AJÁNLÓ
 
22:15
2016. 01. 26.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:15
2016. 01. 26.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
22:15
2016. 01. 26.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
22:15
2016. 01. 26.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
22:15
2016. 01. 26.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hagyományos schladmingi villanyfényes szlalom várt a férfi alpesi síelők mezőnyére ma este. Furcsa versenyt láthattunk, az biztos! Felix Neureuther 1-es rajtszámát kihasználva óriási előnnyel várta a második futamot, ahol azonban kiesett. A győzelmet megint Henrik Kristoffersen húzta be, Marcel Hirscher és Alekszandr Horosilov előtt. Az osztrák a 22. helyről lépett előre a második futamban, a finoman szólva a sportszerűség határát súroló (vagy inkább átlépő?) szervezőknek is köszönhetően. Az első futamban a hírek szerint 35 síző után már semmit nem javítottak a pályán, ezzel biztosítva a betliző hazaiak továbblépését. A második futamban pedig Hirscher síelése után alig-alig lehetett pályamunkást dolgozni látni... Az osztrák fair play áldozatává vált Samsal Dalibor is, jó síelése ellenére esélye sem lehetett a továbblépésre.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Az alpesi sí Világkupa legismertebb helyszínei sorjáznak egymás után január második felében, idén sincs ez másképp: a férfiak mezőnye - mármint azon része, akik túlélték Kitzbühelt - Schldamingban gyűlt össze a Planai lejtőjén a Nachtslalomra, vagyis a hagyományos villanyfényes esti műlesikló versenyre. 83 indulót regisztráltak, köztük 53-assal ott találtuk Samsal Dalibort. A magasabb rajtszámmal síelők nem sok jóban bízhattak, hisz fagypnt feletti hőmérséklet, emiatt olvadozó pálya fogadta a résztvevőket. Később kiderült, valójában mindenki megjárta ezzel, kivéve az elsőként rajtolót.

Az első futam pályáját az olasz Stefano Costazza, a másodikét az egyszemélyes orosz csapat szlovén edzője, Jani Hladnik jelölhette ki. Alekszandr Horosilov nem csak emiatt bizakodhatott: tavaly ő nyerte a Nachtslalomot. Ha már szóba került az előző verseny: legutóbb óriásit betliztek a hazaiak, a legjobb osztrák a 14. helyen végzett. Talán rémálmukban se vártak idén hasonlót, egy futam után viszont már-már elfogadtak volna egy ilyen helyezést. Aztán elkezdett még jobban lejteni a hazai lejtő... No, de ne szaladjunk ennyire előre!

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Az első futamot Felix Neureuther nyitotta, egy-két nagy fékezéssel, ám tőle idén szokatlanul bátor síeléssel adta meg az alapidőt (1.). Henrik Kristoffersen minimális hátránnyal kezdett, a közepén pedig minden látható ok nélkül beszedett egy másodpercet (2.). Nem értette ő maga sem. Fritz Dopfer szektoronként vesztett két tizedet, aztán neki is becsúszott ugyanaz az egy másodperc a harmadik részen (7.) - egyértelművé vált, hogy ma óriási előny volt elsőként síelni. Hogy mennyire, azt Marcel Hirscher menete még jobban aláhúzta, az osztrák ráadásul még a legalján is rátett ugyanennyit (22.). 2,6 másodpercnél állt meg az óra, ezt azért nem foghatta csak a pályára az osztrákok harcimarcija. Helyette a szemüvegére fogta, utólag ennek bepárásodásval (fordítva tette fel) magyarázta a bizonyítványt. Stefano Gross az olasz pályatűzés előnyével remekül élt, kiemelkedően a legjobb menetet produkálta volna, most ezen a pályán ez fél másodperc hátrányt jelentett (2.).

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Mattias Hargin is bátran nekirontott a pályának, a kötelező hátrányt beszedte ugyan, de 1,3-as hátránya is biztatónak tűnt (6.). A puha hó nem kedvez Alekszandr Horosilovnak, ez az alapigazság ma is érvényesült. Sokatmondó viszont, hogy alul három tizedet faragott hátrányából az orosz, és épphogy kikapott Kristoffersentől (4.). Gallok folytatták a versenyt, elsőként Victor Muffat-Jeandet csak Hirscherrel versengett (17.). Jean-Baptiste Grange pár századdal végig honfitársa előtt volt, kivéve a legvégét, 7 századdal kapott ki tőle (19.). Sebastian Foss-Solevåg érezhetően nagyon odatette a lábát, de a végén jól őrizte sebességét, így bőven 2 másodpercen belül maradt a hátránya (9.).

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A körülményektől függetlenül Alexis Pinturault hozta a megszokott lendületes menetét, a kritikus harmadik szektort egész jól meg is úszta, a másfél másodperces hátrány ma remeknek számított (8.). Julien Lizeroux vele nem tudta tartani a lépést a meredeken, megelégedett azzal, hogy a többi gall házipárbaját azért megnyeri, épphogy 2 másodpercen túl zárt (12.). Daniel Yule a leglassabb kezdés után megörvendeztette a hazai szurkolókat egy hasonló folytatással: ő lett az első olyan síelő, akit Hirscher megelőzött (30.). André Myhrer lendületesen kezdett, a folytatásra már kevésbé kehet büszke, a végén kozmetikázott kicsit az eredményén (13.). Az a Patrick Thaler zárta a top-15-öt, akit láthatóan kiokosított a pályáról Costazza mester, egy nagy hiba viszont őt is a középmezőnybe vetette vissza (10.).

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A reklámszünet után David Chodounsky volt a szerencsés, aki legalább minimálisan helyrekapart pályán próbálkozhatott, 1,27-es hátrányát vélhetően ennek is köszönhette (5.). Jens Byggmark szemre jobb menettel kapott egy másodperccel többet (15.), Manfred Mölgg viszont az olaszoktól megszokott ritmusos síeléssel 2 másodpercen belül maradt (11.). Marco Schwarz már az elején csúnyán megakadt, és innen nem volt visszaút: tökutolsó lett, jobb híján annak örülhettek a osztrákok, hogy Hirscher újabb síelőt előzött meg (31.). Dave Ryding gyenge részidők után a végén sokat javított továbblépési esélyein (18.), Axel Bäck pedig jó kezdés után a meredektől belassult, a britnél is többet kapott (20.). A svájciak ma udvarias vendégként maguk elé engedték a házigazdát, bűngyenge síeléssel Luca Aerni is Hirscher mögé sorolt be (23.).

A top-30 utolsó blokkját Anton Lahdenperä nyitotta, Bäckhez hasonlóan ő is a meredeken kapott igazán sokat (16.). Nagy lendülettel, ám igen széles ívekkel érkezett Manuel Feller, óriási mentések után ő is besorolt az utolsók közé (24.). Még mindig Hirscher maradt a legjobb osztrák... A házigazdákat egy norvég keserítette még tovább, Jonathan Nordbotten kiváló zárószektorral sorolt be a középmezőnybe (13.). Marc Digruber se rúgta fel az osztrák csapaton belüli hierarchiát (25.), majd Linus Straßer 3 másodpercen túli hátránnyal szurkolhatott a folytatásért (28.). A búcsúszezonját, és utolsó hazai versenyét futó Reinfried Herbst veterán kora ellenére ifjonti hévvel rontott neki a pályának, ez viszont hibákat, és korai búcsút jelentett számára (32.). Mi jöhet még, Ausztria? Igaz, Svájc vesszőfutása még az osztrákokét is alulmúlta, Ramon Zenhäusern is csak halványan bízhatott továbblépésben (29.). Végül Ricardo Tonetti az addigi leggyengébb idővel zárta le a top-30-at, így mégsem osztrák névvel fejeződött be a lista (37.).

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

A magasabb rajtszámmal indulók egyre fogyatkozó eséllyel küzdöttek a továbblépésért az egykor sípályának induló dágványban. Dominik Stehle még adott egy jószomszédi zárófricskát Ausztriának, besorolt Hirscher elé (21.), rajta kívül viszont csak Matič Škube (26.) és Juasza Naoki (27.) tudott továbblépni a második futamba. Nem véletlenül: az osztrákok húztak egy ritka sportszerűtlent, és a 35-ös versenyző után már semmit nem javítottak a pályán. Nehogy végül összes versenyzőjük kihulljon...

Az olvadozó pálya behatárolta a lehetőségeket, így aligha kell most magyarázkodnia Samsal Dalibornak: 55-össel rajtolva 4,65-ös hátránnyal a 38. helyre érkezett. A körülötte rajtolókat kivétel nélkül megelőzte.

------------------------------------

Ha ezt így akarták a svájciak, akkor zseniálisabban átlátják az időeredményeket, mint az F1-ben fénykorában Ross Brawn: két helvét nyitotta a második futamot. Yulét alaposan megbillentette egy banánkapu, de megadta az alapidőt (13.), Zenhäusern ennek megfelelően féltávnál vezetett is, de az alján rengeteget kapott honfitársától (17.). Straßer a meredeken egy nagy hibával másodperces hátrányt szedett be (23.), Juaszát pedig a banánkapu tréfálta meg (20.). Škube igen óvatos síeléssel épphogy a japán elé sorolt be (19.), majd a házigazdák nagy örömére Digruber egészen az aljáig jól síelve, igaz, végül előnyét 14 századra redukálva átvette a vezetést (10.). Egyszer fenn, egyszer lenn: a jelek szerint Feller nem volt képes belátni, hogy ezen a lejtőn nem szabad túlzásba vinni a kockáztatást, egy nagy hiba után még továbbment, másodjára kiesett. Aerni elrontotta a rajtját, majd a pálya felénél búcsúzott is, a svájciak napja csúnyán ért véget.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Az osztrákok záróembere, Hirscher érthető módon jobban szebben síelt, a pálya feléig másodperc fölé növelte előnyét, igaz, utána ezen határ alá csökkent a fórja (2.). Az osztrák menetének kétarcúságát jelezte, hogy Stehle 4 tizedet hozott visza a pálya második felében, igaz fél másodperccel így is kikapott (4.). Bäck a svédek idei arcát mutatta, szánalmasan gyenge síeléssel zuhant hátra (22.), majd Grange is meglepően bátortalan produkcióval keserítette a franciákat (14.). Ryding esetén is csak a hátrazuhanás mértéke volt kérdés (16.), Muffat-Jeandet pedig gyors kieséssel tette még rosszabbá a gallok napját. Visszagyalogolt, továbbment, értelmetlenül. A borzalmas menetek sorát Lahdenperä is folytatta (18.), az osztrákok így egyre vígabban nézhették a verseny alakulását.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Az első reklámszünet után Byggmark folytatta a svéd vesszőfutást (20.), és felmerült a kérdés, most vajon a derék osztrákok csináltak-e bármi hasznosat a pályával a pauza alatt. Myhrer is egy szektor alatt eladta hátrányát, majd kiesett, és Nordbotten szemre szép síelése, ám másodperces hátránya még inkább alátámasztotta az osztrák pályamunkásokkal kapcsolatos komoly kételyeket. Alul remekül kanyargott a norvég, így legalább a pillanatnyi dobogóra felfért (9.). Lizeroux már fél másodpercet adott el egy szektor alatt, a meredeken is rontott, végül másodpercen túlra került (12.). Mölgg már háromnegyed másodpercről indult, biztató részidővel elért a meredekig, ám ott hegyet mászva csak a pontért hajthatott (24.).

A következő olasz, Thaler nem hibázott ugyan ekkorát, de cserébe fájdalmasan lassú volt, épphogy felfért a pillanatnyi dobogóra (8.). Foss-Solevåg se veszélyeztette a váratlan osztrák örömünnepet, igaz, az alján Thalert legalább megelőzte (7.). A második reklámszünet alatt már gyanakodva figyelhettük, mit látunk. Nos, szinte semmit: néhány pályamunkás - nem túl nagy lelkesedéssel - vakargatott ugyan kicsit a pályán, ám a képek alapján biztosan nem vitték túlzásba. Hazai pálya az hazai pálya, no de ennyire? Pinturault már másodperc feletti előnyt adott el, a meredeket borzalmasan síelte, az egyik leggyengébb második futamot mutatta be (15.). Dopfer se tudott mit kezdeni az érintetlenül hagyott vályúkkal, végül neki is a pillanatnyi dobogó alja maradt (5.). Hargin is elvesztette előnyét a pálya közepéig, a második szektor egyszerűen síelhetetlennek tűnt, utána ki is esett.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Chodounsky 1,3-as előnyt váltott másodperc feletti hátrányra (11.), dehát ez már rég nem a síelőkről szólt, hanem a körülményekről. Horosilov az edzője által tűzött pályán, másfél másodperces előnyről indulva sem tehetett semmit, ahol lehetett haladni, haladt, végül 16 századdal kapott ki (3.). Már-már úgy tűnt - pályamunkás unatkozó időmilliomosok passzív segedelmével - összejön a csoda a házigazdáknak. De nem: Kristoffersen is otthagyott egy másodpercet a síelhetetlen második szektorban, ám a meredektől begyújtotta a rakétákat, 6 tizeddel átvette a vezetést (1.). Sokakat kellett ma ehhez legyőznie... Gross a meredek elején óriásit hibázott, így az osztrákok még egy helyet azért behúztak (6.). Slusszpoénként a pályamunkások váratlanul előkerültek, megnövelték az indítási időközt, és rendbetették a pályát Neureuther előtt - elvégre nem ő Hirscher ellenfele, hanem Kristoffersen. Neureuther viszont nem élt az eséllyel, előnye felét a meredekig eladta, ott pedig kapura lépett. Minden szempontból idegen pályán aratott lélektani fontosságú sikert a norvég. Rengeteg néző, fantasztikus hangulat, ugyanakkor disszonáns mellékzöngék teszik majd sokáig emlékezetessé ezt az estét.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Henrik Kristoffersen 59. versenyén kétszeresen jubilált: behúzta 20. dobogóját és 10. győzelmét. Marcel Hirscher 165. versenyén 83. dobogóját oszthatja meg Schladminggal. Alekszandr Horosilov 131. versenyén 6. alkalommal fért be a top-3-ba. Hirscher ezzel az összetettben megelőzte a sérült Svindalt. Szakágiban Kristoffersen előnye már 180 pont.

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

alpesi si alpesi sí világkupa Schladming szlalom Kristoffersen Samsal Dalibor

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk