AJÁNLÓ
 
14:08
2016. 01. 06.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2016. 01. 06.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2016. 01. 06.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2016. 01. 06.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
14:08
2016. 01. 06.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Megtört Henrik Kristoffersen nagy sorozata: a címvédő Marcel Hirscher maga mögé utasította a norvéget, és megnyerte a férfi szlalomot Santa Caterinán. Az első futam után szinte azonos idővel állt Alekszandr Horosilov, Kristoffersen é Hirscher, a második futamban aztán megfordult közöttük a sorrend. Első pontjait ünnepelte Lettország, Magyarország viszont továbbra is hiába vár erre a férfi mezőnyben: Samsal Dalibor a 41. helyen zárt.

Az első futam pályáját az amerikai Ian Garner, a másodikét a svájci Matteo Joris tűzhette. Utóbb kiderült, mindketten inkább hátrányt jelentettek versenyzőik számára. A tegnapinál jóval kedvezőbb körülmények, hideg, tiszta idő fogadta a 75 indulót. A mezőnyben 57-essel ott találtuk a magyar színekben induló Samsal Dalibort.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Az első futamot a hazai színeket képviselő Stefano Gross nyithatta. Érezhetően odatette magát, de finoman szólva nem volt az igazi (17.). Alekszandr Horosilov rögtön beárazta az olasz menetét, minden szektorban sokkal gyorsabb volt, a végén majd 1,4 másodperccel vette át a vezetést (1.). Felix Neureuther néhány megbillenéssel és egy nagy fékezéssel kétharmad másodpercnyi hátrányt szedett be, bár a pálya második felében már tartotta az oroszt (6.). A formán kívül síelő Fritz Dopfer különösebb hiba nélkül szedett be 1 másodpercet (12.), majd a hasonlóan pocsék szezont magáénak tudó Mattias Hargin másfél másodperces hátránnyal vergődött célba (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Henrik Kristoffersen favorithoz méltóan síelt, végig pár százados eltéréssel hozta Horosilov idejét, a célban 7 százados hátrányt mutatott az óra (2.). Marcel Hirscher az elején hajszállal lassabban kezdett, a pálya második fele viszont neki sikerült a legjobban, így kerek egytizedes hátránnyal sorolt be riválisai mögé (3.). Alexis Pinturault lassú kezdés után félelmetes tempóban kanyargott a laposabb részen, 3 tizeddel csökkentve hátrányát befért Neureuther elé (4.). Az olaszok egyre szomorúbban nézhették a versenyt, ugyanis Giuliano Razzoli két nagy hibája után nem a többiekkel, hanem az órával meccselt a második futamért (22.).

Markus Larsson talán megsajnálta a házigazdákat, ugyanis elorozta tőlük a pillanatnyi utolsó helyet (28.). Két francia folytatta Julien Lizeroux: bizakodva várhatta a második futamot (8.), Jean-Baptiste Grange viszont a mezőny végével küzdött (20.). A jó futamok sorát gyarapította Daniel Yule, a pálya második felében néhány századot még faragott is hátrányából, épp ennyi kellett, hogy Neureuther elé kerüljön (5.). Sebastian Foss-Solevåg hasonló menetet produkált, pár századdal lassabban (7.), André Myhrer viszont négy kapu után bemutatta a verseny első kiesését, ezzel meghosszabbítva az első reklámszünet idejét.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Kissé görcsösnek tűnő, ám alapvetően gyors síeléssel folytatódott a futam, Victor Muffat-Jeandet előadásában (14.), majd Patrick Thaler gyarapította az olaszok számát a mezőny végén (30.). Az amerikai pályatűzés első számú haszonélvezője, David Chodounsky mutatott be egy ehhez képest döbbenetesen gyenge síelést, kieséssel megkoronázva. Az olasz szurkolók nagy része remélhetőleg már oda se nézett az eddigiek miatt, de ha mégis, akkor látták Manfred Mölggöt: igazi mölggi esést mutatott be, nagyjából 2 másodperccel a start után, láthatóan fájt is neki. Axel Bäck legalább a célig eljutott, ezen kívül nem volt oka örömre (33.). Jens Byggmark hasonlóan lassú kezdés után a pálya második felére összekapta magát, így másodpercen belül maradt (9.), majd Linus Strasser mutatta meg, milyen síelés kell a biztos kieséshez (39.).

A top-30 utolsó blokkját Reinfried Herbst felejthető, sőt, felejtendő menete nyitotta (44.), Luca Aerni viszont újabb remek síeléssel, kerek egy másodperces hátránnyal jelezte, hogy őt nem szabad elfelejteni (11.). Anton Lahdenperä ezúttal is elfogadható futamot mutatott be, a szárnyaszegett svéd csapatban ez is nagy szó (15.). Marco Schwarz már kevéssé lehet büszke a síelésére, a második futamért így sem kellett aggódnia (26.). A britek gyöngyszeme, Dave Ryding remek kezdés után jócskán belassulva a középmezőnybe érkezett (19.), majd Adam Žampa gyors kieséssel segítette a pályamunkások ténykedését. Alighanem utolsó alkalommal láttuk top-30-as indulóként Ivica Kostelićet - volt időnk elmerengeni a horvát testvérpár páratlan pályafutásán, öt másodperccel több időt töltött a pályán, mint az előtte síelők (46.). Jonathan Nordbotten norvéghez méltatlanul síelt, persze magasan van náluk a léc mostanában (34.), és vele le is zárult a - papíron - legjobbak sora.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

A mezőny hátralévő részében alaposan megnőtt a kiesők aránya, ám akadt néhány remek teljesítmény is. A tökéletes állapotban maradt pálya a jelek szerint túlzott kockáztatásra csábított. A norvég sikersztorihoz betársult Leif Kristian Haugen (10.), a németek örömére a 13. helyre érkezett Dominik Stehle, a már-már megszokott osztrák előretörést pedig Manuel Feller (16.), Marc Digruber (21.) és Michael Matt (25.) prezentálta. 62-essel lépett tovább a svájci Marc Rochat (23.), 73-assal a svéd Emil Johansson (29.), jóval kisebb bravúr az olasz Riccardo Tonetti továbblépése (24.). Végül pedig, ám talán elsősorban: Lettország is képviselte magát a második futamban! Még csak nem is honosítással, az 58-assal induló, mindeddig a Vk-ban semmit nem mutató Kristaps Zvejnieks bejött a 27. helyre.

Samsal Dalibornak a továbbjutásra most sem volt semmi esélye, ám végre legalább értékelhető teljesítményt nyújtott. 3,51-es hátránnyal a 41. helyen zárt, 7 célba érőt előzött meg.

--------------------------------------

A második futamot Thaler nyithatta, egy kék kaput kettétört, de magabiztosan célba ért (14.). Emil Johansson élete első pontjaira hajtott, meg is látszott a tempón (25.), a jóval rutinosabb Markus Larsson pedig egy nagy fékezéssel szedett össze komolyabb hátrányt (22.). Zvejnieks nem akarta elbaltázni a lett alpesi sí nagy napját, biztonságban célba ért (26.), és a túl sokat kockáztató, így a pálya közepén kieső Schwarzot rögtön meg is előzte. Michael Matt a biztonságra ment (19.), Tonetti a gyorsaságra, ám az olasznál be-becsúsztak hibák, így végül utóbbi bizonyult lassabbnak (23.). Rochat már az első kapukat elizgulta, épphogy továbbment, ezután meg is elégedett első pontjaival (27.) - mindenesetre az első svájci nem érzett rá a svájci tűzésre.

Razzoli hozta az olaszoktól alighanem el is várt bátor menetet, a pálya második felében már egy másodperccel vezetett, amikor az utolsó kapuknál elesett, és szabálytalan úton szánkázott be a célba. Digruber tovább keserítette az olaszokat: könnyedén tartotta Thaler tempóját, és átvette a vezetést (9.). Grange helyenként nagyon távol került a kapuktól, másodpercen túli hátrányt szedett be (18.). Ryding jó kezdés után egyre inkább visszavett, szerencséjére Thaler elé épphogy befért (13.). Hargin sokadjára bizonyította, hogy formán kívül van (21.), majd az olaszok utolsó esélye, Gross a pálya feléig egész jól síelve, ám a végén lassan kanyarogva épphogy befért Ryding elé (12.). Feller igazi kamikázemenettel próbálkozott, talpon végigvitte, de 6 tizedes hátrányt szedett be (16.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

A top-15-öt Lahdendperä nyitotta, túlzottan is nyugodt menettel (15.). Muffat-Jeandet is hamar leadta előnye nagy részét, a végén pedig nagy pechje volt: 4 századdal szorult Digruber mögé (11.). Stehle nagyon szenvedett, alaposan elrontotta kiválóan induló versenyét, szomorúan csóválta a fejét a célban (24.). Dopfer viszont rögtön javított a németek kedélyén, nekirontott a pályának, és bár az alján sokat veszített, így is fél másodperccel vette át a vezetést (4.). Joris úrnak bizony van még mit tanulnia: a svájci pályatűzés a második helvét, Aerni számára se jelentett előnyt - hátrányt annál inkább, másodperces lemaradással lépett rá egy kapura.

Haugen is belépett a betlizők táborába, csigalassúsággal haladt végig a pályán, a legvégén már hiába igyekezett (20.). A svéd csapat újabb szörnyű napját méltóképp zárta Byggmark: a középmezőnnyel csatázott, végül még Lahdenperä is megelőzte (17.). Az utolsó blokkot nyitó Lizeroux már sokkal inkább versenytempóban síelt, nagyot küzdött Dopferrel, de alul egy komoly hiba 3 tizedes hátrányt ért (7.). Intő jel lehetett a norvégek számára, hogy második indulójuk, Foss-Solevåg is látványosan megszenvedett a pályával, az alján azért remekül kanyargott, fél másodpercre küzdötte vissza magát (10.). Neureuther a második szektor elején, a letörésnél óriásit fékezett, ezt követően azonban még feljebb kapcsolt, és Dopferrel azonos idővel ért célba (4.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Yule több mint 4 tizednyi előnyt adott el a felső részen, ezután nem versenyezhetett a német duóval (6.) - lehet, hogy a helvétek a jövőben inkább nem próbálkoznak pályatűzéssel. Pinturault már majd 6 tizedről indult, ám rosszabbik arcát mutatta, komoly megbillenésekkel Lizeroux mögé sorolt be (8.). Hirscher majd másodperces előnyről indulva hozta a kötelezőt, másodperc feletti előnnyel vette át a vezetést (1.). A harmadik szektorban hagyott pár tizedet az osztrák, Kristoffersen ott rá is vert egy keveset (jóval többet is lehetett volna), de a végén 2 tizeddel mögé szorult (2.). Ez a pálya valóban nem ízlett a norvégeknek… Horosilov esélytelennek tűnt, és egy szektor után el is dőlt, hogy az: fél másodperces hátránnyal nyitott, és bár a harmadik szektort ő hibátlanul síelte, végül csak Kristoffersen mögé tudott besorolni (3.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Santa Caterina Hirscher

Marcel Hirscher 159. versenyén 80. dobogóját és 36. győzelmét ünnepelhette, no meg azt, hogy átvette a vezetést összetettben. Henrik Kristoffersen két győzelem után most a második helyre szorult, 55 verseny után 16 pódiumot számlál. Gyenge idénykezdet után talált magára Alekszandr Horosilov, az orosz 127. versenyén 4. alkalommal fért be a top-3-ba.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk