AJÁNLÓ
 
17:00
2016. 01. 10.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 01. 10.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 01. 10.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 01. 10.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
17:00
2016. 01. 10.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szombaton elmaradt a férfi óriás-műlesiklás Adelbodenben, ma viszont a szlalomra már végre sor került a legendás svájci helyszínen. Az időjárás a mai versenyre is rányomta bélyegét, de a dobogósok személye ugyanaz maradt, mint előző alkalommal. Szegény Horosilov most is vezető helyről szorult a pódium legalsó fokára a második futamban, ezúttal azonban Henrik Kristoffersen maga mögött tartotta Marcel Hirschert. A fiatal norvég ezzel négyből három szlalomot megnyert idén, mégis szorosan a nyakán liheg Hirscher. Samsal Dalibor újabb célba érést ünnepelhet, a 45. helyen zárt.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Legendás helyszínen versenyeznek ezen a hétvégén a férfi alpesi síelők, és ma végre valóban versenyezhettek is Adelbodenben a Chuenisbärglin. A körülmények épp csak alkalmasak voltak síelésre, de jónak semmiképp nem lehetett őket nevezni: fagypont feletti hőmérséklet, szakadó hóesés és időnként le-leszálló köd keserítette a szlalom indulóit. Az első futam pályáját az osztrák Michael Pircher, a másodikét az olasz Simone Deldio jelölhette ki. Főleg az osztrák érezte úgy, hogy az időjárás mellett neki is keserítenie kell a versenyzők életét. 72 síelő nevezett a mai versenyre, köztük 58-assal ott találtuk Samsal Dalibor nevét is.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Alekszandr Horosilov volt a balszerencsés, aki 1-essel síelve narancssárga mellény nélkül játszott hókotrót, bátor menettel azonban sikerült ellensúlyoznia az ebből esetleg származó hátrányt (1.). Előnyt most semmiképp nem jelentett ez a rajtszám… Fritz Dopfer a pálya alsó felén 8 tizedes hátrányt szedett be, idei formája alapján meglepőbb volt, hogy addig egálban jött az orosszal (4.). Marcel Hirscher végig lőtávolban maradt, ám meglepő módon negyed másodperccel ő is kikapott az edzője által tűzött pályán (2.). A körülmények alighanem Felix Neureuthert ijesztették meg a legjobban: minden szektorban stabilan lassú volt, 1 másodperc feletti hátrány lett a vége (6.). Ritka eset, hogy egy élmenő rosszul tanulja meg a pályát, de a botrányos formában lévő svédek idén még ezt a bakit is bemutatták: Mattias Hargin a második szektorban egyszerűen rosszul vett egy piros kaput, amúgy is a leglassabb lett volna.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Henrik Kristoffersen egy hatalmas hibával már az elején beszedett fél másodpercet, utána begyújtotta a rakétákat, de csak Hirscher mögé tudott besorolni (3.). Stefano Gross a legmeredekebb részeken nagyot küzdött, így hiába jött egyébként jól, ő is másodperc fölé csúszott (8.). Megszokott őrült menete helyett most biztonságit síelt Alexis Pinturault, cserébe épphogy másodpercen belül maradt (5.). Giuliano Razzoli a mezőny végével küzdött, egy nagy rontással végül 2 másodperc fölé növelte lemaradását (20.). A svéd vesszőfutást André Myhrer nevetséges esete folytatta, mentségére legyen mondva, érthetetlen lécleoldásáról aligha ő tehetett.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

A hazai közönség előtt bizonyítani akart Daniel Yule , ám hamar nagy fékezésre kényszerült, ami után csak a tisztes lemaradásért hajtott (12.). Julien Lizeroux is hamar bajba került, még többet veszített vele, mint a svájci, senkit nem előzött meg (23.). Markus Larsson a leggyorsabb kezdés után hozta a mai svéd rögvalóságot, gyenge részidő után sorjáztak a nagy hibák (22.). Jean-Baptiste Grange megszakíthatta volna a pocsék menetek sorát, ám rálépett arra a kapura, ami Hargint megtréfálta. Sebastian Foss-Solevåg kissé szárnyaszegettnek tűnt, az előző meneteknél mégis sokkal jobb véget ért, ugyanis nem hibázott (7.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Az első reklámszünet után Victor Muffat-Jeandet folytatta a versenyt, pattogós menettel szedett be másfél másodpercet (9.). Patrick Thaler mélyre került a letörésnél, jó pár kapun át késésben volt (27.), David Chodounsky viszont különösebb rontások nélkül érkezett a középmezőnybe (10.). Manfred Mölgg bemutatta a leggyorsabb indulást, ám aztán szinte elcsúszott a letörésnél, ő se tudott csodát tenni (11.). A svédek Axel Bäck futama láttán is csak merenghettek a régi sikerkor árnya felé (19.), Jens Byggmark pedig a legalján küzdötte le magát a mezőny hátsó felébe (23.). Linus Straßer a letörésig egész szépen jött, ám ott ő is túlzottan visszavett (17.), így egy igen feledhető blokkot zárt le az újabb reklámszünet.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Alighanem az időjárás is ludas volt abban, hogy az élmezőnyt a későbbiekben sem tudta megközelíteni senki. Az osztrák pálya másodjára épp egy osztrákot tréfált meg: Reinfried Herbst ugyanott hibázott, ahol Hargin. Az ismét lejjebb ereszkedő ködben Anton Lahdenperä kereken 2 másodperces hátránnyal megint behúzta a legjobb svéd címét (15.) - a többiek hanyatlása szép lassan a csapat zászlóvivőjévé teszi. A pocsék körülmények között Dave Ryding látványosan szenvedett (26.), Luca Aerni remek szektorok után a letörésnél elcsúszva sorolt be egyetlen századdal a brit mögé (27.). Az osztrák tűzésből profitáló Marco Schwarz a meredekig remekelt, ott azért érezhetően megremegett a lába, de így is 2 másodpercen belül maradt (14.). Hasonló, ám egy fokozattal lassabb menetet mutatott be Marc Digruber (18.), Adam Žampa viszont végig lefelé lógott ki a mezőnyből (42.). A top-30-at újabb osztrák zárta, Manuel Feller honfitársaival ellentétben remekül síelte meg a pálya második felét (13.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Magasabb rajtszámmal sikerült kiharcolnia a továbbjutást Riccardo Tonettinek (15.), Ramon Zenhäusernnek (21.), Dominik Stehlének (25.), Trevor Philpnek (29.) és Michael Ankenynek (30.). Samsal Dalibor 4,41 másodperces lemaradással célba ért, nem egészen 2 másodperccel maradt el a 30. helytől. Végül az 55 célbaérőből a 45. helyen zárt, az albán sísport reménységén és a szokásos Simari Birkneren kívül megelőzte például Jonathan Nordbottent, Cristian Devillet vagy Roberto Nanit is.

--------------------------------------------

A második futamra a havazás megszűnt, ám a látási viszonyok sem javultak. Ankeny nyithatta a futamat, célba talált a ködben, és ezzel teljesen elégedettnek tűnt (21.). Philp is inkább a biztonságra ment, a végén lassabban kanyargott az amerikainál (24.). Thaler adta meg a valódi alapidőt, az olasz pályatűzés is segíthette, az alját elrontva is 4 tizeddel vette át a vezetést (19.). Aerni rengeteget kockáztatva, nagyokat mentve 3 tizedet rögtön rápakolt a legjobb időre (14.), Ryding viszont másodjára is kissé visszafogottan síelt, az aljára pedig ő is nagyon belassult (27.). Stehle remek futamot rakott össze, a letörésnél viszont késésbe került, fél másodpercet leadva végül Aernivel azonos időt produkált (14.). Lizeroux viszonylag jól tartotta a német tempóját, jól megőrizte sebességét, 4 tizeddel át is vette a vezetést (11.). A svédek egészen a végéig reménykedve nézhették Byggmark menetét, ám az alján most is sokat kapott (18.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Markus Larsson kieséssel folytatta az adelbodeni svéd tragédia második felvonását, Zenhäusern viszont remekül síelte a letörést, és 4 tizeddel átvette a vezetést (7.). Razzoli egészen a végéig tartotta a lépést a svájcival, az utolsó kapukon viszont beszedett két tizedet (10.). A folytatásban svéd tragédia, sokadik rész: Bäck nevéhez hűen csúszott hátra és hátra mezőnyben (22.). Digruber se veszélyeztette az élmezőnyt, az olasz tűzés mellett a pálya közepén erősödő köd sem ízlett neki (25.), majd Straßer is rengeteget veszített a letöréstől (26.). A svéd tragédia zárójelenetét Lahdenperä mutatta be, rossz dramaturgiai érzékkel kiesés helyett továbbment egy nagy hiba után, és szép csendben besorolt a mezőny végére (28.). Tonetti remekül küzdött az elemekkel, az aljára nem maradt sebessége, 8 tized lett a vége (17.).

A futam második felét Schwarz nyithatta, egy nagy hibával, majd pocsékul síelt letöréssel (23.). Feller már fél másodperces előnnyel fordult a letörésre, és nagy mázlival, 7 századot megőrizve át tudta venni a vezetést (6.). Yule a letörésnél túlzottan visszavett, így a házigazdák szomorúan zárták a napjukat (13.). Mölgg nyugodt, jó menettel a vezetésért küzdött, ám az utolsó szektorra fordulva rálépett egy kapura. Chodounsky a betlizők tetemes számát gyarapította (20.), Muffat-Jeandet pedig jó kezdés után hibázott egyet, majd megszenvedett a letöréssel (16.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Az utolsó blokkot Gross nyitotta, félelmetes tempóban kezdett, ám a letörést rosszul síelve csak 2 század maradt meg tetemes előnyéből (5.). Foss-Solevåg kieséseiből okulva igencsak óvatosan síelt, a letörésnél túlzottan is befékezett, végül épphogy fél másodpercen belül maradt (12.). Neureuther meglepetésre nem az élmenőket, hanem a fiatal norvéget másolta bátortalan menetével, a pillanatnyi dobogóra se fért fel (8.). Pinturault a felső részen tartotta Gross tempóját, a letörésnél ő is kicsit túlzottan visszavett, de így is szerzett egyharmad másodpercnyi előnyt (4.). Dopfer pillanatokra régi önmagát idézte, a meredeken viszont idei formáját adta, így jócskán visszaesett (9.). Kristoffersen villámgyors kezdés után a második szektorában fél másodpercet bennhagyott, ám formájáról mindent elmond, hogy visszahozta ezeket a tizedeket, és így is 9 tizeddel vette át a vezetést (1.). Úgy tűnt, Hirscher ellen nem férhet bele egy ilyen szektor, hiszen ennek köszönhetően 3 tizedes előnnyel fordult a végére az osztrák. A kanyargós utolsó kapukban viszont már egyértelműen Kristoffersen a legjobb, a végén 6 századdal lassabbnak bizonyult nála az osztrák (2.). Horosilov eleinte kevéssel volt lassabb riválisainál, a meredeken aztán nagyra nőtt a különbség, 6 tizedes hátránnyal is felfért a dobogóra (3.).

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Henrik Kristoffersen 56. Világkupa-versenyén 17. alkalommal állt dobogóra és 7. győzelmét aratta. Ebben a szezonban ez már a harmadik győzelme volt. Marcel Hirscher 160 verseny után 81 pódiumnál jár. Alekszandr Horosilov 128. versenyén 5. top-3-as helyezését produkálta. Sorozatban másodszor fért fel mindegyikük a pódiumra, úgy tűnik, ez a trió nagyon ellépett a mezőnytől.

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

alpesi si alpesi sí világkupa szlalom Adelboden Kristoffersen

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk