AJÁNLÓ
 
21:58
2017. 01. 10.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
21:58
2017. 01. 10.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:58
2017. 01. 10.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
21:58
2017. 01. 10.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
21:58
2017. 01. 10.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Frida Hansdotter lehengerlő síeléssel győzött a villanyfényes műlesikláson. Az első futamban felépített nagy előnyéből egy hibával együtt is meg tudott őrizni fél másodpercet. A második helyen Nina Løseth végzett, míg a harmadik Mikaela Shiffrin és Wendy Holdener lett holtversenyben. Utoljára 14 versennyel ezelőtt verték meg Mikael Shiffrint olyan versenyen ahol célba tudott érni, ez érdekes módon két éve történt szintén Flachauban, amikor ugyancsak Frida Hansdotter tudta legyőzni.

 

A múlt hét folyamán kiadós hóesés érte Európát, így Flachau is behavazva várta a női mezőnyt a hagyományos villanyfényes szlalomversenyre. A sok hó mellé az itthon is érezhető rendkívüli hideg is érezteti hatását az Alpokban, így a szervezők kiváló körülményeket biztosíthattak a Hermann Maier nevét viselő pályán.  Tavaly az ofterschwangi kedvezőtlen időjárás  miatt itt két műlesiklást és egy óriást rendeztek, előbbi kettőt Velez-Zuzulová nyerte, így címvédőként érkezett a kis salzburgi városba. Flachau egyébiránt az osztrák havas sport szinte középpontjában helyezkedik el. Schladminggal és a hétvégi versenyeknek otthont adó Altenmarkt-Zauchenseevel (és még vagy egy tucat településsel) egy óriássíterepet alkot, ami hazai reklámokból is jól ismert lehet. Emellett nincs messze a négysáncversenyről ismert Bischofshofen, a ma esti parallel snowboardnak otthont adó Bad Gastein fürdővárosa, a korábbi északisí VB helyszín Ramsau, és a magyar vendégmunkások révén is ismertté vált Obertauern is.

Az elsőként síző Petra Vlhova kiesett, így az alapidőt Nina Løseth (3.) szolgáltatta. Szemre visszafogottan volt, de hibát sem lehetett felfedezni. Holdener (2.) pattogós, tempós menete ezután egy szűk különbségű vezetést ért. Strachová (9.) túl sok élt használt, így hátránya szektorról szektorra nőtt, végül egy másodpercet szedett össze a célig. Veronika Velez-Zuzulová (4.) legendás kék Uniqa-sisakban versenyzett, ami jó ómen Flachauban Marlies Schield révén, ráadásul tavaly mindkét itteni műlesiklást megnyerte. Bár a szlovák vezetett is a pálya közepén, de Holdener alsó szakaszába beletört a bicskája.

Frida Hansdotter (1.) kis hibával nyitott, de ez betudható volt eszeveszett tempójának, pálya végi nagy hibájával együtt is nagy sebessége másodperces előnyt eredményezett. A svéd menetének nívóját emelte, hogy Shiffrin (5.) is jócskán kikapott tőle. A szlalomot eddig uraló lány nagyon szép, precíz íveket rajzolt, de hiányzott látványos pattogóssága, így komolyabb hiba nélkül is másodpercen túli hátrányban volt az amerikai, ami annak fényében is igen érdekes, hogy saját segédedzője tűzte a pályát. Maren Skjøld szezonbeli jó szereplése előkelő rajtszámot ért, de ezt ezúttal nem kamatoztathatta, kiesett. Stiegler (20.), aki édesapja révén félig osztrák, egy kapukombinációban hatalmas késésbe került, ami miatt elvesztette tempóját a lapos részre.

Bernadette Schild (6.) a hazaiak idei legjobb műlesiklója, ezt pedig egy összeszedett menettel bizonyította, még Shiffrint is majdnem megelőzte. Nastasia Nøens (19.) ennél jóval lassabban síelt, így elveszett a középmezőnyben. Michelin Gisin (11.) minden kapunál nagyobn ráfékezésekkel porozta fel a pálya havát, ami miatt tempója elmaradt. Irene Curtoni (14.) és Lena Dürr (12.) menete is túlságosan kapkodósra sikerült, így a közvetlen élmezőnyt egyikőjük sem tudta megközelíteni. Gagnon egy korai nagy hiba után pár másodperccel még kapura is lépett, így ő is kiesett.

Michaela Kirchgasser kisebb térdsérülés miatt végül nem állt rajthoz, így a reklámszünet után Costazza (15.), majd Mielzynski (26.) halmozta zaklatott sízésekkel hátrányát kapuról kapura - utóbbi ráadásul elsőként került három másodpercen túlra. Katharina Truppe (7.) szépen engedte léceit, de folyamatosan nagyobbakat fékezett, a végére viszont megtáltosodott, még Hansdottertől is alig maradt el, így épp csak nem előzte meg Schildet. Ana Bucik (8,) erősen kezdett, de a pálya legnehezebb középső része, majd pedig az utolsó kapu kissé kifogott rajta, eredménye még ezekkel együtt is nagyon bíztató volt. Wikström (10.) közepén még adott is honfitársának, de a még jobb eredménytől egy komoly hátrabillenés fosztotta meg.

Anne-Sophie Barhet pálya eleji hibáját cipelte hátán egészen a kiesésig. Ezután Geiger (15.) az elején kapott túl sokat, míg Meillard (12.) egy hiba ellenére is a tíz közelében tudott maradni. Baud-Mugnier pár kapu után már a kiesők táborát erősítette, az utána síelő Feierabend (18) pedig egy lassú menettel ért célba. A mostanában újra kivirágzó Manu Mölgg (21) ma egy visszafogottabb menetbe még bele is hibázott. Maruša Ferk (27.) rettentő lassú menetével senkit nem tudott megelőzni a már leérkezők közül, Swenn-Larsson pedig a pálya végéig sem jutott el. Grünwald (23.) elidegeskedte hazai versenyét, az első harmincegyes blokkot pedig Wiesler (25.) zárta még gyengébb idővel.

A világ műlesikló élmezőnye hat kiadó helyet hagyott a kiesőknek köszönhetően, és különlegesség, hogy a harmincon túlról érkezők végül hatan kerültek második futamban, azaz a top30-ból minden célba érkező továbbjutott. Lara Gut ranglistapontjai alapján jöhetett le 32-essel, de kapura lépett, így nem tudott pontot szerezni. Élt viszont a lehetőséggel a hazai havon síző Katharina Gallhuber (17.), az idén már többször pontot szerző szerb Nevena Ignjatovic (22.), Ekaterina Tkachenko (24.), Marlene Schmotz (28.), Kristine Gjelsten Haugen (29.) és Marina Wallner (30.).

Első futam eredménye

A második futamot kanadai edző tűzte, ezt Marina Wallner (23.) síelhette először, látványos hiba nélkül. Haugen (26.) a célban élete első pontjait ünnepelhette, Schmotz (27.) leérkezése után pedig az is biztos volt, hogy a norvég nem is csak egy ponttal gazdagodik. Ferk (29.) már kellően nagy előnnyel indult a vezető helyért, de egy hiba után kicsúszott, és bár újraindult, de ezzel messze lemaradt az eddigi időktől is. Mielzynski (22.) majdnem teljes fél másodperces előnyét elkótyavetyélte a célig, végül öt századot megőrzött. Ezt az időt azonban a pattogós  Maren Wiesler (20.) egyből túl is szárnyalta. Tkachenko viszonylag előkelő, 35-ös rajtszáma ellenére is ezen a versenyen lett először pontszerző. A közönség első ízben Julia Grünwald (18.) menete alatt szoríthatott hazai versenyzőért, aki ezúttal sem volt túl összeszedett, de kihasználta Wiesler gyengébb alsó szakaszát és átvette a vezetést.

Ignjatovic (24.) az első szektorban viszont fél másodpercet kapott, de onnantól hasonló időt ment az osztrákéval. Manuela Mölgg (16.) ezúttal nem vétett olyan hibákat, mint az első futamban, így élre állhatott, de Resi Stiegler (15.) személyében egy pattogós menet után újabb síző vehette át a vezetést. Nastasia Noens (25.) nem találta a pálya ritmusát, jócskán visszaesett, ugyanúgy, ahogy a kapuk tövétől rendre messze kerülő Feierabend (21.) is. Gallhuber (19.) egyedül középső szektora miatt bánkódhat, ottani komoly késései miatt nem tudta visszavenni a vezetést az osztrákoknak. Costazza (12.) is középen volt bizonytalan, de az alsó szektorban erős sízéssel végül fél másodperces előnyt szedett össze.

Christina Geiger (8.) az első futamban Costazzával azonos időt síelt, és az olaszt gyenge pontján, a középső szektorban verte, így a német állhatott legújabbként a szponzorfalhoz. Irene Curtoni egy hiba miatt a második futam első kiesője lett. Lena Dürr (14.) egy kisebb hiba után nem veszélyeztette honfitársnője vezető helyét. Két svájci következett, Melanie Meillard (13.) sokáig konkurálni tudott Geigerrel, Michelle Gisin (17.) viszont rendkívül enervált sízést mutatott be. Emilie Wikström (9.) a pálya elején előnye nagyobb részét eladta, és végül szoros küzdelemben maradt alul. Šarka Strachová (10.) ma nem igazán érezte a flachaui lejtőt, olyan részeken vesztette el előnyét, ahol nem vétett szemmel látható hibát. Bucik (11.) sokáig tudta őrizni első futamból hoztt előnyét, de végül a célba ő is hátránnyal érkezett, ezzel együtt számára egy nagyszerű eredmény a mai.

Katharina Truppétól (6.) kezdve mindenki nagyobb előnyt hozott már Geigerrel szemben, az osztrák lány pedig szárnyra kapott a tomboló hazaiak közt és végül jó menettel vette át a vezetést. Bernadette Schildet (7.) nővére, a szakági legenda Marlies is bíztatta a pálya széléről: jó menetet síelt, de összességében nem tudta felülmúlni honfitársát; így is kettős hazai vezetés várta Mikaela Shiffrint (3.). A szakág csillaga összeszedte magát első futamos fiaskója után és a szép ívek mellé szélvésztempója is visszajött, nagy idővel állt az élre. Velez-Zuzulová (5.) sem ment rosszul, de így is kapott több mint egy másodpercet Shiffrintől.

Az első futam dobogósainak sorát Nina Løseth (2.) nyitotta, aki egy század híján olyan menetet ment, mint az amerikai űrideje, így komoly nyomást helyezett az utána következő kettősre. Wendy Holdener (3.) kilencszer állt már dobogón életében műlesikló versenyen, de egyszer sem a tetején. Nagy lendülettel támadta a pályát, de apróbb hibái nem fértek bele Løseth-tel szemben, Shiffrinnel holtversenyben ért célba. Hansdotternek (1.) egy biztonsági menet is elég lett volna, de ennek ellenére nagy lendületet vállalat, amihez egy komoly hiba is társult, de meg tudta menteni. Több mint fél másodpercet hagyott így ott, de még így is fölényes győzelmet ünnepelhetett.

Hivatalos végeredmény

A világkupát idén kissé aránytalanu állították össze: mindössze két klasszikus műlesiklás van hátra, mindkettő március közepén, a szakági pontversenybe pedig beleszámít még a január végi parallel is Stockholmban. Szlalomban így leközelebb bő egy hónap múlva versenyeznek a legjobbak a Sankt Moritz-i világbajnokságon.

A szakági pontversenyben Mikaela Shiffrin vezet 125 ponttal Zuzulová és 160 ponttal Holdener előtt. Az összetettben pedig 365 pont az előnye az amerikainak Lara Guttal szemben.

Folytatás szombaton a szomszédos Zauchenseeből, ahol Miklós Editnek lesiklásban szurkolhatunk. Hajrá Edit!

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk