AJÁNLÓ
 
22:00
2014. 12. 07.
Az aspeni Világkupa-döntő "méltó" zárásaképp egy már régóta lefutott versenyszámra,...
A bejegyzés folyatódik
 
22:00
2014. 12. 07.
Az európai szemmel nézve igen távoli és szomorkásan eseménytelen aspeni Világkupa-döntő...
A bejegyzés folyatódik
 
22:00
2014. 12. 07.
A szlovénok kiválósága ugyanúgy agyonverte a mezőnyt, mint tette azt az idény zömében....
A bejegyzés folyatódik
 
22:00
2014. 12. 07.
A győzelem megint nem jött össze, de a szerencse mégsem engedte el igazán Peter Fill...
A bejegyzés folyatódik
 
22:00
2014. 12. 07.
Az alpesi sí világkupa aspeni döntője előtt a hölgyeknek még Squaw Valley-ben van jelenésük...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A férfiak számára óriás-műlesiklással, a hölgyek számára szuper-G-vel zárult az alpesi sízők észak-amerikai hosszú hétvégéje. Lake Louise-ban Lara Gut nyert Lindsey Vonn és Tina Maze előtt. Miklós Edit a remek 32. helyet szerezte meg, ám rossz rajt miatt utólag kizárták. A férfiaknál Beaver Creekben  Ted Ligety otthon tartotta a győzelmet, Alexis Pinturault és Marcel Hirscher követte. Az első futam után vezető Benni Raich végül csak 4. lett.


A férfi óriás-műlesiklásban a külső körülmények határozottan kedvezőnek tűntek az osztrákok számára: az 1-es rajtszámot Hirscher, a 2-est Benni Raich húzta ki, ráadásul utóbbi bátyja, Florian Raich jelölhette ki az első pálya nyomvonalát. A franciák számára Pinturault 3-as rajtszáma, és a második futamot tűző David Chastan személye tűnhetett jó előjelnek. Az amerikaiaknak pedig maga a helyszín, már ha kellett nekik ilyen előjel - hisz a fentiek ellenére a legtöbben alighanem a hazaiak menőjére, Ted Ligetyre fogadtak volna előzetesen.

Az első futamot tehát Marcel Hirscher nyitotta az alig fagypont alatti, felhős időben, különösebb hiba nélkül végigjött a szűz havon (3.). Benni Raich is hasonlóképpen tett, a pálya alján még jobban meg is őrizte sebességét, így negyed másodperccel gyorsabbnak bizonyult (1.) - az osztrákok hátra is dőlhettek. Alexis Pinturault bevállalós stílusa az egyszerű, ritmusos pályán kevesebbet ért, a nagyobb tempóval a végére mégis egyetlen századra csökkentette korábbi tetemes hátrányát (2.). A német Felix Neureuther csak keresgélte az íveket, közel fél másodpercet kapott (5.), majd a francia Thomas Fanara tett egy nagy lépést kifelé az éllovasok klubjából (11.).

Az újabb német, Fritz Dopfer hasonlóan elrémísztő produkciója (9.) után az utolsó nagy esélyes, Ted Ligety is sorra került. Az amerikai sem veszélyeztette az élbolyt - viszont elképesztő alsó szektorral legalább Hirscher mögé egy századdal visszaküzdötte magát (4.). Ez a pályatűzés neki se ízlett... Roberto Nani az olaszok első képviselőjeként hatalmas lendülettel nyitott, a folytatás már kevéssé sikerült, nagyot küzdött egy-egy kapunál (10.). Némi meglepetésre a norvégok fiatal titánja, Henrik Kristoffersen is csak a másodperc körüli hátránnyal bíró bolyt gazdagította (7.), majd a német Stefan Luitz elhódította a mezőny első kiesőjének címét, oldalára dőlt egy balosban.

A svéd Matts Olsson már két másodpercen túlra csúszott (25.), majd a francia Victor Muffat-Jeandet is csak a hátsó alakzatot célozta meg (13.). Honfitársa, Mathieu Faivre viszont hatalmasat ment a pálya közepéig, tartotta az osztrákok szintjét, a folytatásban talán túlzottan visszavett a tempóból (8.). A gall sort Steve Missillier tragikus menete zárta (37.), majd a norvég Leif Kristian Haugen (12.) után jöhetett az első reklámszünet.

A csúcsformában lévő Kjetil Jansrud folytatta a sort, óriási kezdéssel, és a célban is nyolc tizednél kevesebbet mutatott az óra (6.). Az osztrák Matthias Mayer már nem adaptálódott ilyen jól a technikásabb szakághoz (20.), majd némi pályarendezgetés után a finn alpesi sí utolsó (?) megmaradt reménye, Marcus Sandell gazdagította a mezőny végét (18.). Az osztrák Philipp Schörghofer pár századdal még lassabbnak bizonyult (19.), Tim Jitloff viszont másfél másodperc alatti hátránnyal örvendeztette meg a házigazdákat (14.). A veterán Davide Simoncellin is látszott, hogy nem rajong az ilyen pályákért (16.), Carlo Janka pedig jó részidővel hibázott egy nagyot (22.).

Az újabb reklámszünetet az osztrák Christoph Nösig menete követte (15.), majd a francia Cyprien Richard kereste régi formáját - láthatóan hiába (36.). A svéd André Myhrer három másodperces hátránnyal a továbbjutásban se bízhatott (41.), majd a cseh Ondřej Bank is csak keresgélte az íveket (35.). Az olaszok másik nagy öregje, Massimiliano Blardone hatalmas késésbe került a harmadik szektorban, épphogy lecsúszott a második futamról (31.). Honfitársai, Florian Eisath (28.) és Giovanni Borsotti se lehetnek elégedettek, főleg utóbbi nem: villámgyorsan elcsúszott. A top-30-at záró osztrák Marcel Mathis se lógott ki a sorból (legfeljebb lefelé, 42.), erősen úgy tűnt, már a pálya állapota sem az igazi.

30-on túlról ennek ellenére befértek néhányan a második futam mezőnyébe. Hannes Reichelt rögtön kezdésként villant egy nagyot (16.) - no, igen, neki sokakkal ellentétben nagyon is bejön ez a lejtő és hó. A német Dominik Schwaiger is tett azért, hogy tisztára mossa a családi nevet (apját a női pályák tűzése miatt bizony sokat savaztuk), 52-essel jött be a 20. helyre. A németek Linus Strasser 24. helyének is örülhettek. Jól ment a svájciaknak: Thomas Tumler (23.) és Gino Caviezel (27.) is továbblépett. A finn alpesi sí jövőképén kicsit javítva Samu Torsti is továbblépett (26.), csakúgy, mint az amerikai David Chodounsky (29.) és a kanadai Dustin Cook (30.)

A második futamot Cook biztonsági menete nyitotta (21.). Chodounsky élete első szakági pontjait szerezte, ehhez képest sokat kockáztatott, egy nagy hibával megúszta (17.). Eisath (19.) és Gino Caviezel (18.) pedig hiába jött érezhetően jobban, náluk még nagyobb hibák csúsztak be, így egyikük sem tudott elékerülni. Torsti volt az első olyan síelő, aki komoly tempóval, és nagy hiba nélkül végigjött - a fiatal finn élete legjobbját produkálta, első pontszerzése igencsak emlékezetesre sikerült (13.). Matts Olsson viszont nagyon messze volt élete legjobbjától, hatalmas késésekkel az utolsó helyre küzdötte magát (22.). Linus Strasser is élete legjobbját érte volna el, ha célbaér - a fiatal német azonban már az első szektorban csúnyán elgáncsolta magát. Tumler türelmesen kivárta, míg helyrerakják a Strasser által letarolt kaput, talán épp ezért vétett folyamatosan hibákat (26.).

Janka finoman szólva is más kategória, mint az előtte síelők, és ezt teljesítményével is alátámasztotta, majd 4 tizeddel vette át a vezetést (7.). Mayer esetén viszont másodjára is látszott, hogy ő csak a gyors számokban májer (24.)... Dominik Schwaiger megfontolt kezdés után túlvállalta magát, úgy végezte, mint anno a német hölgyek apja pályáin: oldalán csúszva. Schörghofer rengeteget kapott a felső, napos szakaszon, az árnyékosabb részeken pedig hiába kapcsolt rá, hibázott egy nagyot - maradt az élet árnyékos oldalán (23.). Sandell is hasonló ritmusban síelt, azzal a különbséggel, hogy a harmadik szakaszban oldalán csúszott egy darabig - pontot szerzett, de persze senkit nem előzött meg (28.). Simoncelli másodjára is megszenvedett a lapos pályával, másodperc feletti hátrányt szedett be (19.). Reichelt furamód épp a meredeken veszítette el a fonalat, nagy hátrány lett a vége (25.). A cél előtt nem sokkal aggasztó közelségben korzózott mellette egy amcsi pályamunkás - három nap alatt két komoly blama a VB-helyszín szervezőinek.

A reklámszünet után Nösig folytatta a sort, ő is a meredeken veszítette el esélyét Jankával szemben (16.). Jitloff már fél másodperces előnyt adott le, pedig egészen a legaljáig őrzött belőle pár századot (9.). Hasonló ütemben ment végig Muffat-Jeandet is, az alsó részen azonban még Jankánál is jobban kanyargott, átvette a vezetést (5.). Haugen is beállt a sorba, pechjére az alsó szakasza még Jitloffét is alulmúlta, épphogy Torsti elé sorolt be (12.). Fanara három tizedes előnyt adott el a meredeken, végül kevéssel kikapott honfitársától (6.).

Nani gyorsan elronthatta volna a francia dzsemborit, ám a meredek neki sem jött össze, a végén fél másodperc feletti hátránnyal vánszorgott a célba (14.). Dopfer is a meredeken veszítette el előnyét, ő kevéssel belül maradt a fél másodperces határon (10.). Az újabb reklámszünet után Faivre is sokáig profitált a francia tűzésből, a meredek neki nem okozott gondot - az aljára viszont érthetetlenül belassult, még Dopfertől is kikapott (11.). Norvégek folytatták a sort, elkeserítően: Kristoffersen a meredeken hatalmasat hibázva visszazuhant a mezőny végére (27.), Jansrud pedig több kisebb hibával csúszott hátra alaposan a pálya második felében (15.).

Neureuther egy másodperces előnyt adott le, a célban már két tizedes hátrányt mutatott az óra (8.). Ligety viszont megmutatta, hogy nem (csak) a pályában van a hiba - a célegyenesben ugyan ő is veszített hatalmas előnyéből, de így is majd egy másodperccel vette át a vezetést (1.). Hirscher fokozatosan növelte hátrányát az amerikaival szemben, a végére már 6 tizedre nőtt, így is befért mögé (3.). Pinturault jobban őrizgette két tizedes előnyét, szinte azonos idővel fordultak a célegyenesre, ám ott végül ő is kikapott Ligety-től (2.). Raich már a felső szakaszon hátrányba került, a meredekkel pedig látványosan megszenvedett, végül Hirscher mögé azért befért (4.).

Ted Ligety 257. Világkupa-versenyén 47. dobogós helyét szerezte, ebből 24. alkalommal állhatott fel annak legfelső fokára. Alexis Pinturault 98. versenyén 25. alkalommal fért fel a dobogóra, Marcel Hirscher 131 versenynél és 62 dobogónál jár.

-----------------------------------------------------------------

A női szuper-G első indulója Lake Louise-ban az USA versenyzője, Stacey Cook lehetett, aki eleinte jónak tűnő alapidőt állított fel (23.). Az őt követő két olasz, Francesca Marsaglia (31.) és Elena Curtoni (45.) nem tudott mit kezdeni ezzel a menettel. Utánuk következett viszont a svájci Fabienne Suter, aki majd három tizedes előnnyel vette át a vezetést (18.). Rögtön utána az egyszemélyes spanyol sísport, az örökifjú Carolina Ruíz Castillo remekül sikerült zárószektorral a svájcival azonos idővel ért célba (18.).

A hazai nézők bánatára Marie-Michele Gagnon lett a mezőny első kiesője. Lotte Smiseth Sejersted egy hatalmas hiba ellenére is fél másodpercen belüli hátránnyal ért be (27.) - jobb is lehetett volna a fiatal norvég. A harmadik olasz, Verena Stuffer már jobban érezte a pálya ritmusát, minimális előnnyel át is vette a vezetést (15.). Nem örülhetett viszont sokáig: Julia Mancuso különösebb igyekezet nélkül adott neki 8 tizedet, ezzel érzékeltetve is a korábban síelők valós teljesítményét (6.). Az osztrákok első hírmondója, Nicole Schmidhofer az amerikai mögött tátongó űrbe érkezett (13.).

Az újabb osztrák, Regina Sterz pocsék hétvégéjére gyenge futammal tett pontot (25.), a német Viktoria Rebensburg viszont elbánt Mancusóval: egyetlen százados hátránnyal fordult a zárószektorra, a célig pedig egy tizedes előnyre fordította ezt (4.). A svájci Dominique Gisin a pálya alsóbb részein gyűjtött be nagyobb hátrányt (15.), majd Nadia Fanchini is belépett az olasz leszereplők közé (36.).

Kis szünet után Nicole Hosp indította a nagymenők sorát, aki viszont csak a Mancuso mögötti űrben lebegett végig, oda be is ért (11.). Tina Maze viszont tegnapi gyengélkedését feledtetve most újra jobbik arcát mutatta, az alsó szektorra alaposan belassulva is át tudta venni a vezetést (3.). Nem örülhetett viszont sokáig, Lara Gut teljesen más dimenzióban síelt, végig növelve előnyét, több mint nyolc tizeddel vette át a vezetést (1.). Az osztrákok legfőbb reménye, Anna Fenninger szerencsétlen íveket választott a felső részen, alul meg a sebessége nem volt az igazi - még Mancusótól is kikapott (8.).

Lindsey Vonn kedvenc pályáján komoly nyomást tudott helyezni Gutra, de végig kevéssel mögötte volt - alul pedig ő se tudott elég gyors lenni (2.). A liechtensteini Tina Weirather stabilan gyűjtögetett egyre növekvő hátrányt, a végéig másodperc fölé nőtt (7.). A svéd Kajsa Kling egy fokkal még ennél is lassabbnak bizonyult (10.), majd a veterán osztrák Elisabeth Görgl is már második szektorában elszállt (12.) - ezzel a verseny gyakorlatilag el is dőlt.

Az újabb reklámszünetet az olasz Daniela Merighetti követte, hasonló menettel, mint az előző három hölgy - érthető módon ő mégis sokkal boldogabb volt emiatt (9.). Az osztrák Cornelia Hütter kamikáze-menete hajszál híján a dobogóra is elég volt, ám végül századokkal Rebensburgtól is kikapott (5.). A német Veronique Hronek felejthető menetét (50.) a szlovén Maruša Ferk épp csak egy fokkal jobb síelése követte (29.). Az újabb szlovén, Ilka Štuhec is folytatta a kicsivel javuló tendenciát (22.), csakúgy, mint a fiatal norvég, Ragnhild Mowinckel (21.). Marie Jay Marchand-Arvier szakította meg a szép sorozatot (32.), majd az olasz Sofia Goggia zárta a top-30-at (30.).

Magasabb rajtszámmal nagyot ment az osztrák Mirjam Puchner (14.) és a francia Margot Bailet (15.). Szép eredménnyel zárta jól sikerült hétvégéjét Larisa Yurkiw (20.) és Laurenne Ross (24.). Pontot szerzett még két szebb napokat megélt síző, a francia Marion Pellissier (26.) és az olasz Johanna Schnarf (28.).

Miklós Edit szépen síelt, csak a második szektorban volt egy nagyobb késése, ami sebességvesztéssel is járt. Kevéssel csúszott volna csak le a pontszerző helyről (32.) - ám utólag jött a rossz hír: elvétette a startot, így diszkvalifikálták. A rajtokon bizony még javítani kell, ez talán a hétvége legfőbb tanulsága. A tempó mindenesetre megnyugtató.

Lara Gut 141. Világkupa-versenyén 20. alkalomml állhatott fel a dobogóra, 11. győzelmét szerezte. Ráfért már ez a siker az előző napok mérsékelt teljesítménye után. Lindsey Vonn már 328 startnál és 106 dobogónál jár, az összetettet magabiztosan vezető Tina Maze pedig 375 versenynél és 72 dobogónál jár.

Kommentek: 0 komment

comments powered by Disqus

Követők

Síparadicsom bendzsi98 adammalysza repens GeoCucc McDave contador96 zbigniew gabesz19 Neuner 79 contador1996 realniku

Elérhetőségünk