AJÁNLÓ
 
11:55
2015. 01. 25.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:55
2015. 01. 25.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
11:55
2015. 01. 25.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
11:55
2015. 01. 25.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
11:55
2015. 01. 25.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfi alpesi sízők kitzbüheli hétvégéje műlesiklással zárult. Kétszeresen is meglepetést hozott a verseny. Marcel Hirscher úgy kapott ki valakitől, hogy egyik futamban se vétett igazán nagy hibát, sőt, nagy fölénnyel nyerte az elsőt. Ennél csak a győztes személye meglepőbb: az egyébként kétségkívül a legjobbak közé tartozó Mattias Hargin számos elpuskázott esély után most elbírta a tétet, és megszerezte élete első győzelmét. Hirscher lett a második, Neureuther a harmadik. Samsal célbaért, továbblépésre egyetlen pillanatig sem volt esélye.


Az egyszeri magyar télisport-rajongó ma jöhetett rá igazán, mekkora szerencséje is volt tegnap, hogy magyar kommentárral élvezhette Miklós Edit dobogóját. Ma ugyanis ismét előjött a minden évben jelentkező probléma: az európai sportadónak két csatorna se elég ahhoz, hogy a teniszen kívül bármi más képernyőre kerülhessen. Legfeljebb menet közben, a felénél bekapcsolódva... A döntés tehát szokásos, az időzítés (a tegnapi nap után alighanem sokak érdeklődését felkeltette hazánkban az alpesi sí) - no comment.

Kitzbühelben a férfiak mezőnye szlalommal zárta a hétvégéjét. Kevéssel fagypont alatti hőmérséklet és szállingózó hó fogadta a 78 indulót a Ganslernen. A mezőnyben ezúttal is ott volt a magyar színeket képviselő Samsal Dalibor. Az első futam pályáját a német Hannes Wallner, a másodikét a svéd Magnus Andersson jelölhette ki.

A hóesés miatt most kevésbé volt szerencsés az elsők közt indulni, ám Mattias Hargin ettől függetlenül is hibázott már a felső részen. Nagyot mentve, és nagy tempót bevállalva összességében így is egész jó időt futott (3.). Felix Neureuther a német pályatűzés ellenére és látványos hiba nélkül is csak tartani tudta a svéd tempóját, végül 9 századdal ki is kapott tőle (5.). Henrik Kristoffersen ezúttal is gyengélkedett, másodpercen túli hátrányával hamar kiszállt a versenyből (11.). Fritz Dopfer lassabb kezdés után hiába kanyargott remekül a pálya második felében, ez csak arra volt elég, hogy egyetlen századdal Neureuther elé soroljon be (4.). A remek formába lendülő Stefano Gross épp ellenkező utat járt be, a harmadik szektorban késésbe kerülve szedett be három tizedes hátrányt, amelyen már nem is tudott faragni a pálya legalján (6.).

Marcel Hirscher érkezésével a verseny szokás szerint véget is ért, maradt a küzdelem a második helyért. Ezúttal 42 századdal alázta az addig szoros mezőnyt az osztrák (1.). Alekszandr Horosilov azért jelezte, hogy a körülmények is talán javultak kicsit, a pálya második felében remek tempót tartva két tizedes hátránnyal bejött Hirscher mögé (2.). André Myhrer öreguras tempóban indult el, a folytatás is csak kevéssel volt jobb, mindössze Kristoffersent előzte meg (9.). Patrick Thaler hasonló, korát nem meghazudtoló futama még a norvég ellen sem bizonyult elégnek (12.), ám gyorsan jött Sebastian Foss-Solevåg, aki 2 másodpercen túli hátránnyal visszaszerezte Norvégiának a büszke utolsó helyet (21.).

A kritikán aluli meneteket követően már-már felüdülésként hatott Markus Larsson síelése, bár a végére ő is másodperc fölé csúszott (8.). Alexis Pinturault a hétvége során már másodszor teljesítette a szlalompályát, ehhez képest igencsak idegenül mozgott rajta (15.), utána pedig a kieséseit feledni nem tudó Mario Matt óvatos célbaporoszkolásával folytatódott a verseny (18.). A franciákat Jean-Baptiste Grange menete se hangolta jobb kedvre, nagyokat fékezve átvette az utolsó helyet (25.). Jens Byggmark két másodpercen túli menete is arra utalt, ebben a futamban sok jót már nem várhatunk (19.) - épp ideje volt az első reklámszünetnek.

Ted Ligetytől szlalomban egyébként se várhatunk semmi jót mostanában, ám magához képest most kifejezetten szépen síelt, kis hiba, hogy végül a kapu rossz oldalán... Olaszok jöttek a folytatásban: Manfred Mölgg elirigyelte Grange-tól az utolsó helyet, végül szerencséje se volt (31.), Giuliano Razzoli viszont jelezte, hogy a hatalmas hátrányokat nem lehet csak a pályára fogni - remek utolsó kapukkal másodpercen belül maradt (7.). Julien Lizeroux a középmezőnyt gyarapította (14.), majd Reinfried Herbst is produkált egy hasonló, épp csak kicsit lassabb menetet (17.). Daniel Yule lassabb kezdés után végül egy századdal mégis Herbst elé sorolt be (16.), Benjamin Raich két másodpercen túli hátránya viszont kevés jót ígért a veterán osztráknak (20.).

Az újabb reklámszünetet Anton Lahdenperä gyenge menete követte (32.). A mostanra már-már legjobb francia szlalomossá előlépő Victor Muffat-Jeandet kombinációs szlalomjához képest most csalódást okozott (23.), Ivica Kostelić pedig ismét küzdött egyet a második futamért (29.). David Chodounsky környezetéből kimagaslott alig másfél másodpercen túli hátrányával (13.), ám utána Luca Aerni rögtön visszarántott bennünket a két másodpercen túli valóságba (25.). Steve Missillier különösebb hiba nélkül szedett be óriási hátrányt, végül mindezt megkoronázta egy kaputévesztéssel. Az első 30 induló sorát a szokás szerint hatalmasakat hibázó, majd kieső Juasza Naoki és a meredeken bajba kerülő Adam Žampa (43.) zárta.

A magasabb rajtszámmal indulók közül ismét kiemelkedett az érthetetlenül szigorú német szabályozás miatt még mindig a VB-részvételért küzdő Linus Strasser - másfél másodperces hátránnyal a 10. helyre szárnyalt. Második futamos lett Dave Ryding (22.), Cristian Deville (24.), Ramon Zenhäusern (27.), Reto Schmidiger (28.) és Jonathan Nordbotten (30.). A gyengébb síelők jócskán rontottak a célbaérési arányon, főleg az amerikaiak (Brandenburg, Kelley) szórakoztatták látványos esésekkel a közönséget.

52-essel indult Dalibor Samsal, aki elkönyvelhet magának egy újabb célbaérést. Több jót sajnos ezúttal se nagyon találunk az eredményében, az előtte célba érők közül most is csak egy embert tudott megelőzni, 4.28-as hátránnyal zárt. Közvetlenül utána ért be a pontszerző zónába Schmidiger, a pályaromlás tehát nem volt vészes. Végül 53. lett, a szebb napokat látott ex-honfitárs Zrnčić-Dim, illetve a lett Kristaps Zvejnieks között. A futam zárszavaként, hagyományaikhoz hűen ki kell emelnünk még valakit: végre ismét feltűnt a mezőny végén a Birkner név - ezúttal már Simari nélkül. A megszámlálhatatlan tagot számláló argentin síklánt ezúttal Tomás Birkner de Miguel képviselte, 10 másodperc feletti hátránnyal esett ki a cél előtt.

--------------------------------------------------------

A második futamot a változatlan hóesésben Nordbotten nyitotta, egy nagyobb fékezéssel megoldotta az igen egyszerűnek látszó pályát (20.). Kostelić továbbra sem tudott igazi tempót menni, de a fiatal norvégot így is maga mögött tartotta (18.). Schmidiger túl sokat akart, a sok apró hiba miatt viszont nem tudta megelőzni az előtte síelőket (23.). Zenhäusern a meredekre érve túlságosan befékezett, így csak Schmidigerrel versenyzett, végül két századdal előzte meg honfitársát (22.). A pálya második felében Grange sem tudott úgy kanyarogni, mint Kostelić, végül nem sokkal a svájci duó elé sorolt be (21.). Aerni a meredekre érve elszállt, így a svájciak harmadik versenyzőjük után is csak szomorkodhattak, majd az olaszok konstatálhatták, hogy Deville ördögien sokat kockáztat, aminek pocsék időeredmény lesz a vége (27.). Muffat-Jeandet másodjára már közelebb járt kombinációs formájához, ám a meredek kezdetén nagyot mentett, és utána mintha bátortalanná vált volna (25.). Ivica nagyon rég nem állt már ilyen sokáig a szponzorfal előtt...

Ryding nemcsak bajba került, de kapura is lépett a meredekre fordulva, Solevåg viszont közel sem hibátlan menettel is meg tudott őrizni egy keveset előnyéből (16.). Raich az utolsó kapuknál lassult be, végül épphogy Nordbotten elé fért be (19.). A svédek közül elsőként érkező Byggmark semmire nem ment a hazai tűzéssel (svédeknél ez így is szokott lenni), alaposan hátraesett (24.). Mario Matt aztán helyrerakta az addigi meneteket: most először az idényben teljes tempóval végigment egy futamon, és bár az aljára nagyon belassult, még így is 4 tizeddel vette át a vezetést (12.). Herbst esetén csak a visszaesés mértéke volt kérdéses (27.), Yule pedig jó kezdés után meglepő módon a pálya aljára lassult be (17.).

A reklámszünet után Pinturault folytatta a versenyt, akinek ezúttal kifizetődött szokott eszement síelése - kihasználta az osztrák lassúságát az utolsó kapukban (9.). Rögtön két francia került az élre: Lizeroux sokkal precízebb síeléssel is őrizte hozott előnyét, ám a kritikus utolsó kapuknál honfitársa mögé szorult (11.). Chodounsky hozta a második futamaira jellemző kínlódást, botját veszítve visszaesett a mezőny végére (26.). Thaler a pálya feléig ijesztgette a franciákat, végül viszont még Mattól is kikapott (15.), Kristoffersen viszont végig hozta Pinturault tempóját, és megőrizte 3 tizedes előnyét (7.).

Strasser másodjára is alaposan odatette magát, de azért ebből a környezetből ő már kicsit kilógott - 6 tizedes hátránnyal megúszta, elégedett lehetett (14.). Myhrer más célokkal indult, de a svéd pálya átka rajta is kifogott, épphogy a német elé sorolt be (13.). Az újabb reklámszünetet újabb svéd, Markus Larsson követte, pocsék kezdés után kicsivel jobb folytatással, ami viszont még Pinturault ellen se bizonyult elégnek (10.). Svédek után olaszok sorjáztak, elsőként Razzoli már fél másodperc feletti előnyről indult, és remek síeléssel ebből csak alul adott el keveset (4.). Gross a meredekre érve megtorpant, ezután csak a pillanatnyi dobogóért küzdhetett (8.).

Német duó folytatta a sormintát. Neureuthernek is a meredek kezdete volt a gyengéje, szélesre vett ívvel sokat eladott előnyéből, a végén hátrányból küzdötte vissza magát Razzoli elé (3.). Dopfer nagyjából tartotta ugyan honfitársa tempóját, de a vége kevésbé jött össze neki, pár századdal Razzolitól is kikapott (5.). Az utolsó svéd, Hargin esetén már végre érződött, hogy valamit csak jelent a svéd pályatűzés: a meredeket remekül síelve 6 tized feletti előnnyel vette át a vezetést (1.). Horosilov hatalmasat hibázott, eldobta egy bucka, így hiába jött óriásit az utolsó kapukban, másodpercen kívül zárt (6.). Hirscher majd fél másodperces előnyről nem szokott veszíteni, ám ma Hargin alighanem élete futamát mutatta be: hiába vétett csak kisebb hibákat az osztrák, így is fél másodperces hátrányt szedett be a célig (2.). Hargin az osztrák közönség nagy bánatára végre megtörte a jeget, és megszerezte első győzelmét.

Mattias Hargin 90. Világkupa-versenyén 4. alkalommal állhatott fel a dobogóra, most először annak legfelső fokára. Megtévesztő az alacsony szám, négynél jóval többször került ő már közel a győzelemhez, ám ilyenkor második futamaival többnyire hátrazuhant vagy kiesett - egészen mostanáig. Marcel Hirscher 142 verseny után 69, Felix Neureuther 190 verseny után 35 dobogónál jár. A szakági tabellán a német még mindig vezet az osztrák elől, Hirscher azzal vigasztalódhat, hogy összetettben egyre biztosabb a címvédése.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk