AJÁNLÓ
 
15:26
2016. 01. 17.
Kisebbfajta meglepetésre elmaradt az újabb amerikai győzelem a női szlalomosok közt,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:26
2016. 01. 17.
Délelőtt egyetlen századdal még kikapott, összességében viszont a megszokott erődemonstrációját...
A bejegyzés folyatódik
 
15:26
2016. 01. 17.
A tétnélküliség kissé rányomta bélyegét a férfiak idénybeli utolsó Szuper-G-jére....
A bejegyzés folyatódik
 
15:26
2016. 01. 17.
Nem sikerült a duplázás a gyorsasági szakágakban Ilka Štuhec számára. Mert bár a...
A bejegyzés folyatódik
 
15:26
2016. 01. 17.
Mikaela Shiffrin duplával hangolt a Világkupa-döntőre, az amerikaiak klasszisa hazai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Három év elteltével győzött újra a Világkupában Viktoria Rebensberg. Vancouver olimpiai bajnoka az első futamot követően minimális különbséggel még leszorult az élről, délután azonban dominált, riválisainál sokkalta jobban ráérzett a körülmények nyújtotta lehetőségre. Ana Drev ezúttal nem izgulta túl, magabiztosan dobogóra váltotta délelőtti elsőségét. A dobogó harmadik fokára Federica Brignone állhatott fel. A szakágit immáron Eva-Maria Brem vezeti, miután 4. helyével szemben Lara Gut csak egy 19. pozícióra volt ma jó. Lindsey Vonn kiesésével a svájci 50 pontra növelte előnyét összetettben.

 

A szezon immáron hatodik óriás-műlesiklását rendezik a hölgyeknél. A szakági pontversenyt, akárcsak az összetettet, Lara Gut vezeti, igaz, mindösszesen 8 pontocskával előzi meg a hazaiak kedvencét, Eva-Maria Bremt.

A Hermann Maier nevét viselő pályán sűrűbben inkább szlalomot rendeznek a hölgyeknek, ezzel együtt a valamivel hosszabb lejtőt is gond nélkül karban tartották a szervezők. Hála az égnek, a hó is megérkezett, szállingózott délelőtt rendületlenül, ami persze a látási viszonyoknak nem tett jót, de hát valamit valamiért ugyebár. Az első futam nyomvonalát a svájciak trénere, Alois Prenn állította össze, zömében ritmusos, széles tűzve, minden adott volt hozzá, hogy támadják a lányok.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Kezdésnek Viktoria Rebensburg (2.) merészkedett ki a pályára, s vállalkozott becsülettel, egy túlcsúszást kivéve konszolidáltan is síelt, mértékadó alapidőt állított fel. A középső szektorban, közvetlenül a letörés után azonban verhető volt, mint jelezte ezt Eva-Maria Brem (3.) azonnal, az osztrákok legnagyobb mai esélye fent a kelleténél szélesebb íveket húzott, az ominózus szektorban aztán fordítani tudott. A pálya alja megint nem volt valami kompakt, 4 tizedes hátránya azért nem volt nevezhető örökkévalóságnak. Tina Weirather (7.) tompán síelt, a belső sít rendre rossz ütemben tette be, így még gyengébb szektorában sem tudta érdemben közelíteni a németet. Federica Brignone (5.) megjárta a bukótér határát, jelentékeny lendületet veszítve ott, a végén aztán életben tartotta dobogós esélyeit. Nina Løseth (6.) nem mindig tartotta az ideális ívet, a legvégén pedig a kelleténél jóval többet kapott. Lara Gut (4.) sízésében volt néhány késés, mélyről vett kapu, de mindegyiket nagyobb időveszteség nélkül korrigálta, szűk 6 tizednyi hátrányból láttuk már fordítani. Év eleji fellángolása a múlté, Tessa Worley (22.) nem volt eléggé pontos, sem pattogós, a biztos továbbjutáson túl más eredményt nem könyvelhetett el.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Marta Bassino (20.) sem lehetett elégedettebb, 2014 junior-világbajnoka szétcsúszkálta a pályát. Ana Drev (1.) túlmozgásos, kapálózós stílusából nehéz megítélni, épp mennyire gyors. A stopper szerint délelőtt az volt, minimális hátrányát a német gyengélkedésének helyén a maga javára fordította, s ha nincs a pálya végi komoly korrekció, 4 századnál nagyobb előnyt is vihetett volna délutánra. Lindsey Vonn (10.) ezúttal óvatosabbra vette a figurát, nem volt mese, pontokat kellett ma szereznie. Ezzel, meg egy komolyabb térvesztéssel együtt alig-alig lépte át a másodperces hátrányt. Michaela Kirchgasser (11.) imponáló kezdését hibák sora követte. Nadia Fanchini (16.) mély testhelyzetből vette a kanyarokat, ami nem szokott eredményes lenni. A svédek finoman szólva sem remekeltek délelőtt, az összetett 3. helyét birtokló Frida Hansdotter (32.) csak a középső szakaszon beszedett egy kerek másodpercet, a továbbjutásról is lecsúszott, Maria Pietilä-Holmner (26.) formájából kiindulva már az eredmény, hogy legalább neki összejött. Annak dacára befért a TOP10-be Irene Curtoni (9.), hogy vállát beverte egy stangliba, minek következtében hosszú kanyarokon át kellett visszafognia botját.

Manuela Mölgg (8.) tisztes kezdés után egy meredek kanyarnál teljesen kisodródott. Ezután mintha vért ivott volna, parádés alsó résszel mentette helyzetét, remek kiindulási helyzetet teremtve magának. Elisabeth Görgl (55.) idén először síelt óriás-műlesiklásban, részint kényszerből (Siebenhofer és Hütter is maródi, kellett a létszámhoz), részint hazafiságból (vagy mi?). Az edzéshiány meglátszott menetén minden szempontból. Marie-Pier Préfontaine (12.) elvesztette néhol a ritmust, tempójával nem volt gond, ugyanez volt elmondható a francia kontingensről, Adéline Baud Mugnier (14.) és Taïna Barioz (18.) is besorolt a sűrű középmezőnybe. Ragnhild Mowinckel (39.) versenye a letörésnél ment csudába, majd Sofia Goggia (27.) zaklatott menete után újabb reklámszünet következett.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Nem oly gyakran látni, amint a ranglista legjobb 30 helyezettje közt ilyen sokan teljesítenek visszafogottan. Elena Curtoni (43.) bicskája technikai szinten tört bele a pályába, majd kettővel később egy korábbi VK- érmes, Anémone Marmottan (34.) szenvedte végig csúszását. Köztük azért akadtak korrekt menetek is, Francesca Marsaglia (23.) és Kajsa Kling (21.) lesikló létükre találtak szép és gyorsan síelhető íveket, a másik végletből Marie-Michéle Gagnont (15.) és Anne-Sophie Barthet-t (17.) emelendő ki. Előbbi remekül összerakta a felső szakaszt, ő a középső szakaszon került komoly késésbe, a francia leányzó pár szektor erejéig a dobogósokkal harcolt, ám szokásához híven nem bírta végig a tempót. Ha kevéssel is, Wendy Holdener (31.) lecsúszott a folytatásról, a svájciak nagy bánatára Simone Wild (35.) sem járt nagyobb sikerrel.

Harmincon túl kezdetben vérszegény menetetek voltak soron, a csöndet a hazai versenyzők törték meg. Továbbkerült, mit továbbkerült, élete legjobbját síelte Stephanie Brunner (37-essel a 13.), őt követte a sérüléséből visszatérő Rosina Schneeberger (41-essel a 27.), majd Carmen Thalmann (43-assal a 25.), s végül Katharina Truppe (53-assal a 19.). Ismét remekül szerepeltek tehát az osztrákok csapatszinten. A továbbjutók listáját a német Simona Hösl (45-össel a 29.), a francia Clara Direz (52-essel a 30.), valamint Petra Vlhová (63-assal a 23.!) tette teljessé.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Délután a kanadai edzőnek, Luca de Marchinak jutott a feladat, tűzze le szája íze szerint a stanglikat. Napsütésben kezdődött a második futam, sokáig úgy tűnt, a nagy kérdés az lesz, mikorra tűnik el az árnyék a pálya teljes hosszában.

Direz (24.) le-lecsúszott alkalmanként, szemei előtt élete második VK- pontszerzése lebegett, az egy fokkal agilisabb, ezzel együtt többet rontogató Höslt (26.) pluszban megelőzte. Goggia (15.) nagyságrendekkel gyorsabban síelte a meredeket, nem véletlen, hogy egy kifordulással együtt is háromnegyed másodperccel vette át a vezetést. Schneeberger 2014 Levi óta várt a visszatérésre, ám hiába a továbbjutás, oldalára fekve fejezte be versenyét. Pietilä-Holmner (12.) idei önmagához mérten egész szépen összerakta menetét, igaz, gyorsnak azért nem volt mondható, az őt követő Thalmann (11.) 6 tizeddel is vezetett már ellene. Hogy a végén 3 század maradt belőle, arról a legkevésbé sem a svéd tehetett.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Az első igazán remek csúszást Francesca Marsagliától (7.) láthattuk, gyönge pontot is nehéz volt felfedezni menetében. Csaknem fél másodperccel állt élre, beállította lienzi csúcseredményét óriásban. Vlhová (14.) ambíciói nem ismernek határokat, élete első szakági pontjait igyekezett halmozni, s úgy lépett előre jelentősen, hogy útközben több méretes túlfordulást is elkönyvelhetett. Határozottan életképesnek tűnik ebben a számban is. Worley (21.) megint irtózatosan elszúrta a második szektort, s úgy általában, jól teszi, ha elfeledi ezt a rémálommal felérő napot. Túl passzívan síelt délután Kling (23.), Bassino (18.) ideig-óráig még csak-csak tartotta a lépést honfitársnőjével, az utolsó szektorban azonban teljesen elvesztette mind tempóját, mint ritmusát. Truppe (20.) testsúlya rendre hátra került, technikai képzettsége azért ekkor is megmutatkozott.

Hosszú időt után veszélyeztették Marsaglia idejét, Taïna Barioz (9.) menetéből speciel sokat nem láttunk (a szurkolók fontosabbak voltak), annyi bizonyos, kevés előnye minimális hátrányba fordult a legvégén. Barthet szépen tartotta hozott előnyét, mígnem egy stangli ki nem taszította a pályáról nagy lendületében. A reklámszünetre kettős olasz vezetéssel mentünk, Nadia Fanchini (6.) szektoraiban ide-oda ugráltak a századok, a célban 2 mellette tette le a voksot.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Mire visszatértünk, nemhogy nap sütötte volna a pályát, kimondottan borongós, havazó időkép fogadott bennünket. S helyzet később csak fokozódott. Marie-Michéle Gagnon (10.) ennek dacára nagy tempót vállalt. Esetében a sok apró korrigálás sok időbe telt, a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott. Baud (13.) széles íveken haladt, a végtempó is alacsonyabb volt, mint a környezetében bárkié. Stephanie Brunner (5.) félelmetesen elkapta a fonalat, egy bizonytalanság a legvégén, egyébként makulátlanul lesíelte a pályát. Kis különbséggel, de hazaiak nagy örömére átvette a vezetést. Élete messze legjobb eredménye köthető mostantól Flachauhoz. Préfontaine (25.) siklására megérkezett az ítéletidő, a kanadai döbbenetes visszacsúszásához persze kellett a lagymatag kezdés is. Kirchgasser (17.) minden áron produkálni akart valamit, ez a görcsösség lett veszte. Többször leért keze kanyarodáskor, roppant zaklatott volt végig sízése. Vonn látványosan szenvedett, nem érzett rá a pálya ritmusára, a látási viszonyok sem segítették. Hiába volt a szokottnál mértékletesebb, megint csak fenékre esés lett menete vége. Rögtön követte őt kicsivel feljebb Curtoni. Nem sokkal azt követően vett be hátulról egy kaput, majd térdhajlított hasast vágott, hogy lefelezte hátrányát.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

A délelőtt legjobbjai voltak soron, a körülmények változatlanul nem szolgálták érdekeiket. Manuela Mölgg (7.) ezzel együtt remekelt. Na jó, két kiadós mentést azért bemutatott, vállalt nagy sebességéből azonban nem engedett, így kevéssel szorult csak a dobogó legaljára. Weirather (16.) rendre méteres távolságra fordult rá a kapukra, rettentően bizonytalan volt, csúnyán hátrazuhant. Ugyanez hatványozottan érvényes volt Løsethre (22.), a norvég lány minden egyes hibájáért súlyos tizedekkel fizetett, a pálya ritmusát pedig csak másodpercekig bírta megtalálni.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Azt azonban túlzás lenne állítani, hogy nem lehetett jól síelni. Federica Brignone (3.) volt a megtestesült cáfolat. Keményen tette léceit, brutális sebességét nagyobb rontás nélkül végig tudta vinni. 75 százados előnye akár győzelmi reményekkel is eltölthette. Gut (19.) nem tudta kihasználni Vonn hibáját, hiszen noha az utolsó részideje még kecsegtetett egy TOP6-os eredménnyel, egy méretes túlcsúszás, konkrétan egy keresztbe állva abszolvált kanyar tönkretett mindent.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Eva-Maria Brem (4.) élt a felkínált eséllyel, nagyobb rontások nélkül higgadtan teljesítette a feladatot, ha kevéssel is, de befért a második helyre. Viktoria Rebensburg (1.) nem törődött ma senkivel és semmivel, úgy ment át a néha kamerával is nehezen nyomon követhető szakaszon, akár egy tank. A végén belebonyolódott kicsit a nyomvonalba, egy század híján 1 másodpercre rúgó előnye birtokában gyakorlatilag megnyerte a versenyt. Ana Drev (2.) ugyanis előzetes nyilatkozatának megfelelően a biztos dobogóra hajtott inkább, amit minden megerőltetés nélkül hozott is. Fél tizeddel még Brignonét is sikerült maga mögött tartania.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Viktoria Rebensburg lassan 3 esztendeje nyert utoljára a Világkupában, de akkor sem kedvenc számában, az olimpiai bajnoki címet hozó óriás-műlesiklásban. A 26 esztendős bajor lánynak ez volt a 11. győzelme. Ana Drev debütált a dobogón, a kicsiny Šmartno ob Paki büszkesége már 2001 óta szerepel a Világkupában, lassan 31 esztendős, csúcsévei azonban mindeddig várattak magukra. Talán innentől indul el igazán karrierje? Még fontosabb kérdés: Fennmarad Szlovénia a térképe Maze után is? Negyedik TOP-10-es eredményét hozta mindösszesen. Federica Brignone a 11. pódiumnál tart, ebből a negyediket szerezte idén.

A szakági tabella rendkívül kiélezett. Brem átvette a vezetést, de Gut, Brignone és Rebensburg is egész nyugodtan ünnepelhet még év végén. Összetettben 50 pontos előnnyel érkezik Cortina d’Ampezzóba Lara Gut.

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

alpesi sí Alpesi Sí Világkupa óriás-műlesiklás Flachau Ausztria Viktoria Rebensburg Ana Drev Federica Brignone Eva-Maria Brem Stephanie Brunner Nadia Fanchini

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk