AJÁNLÓ
 
14:03
2014. 12. 28.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:03
2014. 12. 28.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:03
2014. 12. 28.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:03
2014. 12. 28.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:03
2014. 12. 28.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi alpesi sízők számára Santa Caterina  jelentette a vészmegoldást Bormio visszalépésére, papíron lesiklással folytatták a Világkupa-sorozatot. A valóságban a kanyargós, sok helyütt igencsak lapos pálya a szuper-G és az óriás-műlesiklás átmenetére emlékeztetett - nem meglepő, hogy igencsak szokatlan eredménnyel zárult a verseny. Az amerikai Travis Ganong első győzelmét aratta, Matthias Mayer és az élboly egyetlen megszokott tagja, Dominik Paris előtt. Négy osztrák zárt a top-6-ban, a szakágat eddig uraló Kjetil Jansrud nagy meglepetésre csak a középmezőnyben zárt. Rengetegen szereztek pontot magas rajtszámmal.


Santa Caterina di Valfurva bizonyos értelemben debütált az alpesi sí Világkupa-sorozatban: most először rendeztek férfi Vk-versenyt a dél-tiroli helyszínen. Vk-újoncnak mégse nevezhető Santa Caterina, 1984 és 2005 között a hölgyek mezőnye a lesiklástól a szlalomig minden szakágban kipróbálhatta itt magát. A házigazdák Isolde Kostner révén egyszer győzelmet is ünnepelhettek, a lejtőt mégse róla, hanem Deborah Compagnoniról nevezték el - a háromszoros olimpiai bajnok Compagnoni a szomszédos Bormióban született. Nem kellett ugyanis messzire mennie a mezőnynek az eredetileg tervezett helyszínhez képest: Bormio helyett a szomszédos település adott otthont a hagyományos év végi lesiklóversenynek a Dolomitokban. A váltás oka ezúttal nem a hóhelyzet volt, hanem Bormio vezetőinek sírajongók számára szégyenletes döntése: egyszerűen nem voltak hajlandóak szálláshelyet biztosítani a mezőnynek. Sport helyett a pénzeszsákok turizmusa mellett tették le a voksukat.

Népes mezőny gyűlt össze, 61 síző nevezett a versenyre. Az időjárás viszont ma se volt igazán kegyes a mezőnyhöz, a szél miatt a tervezettnél lejjebb kellett vinni a starthelyet. -11°C-os hideg várta a versenyzőket, aligha jelentett most előnyt az alacsony rajtszám. Mint ahogy az se jelentett előnyt, ha valaki lesikló - nevével ellentétben ez a lesiklás bizony a valóságban inkább szuper-G-nek tűnt (A versenyzők közül pl. Zurbriggen nyilvánosan ki is kelt a pálya ellen). Az eredmények is ezt igazolták...

Az osztrák Markus Dürager nyitotta a versenyt, rögtön egy kaput magával ragadva - miután végre megszabadult tőle, rögtön nekirohant egy másiknak (44.). A fiatal osztrák a pódium helyett a szilveszteri kabarét célozta meg? A svájci Sandro Viletta türelmesen kivárta, míg a pályamunkások helyrehozzák a károkat, másfél másodperces előnnyel vette át a vezetést, ő adta meg a valódi alapidőt (12.). A kanadai Benjamin Thomsen látványosság nélkül is alig volt gyorsabb Düragernél (43.), majd az újabb svájci, Silvan Zurbriggen is kapott 8 tizedet honfitársától (34.). A helvétek sorát Didier Dèfago folytatta, végig vezetve, ám az utolsó kanyarban túl széles ívet húzva - fél másodpercet adott itt el, épphogy átvette a vezetést (9.).

A második osztrák, Otmar Striedinger nem követett el hasonló hibát, több mint fél másodperccel át is vette a vezetést (4.). Az olaszok első képviselője, Silvano Varettoni semmit nem profitált a hazai pályából, alul szinte leállva csorgott célba (32.). Az amerikai Steven Nyman következett utána, ám Val Gardena királya a jelek szerint csak egy lejtőn tud nagyot alkotni - visszasüllyedt a középmezőnybe (15.). Beat Feuz fél másodperces hátránnyal fordult az utolsó részre, ahol egy kapuba akadva fejezte be a versenyt. Újabb kaput kellett tehát újjáépíteni, a kanadai Manuel Osborne-Paradis is várhatott egy kicsit a rajtban. Úgy tűnt, az első méterekre fejben így sem ért oda, mentenie kellett egy hatalmasat, ezzel el is dobta a futamát (36.).

Christof Innerhofer síelése se okozott örömet a helyi nézőknek, a hátfájással küzdő olasz épphogy másodpercen belül maradt (18.). Adrien Thèaux indulása előtt újból megállt a verseny, ezúttal jó pár percre. A francia menete ennek megfelelően ment is a kukába, alacsony tempóval a mezőny hátsó felébe érkezett (41.). A hazaiak harmadik reménye is füstbe ment: Peter Fill a középső részen túl nagyot fékezve komoly hátrányba került, majd rossz ívet választva a célig 6 tizedre nőtt a hátrány (11.). Az olasz-francia sormintába illeszkedve Guillermo Fayed következett, gyors kaputévesztéssel. Az első 15-öt újabb osztrák, Max Franz zárta: épphogy befért egy kapuba felül, majd túl nagy tempóra kapcsolva gyűjtögette az újabb hibákat (30.).

A szakági legjobbak sorát az amerikai Travis Ganong nyitotta, és rögtön helyre is rakta az addigi meneteket: végig tartotta a lépést Striedingerrel, az utolsó kanyart pedig jól húzta meg, és majd fél másodperccel vette át a vezetést (1.). A francia Johan Clarey jóval kisebb sebességet vállalt, a végén épphogy másodpercen belül maradt (8.). Az osztrákok legfőbb reménye, Matthias Mayer hatalmas előnnyel nyitott egy finoman szólva is egyedi nyomvonalnak köszönhetően, ám a kanyargósabb alsó részen rengeteget veszített, így végül századokkal kikapott az amerikaitól (2.). Hannes Reicheltben bízhattak még az osztrákok, már csak a kanyargós pálya miatt is, ám ugyanazt az utolsó előtti szektort rontotta el, mint honfitársa (6.). Kjetil Jansrud favorithoz méltóan kezdett, ám a folytatás minden volt, csak jó nem - érthetetlenül lassú volt a norvég éllovas, és a középmezőnybe zuhant hátra (17.).

A svájci Patrick Küng egy szektor alatt kiírta magát az esélyesek közül, másfél másodpercnél is többet kapott (21.). Az olaszok favoritja, Dominik Paris végig tartotta a lépést Ganonggal, a végén viszont az utolsó kanyar neki se jött össze - még Mayertől is kikapott (3.). Az újabb reklámszünetet újabb amerikai, Marco Sullivan követte, a középmezőnyt gazdagította (29.). A pocsék formában lévő francia David Poisson újabb felejtős menetet produkált (38.), majd Romed Baumann tovább növelte az élboly osztrák túlsúlyát (5.).

Georg Streitberger is bejöhetett volna az osztrák bolyba, ám egy elrontott kanyar a végén másodpercen túli hátrányt hozott neki (16.). A svájci Carlo Janka épp az utolsó kanyarokban jött remekül, így századokkal Streitberger elé sorolt be (14.). Klaus Kröll osztrákhoz képest meglepően nagy hátrányt szedett be (27.), a francia Brice Roger viszont nem lógott ki honfitársai közül gyenge menetével (25.). A top-30-at újabb olasz, Werner Heel zárta - közepesnél is gyengébb menettel (28.).

A 30-on túliak sorát az itteni edzést megnyerő német Josef Ferstl nyitotta. Élesben is remekül jött a germán, a győzelemre ugyan nem volt reális esélye, de így is élete legjobbját produkálta (7.). A nap hőse címet mégsem ő, hanem a svájci Ralph Weber érdemli ki legjobban: egy bukás miatt a pálya felénél megállították, és másodjára lecsúszva sikerült megszereznie a 10. helyet.

A végére talán a körülmények is javulhattak kicsiat, a szlovén Bostjan Kline 50-essel szerezte meg a 13. helyet. Befért a top-20-ba a svájci Mauro Caviezel (19.) és a cseh Ondřej Bank (20.) is. 53-assal szerzett pontot a német Andreas Sander (21.), 54-essel az olasz Matteo Marsaglia (23.) és 51-essel a svájci Urs Kryenbühl (25.). Pontnak örülhetett az amerikai Jared Goldberg (24.) és a svájci Marc Gisin (30.) is.

Travis Ganong 70. Világkupa-versenyén 3. alkalommal állhatott fel a dobogóra (mindháromszor az idei évben), a mostani volt az első győzelme. Matthias Mayer 79. versenyén 8. dobogóját szerezte, Dominik Paris 95 versenynél és 9 dobogónál jár. Az olaszok Paris állandó dobogói ellenére szégyenszemre győzelem nélkül zárták a naptári évet.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk