AJÁNLÓ
 
10:49
2015. 03. 18.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:49
2015. 03. 18.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
10:49
2015. 03. 18.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
10:49
2015. 03. 18.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
10:49
2015. 03. 18.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kjetil Jansrud nyerte a méribeli Vk-döntő férfi lesiklását. A norvég ezzel megnyerte a szakági kristálygömböt, és összetettben is 64 pontra csökkentette hátrányát Hirscherrel szemben. A búcsúzó Didier Dèfago és Georg Streitberger fért még fel a mai dobogóra, a szakági elsőségért küzdő Hannes Reichelt a középmezőnybe érkezett. A szakági tabellán persze a 2. hely így is az osztráké, a 3. helyre Guillermo Fayed jött fel, megelőzve a nullázó Dominik Parist és az épphogy pontszerző Matthias Mayert.

A Francia-Alpok, ezen belül a savoyai Méribel városa adhat otthont idén az alpesi sí Világkupa-döntőnek. Nevezetes régió, az Isère mentén fekvő Tarentaise völgy világszinten is az egyik legnagyobb hegyi síközpontot rejti, ám a Világkupából nemigen ismerheti a mezőny Méribelt. Az elmúlt 20 évben csak egyszer rendeztek itt Vk-versenyt, 2013-ban a hölgyek számára lesiklást és szuper-kombinációt. A mezőny egyetlen méribeli győztesét aligha tippelné meg bárki is, hacsak nem emlékszik a névre: Carolina Ruíz Castillóé ez az érdem.

Emlékeztetőül: a szabályok szerint a Világkupa-döntőben a helyezések pontszámai megfelelnek a Vk-sorozat pontszámainak, ám 30 helyett csak az első 15 helyezett kap pontot.

A férfi lesiklással kezdődött a program, és a legutóbbi edzést nyerő Didier Dèfago indulhatott elsőként. Látványos hibát nem vétett, bár a célra fordulva talán kissé túl széles ívet vett (2.). Vincent Kriechmayr már a pálya tetején méretes hátrányt szedett be, fokozatosan növelte másfél másodperc környékére, a végén is csak pár századot hozott vissza belőle (19.). Adrien Thèaux franciaként jól ismerhette a pályát, mégsem tudott versengeni a svájci idejével, jó alsó résszel is csak fél másodperc feletti hátránnyal ért célba (11.). Marco Sullivan hozta a szokott amerikaias őrült menetet, ami a pálya közepéig elég volt arra, hogy tartsa Dèfago tempóját. Később jöttek ugyan a hibák, de a végére összekapta magát, és pár századdal Thèaux elé sorolt be (8.).

A szebb napokat látott Klaus Kröll sokáig meglepően jól tartotta magát, ám az ötödik szektorban szokatlanul sokat veszített (13.). Benjamin Thomsen csak az utolsó hely elkerüléséért küzdött, valójában erre se volt esélye a pálya végefelé (23.). Otmar Striedinger középszerű menetét egy kisebb megbillenéssel negatív irányba tolta el, így is befért Kriechmayr elé az osztrák háziversenyben (18.). A svájciak nagy bánatára Carlo Janka nem tudta utánozni Dèfago síelését, végül épphogy másodperc alá faragta hátrányát (16.). Hosszú idő után Manuel Osborne-Paradis volt az első, aki veszélyeztette Dèfagót, féltávnál kevéssel vezetett is, ám rögtön utána elvétett egy ugratőt, és kiesett. Patrick Küng a pálya közepéig egy tizedes hátránnyal állt, ám aztán jött egy megbillenés, és a győzelmi esély elszállt. Egyetlen századnak köszönhetően a kettős svájci vezetés így is összejött (7.).

Travis Ganong az amerikai úton járt, azaz Sullivanhez hasonlóan a pálya feléig jött jól, utána azonban honfitársánál jobban szétesett a síelése, nagy hátrány lett a vége (20.). Romed Baumann volt az első olyan osztrák, aki versenyképesnek bizonyult, az ötödik szektorban egy rosszul megválasztott ívvel dobta csak el vérmesebb reményeit (12.). Georg Streitberger követte Baumann példáját, féltávnál két tizeddel vezetett, később kissé bizonytalanul vett egy jobbost, végül 7 századdal szorult Dèfago mögé (3.). A mezőnyt mennyiségileg uraló osztrákok sorát Max Franz folytatta, tisztes, ám svájci szempontból megnyugtató hátránnyal jött végig, remek alsó szektorral végül épphogy befért Küng elé (6.). Werner Heel lassúcska menettel a mezőny végével küzdött (21.), majd jöhetett az első reklámszünet.

A szakági legjobbak sorát a kristálygömbért küzdő Hannes Reichelt nyitotta. Hiába jelentett ez némi helyzeti előnyt, rosszul indult, két tizedes hátránnyal nyitott, melyet csak tartani tudott a pálya közepéig. A pálya második felére fordulva pedig nála is nőtt a hátrány, és a századokkal is nagy pechje volt: a pillanatnyi dobogótól 9 századra, mégis csak a pillanatnyi 6. helyre érkezett (10.). Beat Feuz is lassú kezdését káromolhatja, utána viszont a pálya közepére egálra küzdötte vissza magát - a folytatás nála sem volt az igazi, de 4 századdal így is besorolt a szomorkodó Reichelt elé (9.).

Kjetil Jansrudnak így szinte csak végig kellett jönnie a szakági elsőséghez, mégsem tartalékolt. Féltávnál mindenkinél gyorsabb volt, és utána is csak századokat vesztett előnyéből, a végén 24 századdal vette át a vezetést (1.). Nemcsak a szakági elsőség vált ezzel biztossá, de összetettben is sikerült (alig láthatóról minimálisra) növelnie esélyeit. A verseny ezzel persze még nem ért véget, Steven Nyman a pálya közepéig hozta is az amerikaiaktól megszokott remeklést. Meglepően jól tartotta magát a folytatásban is, befért a dobogósok mögé (4.). Dominik Paris egy nagyobb megbillenéssel egész jó futamot rontott el, a pontszerzés se jött össze (22.).

Matthias Mayer egy hatalmas ugratóval szedett be pár tizedes hátrányt, majd a pálya aljára ő is elfogyott (14.). Guillermo Fayed remek kezdés után a végefelé meg-megbillent, végül egyetlen századdal Franz és a mögötte tolongó boly elé sorolt be (5.). A szakági legjobbak sora ezzel le is zárult, ám szünet nélkül jött a még hátralévő négy síelő. Johan Clarey közepesre sikeredett menettel szomorította a hazai nézőket (14.), majd az összetett pontszáma jogán induló Ted Ligety elejétől végéig utolsó részidőkkel jelezte indulása céltalanságát (24.). A junior-világbajnok olasz Henri Battilani Ligety személyében elérhető ellenfelet kapott, ám a pálya második felére elfáradva tőle is jócskán elmaradt (25.). Peter Fill zárta a versenyt, a pontszerzésért küzdve, szélesre vett utolsó kanyarral végül lecsúszott erről (17.). Az olaszok pontszerző nélkül zártak.


Reichelt gyorsértékelése: "Mindig előttem van egy h.lye norvég."

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

Karrierje legjobb szezonját zárja a héten Kjetil Jansrud, két szakági kristálygömb mellett eddigi 10 Világkupa-győzelméből hetet ezen a télen vágott zsebre. De hogy sikerül-e felfújni a habot a torta tetejére, vagyis az összetett győzelem kapuját át tudja-e lépni hétvégén, erősen kérdéses. Didier Défago 38 esztendősen, 401 VK-indulással a háta mögött akasztja végleg szögre síléceit. 16 dobogó, közte 5 győzelem is összejött, ám ami sokkal több VK- diadalnál többet ér a vitrinben, Vancouver olimpiai bajnokaként inthet búcsút a sportágnak. Múlik az idő, fájlaljuk... Georg Streitberger még folytatja, ma 10. alkalommal állt dobogóra.

Kjetil Jansrud

Született: 1985. augusztus 28., Vinstra

Versenyszámai: lesiklás, Szuper-G, óriás-műlesiklás, műlesiklás, szuper-kombináció

Egyesülete: Peer Gynt Alpinklubb

Olimpia: olimpiai bajnok (Szuper-G, Szocsi 2014), olimpiai ezüstérmes (óriás-műlesiklás, Vancouver 2010), olimpiai bronzérmes (lesiklás, Szocsi 2014), olimpiai negyedik helyezett (szuper-kombináció, Szocsi 2014)

Világbajnokság: világbajnoki ezüstérmes (alpesi összetett, Beaver Creek 2015), világbajnoki ötödik helyezett (óriás-műlesiklás, Garmisch-Partenkirchen 2011), kilencedik (szuper-kombináció, Val d’Isére 2009) és tízedik helyezett (szuper-kombináció, Garmisch-Partenkirchen 2011)

Junior-világbajnokság: kétszeres ezüstérmes (GS, Maribor 2004; kombináció, Bardonecchia 2005), további öt TOP10-helyezés

Világkupa-debütálás: 2003. január 19., Wengen

Világkupa-rajt: 227

Vk-futamgyőzelem: 10 (5 lesiklás, 5 Szuper-G)

Vk-dobogó: 24 (9 lesiklás, 9 Szuper-G, 6 óriás-műlesiklás)

Vk-összetett: 6. (2013/2014)

Vk-szakági: a lesiklás és a Szuper-G győztese (2014/2015), harmadik (kombináció, 2010/2011), negyedik (óriás-műlesiklás, 2010/2011; Szuper-G, 2011/2012)

Európa Kupa: összetett EK- győztes (2004/2005), az óriás-műlesiklás és a szlalom győztese, 5 futamgyőzelem, 15 dobogós helyezés

További eredményei: háromszoros norvég bajnok (óriás-műlesiklás 2010 és 2011, Szuper-G 2011); egy dobogós helyezés az Észak-Amerikai Kupában, 8 győzelem FIS- versenyekről

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk