AJÁNLÓ
 
15:24
2017. 02. 16.
Néhány évadnyi reblogos lét után ismét költözik a Síparadicsom Blog! Az új idényben teljesen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:24
2017. 02. 16.
Összefoglaló sorozatunk utolsó részéhez értünk. Azt valószínűleg mindenki tudja,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:24
2017. 02. 16.
A szél miatt egysorozatosra rövidült planicai versenyen dőlt el idén a Síugró Világkupa...
A bejegyzés folyatódik
 
15:24
2017. 02. 16.
Marcel Hirscher a kranjska gorai óriás-műlesikláson aratott győzelmével már biztosan...
A bejegyzés folyatódik
 
15:24
2017. 02. 16.
Frederica Brignone nyerte a nők botrányosra sikerült Crans Montana-i alpesi összetettjét...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem kellett sokat várni Maciej Kot második győzelmére, a lengyel Sapporo után újra a dobogó legtetején ünnepelhetett ma Pyeongchangban, ahol kivételesen normálsáncos versenyt rendeztek az erős szél miatt. Stefan Kraft dobogós sorozata tovább folytatódott, míg Wellinger bravúros második ugrásával a mezőny közepéről jött fel a dobogóra.

 

Tegnapi cikkünkben még meg is emlékeztünk róla, hogy — bár a nagy világeseményeken igen — az idei VK naptárban nem szerepel normálsáncos verseny, de a sors fintora, hogy mégis csak lett egy ilyen versenyünk is idén! A kvalifikáció előtti órákban annyira megerősödött a szél, hogy a FIS biztonsági okokból úgy határozott, inkább a normálsáncon fogják megrendezni a második versenynapot. Noha a nézők többnyire jobban szeretik látni a nagy ugrásokat, a mai normálsáncos megmérettetés még jól is jött a mezőnynek a világbajnokságra való tekintettel, hiszen így ez az utolsó sánc, amin ugorhattak versenykörülmények között Lahti előtt.

Mivel a versenyzők nagyon keveset ugranak normálsáncon szoros eredményekre és kisebb-nagyobb meglepetésekre is számíthattunk, hiszen a kisebb sáncokon olyan ugrók is előtérbe kerülhetnek, akik esetleg gyengébbek a nagysáncon, ugyanakkor dinamikusan és jó időérzékkel tudnak elugrani az asztaltól.

A verseny a korábbi számításoknak megfelelően szinte végig nagy szélben zajlott, de szerencsére hosszabb időre egyáltalán nem kellett megszakítani. A 14-es beülőből jöhettek az ugrók — egészen Stefan Kraftig. Az erős szembeszelet többen is ki tudták használni, és olyan versenyzők is nagyon jól szerepeltek az első sorozatban, akik sokszor még a top 30-ba sem kerülnek be. Alexey Romashov 102 méterig (29.), Halvor Egner Granerud 102,5 méterig (24.) szállt, míg az észt Kaarel Nurmsalu nagy meglepetésre 107 métert ugrott, és az első sorozatot az előkelő 12. helyen zárta. De a top 10-ben is akadt meglepetés bőven. Az egyetlen kanadai, Mackenzie Boyd-Clowers többször is megmutatta már, hogy érdemes odafigyelni rá, ezt ma az első sorozatban is bizonyította 107 méteres ugrásával, ami az első 50 után a 8. helyre volt elég. Az osztrákok egyik kevésbé ismert versenyzője, Clemens Aigner a sorozat 4. leghosszabb ugrását bemutatva (108m) a 7. helyen végzett az első sorozatban, és a tegnap élete legjobb eredményét megszerző Anze Lanisek is (109m 5.) beférkőzött a top tízbe.

Miközben a nagyok közül sokan betliztek a mai napon — Simon Ammann, Noriaki Kasai és Vincent Descombes Sevoie be sem kerültek a pontszerzők közé—, addig Robert Johansson továbbra is tartja a jó formát és 102,5 métert ugrott. De remekül kezdett még Dawid Kubacki is (101,5m 11.), a kvalifikációt megnyerő, Karl Geiger (107m 6.), az oroszok nagy reménysége, Evgeniy Klimov (107m 14.) és két lengyel, Piotr Zyla (106,5m 10.) és Maciej Kot is (108,5m 4.). Meglepően jól szerepelt Domen Prevc is, aki 105 méteres ugrásával a 9. helyről várhatta a folytatást, míg a Világkupa legjobbjai közül Manuel Fettner (97m 26.), Michael Hayböck (99,5m 19.), Andreas Wellinger (99m 16.) és Kamil Stoch (100m 18.) gyengébben kezdték a napot.

A sorozat legjobb három ugrója Peter Prevc (109m 1.), a sorozat legnagyobb ugrását bemutató Daniel André Tande (111,5m 2.) és Stefan Kraft (106m 3.) voltak.

A sorozat és a nap legbalszerencsésebb embere Stefan Hula volt, akinek ugrása előtt jég darabok voltak a nekifutó nyomban, emiatt a nekifutó pozíciója, így az elugrása sem volt megfelelő, és a gyenge ugrás miatt a rangsor végére került. A zsűri biztosította neki a lehetőséget arra, hogy újraugorjon, ekkor az ugrással semmi probléma nem akadt, viszont az érkezése bizonytalan volt, és bukott, így ismételten a ranglista végén kötött ki. Öröm az ürömben, hogy legalább nem sérült meg, de bizonyára nem szívesen fog visszaemlékezni erre a versenyre.

Az első sorozat végeredménye

A második sorozatot Ville Larinto kezdte meg, aki a sapporói első verseny után újra pontot szerzett, így a finnek a hazai rendezésű világbajnokág előtt legalább elcsíptek pár VK-pontot. Ennél sokkal jobb napot zárt viszont Oroszország, Alexey Romashov (103m 22.), Denis Kornilov (106m 19.) és Evgeniy Klimov (106m 7.) révén elég sok pontot szereztek a mai nap folyamán.

A második sorozatban már kisebb szembeszélben kellett bizonyítaniuk a versenyzőknek, amely kicsit megzavarta a mezőnyt, sokan az első ugrásukhoz képest elég sokat rontottak. Az első sorozatban meglepetést okozó Mackenzie Boyd-Clowes (91m 26.), Karl Geiger (88m 25.), Domen Prevc (92,5m 24.) a mezőny végére estek vissza, és a tegnapi 4. Anze Lanisek sem tudta megismételni előző napi klasszis teljesítményét, ő másodjára 92 métert ugrott és végül a 14. helyen zárt.

Hasonló helyzetbe került Peter Prevc és Daniel André Tande is, akik bár az első sorozatban még a legjobb három közt voltak, a második sorozat egyikőjük számára sem úgy alakult, ahogyan azt tervezték. Prevc 102 métert, Tande 104,5 métert ugrottak, ami kevés volt ahhoz, hogy a dobogóra felállhassanak ma. A szlovén 4., a norvég 5. lett.

Voltak azonban ellenpéldák is, akik a második sorozatban tudtak javítani és egészen sokat léptek előre a második sorozatban. Robert Johansson 111,5 méterével a nap második legnagyobb ugrását tudhatja magáénak, ő a 20. helyről a 10. helyre jött fel. Kamil Stoch pedig gyenge szembeszélben is képes volt 107,5 méterig szállni, aminek köszönhetően 12 helyet jött előre, így a versenyt végül a 6. helyen zárta. A nap felzárkózója azonban megint egy német volt, ma azonban nem Richard Freitag — ő pihenőre kényszerült ma betegség miatt —, hanem Andreas Wellinger, aki a második sorozatban a nap leghosszabb ugrását bemutatva (112m) a 16. helyről egészen a dobogó harmadik fokáig feljött.

Stefan Kraft (107m) tegnapi győzelme után ma meg kellett, hogy elégedjen a második hellyel, ugyanis Maciej Kot első sorozatos ugrására még rá tudott pakolni két métert (110,5m), így négy ponttal megnyerte a második Világkupa versenyét. Kraftnak azonban így sem kell szomorkodnia, hiszen tovább csökkentette a hátrányát az összetettben, Kamil Stoch előnye a szezon utolsó szakasza előtt már csak 60 pont.

A versenyzők most hazautaznak regenerálódni és edzeni, hiszen jövő héttől már a finnországi Lahtiban kell helytállniuk a szezon fénypontján, a világbajnokságon!

Végeredmény

A Világkupa állása

Nemzetek Kupája

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk