AJÁNLÓ
 
19:27
2014. 12. 19.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
19:27
2014. 12. 19.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
19:27
2014. 12. 19.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
19:27
2014. 12. 19.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
19:27
2014. 12. 19.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hagyományos val gardenai lesiklással kezdődött az alpesi sízők hétvégi programja. A dél-tiroli lejtő specialistája, Steven Nyman legyőzhetetlennek bizonyult, a mezőny maradékából most is kiemelkedő Kjetil Jansrud tudta csak megközelíteni. Dominik Paris állhatott még fel a dobogóra. A nap alpesi sí krónikájához tartozik még, hogy Miklós Edit a 35. helyen zárt Val d'Isère-ben a női lesiklóedzésen.


Tudathasadásos állapotba kerülhet az ember Dél-Tirolban: a hivatalosan Olaszország részének számító területen mindenütt csak német szót hallhatunk - nem véletlen, hogy az alpesi síversenyek otthonául szolgáló település is két nevű: Val Gardena/Gröden. A Világkupa-sorozat egyik legbrutálisabb lejtőjén a mostoha viszonyok ellenére idén is megtartották a hagyományos lesiklást - jelentős részben műhavon. Ránézésre pedig egész szépnek tűnt az idő, -3°C és tiszta idő várta a síelőket. A fény és árnyék játékai viszont alighanem hatással voltak a versenyre.

A versenyt a kanadai Jan Hudec rögtön kieséssel kezdte - szerencsére egyszerűen csak letért a pályáról, megúszta esés nélkül az egyébként hatalmas ugratóval bíró lejtőt. Silvan Zurbriggen közelebb járt az eséshez, az alján majdnem dobott egy hátast, nagy (vagyis még nagyobb) eredményt dobott el ezzel (5.). Georg Streitberger ugyanott került mélyre, ahol a svájci, ám addigra már akkora volt a hátránya, hogy ez vajmi keveset számított (15.). Silvano Varettoni ma legfeljebb a teknős és a nyúl tanmeséjében lett volna csak sikeres (24.), Romed Baumann pedig hiába szerzett fél másodperc előnyt egy szektor alatt, aztán eladta, majd az utolsó előtti részen két kapuba épphogy befért valahogy a mélyhóban bóklászva (17.). Sandro Viletta szép fokozatosan növelte a hátrányt, még alul is lassabb vlt Zurbriggennél (20.). Steven Nyman a lejtő speciálistája, a rajtszámára se panaszkodhatott, és ki is használta az esélyt: másfél másodperccel vette át a vezetést.

Beat Feuz ott hibázott, ahol Baumann (8.), Johan Clarey viszont simán bejött a Nyman mögött tátongó szakadékba (5.). Adrien Thèaux a felsőbb részen bűnlassúnak bizonyult, az utolsó előtti szektorban viszont valamit nagyon eltaláltak a franciák, a középmezőnyig visszaküzdötte magát (14.). Werner Heel 5-10 km-ekkel lassabban haladt végig a pályán, mint Nyman (22.), Max Franz pedig sebességét tekintve még őt is alulmúlta - így is jobb lett az ideje, pedig a Zurbriggen-féle kanyarban majdnem a hálónak repült (18.). Peter Fill következett, hasonlóan 10 km-rel lassabbnak bizonyult a felső részen - alighanem az árnyjáték lassította be a pályát, Nyman nagy örömére (12.). Manuel Osborne-Paradis a körülményekhez képest remekül jött felül ("csak" másfél másodpercet kapott ott), ám utána rontogatott (16.). Hasonló teljesítményt láthattunk Guillermo Fayedtől is, alighanem dobogót dobott el a kanyargósabb alsó részen (4.).

A szakági menők sorát nyitó Dominik Paris orozta el tőle ezt a dobogót, pár századdal bizonyult jobbnak a franciánál (3.). A hátfájással küzdő Christof Innerhofer szokott kínlódása (23.) után Hannes Reichelt folytatta a sort, ő is a felső részen vesztette el esélyét a jó eredményre (11.). Hasonlóan teljesített Travis Ganong (13.), majd Matthias Mayer se tudott mit kezdeni a pálya felső felével (7.). Kjetil Jansrud pár tizeddel megúszta azt a részt, ismét brutális tempót ment, tulajdonképp a középső részt sajnálhatja - no meg azt, hogy szakági menőként ne kaphatott sokkal alacsonyabb rajtszámot (2.)... Patrick Küng menete is jelezte, mekkorát síelt a norvég a körülötte síelőkhöz képest (9.), Nyman pedig meg is nyugodhatott.

A folytatásban láthattunk egy vérszegény Carlo Jankát (21.), majd egy lassítómérget beszedett David Poissont (34.). Hasonlóan borzalmas időt produkált volna Florian Scheiber is, ám az osztrák egy méretes eséssel még rosszabbá tette a napját. Nemcsak a sajátját, de a hátralévőkét is, ugyanis hosszú időre megállította a versenyt, végül helikopter vitte el. Különös eset - egyrészt dícséretes, hogy az amcsi helyszínekkel ellentétben itt rögtön jön a segítség a síelőhöz, másrészt viszont érthetetlen, hogy ha egy versenyző már talpra állt, akkor miért fektetik a végén hordágyra, és hoznak helikoptert. Sejthetően a gerincét féltették Scheibernek.

A folytatásban még nagyobbra nőtt a síelők hátránya a felsőbb szakaszokon. Otmar Striedinger jól el is gémberedhetett (37.), Klaus Kröll pedig "remek pontszerző eredménye" ellenére dühösen csapkodta a végén a reklámtáblát (19.). Marco Sullivan (42.) és Brice Roger (39.) felejtendő menete után Didier Dèfago szép síelése zárta a top-30-at (10.).

Magasabb rajtszámmal a pontszerzés volt ma az elérhető maximum. A német Tobias Stechert (25.) és a svéd Hans Olsson (26.) 3 másodpercen belül maradt. A pontszerző zóna végét a kanadai Benjamin Thomsen (28.), a cseh Ondřej Bank (29.) és a francia Maxence Muzaton (30.) foglalta el. A későbbiekben Aleksander Åmodt Kilde is esett egyet, komolyabb sérülésről nem érkezett hír.


Steven Nyman 125. Világkupa-versenyén 6. alkalommal állhatott fel a dobogóra, 3. győzelmét aratta - vagyis 3. alkalommal nyerte meg a grödeni lesiklást. Kjetil Jansrud 210. versenyén 19. dobogóját szerezte, és visszavette a vezetést összetettben. A remek idényt teljesítő Dominik Paris 93 verseny után 6 dobogónál jár.


Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk