AJÁNLÓ
 
16:14
2014. 12. 12.
Megszakadt Kjetil Jansrud győzelmi sorozata, három VK- siker után ezúttal meg kellett...
A bejegyzés folyatódik
 
16:14
2014. 12. 12.
Tegnapi nagy visszatérés után karrierje 60. Világkupa- győzelmét ünnepelhette Lindsey...
A bejegyzés folyatódik
 
16:14
2014. 12. 12.
Megnyalhattuk ma is mind a 10 ujjunkat, annyira fergeteges versenyen vagyunk túl. A Levire...
A bejegyzés folyatódik
 
16:14
2014. 12. 12.
"Feje tetejére állt a világ három hét alatt?" - gondolhatták sokan a versenynaptár...
A bejegyzés folyatódik
 
16:14
2014. 12. 12.
Az egyszeri magyar sportszerető érdeklődőnek viszonylag ritkán adatott meg az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A levi szlalom és az első Lake Louise-i lesiklást követően egy harmadik szakágban, óriás-műlesiklásban is összejött a győzelem Tina Mazének. A beugróként ideje korán szerephez jutó Arében egy inkább biztonsági első futamot követően úgy igazán nekipakolt a szlovén, így történhetett meg, hogy a 7. helyről tudott ma versenyt nyerni. Volt okuk örömre a svédeknek, hárman is kvalifikálták magukat a TOP10-be, Sara Hector személyében pedig debütáló dobogóst üdvözölhettek. A dobogó legalsó fokára a délelőtti legjobb idő tulajdonosa, a szakági tabellát változatlanul vezető Eva-Maria Brem állt fel.

Az észak-amerikai kiruccanás végeztével Franciaországban folytatták volna útjukat az alpesi sízők, ám a krónikus hóhiány lehetetlenné tette a helyzetet Corchevel térségében, így az FIS-nek gyorsan megoldást kellett találni a problémára. Így került a képbe beugróként az északi Are, a svéd komplexumban minden adott volt, így az illetékesek nem sokat hezitáltak.

Szép napsütésben, fagypont alatti hőmérséklet mellett csatolt lécet ma 58 síző. A versenyről elsősorban a híradások útján tájékozódtunk, így ezúttal valamivel szűkebbre fogjuk a terjedelmet. A svájciak edzője nem erőltette meg magát, erőt próbálóan fifikás kombinációkat nagyítóval sem lehetett felfedezni a pályán. Pozitívumként a szoros versenyt emelhetjük ki, tízen zártak másodpercen belül, 2 és felen túli időkülönbséggel pedig nem nagyon lehetett már délután síelni.

Eva-Maria Brem (1.) rögtön megadta az alaphangot, „addig kell a vasat ütni, míg meleg” alapon odatette magát, zöld fényt nem is láttunk eztán a célban. Mikaela Shiffrin (8.) egy méretes hibával nyitott, ezután csak a kárelhárításért harcolhatott, pont két tizeddel ment nála jobban Tina Maze (7.), a szlovénok klasszisa mintha biztonsági menettel próbálkozott volna délelőtt. A hazai nézők elsőként Maria Pietilä-Holmnerért (14.) szurkolhattak, hiába, nem rúgott ma labdába. Kathrin Zettel (12.) sem tudta megközelíteni honfitársát, valamivel sikeresebb volt Anna Fenninger (6.), szűk fél másodperces hátrányát egy technikásabb pályán a maga javára lehet még fordítani – gondolhatta a célba érve. Jessica Lindell-Vikarby (3.) menetére nem lehetett panasz, mindösszesen 26 századot kapott az éllovastól, sokáig úgy tűnt, ő lesz az elsőszámú kihívó.

Dicséretesen teljesítettek délelőtt az olaszok, Nadia Fanchini (5.) és Fede’ Brignone (4.) is dobogós reményekkel várhatta a folytatást, utolsó szektoros hibáikat kárhoztatták, amiért ez végül nem sikerült. A szakág sztárjai betliztek ugyanakkor, Lara Gut (22.) a sereghajtó pozícióját őrizte egy darabig, de Viktoria Rebensburg (17.) is joggal rázta fejét a célban lagymatag menetét követően. Francia részről Anémone Marmottanban (10.) lehetett minden bizodalmuk, szó nem érhette a ház elejét, de extrát sem láthattunk tőle. Ezzel szemben Tessa Worley (24.) még Gut menetét is képes volt alulmúlni; nincs mese, rászolgált magas rajtszámára. Tina Weirather (9.) még csak-csak lőtávolban tartotta magát, Irene Curtoni az első kapuk során pályán kívülre került.

A folytatásban egy igazán kiemelkedő menetet láthattunk (Manuela Mölgg egy életerős szakaszát nem ér itt felemlegetni), Sara Hector (2.) káprázatos hajrával kis híján a maga javára fordította a századokat, végül 8 századdal szorult csupán a második helyre. Eközben nagy nevek estek ki idő előtt, Gagnon, Kling, Marsaglia és Barthet sem folytathatta. Dicséretet érdemel ismét Ana Drev (33-assal a 11.) és Katarina Lavtar (45-össel a 29.), nem sűrűn fordult ugyanis elő az, hogy három szlovén hölgy kerül második futamba egy VK- versenyen. A pontszerzés kapujába csúszott még a japán Haszegava Emi (36-ossal a 26.), Wendy Holdener (41-essel a 28.), a német Simona Hösl (42-essel 27.), valamint a szebb napokat is látott Taïna Barioz (44-essel a 25.).

.......................................................................................................................................

A svéd edző már valamicskét szabadjára engedte fantáziáját, komolyabb kihívás elé állította a hölgyeket délután.

A szűz pálya előnyével nem éltek a lányok, Mancuso bucskázott egyet, Lavtar (24.), Holdener (25.) és Haszegava (23. – élete legjobbja) a biztos pontszerzésre hajtott, Hösl kizárták kaputévesztésért. A franciáknál indult meg talán valami, de Barioz (17.) és Worley 15.) menete sem fért volna egy kategóriába Michaela Kirchgasseréhez (12.) mérten. Az osztrák idejét csak jóval később Maze tudta túlhaladni, az osztrák szlalomos ennek megfelelően jelentőset lépett előre. Gut (21.) délután sem lépett ki árnyékából, Hansdotter (18.) lényegében tartotta délelőtti pozícióját. Elsőként Ragnhild Mowinckel (13.) szorongatta meg igazán osztrákot, a remek íveken száguldó norvégot csupán 6 század választotta el az első helytől.

Kiesések sora következett eztán – méghozzá igencsak illusztris listával: Görgl, Rebensburg és Fischbacher sem ért el ma helyezést. Köztük lecsúszott még Nina Løseth (19.), de ő sem váltotta meg a világot. Dominique Gisin (20.) erőtlen próbálkozása után végre színvonalas csúszások következtek. Svédek nagy örömére Maria Pietilä-Holmner (9.) élre állt, s már-már reménykedhetett is egy jobb eredményben, elvégre Préfontaine (22.) hibáktól hemzsegő menete Zettelt (11.) és Drevet (14.) is maga mögé tudta utasítani. Az utolsó reklámszünet előtt viszont már Anémone Marmottan (8.) vezette a rangsort, minekután sem Weirather (16.), sem Shiffrin (10.) nem tudta érdemben felvenni vele a versenyt.

Eztán nem termett már babér a franciának, Tina Maze (1.) viszonylatában pedig senkinek sem. Az erősen viseltes pályán akkorát síelt a szlovén, hogy különösen az utolsó szektorban képtelenség volt tartani vele a lépést. Az utolsó időmérési pontnál mind a heten vezettek, nem mentek vele sokra. Anna Fenninger (6.) fél másodpercet kapott a végén, hiába srófolta 4 tizedre előnyét Nadia Fanchini (5.), kevés volt az üdvösséghez. A leginkább Federica Brignone (4.) konkurált tán Mazével, dobogót ez a bravúr sem ért. Amint Lindell-Vikarby (7.) lényegében egálról várta a záró szektort, várható volt, elmarad a nagy eredmény, így a svédek utolsó mentsvára Sara Hector (2.) volt. Talán a közönség buzdítása is segíthette, amikor új energiát szerzett a végéhez, kevéssel besurrant Brignone elé. Eva-Maria Brem (3.) alig egy tizedet vesztett előnyéből, de ez is kevés volt, csaknem 8 tizedet bukott a végén. Mégis kitörő örömmel fogadta eredményét, elvégre változatlanul őrzi a piros trikót, vagyis a szakági vezetést.

A verseny részletes statisztikijáért kattints erre a linkre!

Villámstatisztika a végére:

Tina Maze: 26. Világkupa-győzelem, idén a harmadik, három különféle számban.

Sara Hector: első VK- dobogó, egyáltalán mindösszesen a második TOP10-helyezés.

Eva-Maria Brem: 5. VK- dobogó, mindahány ebben a naptári évben.

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk