AJÁNLÓ
 
18:03
2017. 02. 10.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
18:03
2017. 02. 10.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
18:03
2017. 02. 10.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
18:03
2017. 02. 10.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
18:03
2017. 02. 10.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tizenhét év után először örülhetnek a svájciak női aranynak alpesi sí világbajnokságon, azok után, hogy Wendy Holdener egy erős lesiklás után nagyszerű műlesiklást síelt. A hazaiak örömét tetézi, hogy az első négyben hárman végeztek: Michelle Gisin ezüstérmet szerzett, míg Denise Feierabend épp lemaradt a dobogóról. Utóbbi kettő közé a mezőny egyik legtapasztaltabb kombinációs sízője, Michaela Kirchgasser éfrt be. Negyedik indulójuk, Lara Gut az első futam után megsérült, így nem ért célba. A lesiklás után vezető Goggia-Štuhec kettős kiestek a szlalomban.

 

 

Szürke arcát mutatta az időjárás Sankt Moritzban a hölgyek lesiklóversenyén, de a látási viszonyokra komolyabb panasz egész nap nem lehetett. A második futam során pedig a hóesés is megérkezett, de szerencsére problémát ez sem okozott a versenyen. Az alpesi összetett a sízés két  világháború közti gyökereihez nyúlik vissza, úgy is mondhatnánk, ez a kvint esszenciája (vagyis a klasszikus kombináció, a jelenlegi inkább afféle mostohatestvér). A szakág szomorú helyzetéről sokat írtunk már, ennek tükrében bíztató, hogy nagyszerű küzdelmet hozott a világbajnokság. Igaz, a hölgyek versenyei rendre nívósabbak, mint a férfiaké. A gyorsasági és a technikai szakág legjobbjai számára talán nem annyira idegen a távolabbi szakág, mint férfi kollégáiknál.

A hagyományoknak megfelelően versenyt a szuper-G rajtállásából indított lesiklás nyitotta. Elsőként az eddigi két edzsést megnyerő Ilka Štuhec (2.) síelhette a pályát. A szlovén menete maga volt a kettősség: a kiváló részekbe bele-belerontott többször is. Honfitárs jött a folytatásban, és bár Maruša Ferk (12.) nem épp a lesiklása miatt bízhatott a jó eredményben, sokat végül nem kapott. A lassabb számokban tudása már jócskán megkopott, viszont Michaela Kirchgasser (11.) a kombinációnak lassan specialistájává vált, és pár bizonytalanságot leszámítva nem lehetett elégedetlen. Laurenne Ross (5.) feltehetőleg a vasárnapi lesiklás edzése miatt állt rajthoz, és jó menetnek köszönhetően nem szakadt le túlságosan Štuhectől.

Marie Michelle Gagnon (16.) is kimondottan jó alpesi összetettezőnek mondható, de idén eddig nem igazán találta formáját legfőbb számában, szlalomban – viszont a lesiklása nem sikerült rosszul az ő tudásához képest. Sofia Goggia (1.) a szuper-G sikertelensége után felszívta magát és egy rontott ugartó ellenére is átvette a vezetést egy igazán rizikós menettel. Wendy Holdener (7.) szintén a jobb lesiklóképességekkel rendelkező szlalomosok közé tartozik, viszont a kevesebb mint egy másodperc hátrány még az ő szintjén is kiemelkedő teljesítmény. Lara Gut (3.) a gyors számok felől közelíti meg a kombinációt közepes szlalomképességekkel. Ívei nem voltak rosszak, de sebessége elmaradt a vezető olasszal szemben, végül szűk fél másodperces hátránnyal kellett megelégednie.

Bár a rajtlistán szerepelt, végül nem élt a lesiklásra való edzés lehetőségével sem Tina Weirather, Elena Curtoni (9.) pedig jócskán megküzdött a pályával. Anne-Sophie Barthet (8.) elsősorban műlesikló specialista, így 1,22-es hátránnyal abszolút versenyben maradt egy éremért. Ragnhild Mowinckel (9.) jól érezte a pálya íveit, de nem mert elég sebességet belevinni menetébe. A mezőnyben a legtisztábban Michelle Gisin (4.) mondható az összetett specialistájának (viszonylag erős közepes mindkét számban) és egy nagyszerű menettel bő fél másodperces hátrányt szedett csak össze, amivel egyértelműen az egyik legnagyobb esélyessé avanzsált az előttünk álló műlesiklás előtt. Riccarda Haaser (20.) volt idén 10. lesiklásban, ráadásul ő elsősorban szlalomos, azonban számos bizonytalanság volt menetében. Az eddigi műlesiklók hátrányát figyelembe véve 2 másodperc feletti lemaradással esélyeit elvesztette a dobogóra. Denise Feierabend (13.) a pálya közepén került messze a jó ívektől, de másfél másodperces hátrány tőle így sem mondható rossznak.

Christine Scheyer (14.) az osztrák utánpótlás új üdvöskéje lesiklásban, most viszont nem tudta igazán kordában tartani léceit, így már saját száma után komoly hátrányba került. Frederica Brignone (15.) is a már megszokott másfél másodperc körüli hátrányt tudta hozni, Rosina Schneeberger (18.) lemaradása pedig két másodpercig szaladt, a cél után pedig egy ártatlan elcsúszás miatt mág a szponzorfeliratos fal alá ragadt. Lindsey Vonn (6.) nem viccelt a szuper-G után, valóban szikszalaggal kötözték a síbotot a kezéhez. Próbált is beleadni mindent, de nem tudta kisebb hibák nélkül végigvinni a menetet.

Világkupán jellemzően harminc legjobbról beszélhetünk (bár alpesi összetettben már arról sem mindig), a világbajnokság kvalifikációs szabályai miatt viszont a legjobbak után komoly minőségbeli váltás következett, így a hátralévő versenyzők közül nem sokan tudtak nagyot villantani. Húszba tudta magát még verekedni Romane Miradoli (19.), valamint Valerie Grenier (17.), ráadásul ő az utolsóként rajtolva a 43 fős mezőnyben.

A két futam között eltelt idő sem maradt esemény nélkül. Lara Gut készülve a második futamra, bemelegítés közben megsérült és helikopterrel kellett elszállítani, miután térdét fájlalta - Altenmarkt óta a magyar szurkolóknak biztosan nem kell magyarázni, hogy ez milyen rossz előjel. Utóbb ki is derült, bal térdében elszakadt keresztszalagja, "egyéb" más sérülések mellett. A műtétet orvosai szerint megúszhatja, de a világkupa idény ezzel véget ért számára.

Az első futam eredménye

A második futam pályáját amerikai edző tűzte és mivel Mikael Shiffrin végül nem vállalta az indulást alpesi összetett, így egy nem túl technikás pályatűzést láthattunk, mely Rossnak és elsősorban Vonnak próbált kedvezni. Az alapidőt Ana Bucik síelhette volna, de kiesése miatt ez végül Candance Crawfordnak (21.) sikerült. Honfitársa, Mikaela Crawford ügyesen kezdett, de egy túlságosan bedöntött kanyar után ennek is kiesés lett a vége. Weidle (23.) még nem tudta átvenni a vezetést, Kristin Lysdahl (17.) viszont már elég pattogós menetet tudott produkálni ehhez. Marta Bassino (17.) minimális előnnyel indult, végül pontosan ezt adta el, így holtversenyben állt az élre. Kettejük elsősége végül pünkösdinek bizonyult, a szuperóriás-műlesikló Tviberg (14.) még hozzá is tudott tenni előnyéhez. Ezután érkezett a snowboard világbajnok Ester Ledecká (20.), Cook (22.) és Hörnblad (21.), de mindegyikük beleszürkült az addig leérkezettek mezőnyébe.

A nívóváltást Riccarda Haaser (9.) hozta és a vártnál talán gyengébb lesiklás után hozta a számára kötelező erős műlesiklást, aminek joggal örülhetett. Az utána érkező Mirradoli (16.) nem  jelentett rá veszély, a honfitárs Schneeberger pedig kiesett. Valerie Grenier (11.) alapvetően gyorsszám síző, de így is alig kapott ki végül Haasertől. Marie-Michelle Gagnon (6.) már kellő fórral tudott indulhatott, ráadásul ő van legalább annyira erős műlesikló, mint Haaser, így végül még egy újabb tizedet is hozzá tudott tenni meglévő előnyéhez. A kanadait folyamatosan szorongatta Brignone (7.), de az olasz végül kicsivel is, de kikapott. Christine Scheyernek (13.) a lesiklásban kellett volna valamit domborítania, biztonsági menettel pedig még a vártnál is kevésbé volt veszélyes Gagnonra. Denise Feierabend (4.) mára pálya közepén már hátrányba síelt, de a végére rákapcsolt és jókora előnnyel várhatta a folytatést. Maruša Ferk (8.) sem ment kimondottan rossz futamot, de a lassabb tempó végül egy másodperces hátrányt jelentett.

Feierabend menetének erőssége hamar próbára került: Michaela Kirchgasser (3.) régi műlesikló énjét idézte és egy nagyon pattogós, precíz menettel vette át biztos előnnyel a vezetést. Ilyen erős műlesiklások után természetes volt, hogy a lesikló párosnak nem sok esélye van: Iréne Curtoni nagyon gyorsan kiesett, míg Ragnhild Mowinckel (10.) nagyon akarta a jó eredményt, de ehhez technikai tudása hiányzott a számára túl szűk kapuk között. Anne-Sophie Barthet-tól (12.) alapvetően a második futamban vártuk a jó szereplést, azonban a kimagasló lesiklás után egy enervált szlalomot mutatott be, amit egy méretes hiba rontott tovább.

Wendy Holdenerrel (1.) már egyértelműen a verseny végjátékára fordoltunk: nagyszerű felső szakaszt produkált, ahol még Kirchgasserre is bőven vert, a pálya alján ugyan az előny felét még eladta az osztrákkal szemben, de ez még így is nagyszerű alap volt a győzelem felé. Lindsey Vonnon (5.) még a saját edző által tűzött pályán is látszott, hogy visszatérése után nem elsősorban a műlesiklásra koncentrált. Laurenne Ross (15.) köztudottan csak gyorsszámos, rendre súlyos másodperceket kap mindig a kombinációs szlalomban – ezúttal is. A lesiklásra viszont így is önbizalommal telve érkezhet. Michelle Gisin (2.) igazi adok-kapokba kezdett honfitársával: az elején sokat eladott, majd a végén valamennyit visszahozott, végül mindössze öt századdal szorult Holdener mögé.

Így már csak ketten voltak hátra (Lara Gut a fentebb említett okok miatt már a helyszínen sem tartózkodott, nemhogy a startban). Ilka Štuhec az idei egyetlen világkupa kombináció győzteseként jött, de mindössze három kaput teljesített, utána a mélyhóba dőlve esett ki. Később a célban mégis megszokott mosolygós arcát mutatta. Sofia Goggia tudatában volt annak, hogy egy számára emberfeletti sízésre lesz szüksége Holdenerrel szemben. A nagy igyekezet közepette pár kapu után késésbe került, majd végül a lába közé vett egy kaput. Ő nem tudott annyira felszabadulni a kiesés után, mint a szlovén lány. A kiesés ezzel együtt persze azt is jelentette, hogy kettős hazai siker született női lapesi összetettben: Wendy Holdener győzött Michelle Gisin előtt, míg a harmadik helyet Michaela Kirchgasser kaparintotta meg.

Wendy Holdener mai győzelmével hosszú aszályt szakított meg, ami a svájci női vonal világbajnoki eredményeit illeti: az alpesi nemzet képviselője utoljára 2001-ben állhatott dobogóra. Akkor az ausztriai Sankt Antonban a kiváló technikai síző Sonja Nef tudott győzni óriás-műlesiklásban. Nagyszerű műlesikló, és az utóbbi időben igen megbízhatóvá is sikerült válnia. Emellett pedig az egyik legjobb lesikló a szlalomosok mezőnyében, bár nem jellemző, hogy bármelyik gyorsszámban túl gyakran álljon rajthoz világkupában. A műlesiklás és a kombináció mellett az óriással kacérkodik még, de messze nem ekkora sikerrel.

Az újdonsült huszonhárom éves világbajnokot elsősorban műlesikló specialistaként ismerhetjük, lényegében a sokáig gyengélkedő svájci műlesikló szakág új üdvöskéje. Tíz dobogót számlál szlalomban 2013 óta, ebből idén hatot. Világkupában két győzelme van, az elsőt tavaly a stockholmi parallel szlalomon aratta, a másodikat pedig Lenzerheidén szuper-kombinációban. Utóbbi győzelmének köszönhetően a szakági kiskristálygömböt is elhódította.

Holdener azok közé tartozik, aki már junior korukban is komoly ígéretnek számítottak. 2011-ben a hazai rendezésű lenzerheide-i junior VB-n óriásban bronz-, lesiklásban ezüstérmes lett, míg a lesilás, óriás és műlesiklás eredményeiből összeálló kombinációban junior világbajnoki címnek örülhetett.

A szintén huszonhárom éves Michelle Gisin igazi síző család sarja. Bátyja, Marc férfi vonalon nem a legerősebbek közé tartozik, azonban nővére nem más mint Dominique Gisin, Szocsi lesikló olimpiai bajnoka. Michelle Gisin talán a kimondottan csak alpesi összetettes specialisták egyik utolsó hírnöke. Lesiklásban és műlesiklásban sem nyújt kimagasló eredményeket, egyikben sem tagja a közvetlen élmezőnyek, bár szlalomban lényegesen közelebb van hozzá. Viszont a két szám együttesét jelentő alpesi összetett kiváló terep számára. Az idei szezonban, Val d'Isére-ben élete első dobogóját is megszerezte, csak Ilka Stuhec tudta megelőzni. Junior korából egy ezüst érme van: 2013-ban Québecben lett második műlesiklásban

Michaela Kirchgasser hamarosan betölti 32. évét, de még mindig töretlennek látszik lelkesedése a sízés iránt. Az egykor óriás specialistából lett szlalomos három világkupa sikerrel büszkélkedhet, 2012-ben pedig a műlesikló szakági világkupában végül csak Marlies Schild tudta megelőzni. A technikai számokban ma már egyre távolabb kerül a közvetlen élmezőnytől, hagyományos versenyen utoljára 2012-ben állt dobogóra. Kombinációs eredményei azonban továbbra is töretlenül jönnek egymás után, 2013 óta 4 dobogót szerzett a szakágban. Világbajnoki érmekben is bővelkedik: csapatban háromszoros világbajnok, de ami fontosabb: egyéniben Schladmingban Shiffrin mögött ezüstérmet szerzett műlesiklásban, Beaver Creekben pedig szintén bronzérmes volt szuper-kombinációban.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk