélkül bejelentkezett az Összetett Világkupára. S hogy mekkora eséllyel szállhat érte harcba? Az észak-amerikai versenyeken minden bizonnyal ki fog derülni. Negyedszerre győzött mindenesetre szlalomban (összesen 24-edjére), 15. alkalommal állt dobogón a szakágban. Frida Hansdotter 11. ízben szerzett TOP3-helyezés a Világkupán, ami szép dolog, ugyanakkor fájó tény, hogy ebből tízszer másodikként zárt, s csupán egyszer sikerült győznie. Megtörik a jég ismét? Söldeni 4. helye után ma összejött a dobogó is Kathrin Zettelnek, az osztrákok technikai specialistája remek idény előtt áll, amennyiben tartani tudja ezt az iramot.

 

A lányok Aspenben folytatják, míg a férfiaknak holnap még lesz jelenése Leviben. A rajtlistán szerepel a horvátból lett magyar síző, Samsal Dalibor is.

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk