AJÁNLÓ
 
20:23
2016. 01. 09.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2016. 01. 09.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2016. 01. 09.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2016. 01. 09.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
20:23
2016. 01. 09.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Németország hazai közönség előtt, rendkívül szoros küzdelemben utasította maga mögé Norvégia csapatát a Willingenben tartott csapatversenyen. A dobogó legalsó fokára Ausztria állhatott fel, de ők a második ugrástól kezdve érdemben már nem tudtak beleszólni a győzelemért folytatott csatába. Az izgalmasnak ígérkező német-norvég párharc sajnos a felerősödő szél és csökkenő látótávolság miatt nem folytatódott a második sorozatban – a verseny végeredményét az első kör alapján hirdették ki.

 

A szerdán befejeződő Négysáncverseny után nem volt sok ideje pihenni a síugrók mezőnyének: tegnap már selejtezőt rendeztek Willingenben, ma pedig csapatversennyel folytatódott a program, melyre kilenc nemzet négyese nevezett, azaz a szabályok értelmében csak egy csapattól kellett búcsút vennünk az első kör után. A versenynek otthont adó Mühlenkopfschanze 145 méteren lévő zsűritávolságával a világ legnagyobb síugró nagysánca, így bízhattunk a nagy ugrásokban a versenyzőktől, akik a Négysáncról hozott formájukat próbálják megőrizni (vagy javítani) a jövő hétvégén esedékes Sírepülő VB-re.

Bár a verseny lebonyolítását a szél csak rövidebb időszakokra akasztotta meg, de a folyamatosan váltakozó irány és erősség miatt az elért távolságoknak nem minden esetben tulajdoníthattunk komoly információs értéket, legtöbb esetben a meg kellett várni a kompenzációkkal jelentősen korrigált pontszámokat is. Nem segített ebben a zsűri –sok esetben jogos- beülő módosítása sem, bár így legalább a nagy ugrásokról nem kellett lemondanunk az időnkét hátszélbe forduló időjárási viszonyok közt sem.

Az első ugrók mezőnyében a csehek és az osztrákok a többi nemzethez képest jobb gormában lévő ugrókat nevezett Stefan Kraft és Jakub Janda személyében, akik egyaránt 138 méterig jutottak, végül 7 tizeddel előbbi bizonyult jobbnak. Tepeš (134 m.) hozta be a szlovéneket a 3. helyre. A szintén esélyes németek és norvégok következtek a 4-5. helyen (Wank – 127 m., Stjernen 136 m.)

A második ugrók után a feje tetejére állt a teljes élmezőny: a dobogósok mindegyik betlizett, míg a mögöttük tolakodó nemzetek lába nem remegett. Poppinger 118,5 méteres ugrásával a sógorok elvesztették a vezetést, de a dobogó legalsó fokán sikerült megkapaszkodniuk. A cseheknek és a szlovénoknak még rosszabb jutott: Hlava (114 m.) ugrása a pillanatnyi 4. helyre volt elég, Robert Kranjec 110 métere után pedig a szlovénok minden reménye elszállt a willingeni címvédésre. Andreas Wellinger (131,5 m.) élt a kínálkozó lehetőséggel, ahogy Daniel André Tande (129,5 m.), így a norvégok csupán 0,6 ponttal követték az első helyezett házigazdákat.

A harmadik ugrókra fordulva a továbbra is erős hátszél miatt a zsűri Manuel Fettner (131 m.) ugrása után eggyel feljebb, a 17-es beülőre váltottak, ami egyből meghozta a 140 méter körüli ugrásokat: Domen Prevc 145,5 méteres ugrása az egész első kör legponterősebb ugrásának bizonyult, ezzel komolyan visszazárkózott a dobogóért folyó küzdelembe az osztrákok mögé. Német-norvég tekintetben viszont fordult is a kocka: Gangnes (139 m.) ugrása pontokban értékesebb volt, mint Richard Freitagé (141 m.), így minimális különbséggel Norvégia várhatta élről az utolsó ugrók mai első ugrását.

A kiélezett párharc a vezető pozícióért pedig továbbra is késhegyre menő csatát hozott: Freund (149 m.) az eddigi leghosszabb ugrással visszarepítette a németek a norvégok elé, bár Forfang (140,5 m.) jóval rövidebb ugrása után is csak 0,6 pont volt a különbség – a kompenzációk ismét meghazudtolták a méterértékeket. Végül ez a 33 centinek megfelelő pontszám igazán értékesnek bizonyult, az utolsó kör törlésével ugyanis ennyivel tudták megszerezni a győzelmet a németek. A friss négysánc-győztes Peter Prevc (124 m.) ismét növelte a szlovének lemaradását Ausztriával szemben, Michael Hayböck (138 m.) ugyanis kereken 10 ponttal szerzett többet ugrásával.

A második sorozatra fordulva több „kis-verseny” kezdett kikristályosodni: az első két helyen a németek és a norvégok szorosan követték egymást, de Ausztria már több mint 30 pontos lemaradással követte őket az aktuális dobogó legalsó fokán. A sógorok az idősebbik Prevc betlije után szusszanhattak egy kicsit, így majd’ 20 pontos előnyük még nem lefutott, de viszonylag kényelmes előnyt jelentett Szlovéniával szemben. Újabb nagy űr után az 5-6. helyen pedig lengyel és a cseh csapat szoros küzdelme látszott kibontakozni. Finnország és Svjác pedig messze lemaradva a többiektől és egymástól is álltak a két utolsó továbbjutó helyen. A ma esti egyedüli búcsúzó az orosz kvartett volt, akiket lényegében Simon Amman (129 m.) ugrott ki az utolsó pillanatban.

A felerősödő szembeszél miatt két ugró után egy hosszabb, negyedórás kényszerpihenő következett, ami alatt a köd is egyre sűrűsödött, így a mai napon már nem is ugrottak többet a versenyzők – a második kört törölték Walter Hoferék.

Ezzel Németország szoros csatában utasította maga mögé Norvégiát. Az osztrákok jócskán lemaradva, de Szlovéniával szemben magabiztosan szerezték meg a bronzérmet.

Részletes eredmények

Nemzetek kupája

Holnap délután egyéni versennyel folytatódik a program, bár az ideőjárás előrejezés egyelőre nem kecsegtet túl sok jóval, de remélhetőleg végül sikerül lebonyolítani egy teljes, kétfutamos egyéni versenyt.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk