AJÁNLÓ
 
22:57
2017. 03. 09.
Miután a Világkupa és a Világbajnokság legfontosabb eseményeit részletekbe menőleg már...
A bejegyzés folyatódik
 
22:57
2017. 03. 09.
Múlt vasárnap Planicán lezárult a 2016/17-es síugró szezon, amely változatos versenyeket,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:57
2017. 03. 09.
Négy remek sírepülővel felállva sima győzelmet aratott Norvégia a planicai csapatversenyen....
A bejegyzés folyatódik
 
22:57
2017. 03. 09.
Mindössze 31 pontos előnnyel várhatta a planicai szezonzárót Stefan Kraft, de pénteki...
A bejegyzés folyatódik
 
22:57
2017. 03. 09.
A fináléhoz érkezett a 2016/17-es síugró szezon, az utolsó hétvégén, híven a hagyományokhoz,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

síugrás

Pénteken veszi kezdetét a klasszikus Holmenkollen síhétvége, ami egyben a Raw Air síugró sorozat első állomásaként szolgál. Az ugrók tíz napon keresztül versenyeznek majd a rendkívül magas, hatvanezer eurós fődíjért. A teljesen Norvégiában zajló sorozatot hivatalosan nem a Négysánc konkurenciájának szánják, ennek megfelelően vannak eltérések, de azért a hasonlóságok mellett sem tudunk elmenni.

 

A világbajnokság után ismét a világkupára szegeződik a télisport-rajongók figyelme, ráadásul a tavalyi Prevc-show helyett idén várhatóan Kamil Stoch és Stefan Kraft kiélezett küzdelmét figyelhetjük a hátralévő hat egyéni versenyen. Ráadásul egy érdekes új versenyszéria adja a hátteret majd, az első Raw Air.

A síugróknak tíz napon keresztül folyamatosan kell top formában teljesíteniük összesen tizenhat ugrást, ha el akarják vinni az átszámítva közel húszmillió forintos fődíjért. A Négysánc versenyhez hasonlóan az összetettben itt is az ugrások pontértéke adódik majd össze. Különbség azonban, hogy a négy egyéni verseny nyolc ugrása mellett a selejtezők is számítanak majd, ezzel „kényszerítve” a prekvalis versenyzőket is, hogy részt vegyenek. Ennek megfelelően a kvalifikáció elnevezése is prológgá módosul. Emellett pedig két csapatverseny egyéni ugrásainak két-két pontszáma is hozzáadódik a végső eredménye. Fontos viszont, hogy az egyéni versenyeken kívül a többi ugrás csak a Raw Air összetettjébe számít, a világkupába nem.

síugrás

A sorozatban négy sáncon versenyeznek az ugrók (véletlen?). Kezdésként a Holmenkollenen rendeznek majd egyéni és csapatversenyt a hétvégén, majd Lillehammerbe vonatoznak a versenyzők, ahol egy prológ, majd kedden egyéni verseny lesz terítéken. Hasonló programmal folytatódik a sorozat szerdán és csütörtökön Trondheimben. Hétvégre viszont szintet lép a verseny: Vikersundban már sírepülés következik majd, ahol három napon át láthatjuk őket, előbb egy csapat-, majd egy egyéni versennyel. Így az utolsó megmérettetésen akár világcsúcsot is láthatunk majd.

Tizenhat ugrás – ebből öt sírepülés, így előfordulhat, hogy az utolsó versenyre komoly hátrányokat is meg lehet majd fordítani egy-egy jól sikerült 240 méter körüli ugrással. Sőt, extrém esetben akár egy ugrásos hátránnyal is versenyben lehet valaki a végelszámolásnál. A Négysánc esetében hagyományosan nyolc tökéletes ugrásról szoktunk beszélni, kétszer annyi ugrás esetén viszont elképzelhető, hogy a győztesnek is lesz rontott ugrása majd.

síugrás

Hogy a címben szereplő kérdést is érintsük: kérdés, hogy a tíz napi folyamatos igénybevétel mellett az összetettért küzdők elvállalják-e az indulást a prológokon, mely a kristálygömbért folyó harcban nem jelent extra pontokat, viszont felkészülési- és pihenőidőt von el tőlük a versenynap előtt. Kraft és Stoch egyébként is a notórius távolmaradók táborát erősíti, ha nem kötelező ugrásokról van szó: mindkettő rendszeresen hagy ki edzéseket és kvalifikációkat is. Megoldás lehet, ha ezúttal a tréningugrásokat hagyják majd ki. A százezer eurós összdíjazás azonban nem véletlen. Ilyen magas jutalom már kellő ösztönző lehet a legnagyobb sztároknak (Kamil Stoch a FIS szerint idén 140.000 eurót keresett a versenyeken egész évben - most tíz nap alatt közel a felét gyűjtheti össze)

síugrás

Ami az esélyeseket illeti… ha feltételezzük, hogy a tizenhat ugrás mindegyikét teljesíti majd, akkor az újdonsült kétszeres világbajnok Stefan Kraft lehet az, akit majd le kell győzni. Január közepi formája újabb lendületet vett a VB-n, ez Norvégiában is kitarthat. Legnagyobb kihívója minden bizonnyal az azóta szinte örök második Andreas Wellinger lesz majd. A német ráadásul év elejei gyengébb formája miatt az összetettben már nem esélyes, így ő minden bizonnyal bevállalja majd mind a tizenhat ugrást. A házigazdák elsősorban Tandéban bízhatnak majd, de Stjernen és Fannemel is javuló formát mutatott Lahtiban – utóbbi ráadásul két éve épp Vikersundban ugrotta a ma is érvényes világcsúcsot.

síugrás

A lengyeleknél mindenképp Kamil Stoch-hal kell kezdenünk, aki hatvan pont előnnyel vezeti jelenleg a világkupát. Nála is a legnagyobb kérdés a tizenhat ugrás vállalása. Piotr Żyła egyéni bronzérmesként utazik Oslóba, míg Maciej Kot szintén vérszemet kapott a győzelem ízétől februárban. A szlovénok Peter és Domen Prevcban bízhatnak, de előbbi még, utóbbi már nincs átütő formában. Rajtuk kívül még Markus Eisenbichler, vagy esetleg Michael Hayböck rúghat még labdába.

Program

síugrás

Oslo-Holmenkollen

Prológ                         03.10. péntek

Csapatverseny            03.11. szombat

Egyéni verseny           03.12. vasárnap

Lillehammer

Prológ                         03.13. hétfő

Egyéni verseny           03.14. kedd

Trondheim

Prológ                         03.15. szerda

Egyéni verseny           03.16. csütörtök

Vikersund

Prológ                         03.17. péntek

Csapatverseny                        03.18. szombat

Egyéni verseny           03.19. vasárnap

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk