AJÁNLÓ
 
14:53
2016. 03. 06.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 03. 06.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 03. 06.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 03. 06.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:53
2016. 03. 06.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ma végre a hölgyek is versenyezhettek az alpesi sí Világkupában, a szlovákiai Jasnán szlalomban mérték össze tudásukat. Helyesebben: 59 ember összemérte egymással tudását, Mikaela Shiffrin meg magával versenyzett, ugyanis az amerikai ezúttal is fájdalmasan nagy különbséggel nyert. Wendy Holdener, valamint a házigazdák nagy örömére Veronika Vélez-Zuzulová fért fel a dobogóra. Az eredmények kedvező alakulása miatt Frida Hansdotter rég nem látott gyenge síeléssel is megnyerte a szakági kristálygömböt.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Az időjárás ma sem volt kegyes a női alpesi sí világkupa mezőnyéhez az Északnyugati-Kárpátokban: fagypont feletti hőmérséklet, hóesés és némi köd fogadta a szlalom résztvevőit Jasnán. Mindkét futam pályáját osztrák tűzhette. Nem kell megijedni, nem a szabályokat változtatta meg az egyébként néha ijesztő sportdiplomáciai fölényt mutató Ausztria, az első futam pályáját a jelenleg Kanada alkalmazásában álló, korábban Shiffrint is edző Roland Pfeifer tűzte. A második futam pályáját a most is az osztrák csapat mellett működő Johannes Zöchling jelölte ki. Kereken 60 síelő nevezett a mai versenyre, köztük némi meglepetésre ott volt az összetettben immár leginkább önmaga (és 28 pont) ellen küzdő Lara Gut.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Wendy Holdener kezdte az első futamot, kisebb rontásokkal átvészelte a pocsék körülményeket (3.). Mikaela Shiffrin rögtön majd két másodpercet adott a svájcinak (1.). Igaz, nemsokára az is kiderült, hogy az amerikai felépülésével visszatért a pályákra az elkeserítően nagy fölény is... Šárka Strachová szinte leállt a pálya közepén, így is kevéssel maradt csak el a svájcitól (8.). Frida Hansdotter még csak megtorpanásra sem foghatja: elképesztően görcsösen mozogva, látványra néhol Simari Birkneréket idézve szedett be több mint 3 másodpercet (13.). Nina Løseth szintén nagy hiba nélkül szedett be 2 másodpercnél többet (5.), ezután a győzelmet oda is adhattuk Shiffrinnek, a továbbiakban az egymással ténylegesen versenyben lévőkhöz viszonyíthattunk.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Nastasia Noens a Shiffrin-mentes ligában nem ment rosszul, kevéssel a norvég mögé sorolt be (7.). Veronika Vélez-Zuzulová a közönség hangorkánjától kísérve magabiztos fölénnyel haladt a cél felé, a legalján nagyon belassulva is két tizeddel vette át a vezetést - no, persze most is Holdener volt a mérce (2.). Marie-Michele Gagnon semmit nem profitált a pályatűzésből, szerencséje se volt, épphogy kikapott Løsethtől (6.). Michaela Kirchgasser stabilan utolsónak látszott, míg alul aztán a botrányosan síelő Hansdotter elé került (12.). Carmen Thalmann egész jó részidővel fordult az alsó részre, ott egy nagy fékezéssel belassult, csak honfitársa elé fért be (9.).

Maria Pietilä-Holmner elválasztotta egymástól a két osztrákot (11.), majd Erin Mielzynski rengeteg hibája jelezte, hogy Pfeifer még mindig inkább Shiffrin, mint a kanadaiak edzőjének érezte magát a pályatűzéskor (33.). Michelle Gisin jó részidővel a pálya közepén kapura lépett, majd - meglepően magas rajtszámmal - érkezett a házigazdák fiatalabb reménysége, Petra Vlhová. A kezdését sajnálhatja, ezen múlt, hogy - a földönkívülit leszámítva - az élre jöjjön, végül Holdenerrel azonos időt ért el (3.). Resi Stiegler kiábrándító menete zárta a top-15-öt (28.).

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

A reklámszünet után az alábbhagyó hóesésben először Anna Swenn-Larsson érkezett a középmezőnybe (10.), majd Bernadette Schild küzdött egy nagyot a pályával (15.). Anne-Sophie Barthet egy jó szektor után leküzdötte magát a mezőny végéig (22.), Irene Curtoni egyenletesebb síelése csak kevéssel ért többet (17.). A pocsék menetek sorát Emelie Wikström is folytatta (26.), Katharina Truppe pedig jó részidő után kieséssel gondoskodott róla, hogy ő se lógjon ki a sorból. Lena Dürr 3,66-os hátránya ilyen körülmények között biztos továbbjutással kecsegtetett (16.).

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Chiara Costazza egész jó menete nyitotta a top-30 utolsó blokkját (14.), Christina Geiger szenvedése csak fokozta az olasz menetének értékét (25.). Manuela Mölgg legalább egy igazi mölggös eséssel meglepett bennünket, a célba érők idejében úgyse volt sok örömünk - Charlotte Chable például 4,5 másodperces hátránnyal is biztos második futamosnak érezhette magát (22.). Maren Wiesler egy elcsúszás, majd egy kapuval később egy megállás után már alighanem aggódhatott volna a továbblépésért, de végül ki is esett. Julia Grünwald lassan járt, tovább ért (27.), Ana Bucik kiesett, Denise Feierabend pedig olyan síeléssel zárta a top-30-at, ami végül valóban a top-30 határán mozgott (29.).

Magas rajtszámmal indulva a 4 másodperces hátrány is elérhetetlen álomhatárnak bizonyult, ennek ellenére jó helyen lépett tovább Maren Skjøld (18.), Federica Brignone (19.), Maruša Ferk (20.) és Haszegava Emi (21.). Rjtuk kívül csak a rögtön a reklámszünet után induló Eva-Maria Brem (24.), valamint Martina Dubovská (30.) vívta ki a második futam lehetőségét. Lara Gut ezúttal is kiesett, vagyis mai indulása nem segítette kijjebb abból a gödörből, amibe az elmúlt versenyeken került.

--------------------------------------------------

A második futam helyett egy kerákpárverseny prológját csodálhatták a doppinggal legátitatottabb sportág rajongói, azaz a téli sportok kedvelői káromkodva kapcsolhatták ki a tévét, és nézhették a live timingot, vagy az akadozó streameket. Dubovská alapidejét (26.) rögtön majd másfél másodperccel javította meg Feierabend, ami az álmoskönyvek szerint jelentős előrelépést ígért a svájcinak (21.). Stiegler két tizedes hátránya viszont hamar jelezte, hogy mégsem volt ez oly kitűnő menet (24.), Grünwald pedig az osztrák tűzésű pályán negyed másodperccel át is vette a vezetést (16.). Wikström felejthető menetet produkált (20.), Geiger pedig még ennél is kevesebbet, nevezetesen egyre növekvő késés utáni kiesést. Brem is csak azt a bravúrt mondhatta magáénak, hogy egy nagy hiba után századra azonos időt produkált Dubovskával - a mezőny legvégén (26.).

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Barthet épphogy másodpercen belüli hátránnyal megúszta (22.), az évad végére visszaeső Chable kevéssel túlcsúszott ezen a határon (25.). Némi meglepetésre Haszegava produkálta a következő emlékezetes menetet, kétharmad másodperces előnnyel vette át a vezetést, ünnepelt is a célban (14.). Ferknek nem volt szerencséje, épphogy Grünwald mögé sorolt be (17.), majd Brignone egy nagy mentés után még a szlovéntől is kikapott (19.). A norvégek legújabb felfedezettje, Skjøld jó kezdés után a középső szektorát nagyon elrontotta, így is Brignone előtt maradt (18.). Irene Curtoni számára az alsó rész bizonyult kritikusnak (15.), míg Lena Dürr számára a pálya egésze az volt (23.).

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

A reklámszünet sejthetően jót tett a pályának, ugyanis egymás után jöttek az egyre jobb idők. Először Bernadette Schild vette át a vezetést, jelezve, hogy Ausztria továbbra is nagymestere a pályatűzésnek (13.). Costazza rögtön rápakolt még fél másodpercet a legjobb időre (11.), de nem örülhetett sokáig, ugyanis Hansdotter is próbálta kiköszörülni az első futam csorbáját (10.). Ausztria Kirchgasser révén vágott vissza, egy másodperces előnye garantálta a nagy előreugrást a legrutinosabb osztrák számára (4.). Pietilä-Holmner századokal Costazza mögé sorolt be (12.), Swenn-Larsson hamar kiesett, így a svédek az utolsó blokk előtt lógó orral be is fejezték mai napjukat. Az osztrákok utolsó embere, Thalmann belerondított a sógorok tündérmeséjébe, hisz gyenge kezdés után a pálya közepén búcsúzott.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

A legjobbak blokkját Stráchová nyitotta, ám most se érezte igazán a pályát, jó alsó szektora csak szépségtapaszt jelentett (8.). Noens már valamivel jobban gazdálkodott fél másodperces előnyével, de egy tizeddel ő is Kirchgasser mögé szorult (5.). A felemás menetet bemutató Gagnon is csak a pillanatnyi dobogóért küzdött, végül annak legaljára épp felfért (6.). Nina Løseth már majd 6 tizedes előnyt fordított méretes hátrányra a pálya feléig, végül egyetlen századdal kapott ki Gagnontól (7.). Az egyre növekvő osztrák reményeknek aztán stílszerűen egy svájci vetett véget: Holdener főleg a pálya alján alkotott nagyot, háromnegyed másodperccel vette át a vezetést (2.). A házigazdák bánatára Vlhová nemcsak vele, de általában véve az élmezőnnyel se tudta tartani a lépést, nem bírta el a hazai közönség jelentette nyomást (9.). A szlovákok második esélye, Vélez-Zuzulová se tudott mit kezdeni a svájcival, vagy inkább az elemekkel: a hazai lejtő egy hatalmas széllökéssel, hófúvással lepte meg, és tette tönkre versenyét. A svájci mögött tátongó résbe azért befért, így dobogót ünnepelhetett (3.). Az első hely úgysem lehetett kérdéses, hisz Shiffrin célba ért - kegyes hangulatban volt, így megelégedett 2,36 másodperces előnnyel (1.). Mi lesz itt jövőre? Verseny aligha...

Mikaela Shiffrin 77. versenyén 29. dobogóját és 19. győzelmét szállította. Aligha kérdés, ha nem esik el egy edzésen, és nem hagyja ki a fél szezont, egész évben csak a második helyért versenyeznek a többiek. Wendy Holdener a verhető ellenfeleket megverte, 102. versenyén 6. pódiumának örülhetett. Veronika Vélez-Zuzulová 170. versenyén 24. top-3-as helyezésével örvendeztette meg a szlovák közönséget. Statisztikai érdekesség: az első 11 helyen 10 nemzet síelői osztoztak. Ennél az adatnál csak az meglepőbb, hogy az egyetlen "duplázó" a házigazda Szlovákia.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

A szakági versengést gyengélkedése ellenére megnyerte Frida Hansdotter, hisz több mint 100 pont az előnye a Vk-döntő előtt. Az örök második svéd lány kihasználta a vélhetően soha vissza nem térő esélyt Shiffrin kiválása után.

alpesi si alpesi sí világkupa Jasna szlalom Shiffrin Hansdotter

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk