AJÁNLÓ
 
22:30
2014. 12. 05.
Itália büszkeségét hirdették szombaton az olasz alpesi sízők, Nadia Fanchini szenzációszámba...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2014. 12. 05.
A norvégok idei szárnyalása Wengenben sem szakadt meg, kettős győzelemmel várják a...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2014. 12. 05.
Érdemi hiba nélkül síelt tegnap az amerikaiak világsztárja, nem is lehetett másodpercen...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2014. 12. 05.
Szezononként mindig akad legalább egy olyan verseny, aminek a forgatókönyvét átírja az időjárás...
A bejegyzés folyatódik
 
22:30
2014. 12. 05.
Kevés híján bukást szenvedett, hatalmas mentése után mégis a szokott fölénnyel behúzta...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hosszú hétvége vár az alpesi sízőkre, az urak és a hölgyek is három-három versenyszámot teljesítenek vasárnapig. Beaver Creekben férfi lesiklással, Lake Louise-ban női lesiklással kezdődött a program. Kjetil Jansrud háromra növelte győzelmi sorozatát, Beat Feuz ezüsttel tért vissza, a hazai pálya előnyét élvező Steve Nyman fért még fel a dobogóra. A hölgyeknél Tina Maze verhetetlen volt, Anna Fenninger és Tina Weirather zárt mögötte. Miklós Edit idényeleji formában nyitott, épphogy lecsúszott a pontszerzésről. Mielőtt fanyalognánk, nem árt belegondolni, pár évvel ezelőtt mit mondtunk volna egy ilyen magyar szereplésre..

A férfi alpesi sízők mezőnye a tél előrehaladtával csapatostól délre vonult, Lake Louise után az USA Colorado államában található Beaver Creek következik a Világkupa-programban. Nemcsak ez a mozgás idézheti fel az emberben a madárseregek képét, de a Beaver Creek Resort lejtőjének neve is: Birds of Prey/Golden Eagle (Ragadozómadár/Aranysas). Mégse nézzük madárnak ezt a helyszínt: az 1999-es VB-re Bernhard Russi remekül kialakította ezt a pályát, ahol azóta is rendszeresen Vk-versenyeket rendeznek.

 

64 síző nevezett a pénteki lesiklóversenyre. A hazai pálya a jelek szerint lejtett a rajtszámsorsolásnál, hisz az első hat induló felét az USA adta. A szokott nagymenők mellett a rajtlistát böngészve kissé felakadhatott a szemünk a holland Marvin van Heek, vagy a chilei Henrik von Appen nevét látva (előbbi végül el se indult, utóbbi utolsó lett).

Jó körülmények között, -2°C-ban rajtolt el a verseny, ragadozómadarak módjára kergetőztek a felhők az égen. Marco Sullivan mutatta be a pályát a nézőknek, ám túlságosan is sok nyomvonalon kívüli részt prezentált (38.). Az első elfogadható menetet így a svájci Carlo Janka produkálta (26.), majd pedig az osztrák Florian Scheiber nagy hajrával befért az amerikai elé (32.). A svájciak - korai - örömére második indulójuk is remekelt: Silvan Zurbriggen remek kezdés után ugyan hibázgatott, de így is négy tizeddel átvette a vezetést honfitársától (19.). Ted Ligety az utolsó kanyarokban dobta el komolyabb esélyeit, de így is befért a helvétek mögé (28.). A harmadik amcsi, Steven Nyman viszont helyrerakta az addig látottakat: majd egy másodperccel vette át a vezetést (3.).

 

A svájciak harmadik embere, Sandro Viletta a fenti részen rengeteget kapott, és hiába voltak remek ívei, az alsó részre mintha elfáradt volna (12.). A hátrányát stabilan végig növelő Didier Dèfago is csak a helvét masszívum tömegét gyarapította (24.), majd az első olasz, Peter Fill lassú alsó szakaszával épphogy befért eléjük (10.). Taljánföld második hírmondója, Werner Heel századra azonos időt ért el honfitársával (10.), Nymannak tehát továbbra sem kellett aggódnia.

Georg Streitberger sem okozott szívszélhűdést a hazaiaknak, épphogy csak Scheiber elé caplatott be a rutinosabb osztrák (31.). Adrien Thèaux szemre annak is örülhetett, hogy talpon maradt egy jobbosban, végül mégis csak két századdal maradt el az olasz duótól (13.). Ha már olaszok: Dominik Paris folytatta a sort, és jelezte, hogy nem megközelíthetetlen azért Nyman ideje (4.), ezt a megállapítást pedig az osztrák Max Franz menete is megerősítette (7.). A kanadai Manuel Osborne-Paradis gyengécske menete (20.) után aztán jöhetett az első reklámszünet.

A szakági menők sorát ezúttal a svájci Patrick Küng nyitotta, a második szakasz egy ugratójánál hajmeresztő megbillenést produkálva - elképesztő bravúrral talpon maradva megúszta. Bizony, van olyan eset, amikor egy sima kiesésnek is örülni lehet... Az előző hétvégén taroló Kjetil Jansrud most is bizonyította, hogy élete formájában van: fél másodperces hátrányt fordított előnyre, a végére több mint fél másodpercre növelve (1.). (Ki is volt az a "szakértő", aki a norvégoktól csak a technikai szakágakban várt sokat idén? Csak nem én?) Hannes Reichelt tulajdonképp majdnem az összes szektorban tartotta a lépést Jansruddal, csak egy volt a baj: a második szektorban több mint egy másodpercet kapott, látványos hiba nélkül (8.).

 

Christof Innerhofer hátfájással küzdve valójában esélytelenül indult (27.), a francia Johan Clarey viszont nagyon is esélyesnek tűnt - egy szektoron át, utána hibázott egy kiadósat, majd be is lassult (18.). Matthias Mayer lassú kezdése láttán az osztrákok el is kezdhették temetni a mai napjukat, komoly hibái láttán az 1,1-es hátrányának is örülhetett (9.). A házigazdák utolsó esélye, Travis Ganong egy szektoron át még bizakodhatott, ám utána ő is csak a pllanatnyi dobogóért küzdhetett - két századdal csúszott le róla (5.). Jansrud pedig ezzel már-már hátra is dőlhetett...

A verseny azért folytatódott, Silvano Varettoni menetére viszont kár sok szót fecsérelni (41.), és Otmar Striedinger sem most szilárdította meg a helyét az osztrák csapatban (25.). A svájci Beat Feuz viszont még utoljára ráijesztett a norvégra: végre régi fényét idézte, főleg a harmadik szektorban remekelve becsúszott a dobogó második fokára (2.). A kanadai Jan Hudec is mentett egy nagyot, ám így is egész jó időt produkált (17.). A francia kínlódást David Poisson menete fokozta (15.), majd Klaus Kröll eldobta az utolsó előtti göröngyöt az osztrák nap temetésénél (14.). Guillermo Fayed kiváló kezdéssel felcsillantotta a reményt a franciák számára, igaz, a folytatásban csak a másodpercen belül maradás lehetett a cél (6.). A top-30-at az utolsó osztrák göröngy, Romed Baumann zárta, a második szektorban közelről megszemlélve a pálya melletti göröngyöket (21.).

 

A folytatásból kiemelendő a német Tobias Stechert (16.), a svájci Marc Gisin és a cseh Ondřej Bank remeklése, valamint a finn Andreas Romar és a szlovén Rok Perko már-már Nyman-i szintű kezdést követő kiesése. Nagyot esett egy másik szlovén, Martin Čater, aki fél perc nézelődgetés után maga kezdte kihámozni magát a hálóból. Hogy az amerikai személyzet eközben merre aludt, az jó kérdés, és finoman szólva nem vet jó fényt a szervezésre... Magas rajtszámmal szerzett végül pontot az olasz Matteo Marsaglia (29.) és az amerikai Andy Weibrecht (30.)

 

Nincs megállás Kjetil Jansrud részéről. Azok után, hogy egy hete életében először idegen havon tudott lesiklásban győzni, ma összejött a triplázás, méghozzá tetemes előny birtokában. A mai karrierje hatodik sikere, ebből hármat az elmúlt napokban gyűjtött össze. Jaj, de jó lenne látni egy norvég háziversenyt, nemde?! Elfogultság nélkül is megemelhetjük kalapunkat Beat Feuz előtt. Betegséggel, sérüléssel tarkított szezon után újra napsütötte jövőkép rajzolódik ki előtte, a 2012-es schladmingi VK- finálé után állt újra dobogóra, a mai volt a 17. összességében. Steven Nyman mentette meg az amerikaiak becsületét, a vagány meneteiről ismeretes utahi srác ötödik alkalommal zárt TOP3-ban, harmadjára odahaza. (Érdekesség, hogy két győzelme viszont Itáliához, Val Gardenához kötődik.)

------------------------------------------------------

A hölgyek épp ellenkező utat jártak be, átvették az urak helyét Lake Louise-ban. Az albertai falucska, Kanada egyik első számú síterepe számunkra most különös jelentőséggel bír, hisz itt mutatkozik be az idei szezonban Miklós Edit. Nem volt igazán szerencséje a rajtszámokkal, a mezőny eleje helyett csak a 28-as jutott neki. A női mezőnyben a sportág nagyhatalmai mellett bizony kevesen képviselték magukat, Editen kívül csak a monacói Alexandra Coletti vagy a lengyel Karolina Chrapek lógott ki a hagyományosan megszokott sorból. Igaz, a franciák egy újoncot is bevetettek, Gaëlle Reiller 19 évesen debütálhatott a Világkupában. Ennél jóval fajsúlyosabb hír, hogy visszatért a mezőnybe Lindsey Vonn.

 

A hölgyekkel kevésbé volt udvarias az időjárás, mint az urakkal, a -7°C-os hőmérséklet mellé ugyanis zavaró mértékű havazás társult. A szünet alatt "névhosszabbításon" (házassága okán) áteső Marie Jay Marchand-Arvier feladata így hálátlan volt, letakarította a friss hó egy részét, ennek fényében remekül jött (15.). A kikophatatlan Carolina Ruíz Castillo ugyanis a legvégére így is minimális hátrányba került (16.), Nicole Hosp pedig több kisebb hibája után mindkettejüktől bőven elmaradt (24.). A tengerentúli hóhoz szokott amerikaiak első képviselője, Laurenne Ross már nem kegyelmezett, nyolc tizedes előnnyel adta meg a verseny alapidejét (4.). A német Viktoria Rebensburg kisebb sebességet bevállalva a Ross mögötti holttér közepébe érkezett (10.).

Osztrákok sorjáztak a folytatásban: Stefanie Moser hamar megalapozta pillanatnyi utolsó helyét (36.), a pálya középső részét remekül érző Cornelia Hütter viszont épphogy lemaradt Rosstól (5.). A norvégeknek se jöhet össze minden, ezt Lotte Smiseth Sejersted gyenge menete bizonyította - csak a pálya utolsó részén érzett rá a ritmusra (18.). A középmezőnyt az olasz Elena Fanchini gyarapította tovább, ő is főleg az alsó szakaszára lehet büszke (13.). A második amerikaiként startoló Julia Mancuso is jelezte, velük ma számolni kell: három tized alatti hátránnyal felfért a pillanatnyi dobogóra (7.).

Harmadikként rajtolt, ám az amerikaiak számára bizonyosan első számú volt a visszatérő Lindsey Vonn. Sokáig úgy tűnt, remekül fog ez sikerülni, ám az aljára mintha elfáradt volna, még Mancusótól is kikapott (8.). A svájci Fabienne Suter átlagosnak nevezhető menete (12.) után újabb osztrákok indulhattak: Andrea Fischbacher (27.) és Nicole Schmidhofer (23.). Mindkettejük a mezőny végén sorjázó honfitársait célozta meg... A svájci Dominique Gisin szeme előtt is honfitársa ideje lebeghetett, századokkal maradt csak el Sutertől (13.).

A havazás miatt reklámszünet nélkül jöttek a szakági menők, Elisabeth Görgl viszont rossz kezdés után rögtön egy kisebb eséssel biztosította, hogy mégis jöjjön némi pauza. Anna Fenninger aligha köszönte ezt meg honfitársának, ám a várakozás ellenére kilenc századdal át tudta venni a vezetést (2.). Marion Rolland a mezőny végével küzdött, miután egy eleve rosszul induló menetbe csúnyán belehibázott (29.), majd Lara Gut is igencak beleszürkült a mezőnybe ezen a számára nem túl kedves pályán (11.).

 

A szlovének klasszisa, Tina Maze a harmadik szakaszon varázsolt, majd precíz síeléssel közel fél másodpercesre növelte előnyét a célig (1.). Borítékolható volt, hogy ezzel az első hely el is dőlt! A svájci Marianne Abderhalden se tudta menteni a helvétek versenyét, különösebb hiba nélkül is döbbenetesen lassan jött, a célba pedig egy túl nagyra nyúlt terpesz után a havon gurulva érkezett be (31.). A szakági menők sorát Liechtenstein büszkesége, Tina Weirather jó síeléssel zárta, a felső rész után még Maze is aggódhatott, végül pedig nagy finissel felfért a dobogóra (3.).

Most már nem látták akadályát a szervezők egy kis szünetnek, amely után Ilka Štuhec folytatta a versenyt, tisztes hátránnyal, nagyobb hiba nélkül célba érve (20.). A svéd Kajsa Kling a szinte elálló havazást is kihasználva másodpercen belüli hátránnyal, remek helyre érkezett (6.). A következő osztrák, Regina Sterz menetén viszont az időjárás se segíthetett, számára is a mezőny végén sorjázó honfitársai jelentették a végállomást (32.). A szebb napokat megélt olasz Daniela Merighetti alaposan bodicsekelt egy kaput (35.), majd Stacey Cook a többi amerikaitól elmaradva, ám így is a mezőny elejébe érkezett (9.).

Miklós Edit sajnos már a rajtnál hibázott egyet, érezhetően valóban idényeleji még a formája. Tanulja a léceket, kereste az íveket, egyszer alaposan meg is billent - Merighettit és Mosert így is megelőzte (34.). A házigazdák fő reménysége, Larissa Yurkiw a középmezőnybe érkezett (22.), majd az olasz Verena Stuffer a leggyorsabb két szektorral indítva, ám aztán a mezőny második felébe visszaesve zárta a top-30-at (26.).

30-on túlról indulva remekelt a rutinos olasz, Johanna Schnarf (17.), az osztrák Mirjam Puchner (19.) és Stephanie Venier (25.), az amerikai Jacqueline Wiles (21.) és Alice McKennis (28.), valamint a kisebbik Suter-nővér, Corinne (30.). A mezőny végén a hó már nem jelentett ugyan gondot, de jött helyette a köd, így nem javultak a körülmények.

 

Gyötrelmes söldeni szezonkezdete után kezdi megtalálni a fonalat Tina Maze, a levi győzelem és egy biztató aspeni óriás-műlesiklás után ezúttal lesiklásban tudott győzni nem is annyira kicsi különbséggel. Ez volt a szlovén 24. Világkupa-sikere, közte a hetvenedik dobogója. Sikere ezt figyelembe véve pláne sokat sejtető, hogy korábban nem sok babér termett számára Kanadában. Átvette a vezetést összetettben is. Anna Fenninger is kerek számhoz érkezett, 30. alkalommal állt VK- pódiumon. Tina Weirather fájdalmas olimpiát megelőző sérülése már a múlté, karrierje 17. dobogója egy remek lesikló évad nyitányaként is felfogható akár.

A dobogósok bemutatásáért köszönet Dave985-nek!

 

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk