AJÁNLÓ
 
22:44
2015. 02. 07.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
22:44
2015. 02. 07.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:44
2015. 02. 07.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
22:44
2015. 02. 07.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
22:44
2015. 02. 07.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Willingen után egy újabb német sáncon ünnepelhettek győzelmet a hazaiak, ugyanis Severin Freundon ma sem találtak fogást a többiek. Eközben a 2. helyet az első sorozat után nagyot zárkózó Stefan Kraft szerezte meg, aki ezzel egy kicsit növelni tudta összetettbeli előnyét Peter Prevccel szemben, aki azért nagyon nem maradt le mögötte, hiszen a 3. helyen végzett.

Titisee-Neustadtnak legalábbis német viszonylatban kicsit mostoha sorsa van a VK-versenyeket illetően, hiszen hiába van egy remek sáncuk, általában nem mindig férnek bele a versenynaptárba, és tavaly is, amikor hosszabb szünet után végre ismét kaptak egy VK-hétvégét még arról szólt a fáma, hogy nagyjából kétévente lehet majd erre lehetőségük. Idén így eredetileg nem is látogatott volna el a Fekete-erdőbe a mezőny, ám a libereci verseny szervezői még decemberben pénzügyi okokra hivatkozva visszamondták a versenyt, így viszont a németek lecsaphattak a lehetőségre és a 2013/14-es évad után ismét vendégül láthatják a síugró elitet.

Maga a hétvége egyébként nem kezdődött túl szerencsésen , ugyanis a pénteken mindenfajta ugrást meghiúsított az erős szél, így aztán a kvalifikációra is szombaton került sor, közvetlenül a verseny előtt (ezt egyébként Markus Eisenbichler nyerte Piotr Zyla és Rune Velta előtt), amit viszont végül szerencsére minden gond nélkül meg lehetett rendezni.

Az első sorozatot némi hátszél mellett a 12-es beülőből kezdtük, és ami azt illeti, ezek a körülmények eléggé összehozták a mezőnyt, olyan értelemben, hogy az elején viszonylag sok K-pont körüli ugrást lehetett látni, aminek eredményeként 30 ugrót követően Manuel Poppinger (15.) vezetett egy 129 méteres kísérlettel, megelőzve a 127-ig jutó Junshiro Kobayashit (16.) és a 128,5-et ugró Nejc Dezmant (17.). Poppingert aztán Jurij Tepes (13.) váltotta az élen, aki 129,5 méterig jutott, ám nem maradt sokáig az első helyen, ugyanis közvetlenül őt követően érkezett Piotr Zyla (4.), aki egy 138 méteres repüléssel 12,5 ponttal vette át tőle az első helyet. Jól sikerült ezek után Anders Jacobsen (9.) ugrása is, aki 132,5 méternél landolt, ami Zyla megelőzéséhez ugyan nem volt elegendő, de egy stabil kiindulási alapot jelentett a 2. körre nézve.

Nem volt egyébként rossz Daiki Ito (129 m 14.) és Markus Eisenbichler (130,5 m 10.) ugrása sem, ám ők is elmaradtak kissé attól, ami a vezetéshez kellett volna, ésnagyjából  ugyanezt lehetett elmaondani Rune Velta (12.) 129,5 méteres ugrását követően is. Nem így viszont Kamil Stoch (3.) esetében, aki 136 métert tudott elsőre repülni, ráadásul tette ezt Zylaénál egy kicsit erősebb hátszélben, így ha csak néhány tizeddel is de át tudta venni a vezetést honfitársától. Ezzel szemben Richard Freitag (36.) hazai sánc ide vagy oda, némi csalódást okozva még a második körről is lemaradt a 122 méteres ugrásával, aminél viszont sokkal jobban sikerült Gregor Schlierenzauer (7.) ugrása, aki 136 méternél landolt, amivel szorosan ott volt a két lengyel mögött a 3. helyen, bár annyira azért még sem, hogy Noriaki Kasai (6.) rögvest ezután ne férjen még be elé egy 137,5 méteres ugrásnak köszönhetően.

Anders Fannemel (131,5 m 11.) ugrása ezzel szemben csak a középmezőny elejébe volt elegendő, és nem ugrott igazán jól a pillanatnyilag kisebb hullámvölgyben levő Michael Hayböck (21.) sem, lévén egy 123 méteres kísérlettel már az első sorozat után többé-kevésbé búcsút inthetett a dobogós reményeknek. Nem így Severin Freund (1.), aki a jelek szerint sikerrel mentette át a jó formáját a willingeni hétvégéről, és egy 138,5 méteres ugrással át is vette Stochtól a vezetést. A németet Roman Koudelka (5.) követte a sorban, aki 136 méterrel a pillanatnyi 4. helyet csípte meg, majd Peter Prevc (141,5 m 2.) következett, aki viszont hiába repült mindenkinél messzebb az első sorozatban, miután nála kisebb volt a szembeszél, mint Freund esetében, ha csak 3 tizeddel is, de csak a 2. helyre tudott bejönni. Ezzel együtt nem állt rosszul a szlovén szénája az első kört követően, lévén az összetett VK éllovasa, Stefan Kraft (8.) első nekifutásra csak 134 méterig, és a 8. helyig jutott, ami virtuálisan helycserét jelentett volna a táblázaton, azaz ha ez lett volna a végeredmény, akkor vasárnap már Prevc vállain feszülhetett volna a sárga trikó.

Voltak tehát bőven izgalmas kérdések a második sorozat előtt, már csak azért is mert bár a győzelemért kétfős csata ígérkezett Freund és Prevc között a dobogó 3. fokáért igencsak nyílt volt még a verseny, hiszen a 3. Stoch és a 8. Kraft között kevesebb, mint 3 pont volt csak a differencia.

Az első sorozat eredménye

A második kört egyébiránt a 13-as beülőből indította útjára a zsűri, és sokat nem is kellett ezúttal várnunk az igazán jó ugrásokra, hiszen mindjárt a sorozat elején Marinus Kraus (134 m 16.) és Tom Hilde (133 m 17.) is 130 méter fölé tudtak kerülni, amivel jócskán előre tudtak lépni mindeketten a rangsorban. Kraust egyébként Kenneth Gangnes (14.) szorította le az élről egy 130,5 méteres kísérlettel és valamelyest azért Hayböck (15.) is tudott javítani az első ugrásához képest, habár a 128 méteres ugrása így is csak a pillanatnyi 2. helyhez volt elegendő.

Gangnes tehát ezzel még maradt egy kicsit az élen, egészen addig, míg az első kör után a 17. helyet elfoglaló Nejc Dezman (13.) meg nem előzte őt egy 130 méteres ugrással (már a 14-es beülőből), akit pedig Rune Velta (10.) tudott leszorítani az első helyről egy remekbeszabott, 136 méteres kísérlettel, amivel – lévén a honfitárs Anders Fannemel (135 m 11.) egy hajszállal elmaradt ettől – ő állt az élen akkor is, amikor már csak az első sorozat 10 legjobbja volt hátra.

Az utolsó csoportot Markus Eisenbichler (12.) nyitotta, aki bár nem ugrott rosszat, igazán kiemelkedőnek sem számított a 129,5 méteres távolság, ahol földet ért, így csak a 3. helyre jött be a két norvég mögé, ellenben Anders Jacobsennel (8.), aki 138 méterig vitorlázott és honfitársait megelőzve átvette a pillanatnyi első pozíciót. Nem maradt viszont nála sokéig a vezetés, lévén Stefan Kraft (139 m 2.) egy méterrel még nála is messzebb tudott repülni, amivel immár övé volt az elsőség, s miután a közvetlenül utána érkezőknek nem volt igazán komoly pontelőnyük vele szemben, igencsak nagyot kellett ugrania annak, aki át akarta tőle venni a vezetést.

A legtöbbeknek nem is jött össze, hiszen hiába láttunk egy-egy egyébként jónak mondható ugrást sorrendben Schlierenzauertől (133,5 m 7.), Kasaitól (132,5 m 6.) és Koudelkatól (132 m 5.) is, a vezetéshez mindegyik kísérlet kevésnek bizonyult, igaz, egy erősen visszafogott második ugrást bemutató Piotr Zylat (128 m 9.) azért mindannyian meg tudták előzni.

Hárman voltak ekkor már csak hátra, ám Kraft pontszáma ezúttal Kamil Stochon (4.) is kifogott, aki egy 133,5 méteres ugrással a 2. helyre jött be, amivel összességében végül éppen lemaradt a dobogóról. Jött ezek után Peter Prevc (3.), akinek az összetett szempontjából is fontos lett volna a jó ugrás, ám hiába volt már jelentősebb előnye Krafttal szemben, másodjára csak 131,5 méterig jutott, amivel ő is csak a 2. helyre fért oda a táblázaton, azaz nem hogy a sárga trikó nem jött össze, de még egy hajszálnyival távolodott Krafttól az összetettben. Így viszont már csak Freund (1.) akadályozhatta meg a nagyot mentő Kraftot a győzelemben, aki viszont nem is hibázott, sőt 140 méterrel a 2. sorozatban a leghosszabb ugrást jegyezte, amivel megérdemelten nyert idén immár 4., pályafutása során pedig 13. alkalommal. Mi több, az újabb győzelemnek köszönhetően Freund az összetettben is lopja folyamatosan a távolságot Krafthoz képest, hiszen bár az osztráknak sem fizetett rosszul a mai verseny a 80 ponttal, a német hátránya is csak 150 pont most már, ami a hátralévő 10 versenyen még bőven eltüntethető.

Végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

Más kérdés persze, hogy addig még sok minden változhat, többek között rendeznek még közben egy világbajnokságot is, amelynek tulajdonképpen a főpróbáját láthatjuk majd vasárnap, hiszen lesz ugyan még két verseny Vikersundban a faluni vébé előtt, az azért, sírepülésről lévén szó kicsit más műfaj lesz. Már csak ezért sem lesz tehát mindegy, hogy ki nyer holnap Neustadtban, amit persze most még legfeljebb csak az igazi látnokok tudhatnak, persze holnap háromnagyed négytől minden kiderül nekünk, egyszerű halandóknak is.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk