AJÁNLÓ
 
17:26
2017. 03. 12.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2017. 03. 12.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2017. 03. 12.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2017. 03. 12.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
17:26
2017. 03. 12.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Osloban tovább folytatódott Stefan Kraft nagy sorozata, a 23 éves osztrák ugró két egyéni VB-arannyal a zsebében érkezett a norvég fővárosba, ahonnan egy újabb egyéni sikerrel, na és nem utolsósorban a sárga trikóval a vállain távozhat. A versenyen a legnagyobb kihívója ezúttal is Andreas Wellinger volt, aki hiába vezetett még az első sorozat végén, végül be kellett, hogy érje a 2. hellyel, míg a dobogó 3. fokára honfitársa, Markus Eisenbichler állhatott fel.

 

Az oslói Holmenkollen sánc a hagyományok mellett (jegyezzük meg, idén ünnepli a sífesztivál a 125. születésnapját) elsősorban arról híres/hírhedt a mezőnyben, hogy még ha nincs is erős szél, akkor is elég kiszámíthatatlan tud lenni, ezért nem egyszerű rajta jól ugrani, pláne egymás után kétszer, ami ugye előfeltétele egy jó eredménynek.síugrás

Az első sorozatnak mindenesetre rendben nekivágtak az ugrók a 11-es kapuból, az első K-pont feletti ugrás pedig elég hamar megvolt Joakim Aunenak (19.) köszönhetően, aki 120,5 méternél landolt. Ezzel sokáig vezetett is a nemzeti csoportból kvalifikáló norvég, pedig leugrott közben az edzéseken hatalmasakat repülő Johann Andre Forfang (26.) is, akitől joggal vártak nagy eredményt a hazaiak, ehhez képest mindössze 114,5 méterig jutott, ami végül szűken ugyan, de legalább a továbbjutáshoz elég volt neki. A vezetést így Aunetól Schlierenzauer (15.) vette el, aki egykori világbajnoki győzelme helyszínén egy 121 méteres ugrással kezdett, majd ugyanekkorát ugrott Ammann (121 m 17.) is, azonban a „szokásos” talajfogás miatti levonások miatt csak a 2. helyre jött be vele. Nem sokkal később aztán Takeuchi (11.) ugrott le 122,5 méterig, ezzel övé volt az első hely az első 30 ugrót követően.

síugrásA folytatás is jó alakult a japánoknak, Daiki Ito (3.) ugyanis 127,5 métert repült, ezzel nagy fölénnyel jött be az élre, majd jó ugrást láthatott a publikum Johanssontól (126 m 7.) és Stjernentől (124,5 m 8.) is, sőt Freitag (12.) 122 méteres kísérlete is a jobbak közé tartozott még, ám Ito vezetését egyikük sem ingatta meg.

Az utolsó tízes csoportot Piotr Zyla (9.) nyitotta, aki 124 méterrel bejött negyediknek, majd Peter Prevc (18.) következett, aki viszont csak 121 métert ugrott, holott ő a mai nap előtt az előkelő 2. helyen állt a Raw Airben, ami ezzel erősen veszélybe került. Eisenbichler (6.) viszont jót ugrott és 125,5 méterrel bejött másodiknak, majd Fettner (10.) ugrott 127-et, viszont annyi pontot vontak le tőle a szél miatt, hogy így is csak a 6. helyre tudott bejönni.

Hayböck (14.) következett ezután, aki 122 méterrel a középmezőnybe tudott besorolni, a hétvégén eddig erősen változó ugrásokat bemutató Andreas Wellinger (1.) viszont ezúttal valósággal szárnyalt, és 133,5 méterrel több mint tízpontos előnnyel tudott a mezőny élére állni.síugrás

Maciej Kot (117 m 25.) ehhez képest nem ugrott jót, nem így Tande (4.), aki 128,5 méternél landolt, ami a viszonylag nagy szél miatti levonással együtt a harmadik helyhez volt ekkor elegendő. Következett ezután a Raw Airt vezető Stefan Kraft (2.), aki úgy ugrott 130 métert, hogy különösebben nagy szél nem segítette, így 1,7 ponttal állt Wellinger mögött a második helyen az első kört követően. A kérdés már csak az volt, hogy mit lép erre Kamil Stoch (5.), aki 60 pontos VK-összetettbeli előnye ellenére védekező pozícióba kényszerült a bombaformában levő Krafttal szemben. Nos, Kamil elsőre ha nem is ugrott hatalmasat, de éppenséggel rosszat sem, 126 méterrel ugyanis bejött ötödiknek, úgy hogy a dobogó még bőven elérhető távolságban volt tőle, más kérdés hogy az első helyért ismét egy Wellinger-Kraft csata látszott körvonalazódni.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatra egyel feljebb engedte a zsűri az ugrókat (a 12-esből ment ez a sorozat), igaz a körülmények továbbra is elég kiszámíthatatlanok voltak, így sokkal nagyobb ugrásokat összességében nem láttunk az első körhöz képest. Ez persze nem jelentette azt, hogy egy-egy ugró ne tudott volna önmagához képest nagyot javulni, például a 26. helyezett Forfang (10.) 129,5 métert repült másodjára, ami után különösen bánhatta az első rontott kísérletet, hiszen ha az csak egy kicsit is kevésbé rossz, akár még a dobogóért is versenyben lehetett volna vele. Igaz, egy ideig így is sorra előzgette a riválisokat, akiken szinte egytől egyig kifogott a szeszélyes oslói széljárás. Kot (11.) 125,5 méteres ugrása még egészen jónak számított, ám neki nem volt még nagy előnye a norvéghoz képest, aztán a 18. helyezett Peter Prevc (16.) is csak 120 méterig jutott, amivel nem sok jót remélhetett, de hasonlóan járt a nagyobb nevek közül Ammann (122 m 17.), Schlierenzauer (119,5 m 20.), Hayböck (120 m 15.), Freitag (122,5 m 13.) és a 11. helyen álló Taku Takeuchi (114 m 24.) is, így még akkor is Forfang állhatott a reklámfal előtt, amikor már csak tízen maradtak fent a toronyban.síugrás

Ekkor aztán Manuel Fettner (8.) egy 123 méteres ugrással végre át tudta venni a vezetést (tegyük hozzá, ő már akkora előnyt hozott az első körből, hogy ehhez még csak jót sem kellett nagyon ugrani, inkább csak nagyon rosszat nem), majd Zyla (9.) ugrott 119,5-et, amivel bejött mögé a második helyre. Stjernentől (126 m 5.) aztán hosszú idő után végre láttunk egy nagyobb ugrást is, amivel be is jött az első helyre, majd Johansson (6.) is nagyot repült, de mivel a 128,5 métert viszonylag nagy szembeszélben érte el, csak a második helyre tudott bejönni. Eisenbichler (128,5 m 3.) következett ezután, aki pont ugyanakkorát repült, mint az imént Johansson, neki viszont ez már elég volt az elsőséghez.

Kamil Stoch (22.) volt ezek után soron, akinek hiába nézett még ki viszonylag jól az ugrása közvetlenül az elugrás után, a levegőben volt egy komolyabb megbillenése, amivel rengeteg magasságot veszített, így csak 114,5 métert ugrott, ezzel pedig igencsak visszacsúszott és egyben hatalmas támadási felületet nyitott Kraftnak.

Előbb azonban még Tande (7.) következett, aki 123 méterrel negyediknek tudott megérkezni, majd Ito (4.) ugrása volt soron, aki 124,5 méterrel bejött másodiknak.síugrás

Ezután jöhetett Kraft (1.), aki így a sárga trikóért is támadott, nem is akárhogyan, hiszen 132 métert repült, amivel matematikailag övé is volt már a megkülönböztetett trikó, sőt, a napi győzelem sem látszott elérhetetlennek. Annál is inkább, mert Wellinger (2.) második ugrása nem volt olyan magabiztos, mint az első, így csak 127 méterig jutott, igaz, a második helyet így is megszerezte, ráadásul Eisenbichler révén egy másik német ugró is ott lehetett a dobogón az eredményhirdetésnél.

A mai nap viszont vitán felül Stefan Kraftról szólt, aki idei ötödik győzelmét szerezve vezeti a VK-t és a Raw Airt is, és a jelenlegi lendületét látva igencsak kérdéses, hogy vajon lehet-e még bármilyen fordulat ebben az idény végéig.síugrássíugrássíugrás

Hivatalos végeredmény

VK összetett

Raw Air

Nemzetek kupája

A délelőtt során a női mezőny is versenyzett Osloban, a számukra szezonzáró versenyen Yuki Ito szerezte meg a győzelmet Sara Takanashi és a hazai sáncon repülő Maren Lundby előtt. Az összetettben a leglényegesebb kérdés, a nagy kristálygömb sorsa, már korábban eldőlt, ezt most már negyedik alkalommal Sara Takanashi nyerte, míg a dobogó másik két fokára akárcsak a mai versenyen Ito és Lundby állhattak fel.síugrás

A lányok számára ezzel tehát véget ért az idei versengés, a fiúknak viszont még korántsem, hiszen már holnap selejtezőt rendeznek Lillehammerben, ahol kedden kerül sor a következő egyéni versenyre.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk