AJÁNLÓ
 
23:30
2015. 03. 12.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 03. 12.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 03. 12.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 03. 12.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
23:30
2015. 03. 12.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Trondheimbe, Norvégiába látogatott a világkupa mezőnye, ahol sajnos ismét változó szélviszonyokról, a beülő folyamatos tologatásáról, egyszóval kompenzációk által eldöntött versenyről szólt az este. A hol felerősödő, hol alábbhagyó szél irányát tekintve volt szembeszél, hátszél és oldalszél is, azaz az irány-erősség szélmátrixot teljes skáláján végigjárta. Emiatt a méterértékek sokszor csalóka játékot játszottak velünk, nézőkkel. A versenyt végül Freund nyerte, ezzel a sárga trikót is megszerezte Krafttól, akit a technika ördöge minden bizonnyal a győzelemtől fosztott meg.

Gabesz19 írása

 

Az első sorozatot az 5-ös beülőből a koreai Seou Choi (49.) kezdte meg felejthető ugrással. Az első komolyabb ugrásokat az osztrákok világbajnokság óta mélyvízbe dobott fiatalja, Ulrich Wohlgenannant (19.) és az ifjabbik Prevc, Cene (13.) mutatták be, akik elsőként tudták megközelíteni a 124 méternél lévő kalkulációs pontot. Prevc után a szél miatt rövid ideig várakozni kellett, ami közben két lépésben négy beülővel feljebb, a 9-esből folytatódhatott a verseny. Azonban Prevc viszonylag ponterős ugrása magasnak bizonyult az utána következőknek és a szélviszonyok miatt még a magasabb beülőből sem tudtak a K-pontig jutni.

A 10. versenyző, az orosz Hazetdinov (50.) után már a 11-es beülőből ugorhatott Klemens Muranka (15.), aki ki is használta nagyobb elugró sebességét és egészen 129,5 méterig jutott, de ez is csak a 2. helyre volt elég. Ezután ismét a hátszél határozta meg az ugrásokat és a tavalyi négysánc-bajnok, Thomas Diethart (24.) is csak tapasztalatlan honfitársa, Wohlgenannt mögé tudott megérkezni.

Az első haza versenyző, Andreas Stjernen (9.) egyből az élre állt a verseny eddigi első 130 méteres ugrásával, amivel sikerült fokoznia a nézőtér hangulatát is. A hosszabb ugrások ismét elmaradtak, így újabb váltás: a 13-as beülő következett, aminek hatására a rákövetkező versenyzők elérték a K-pont környékét, de az első aki élni tudott a lehetőséggel, a szintén hazai Andreas Forfang (17.) volt, akinek azonban a verseny eddigi leghosszabb ugrása (130,5 m) is csak az aktuális 4. helyre volt elég. Ezt Tepeš egyből 2 méterrel megjavította és vezetést is átvette. Így 30 ugró után a szlovén vezetett Forfang és Cene Prevc előtt.

Az ezután következő Takeuchi (40.), Neumayer (33.) és Kraus (47.) ugrásakor már lehetett tudni, nekik ez ma az utolsó ugrás volt. A selejtező győztese, Piotr Zyla (14.) az aktuális dobogóra sem tudott felugrani, míg a tavalyi győztes Bardal (12.) épp a legalsó fokára tudott csak felkapaszkodni. Honfitársa, Anders Jacobsen (16.) az eddigiekhez képest jócskán távolabb, 135 méterig jutott, de a komoly levonások miatt csak a 7. helyen állt. Ito (29.) gyengébb ugrása épp csak a továbbjutásra volt elég, Freitag (10.) 130 méteres ugrása pedig úgy tűnt a mezőny első felébe elég lesz. Rune Velta (7.) éppen csak elmaradt a vezető Tepeštől.

Az utolsó tíz ugró sorát a VK címvédő Kamil Stoch (8.) nyitotta, akinek 132 méteres ugrása a 3. helyre volt elég. Simon Amman (22.) joggal volt elégedetlen ugrása után, ami telemarkot ismét csak nyomokban tartalmazott. Schlierenzauer (5.) ellenben magasba emelhette kezeit, a verseny eddigi leghosszabb ugrásával. Kasai (21.) a változó szélben 130 méterig sem jutott; a zsűri egyből közbelépett és a 9-es beülőbe hozta le a legjobbakat. (kár, hogy ezt nekünk és a live timingnak is 10-esként írták, így az utolsók eredményéhez az első futam után utólag adták hozzá a beülőkompenzációt.

Láthattuk, a rövidebb nekifutó nem indokoltalan, ugyanis Hayböck (4.) hatalmas szembeszélben 143 méterig jutott, ami egyben új sáncrekordot is jelentett neki, de a vezetést épp csak megszerezte Schlieritől majd’ 24 pontos (!) levonás miatt. Az utána következő Koudelkának (11.) és Fannemelnek (20.) esélye sem volt az osztrák közelébe kerülni.

Az összetettért csatázó trió ismét elszakadt az eddig viszonylag szoros mezőnytől, Peter Pervc (3.) 137,5 méteres ugrása jelezte, két nappal ezelőtti gyenge eredményén túl tudott lépni. Severin Freund a gyengébb szembeszélben frappáns választ ad, így 135 méter is elég volt a vezetés átvételéhez. Az utolsóként érkező Stefan Kraft ugrása 10 perce még sáncrekordot jelentett volna, így azonban ez a 142 méter „csak” a 11,8 pontos vezetéshez volt elég.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot Matjaž Pungertar (29.) nyitotta, de az első valamirevaló ugrását az utána érkező Daiki Ito (15.) mutatta be, aki ezzel Descombes-Savoies-t (30.), Wankot (22.), Damjant (19.), Deschwandent (25.) és Diethartot (24.) is könnyedén előzte meg. Kobayashi (13.) már nehéz falatnak bizonyult, így azonban két japán állt az élen, amit Amman (23.) gyenge ugrása sem tudott megbontani, a veterán Noriaki Kasai (10.) pedig csak tovább erősítette a japán vezetést és tíz ugró után már a dobogó mindhárom fokát ők birtokolták.

Anders Fannemel (25.) második ugrása sem sikerült jól, és az sem túl bíztató, hogy leérkezés után térdéhez kapott. Wohlgenannt (28.) 8 beülővel magasabbról sem tudta megugrani első körös ugrását, majd Tochimoto (21.) sem tudott érdemben beleszólni a verseny alakulásába. Forfang (11.) Kasaihoz hasonlóan 135 méterig jutott, de ez a szélkompenzáció miatt csak a japán mögé volt elég. Ezután Anders Jacobsen (16.), Klemens Muranka (17.) és Piotr Zyla (20.) sem tudta megközelíteni az élenállókat, ahogy Cene Prevc (22.) sem tudott élni a lehetőséggel. Bardal (5.) már szemre is veszélyes volt Kasaira és 137 métere elégnek is bizonyult a vezetéshez, Koudelka (7.) ugrása pedig csak a norvég mögé volt elég. Így az utolsó tízes csoport előtt az állás Bardal, Koudelka, Kasai volt.

Freitag (14.) páros lábas érkezése, Stjernen (27.) 120 alatti ugrása és Stoch (12.) közepes ugrása sem jelentett komoly veszélyt a hazai vezetésre. Nem úgy a szintén hazai Rune Velta (3.), aki 141,5 méteres ugrásával titkon még a dobogóban is reménykedhetett. Tepeš (6.) csak a két norvég mögé érkezett, míg Schlierenzauert (8.) még Koudelka is megelőzte. Michael Hayböck (4.), bár sáncrekordjától most 11 méterrel elmaradt, de így is éppen csak nem előzte meg Veltát, akinek így már csak a három éllovas egyikét kellett kiszurkolnia.

Peter Prevc (2.) 136 méteres ugrása már komoly előnyt jelentett a norvéggal szemben, azonban Freund (3.) 139 méteres ugrása jelezte, nem vele, hanem Krafttal kíván versenyezni a győzelemért. Stefan Kraftnak a felerősödő szél miatt pár idegőrlő percet kellett várnia, mire végre elindulhatott. Egy stabil 130 körüli ugrás elég lett volna, de kibillent az ugrásból és 124 méternél érkezett. Bravúrosan mentette meg az érkezést (és persze nem kevés VK pontot), de ez is csak a 9. helyre volt elég. A visszajátszásból látszott, hogy az osztrákot egy technikai hiba billentette ki az egyensúlyból: a levegőben leoldódott a bal léc kötése. Ez azt is jelentette, hogy a győzelemmel Severin Freund átvette a vezetést az összetettben is.

A dobogó ezzel Severin Freund, Peter Prevc, Rune Velta sormintát követte, a legkobb hazai az 5. helyen végző Anders Bardal lett.

 

Részletes eredmények

VK összetett

Nemzetek kupája

Freund így 34 ponttal vezet Prevc és 46 ponttal Stefan Kraft előtt, azaz a véghajrá utóbbi kettő elmúlt két versenyen elkövetett hibáival együtt is igen kiélezett.

Fannemel, Koudelka, Hayböck és Kasai megtartotta e sorrendben helyezéseit 4-től 7-ig, de az osztrák sokat hozott az előtte lévő kettőn. Velta 11. helyről a 8.-ra lépett előre a mai dobogójával, Schlierenzauer 8.-ról 9. helyre csúszott vissza. Stoch megtartotta a 10. helyét, Amman viszont kikerült a legjobb 10-ből - 11. helyen áll.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk